pieczenie - 19054 przepisów (strona:651/1271)

Tarta z porem i szpekiem 195

podsmażyć boczek na osobnej patelni, a potem dodać do miekkich porów. Całość podlewamy winem i pozwalamy mu wyparować. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm, przekładamy na papier do pieczenia, wykładamy nim dno formy na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Jajka rozkłócamy ze śmietaną, dodajemy serek ricotta, starty na dużych oczkach ser żółty, przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Pory(...)tarty. Farsz jest dosyć gęsty, więc nie ma potrzeby wstępnego podpiekania spodu.    Tartę dekorujemy pierścieniami pora i szpekiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, pieczemy ok. 40 minut

Mia Cucina Sofieta
Panna cotta z musem truskawkowym 311

Tego cuda  nigdy nie może zabraknąć na wielkanocym stole. Przygotowuję je  raz na rok, rozpoczynając jednocześnie serię deserów “al cucchiaio” –jedzonych  łyżeczką, zimnych, szybkich i bez pieczenia.   Ten deser przygotowuje się z dosłownie kilku składników: śmietany (i /lub mleka), cukru, wanilii i żelatyny. Ma niezwylke kremową strukturę  i delikatny śmietankowy smak. Jedyną sztuczką jest

Mia Cucina Sofieta
9. Listopadowy wieczór na słono, czyli serowo-czosnkowe krakersy z dipem sezamowo-pomidorowym 159

lodówki wyciągamy schłodzone ciasto i kroimy je na plasterki grubości ok.2cm, kładziemy je na blachy wyłożone papierem do pieczenia, obficie posypujemy świeżo zmieloną solą i pieprzem i pieczemy od 13 do 15min – uważając by się nie spaliły. Życzymy smacznego chrupania! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

Symfonia Smaków
33. Zapach róży, czyli drożdżowe kruche rogaliki z nadzieniem. 186

delikatnie posmarować wodą po to, aby rogale nie rozkleiły się.  Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je białkiem i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu można udekorować rogaliki lukrem z cukru pudru i wody - tak jak u nas. Smacznego! (function

Symfonia Smaków
40.Słona, chrupiąca czterdziestka: czyli drożdżowo - maślane paluchy z dipem serowym! 201

Paluszki smarujemy białkiem, z każdej strony oprószamy solą morską i pieprzem kajeńskim kładziemy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia(pomiędzy każdym zostawiamy kilkucentymetrowe odstępy, gdyż delikatnie rosną) i pieczemy od 15 do 20minut - do delikatnego przypieczenia i złocistej barwy.     Dip serowy:  100ml śmietanki 36% 1 kulka sera mozarella 1/4 szklanki startego, żółtego sera np. gouda

Symfonia Smaków
57.Słonecznie i lekko: czyli wytrawne ciasto z fasoli w nieco pikantnej wersji! 219

( u mnie 23 cm) smarujemy masłem lub innym tłuszczem. Na natłuszczoną formę wykładamy masę - górną powierzchnię wyrównujemy za pomocą łyżki lub szpatułki. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.30 minut. Ciasto wyciągamy z piekarnika, a w miseczce rozkłócamy jajo z 1 łyżką śmietany lub jogurtu. Mieszaniną smarujemy górną powierzchnię ciasta, którą to również oprószamy świeżo zmielonym pieprzem

Symfonia Smaków
Tort Szwarcwaldzki 273

szczególne okazje i na pewno zauroczy Waszych gości... Inspiracja     Ciasto: 6 jajek, 150g mąki pszennej, 150g margaryny, 150g drobnego cukru, 150g gorzkiej czekolady, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.     Czekoladę stopić na parze i przestudzić. Masło utrzeć na puch, stale ucierając powoli wlewać przestudzoną czekoladę. Kolejno dodawać żółtka na przemian z cukrem(...)Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem. Chwilę ucierać. Na koniec dodać białka ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 24cm. Piec ok. 35-40 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na trzy blaty.     Masa wiśniowa: 700g wiśni świeżych lub z kompotu, 150ml kompotu z wiśni, 50ml nalewki

Z miłości do słodkości
Serowe paluszki z ciasta francuskiego 166

rozwałkować, by ser się przykleił do ciasta. Ostrym nożem ciąć cienkie ok. 0,5cm paseczki. Delikatnie skręcać je w serpentynki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15min w temp. 200st. Ostudzić

Z miłości do słodkości
Chleb z ziarnami i suszonymi morelami 151

słonecznikiem, mieszanką posypać wyrośnięte ciasto. Szybko wyrobić.  Uformować okrągły bochenek chleba, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i naciąć płytko w kilku miejscach na skos. Piec ok. 60min w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Tradycyjne cebularze 132

ciasta, spłaszczać w dłoni tworząc małe placuszki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego placuszka nałożyć farsz z cebuli. Brzegi cebularzy posmarować odłożonym rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 20min w temp. 200st. Ostudzić

Z miłości do słodkości
Złociste paluchy mleczne 149

ciepłe miejsce.  Następnie ponownie zagnieść ciasto, uformować około 15 podłużnych, małych paluchów. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponacinać na ukos w trzech miejscach.  Piec ok. 20minut w temp. 180st.  Ostudzić na kratce

Z miłości do słodkości
Brownie z masłem orzechowym 181

nasiona wanilii. Zmiksować przy pomocy blendera. Masa czekoladowa: 5 0g gorzkiej czekolady, 150g mlecznej czekolady, 2/3 szklanki mąki pszennej, 8 łyżek masła, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, 3/4 szklanki cukru pudru, 1/2 laski wanilii. Czekolady połamać na kawałki, stopić wraz z masłem. Ostudzić. Następnie wbić jajka, dodać nasiona wanilii. Wsypać cukier puder, dokładnie wymieszać(...)solą i proszkiem, dodać do masy, wymieszać. Na blaszkę o wym. 23x24cm wyłożyć masę czekoladową, następnie łyżką kłaść kleksy masy orzechowej. Wymieszać końcówką noża tworząc esy-floresy. Piec ok. 40 min w temp. 165st

Z miłości do słodkości
Herbaciane ciasteczka z nutką pomarańczy 140

kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki.  Następnie ciasto rozwałkować i foremką wykrawać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczeniaPiec ok. 10-12minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce. Można je polukrować i udekorować

Z miłości do słodkości
Amerykańskie ciasteczka z czekoladą 185

posiekane masło. Całość posiekać, dodać drobno posiekane czekolady. Zagnieść ciasto.  Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach.  Piec ok. 12minut w temp. 190st.  Ostudzić na kratce.                                    Smacznego:) Przepis dodaję

Z miłości do słodkości
Ciasteczka - pieczarki 174

mieszance obtaczać ciastka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gwint od czystej plastikowej butelki maczać w kakao. Na środku ciasteczek robić wgłębienie, tworząc nóżkę pieczarek.  Piec ok. 15min w temp. 180st.  Ostudzić na kratce.                                   Smacznego:) Przepis dodaję

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania