pieczenie - 19054 przepisów (strona:726/1271)

O bułkach, które stały się chlebem 156

oliwą. Dobrze wyrobić - ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać wyrośnięte ciasto, odstawić na 30 minut.Wierzch chleba skropić wodą.Piec w 220 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze przez 30-35 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A już w niedzielę impreza urodzinowa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybka ciabatta 154

Ułożyć je na blacie oprószonym mąką, odgazować wciskając kilka razy palec w obie bułki.Zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.Po tym czasie przełożyć ciabatty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odwracając je do góry spodem.Piec w 230 st. C. przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Dostałam nową orchideę. Jest cudna - ma drobne kwiatki, w fioletowy wzór

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z jeżynami i białą czekoladą 124

żelatynywierzch:400 g jeżynsok z 1/2 cytryny100 g cukru3 listki żelatynyCiastka na spód dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami.Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć masę ciasteczkową, dokładnie ugnieść. Wstawić do lodówki.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Jeżyny zagotować z cukrem, dusić kilka minut pod przykryciem, aż cukier się rozpuści. Gorące

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny z mąką z ciecierzycy 135

proszku do pieczenia5 g świeżych drożdżyDrożdże pokruszyć do miseczki. Dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki wody, dokładnie wymieszać. Odsatwić na 15 minut.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkie do pieczenia i kakao.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać olej, rozgnieconego widelcem banana i sok z cytryny; zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chałka z mlekiem w proszku 168

Ostatnio najlepiej piecze mi się drożdżowe. Choć przy ciepłej, słonecznej pogodzie wyrastają najlepiej, to teraz wspaniale poprawiają humor. Bo czyż można być nieszczęśliwym, gdy z piekarnika wydobywa się niebiański zapach...? Kusi i wodzi za nosy, nie pozwalając się skupić na niczym innym. Chodzę wtedy wokół piekarnika, zaglądam przez szybkę uważając, żeby nie zakłócić przytulnego, cieplutkiego miejsca. Ciasto odwdzięcza się podwojeniem(...)pieczenia.Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.W tym czasie przygotować kruszonkę - wymieszać mąkę, mleko i cukier, dodać masło, posiekać, a następnie zagnieść.Wyrośniętą chałkę posmarować mlekiem, posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 30 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Dzisiaj drugi, a jednocześnie ostatni dzień mojego ulubionego, średniowiecznego festiwalu. Pełna wrażeń po dniu wczorajszym, nie mogę doczekać się kolejnych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pudding z solonym karmelem - niebo w buzi 141

znaczenie pierwszego dnia września. Trochę się ostatnio u mnie dzieje, planuję kilka różnych rzeczy, lub powierzając planowanie innym, zajmuję się tylko przyjemną stroną zagadnienia, czyli przygotowywaniem słodyczy. W ferworze pieczenia tych wszystkich przeszłych, przyszłych i obecnych ciast, zapomniałam, że wczoraj był pierwszy dzień szkoły. Na swoje usprawiedliwienie mam fakt, że szkołę jako taką, czyli liceum, ukończyłam szczęśliwie dziewięć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka kakaowo-kawowa z jeżynami 136

pudru3 łyżki mocnej kawyMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć.Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera.Ciasto podzielić na 3 równe części.Do jednej dodać kakao i mleko, wymieszać tylko do połączenia składników.Do drugiej dodać kawę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówka z jabłkami. I o tych, których już z nami nie ma 170

mąką. Posmarować masłem, obsypać cukrem z cynamonem. Pokroić na niezbyt szerokie paski. Na blacie układać w wieżę na przemian ciasto i plasterki jabłek. Ułożyć poziomo w wyłożonej papiere do pieczenia keksówce.Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto posmarować mlekiem.Piec w 180 st. C. przez 40 minut.Ostudzić w formie.Smacznego!Po zabieganym weekendzie dzisiaj odpoczywamy. Będziemy oglądać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orzechowe makaroniki dla niespodziewanych gości 130

dokładnie połączyć. Masa nie powinna być zbyt lejąca, ale też nie całkiem sztywna. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką 8 mm, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła tej samej wielkości.Odstawić na 1 godzinę, aby utworzyła się skorupka.Piec w 150 st. C. przez 15-20 minut.Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy.Curd zmiksować z mascarpone

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Umiem mówić po duńsku, czyli o tym, jak zdałam egzamin. I ciasto uświetniające to podniosłe wydarzenie 132

każdym dodaniu. Dodać skórkę z pomarańczy i likier, połączyć.Partiami dodawać mąkę na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia składników.Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Równomiernie rozłożyć żurawiny, delikatnie wciskając je w ciasto.Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, do suchego patyczka.Wystudzić.Cukier puder przesiać, dodać sok z pomarańczy, utrzeć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kulki ziemniaczano-twarogowe 184

półka), przez około 15 - 20 minut.Podawać z surówką jako zastępnik ziemniaków do dania głównego lub jako samodzielne danie.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 15 kulek.Podczas pieczenia należy pilnować kulek, aby nie były w piekarniku zbyt długo, gdyż wówczas mogą stracić swój kształt.Do słodkiej papryki można dodać szczyptę ostrej lub chili, aby danie nabrało bardziej pikantnego

Gospodyni Miejska
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 293

wysmarowanej blachy wylać ciasto. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i ponakłuwać widelcem. Na wysmarowane i ponakłuwane ciasto wyłożyć owoce i kruszonkę. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 20 minut.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na blachę o wymiarach 24x40 cm.Margarynę można(...)piekarnika.W celu sprawdzenia, czy ciasto jest już upieczone należy nakłuć ciasto patyczkiem. Jeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony ciastem - należy je jeszcze piec.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Papryka faszerowana kaszą jęczmienną 204

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną...Pyszne, zdrowe i sycące danie.Czerwone, pieczone papryki.Farsz z kaszy jęczmiennej.Towarzystwo zielonego groszku, pieczarek i cebuli.Całość doprawiona ziołami prowansalskimi.Zapraszam do stołu!Składniki:6 średnich, czerwonych papryk;2 duże cebule;250 g pieczarek;1/2 puszki groszku konserwowego;1 szklanka kaszy jęczmiennej;Łyżeczka ziół prowansalskich;Łyżeczka ostrej papryki;Łyżeczka słodkiej papryki;Odrobina wody;Sól;Pieprz;Olej(...)dokładnie wymieszać. Powstały sos dodać do kaszy z warzywami i dokładnie wymieszać.Farsz posolić i popieprzyć do smaku.Papryki faszerować nadzieniem z kaszy i warzyw oraz układać w naczyniu żaroodpornym.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 - 45 minut, aż papryki będą miękkie.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Farsz należy bardzo dobrze przyprawić

Gospodyni Miejska
Karp w maśle 688

minut z każdej strony), uważając, aby nie przywarł do patelni.Karpia przed podaniem można oprószyć drobno posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Rybę można dodatkowo posypać przed pieczeniem pieprzem cytrynowym.Z wierzchu rybę można oprószyć koperkiem, pietruszką, koperkiem i pietruszką lub nie posypywać w ogóle.Dzięki obłożeniu karpia solą i cebulą zyskuje on na smaku i traci zapach i posmak mułu

Gospodyni Miejska
Placki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego 198

Placki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego...Złociste i elastyczne placki pieczone na suchej patelni.Kremowa sałatka z tuńczykiem i chrupiącym selerem naciowym.Całość smakowicie zawinięta.Pyszne kąski na obiad, kolację czy spotkanie z przyjaciółmi!Składniki:Placki kebabowe:2 i 1/3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania;3/4 szklanki wody;1/3 szklanki oleju;1 łyżeczka soli.Sałatka z tuńczyka(...)wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Z zagniecionego ciasta formułować kule wielkości pięści i rozwałkowywać na oprószonej mąką stolnicy na cienkie placki.Tak przygotowane placki piec z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni.W międzyczasie przygotować sałatkę. Tuńczyka odsączyć z oleju. Słonecznik uprażyć na złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni. Wystudzić. Dodać do tuńczyka. Wymieszać.Seler

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania