pieczenie - 19054 przepisów (strona:723/1271)

Mazurek Czekoladowy z Polewą Kawową i Kardamonem 187

powiem tylko tyle, że każdy kto go spróbował zakochał się w nim. I co? I mam taką małą kolejeczkę bliskich mi osób, które ciągle pytają kiedy go upiekę :) Więc piekę od czasu do czasu, nie ważne czy to wielkanoc, lato, zima. Dwa dni temu piekłam go właśnie w grudniu, na prezent mikołajowy, to ten z wiśniami. Kardamon, cynamon i kawa

Blondynka Gotuje
Ciasta, ciastka, ciasteczka 3056

Przypominam przepisy na ciasta z mojego bloga. Pora na odgrzebywanie zapomnianych Bananowe . Przepyszny tort Bez pieczenia Placek amerykański Makowiec owocowo-cytrynowy Tyramisu z wiśniami Ciasto z masą jabłkową SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Kotlety schabowe 170

słodko - pikantne- tłuszcz do smażeniaPrzygotowanie: Kotlety rozbić tłuczkiem, przyprawić z obu stron i zostawić na pół godziny. W międzyczasie wstawić frytki do piekarnika. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozgrzać tłuszcz na patelni, rozkłócić jajko, zamoczyć kotlety i obtoczyć w bułce. Smażyć na rumiano. Podawać z frytkami i ogórkami z zalewy

W poszukiwaniu inspiracji
Zapiekany camembert z sosem malinowym 176

plastrów boczku - 3-4 łyżki cukru Przygotowanie:  Każdy krążek sera kroimy na 6 równych trójkącików, które owijamy plastrami boczku. Kawałki sera układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie płuczemy maliny i razem z cukrem wrzucamy do blendera. Zmiksowane wstawiamy do lodówki. Gdy piekarnik jest nagrzany, wkładamy blaszkę i zapiekamy

W poszukiwaniu inspiracji
Oszukane gołąbki z pieczarkami 11458

jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy a la gołąbki. Nagrzewamy piekarnik na 200 C. Gołąbki wkładamy do rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy. Po tym czasie zalewamy bulionem kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min. Gołąbki gotowe.  Sos pomidorowy- polecam znany już Wam sos. Jest on przepyszny

Smaki Edyty
Do agrestu podejście drugie 155

wspaniałością prezentowanych tartaletek będę się rozwodzić. Będzie długo głównie dlatego, że dawno nie pisałam, i po prostu muszę się wygadać. A nie pisałam, bo po pierwsze - nie piekłam, a po drugie - nie miałam kiedy. W pracy mamy szał ciał - sama już momentami nie wiem, jak się nazywam. Nie dość, że gości pełen hotel, większość z tego to rodziny(...)mąkę i wlać ekstrakt, połączyć.Na dnie tartaletek równomiernie wysypać kaszę, na to wyłożyć agrest - jedną warstwę, owoce powinny ciasno do siebie przylegać. Na wierzch wyłożyć pianę z białek.Piec w 140 st. C. przez 25-30 minut.Ostudzić.Podawać schłodzone.Smacznego!W czwartek, kiedy wróciłam do domu, rozebrałam się i poszłam do łóżka. Nie byłam w stanie kiwnąć nawet

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ślimaczki w język szczypiące 103

folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać ślimaki (lub inne dowolne kształty), ułożyć na blasze wyłożónej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem.Cukier wymieszać z cynamonem i pieprzem, posypać mieszanką ciasteczka.Piec w 200 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Dzisiaj, dla równowagi, post krótki, żeby Was na śmierć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rozpieszczam się oliwkami 120

miejsce na 1-1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części, z każdej uformować kulę, rozwałkować na okrągłe placuszki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.Cebulę obrać, pokroić w piórka, oliwki odsączyć z zalewy.Wyrośnięte ciasto posmarować oliwą, na wierzchu ułożyć oliwki i kawałki cebuli, posypać solą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kolacja samotnika 158

się... No więc: co by tu zjeść...?I wtedy nagle mnie oświeciło. U Oli już dość dawno widziałam cudo, które nazwała volcano pancakes. Zamiast smażyć na patelni, piecze się toto w piekarniku. Nie za długo, bo mi zabrało to raptem kwadrans. Do tego mój ukochany złoty syrop, i obiad jak marzenie. Co prawda porcja jest średnio obiadowa, nawet(...)umieścić w środku formę z masłem (żeby się rozpuściło).Do formy przelać masę.Podpiec w 220 st. C. przez 10 minut.Następnie zmiejszyć temperaturę do 190 st. C. i piec jeszcze 5-10 minut, do zrumienienia.Podawać na ciepło ze złotym syropem, ulubionym dżemem lub posypane cukrem pudrem.Smacznego!A jutro... Jutro upiekę ciasto. Ze śliwkami i orzechami. W cudownym towarzystwie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Versatile Blogger Award 136

Upiekłam ciasto - jest boskie, ale o nim będzie jutro. Mam nadzieję, że będzie się liczyć do wspólnego pieczenia, bo dokonałam dość poważnej (nie z mojej winy, serio!) zmiany. Dziewczyny są jednak bardzo wyrozumiałe, i do tej pory tolerowały wszystkie moje wybryki, mam więc nadzieję, że i tym razem przymkną oko.Od Ani dostałam nominację do Versatlie Blogger Award

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Waniliowe wiewiórki 150

szybko zagnieść gładkie ciasto.Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami dowolne kształty, układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem.Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut, do zezłocenia.Ostudzić na kratce.Smacznego!U mnie są wiewióry, z kilku powodów. Po pierwsze - cały czas jestem zafascynowana foremkami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe bułeczki - najlepsze przecież 135

taką dostałam w sklepie, a chciałam, żeby bułeczki nadawały się do jedzenia samodzielnie. Wierzch posypałam ziarnami dyni, bo ten dodatek po prostu uwielbiamy - do wszystkiego niemal.Najlepsze oczywiście w dniu pieczenia, jednak następnego jedliśmy je stostowane z żółtym serem - też bardzo smaczne.I choć są już tylko pysznym wspomnieniem, wcześniej jakoś nie miałam kiedy o nich napisać. A - uwierzcie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowo. I spokój 142

lekki przymrozek sprawia, że chowam ręce głęboko w kieszeniach i zastanawiam się, gdzie podziałam rękawiczki. Z uśmiechem piję gorącą herbatę z cytryną. Dziś już nie potrzeba mi pocieszaczy.Krem z pieczonej dyni z pomarańczą i imbiremSkładniki:(na 4 porcje)900 g dyni (waga ze skórą, bez pestek)1 łyżka oliwy aromatyzowanej chilli1 łyżeczka soli1 łyżeczka pieprzu1,5 łyżeczki suszonego tymiankudodatkowo(...)bulionu warzywnego2 suszone liście limonki kaffirsok z 1 pomarańczysólpieprzdo podania:grzankiDynię pokroić, nie obierać ze skóry. Posmarować oliwą, posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Ułożyć na blasze skórą do dołu.Piec w 180 st. C. przez 1 godzinę, aż dynia będzie miękka.Przestudzić, łyżką wydrążyć miąższ, pokroić na mniejsze kawałki.Cebulę pokroić w kostkę, zezłocić na maśle. Dodać ziemniaki, imbir

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Migdałowe serduszka z ciekawym składnikiem i bardzo smakowita paczka 199

Mania pieczenia ciasteczek ma się dobrze, powiedziałabym nawet, że ewoluuje. Dzisiaj co prawda nic - po pobudce o czwartej trzydzieści, cichym buncie auta, które postanowiło nie ruszać się z wygodnego miejsca parkingowego, spóźnieniu się do pracy tylko (!) pół godziny, a później czekaniu na autobus do domu około godziny w warunkach, powiedzmy, niezbyt ciepłych (za to z dobrą książką w zamarzających

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Migdałowe, z lekką rumową nutą. Ciasteczka, a jak! 167

uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, foremką wykrawać serca. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.Piec w 180 st. C. przez 6-8 minut.Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika powinny być jeszcze bardzo miękkie, stwardnieją w czasie stygnięcia.Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania