pieczenie - 19054 przepisów (strona:686/1271)

Dietetyczna ryba po grecku (139 kcal) 343

Ryba po grecku w wersji odchudzonej, gdyż rybę pieczemy bez panierki w piekarniku, a nie smażymy. Równie pyszna co tradycyjna. Jeśli całość podzielimy na 6 porcji, to jedna będzie miała 139 kcal, natomiast w 100 g potrawy jest 60 kcal. Składniki: 0,5 kg filetów rybnych (dałam mirunę) sok z połówki cytryny por 3 marchewki pół średniego selera duża pietruszka(...)pieprz 2 łyżki oliwy (lub oleju) Przygotowanie Rybę kroimy na paseczki grubości ok 5 cm, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy ją w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 C przez 20 minut. Cebulę i por siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy starte na tarce pozostałe warzywa. Podlewamy pół szklanki wody

e-PrzepisyKulinarne
Nóżki nabite farszem na niecodziennym ryżu Andrzeja Polana 486

pomóc, żeby było łatwiej i sprawniej). Koniec skóry podwijamy pod spód przy układaniu na blaszce. Przed włożeniem do piekarnika wrzucamy jeszcze na blaszkę cząstki cytryny i cebuli. Pieczemy w temp.150'C przez ok pół godziny. 2. W między czasie przygotowujemy ryż. Mleko zagotowujemy razem z bulionem, cebulę drobno siekamy, przesmażamy na oleju. Do cebuli dodajemy drobno połamany(...)zalewamy mlekiem połączonym z bulionem, zagotowujemy, przelewamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Zawijamy folią aluminiową i od razu wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 150'C. Pieczemy przez ok.20 minut.  3. Na talerze wykładamy ryż, na ryż wykładamy po nóżce, polewamy powstałym tłuszczykiem, dekorujemy przypieczoną cebulką i cytryną. Smacznego ;) Autor: Andrzej Polan (przepis użyczony :) ) Po więcej

My Culinary Art
Pizza na cieście francuskim -szybka i prosta przekąska. 211

składniki. Przepis : opakowanie ciasta francuskiego 30 dag. startego żółtego sera kilka zielonych oliwek Pomidor około 12-14 plasterków salami Wykonanie : Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Smaruję olejem blachę do pieczenia, kładę na nią płat ciasta francuskiego. Na ciasto nakładam starty ser żółty, pokrojone w plastry salami, oliwki i pomidora. Wkładam do piekarnika na około 30 minut lub do czasu

Niebieski kubek z kawa
Cecylka Knedelek 93

Zanim przejdziemy do przepisów znajdziemy przydatny dla najmłodszych słowniczek owoców i warzyw oraz poradnik kuchenny z którego dowiemy się między innymi jak przestrzegać higieny w kuchni, co zrobić przed pieczeniem ciasta lub dowiemy się czym jest kiszenie i pasteryzacja. Przepisów w ksiażce jest ponad 130 i podzielone zostaly w ciekawy sposób na rozdziały związane z kolorami. W nawiasach podałam

Mienta blog
Polecane blogowanie - listopad 2015 149

którymi szaleje chyba większość pań domu. Karolina zebrała garść informacji na temat gdzie kupić i jak samemu zrobić te piękne kulki. Na koniec chcę Was zachęcić do samodzielnego pieczenia chleba, którego jestem od dłuższego czasu zwolenniczką. Żaden kupiony bochenek nie przebije smakiem i zapachem tego, który sami upieczecie. Jeśli nie przepadacie za tymi najprostszymi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 168

zapach... kilka udało mi się wyselekcjonować ku radości aparatu i mojej. Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 1 czubata łyżka maki orkiszowej razowej szczypta proszku do pieczenia 1 jajko 2 czubate łyżki serka wiejskiego 1 dojrzały, mały pomidor 2 średnie pieczarki 15 g parmezanu garść rukoli sok z cytryny W misce mieszamy mąkę z proszkiem, ubijamy z jajkiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Naleśniki dyniowe 145

wytrawnie. Polecam! Składniki: (na około 10 sztuk) 3 jajka 1 szkl mleka 3/4 szkl puree z dyni, np. domowej roboty 150 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka oleju szczypta soli 2-3 łyżki cukru (pomijamy, jeśli chcemy naleśniki na wytrawnie) Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować mikserem do uzyskania jednolitego

Nastoletnie Wypiekanie
Lukrowany Serniczek 194

budyniu śmietankowego lukier: 0, 5 kubka cukru pudru 4 łyżeczki wody Przygotowanie: ciasteczka blendujemy, dolewamy roztopione masło mieszamy, tak aby masa miała konsystencje mokrego piasku foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy ciasteczkowy spód piekarnik ustawiamy na termo obieg na temp 180*C żółtka ucieramy z cukrem na białą puszysta masę, dodajemy ser, dolewamy mleko i olej białka

Luźna Kuchnia
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 167

mięs i sosów. Odmiany: Vineta, Bellarosa, Catania, Red Sonia, Jelly, Marabel, Elfe Typ C - mączysty Ziemniak po ugotowaniu łatwo się rozsypuje. Dobre na placki, puree, frytki i do pieczenia. Odmiany: Augusta, Omega, Agria, Jurata, Honorata Czas przygotowanie: 30 minut Porcje:  4 Składniki: 500 g fioletowych ziemniaków, 200 g wędzonego łososia, 100 g specka,  Czerwona cebula

SzczyptaSmaQ
Chleb z pestkami dyni i płatkami owsianymi 100

Pyszny chlebek, idealny na śniadanie i zdrowy, bo domowy. Dawno już nie piekłam, ale okres jesienno-zimowy sprzyja wypiekaniu domowego chleba. Choćby po to, by w coraz bardziej chłodne, wręcz zimne dni nie zrywać się do sklepu po świeże pieczywo, a piekarnikiem rozgrzać trochę w domu ;) Po upieczeniu gorący chleb dobrze jest posmarować wodą (skórka będzie bardziej chrupiąca). Kroimy dopiero(...)ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja ułożyłam od razu na blasze wyłożonej papierem i postawiłam na stole przy grzejniku). Wyrośnięty bochenek smarujemy mlekiem i przyklejamy pestki dyni. Pieczemy około godzinę w 180 stopniach

Kolorowy Przepisownik
Wyśmienite, orkiszowe naleśniki dyniowe 176

dodatków - 70kcal. Składniki:   - 575ml mleka sojowego - 170g mąki orkiszowej - 100g puree z dyni - 2 jajka - 2 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie łączymy za pomocą blendera lub bez. Ciasto mieszamy (przed każdym kolejnym smażeniem), wylewamy np. chochlą i smażymy na patelni, na średnim ogniu, bez użycia dodatkowego oleju

Be Fit Be Strong
Pizza dwa w jednym 142

się sprawdził. Na jednej części pizzy układamy szynkę, na drugiej kiełbasę żywiecką. Posypujemy oregano i kukurydzą. Na całej pizzy rozkładamy pieczarki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Wstawiamy pizzę. Pieczemy 15 min.  Następnie posypujemy startym serem  i pieczemy jeszcze 10 min. Dlaczego ser później? Ponieważ nie spiecze się i jest doskonały, mięciutki. Gotową pizzę podajemy z dowolnym, ulubionym

W kuchennym oknie Ewy
Babeczka owsiana ze śliwkami 156

Zapalenie gardła u potomki dało nam ostatnio mocno w kość, stąd mniejsza aktywność w Internecie, ale cały czas coś się u nas gotuje albo piecze. Dzisiaj chciałam Wam pokazać kolejną śniadaniową propozycję, bardzo szybką i prostą, idealną na ciężkie dni. Babeczka owsiana ze śliwkami (porcja na dwie duże kokilki) 8 łyżek płatków owsianych 3/4 szkl. dowolnego mleka 2 jajka(...)rozgrzać piekarnik do 200 stopni, kokilki wysmarować tłuszczem, wlać na dno trochę ciasta, wsypać odrobinę bakalii i ułożyć połówki wypestkowanych śliwek, zalać resztą ciasta. Z wierzchu można posypać orzechami. Piec 30 minut. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
zapiekany bakłażan faszerowany wołowiną 154

Ciepły farsz układamy w wyjętych z piekarnika bakłażanach, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez dwadzieścia minut.  Na pięć minut przed końcem pieczenia na każdym faszerowanym bakłażanie układamy plastry sera. Przed podaniem możemy nasze bakłażany posypać jeszcze posiekaną natką pietruszki, bazylią, lub szczypiorkiem

Miód i pieprz
Racuchy dyniowe 144

świetnego deseru. Składniki: 300 g musu z dyni 50 g jogurtu naturalnego 2 jajka 1,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki imbiru Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować ze sobą. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na rozgrzanym

Mama Gotuje