dolewamy wymieszany proszek budyniowy.Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodajemy jajka i miksujemy minimum 5 minut. Na blaszce z papierem do pieczenia szprycujemy ciastka o średnicy ok. 5 cm,zachowując spore odstępy. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 st. C na 25-30 minut. W tym czasie
Maminek kulinarnyzrumienienia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy. Wycinamy prostokąty. Nakładamy farsz i zwijamy paszteciki.Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym białkiem jajka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C.Pieczemy do zrumienienia ok. 15 minut. Smakują wybornie z czerwonym barszczem.Smacznego
Maminek kulinarnyDodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C.Wstawiamy na 5 minut blaszkę, następnie wyciągamy ją i układamy na niejpapier do pieczenia posmarowany olejem. Na papier nakładamy porcje masy ziemniaczanej, formując dość duże placki. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut. Na talerzu układamy dekorację
Maminek kulinarnywychłodzenia. Stolnicę delikatnie posypujemy mąką, rozwałkowujemy na niej porcjami ciastona grubość 3-4 mm i wycinamy dowolne kształty ciasteczek. Układamy na blaszkach z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiemna ok. 8-10 minut. Gdy się upieką, wyjmujemy z piekarnika i studzimy
Maminek kulinarnywarzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Sos beszamelowy z serem:20g masłałyżka mąki1/2 szklanki mleka1/2 szklanki bulionu30g startego żółtego sera (może być gouda) Do rondla włóż(...)bulion i nadal mieszaj. Gdy sos będzie gęsty i jednolity dodaj starty ser. Gdy ser się rozpuści sos będzie gotowy. Sosem polewamy powierzchnię zapiekanki i wkładamy do pieca na kolejne 10-20 minut, aby sos się przyrumienił
Smakowity Blog Kulinarnytylko smaczne, ale i zdrowe!Gwiazdą tego dania jest mięso, dlatego musi to być dobrej jakości wołowina (np antrykot). Najlepiej zmielić je samemu na grubych oczkach. Najlepiej smakują pieczone na grillu, ale można je także smażyć na patelni lub piec w piekarniku. Należy pamiętać, że burgery solimy dopiero w momencie grillowania/smażenia.Bułki można upiec samemu, ale jest to dość
Smakowity Blog KulinarnyplasterkiPrzygotowanie:Polędwicę posypujemy świeżo mielonym pieprzem i smarujemy olejem. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 3 minuty. Wyjmujemy i odstawiamy, żeby mięso odpoczęło. Na talerzu układamy sałatę, gałązki kolendry, wstążki z marchewki
Smakowity Blog Kulinarnyprzygotowaniu dodatek do grillowanego mięsa. Farsz przypomina nadzienie pierogów ruskich, dlatego z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom tego przysmaku. Twaróg można też zastąpić serem feta lub tartym parmezanem. Ziemniaki pieczone są w folii, więc można je przygotować zarówno na grillu, jak i w piekarniku. Miłego grillowania! Składniki:5 średniej wielkości ziemniaków150 g wędzonego boczku2 cebule100 g twarogusól, pieprzPrzygotowanie:Ziemniaki(...)łyżeczką ostrożnie wydrążamy środek. Miąższ ziemniaków i twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z boczkiem i cebulą. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki napełniamy farszem, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu około 20 minut. Podajemy posypane ulubionymi świeżymi ziołami
Smakowity Blog Kulinarnyjabłkasok z cytrynyPrzygotowanie:Wątróbkę oczyszczamy z błon i dzielimy na mniej więcej równe kawałki. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wraz ze śliwką zawijamy w plaster boczku. Spinamy wykałaczką. Pieczemy na grillu około 20 minut.Jabłka kroimy w plastry około 1 cm grubości. Wykrawamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny i pieczemy z obu stron na grillu przez kilka minut.Porzeczki
Smakowity Blog Kulinarnyłyżki oliwyczarny pieprzPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Kroimy batat w grubą, mniej więcej 4-centymetrową kostkę, ziemniaki zaś nieco drobniej (około 2,5 cm), ponieważ batat piecze się szybciej. Cebule kroimy na ósemki, papryki, cukinię i bakłażan- w 2,5 cm kostkę. Rozdzielamy ząbki czosnku, nie obieramy ich. Wszystko razem dokładnie mieszamy z oliwą w naczyniu żaroodpornym(...)Doprawiamy czarnym pieprzem. Nie dodajemy soli, bo sprawi że warzywa puszczą sok. Doprawić solą możemy po upieczeniu. Pieczemy około 50 minut, warzywa powinny być upieczone, a nawet gdzieniegdzie przyrumienione
Smakowity Blog KulinarnyJesienne klimaty zawitały w mojej kuchni za sprawą dyni, która "gości" u mnie ostatnio dość często. Tym razem w postaci farszu do pierogów. Puree z pieczonej dyni można wykorzystać na wiele sposobów, do przygotowania zup, ciast, muffinek, gnocchi. Dynia jest bardzo uniwersalna. Doskonale sprawdza się w daniach wytrawnych, ale też w wersji na słodko. Zachęcam gorąco do eksperymentowania z dynią(...)szałwiąuprażone pestki dyni*Puree z dyni: Dynię kroimy na duże kawałki razem ze skórą, usuwamy pestki, pozostawiając sam zwarty miąższ ze skórą. Układamy na blasze, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku do miękkości około 1 godziny w temperaturze 200 st. C. Po upieczeniu łyżką oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy blenderem na puree.Przygotowanie:Przygotowane puree z dyni mieszamy z serkiem
Smakowity Blog Kulinarnyktóry nacieramy z obydwu stron solą i pieprzem. Przygotowany wcześniej farsz rozprowadzamy na mięsie i zwijamy w roladę, związujemy sznurkiem lub nitką, żeby rolada nie rozpadła się w trakcie pieczenia. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki klarowanego masła i obsmażamy roladę z każdej strony na złoty kolor. Mięso przekładamy na blaszkę i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika
Smakowity Blog Kulinarnyzanurzamy w roztopionej czekoladzie, czekamy, aż skapie jej nadmiar i dekorujemy kolorowymi posypkami. Gotowe lizaki wbijamy w styropian, kartonik lub układamy "do góry nogami" tzn patykami na papierze do pieczenia. Przechowujemy w lodówce
Smakowity Blog Kulinarnygęsi. Tym razem w wersji do smarowania. Domowy pasztet to dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosoły lub, jak to było w moim przypadku, pozostałego po niedzielnym obiedzie mięsa pieczonej gęsi. Można go wzbogacić o różne dodatki: suszone grzyby, orzechy, śliwki lub żurawinę. Składniki:1/2 kg gęsiego mięsa150 g wątróbek z gęsi lub innego drobiu50 g gęsiego smalcu1(...)Pasztet najlepiej zapiekać w kąpieli wodnej, dzięki temu będziemy mieli pewność, że nie przypali się. Naczynie lub naczynia z pasztetem wkładamy do dużej głębokiej blaszki, do której wlewamy wodę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st.C od 40 minut do godziny, w zależności od wielkości naczyń w których zapiekamy pasztet. Gotowy powinien być ładnie przyrumieniony. Pasztet jest w wersji
Smakowity Blog Kulinarny