pieczenie - 19054 przepisów (strona:541/1271)

Drożdżówki z budyniem 219

uformowaniu. Jednym słowem, jeżeli zabieramy się za ciasto drożdżowe musimy poświęcić trochę więcej czasu. Drożdżówki z budyniem, jednak w pełni wynagrodzą ten pieczołowicie poświęcony im czas. Z poniższego przepisu piekę ok. 20-22 szt. bułek, to zależy od ich gramatury. Nigdy się nie rozdrabniam i nie schodzę poniżej tej normy, gdyż są wspaniałe po upieczeniu, zamrożeniu i rozmrożeniu. Nie tracą(...)wyrobiłam i formowałam drożdżówki. Ciasto podzieliłam na równe porcje, budyń wyciskałam rękawem cukierniczym w zrobione szklanką „dołki”, albo dawałam do środka drożdżówki. Uformowane, układałam  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam i ponownie, tym razem  na 40 minut – odstawiłam do wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarowałam roztrzepanym jajkiem, posypałam kruszonką migdałową, wstawiłam do piekarnika nagrzanego

mojewypiekiinietylko
Kiełbaski faszerowane 293

tłuszcz. Lekko spryskujemy oliwą, pieczemy przez ok. 20 minut.Filety, skrzydełka, karkówki, żeberka, kiełbaski… a dodatki, jakie kto lubi. Gdy tylko pogoda dopisze zaczniemy grillować. Kiełbaski faszerowane – pyszne są z piekarnika, ale on – grilla nie zastąpi. Zapach dymu, ten smak… i nie tylko. Podczas grillowania, na tę potrawę, składa się cała atmosfera przygotowania,  pieczenia i oczywiście jedzenia

mojewypiekiinietylko
Bezowo kokosowy koszyczek z granatami 128

cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą. Masę wkładamy do worka cukierniczego z tylką (13)  i wyciskamy kółka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 90° C i pieczemy (suszymy) 4 godziny. Piekarnik wyłączamy, lekko uchylamy drzwiczki i zostawiamy w nim bezy do całkowitego wystudzenia. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder z mlekiem w proszku, następnie serek mascarpone

mojewypiekiinietylko
Tartaletki sernikowe ze śliwkami 142

ciasto:  - 500 g mąki tortowej- 250 g margaryny (może być masło)- 1 szklanka cukru pudru- 1 jajko + 2 żółtka- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- skórka starta z cytrynySkładniki na krem serowy:- 470g twarogu półtłustego- 250ml śmietany kremówki (30 – 36%)- 1/2 szklanki cukru pudru- 4 łyżki mleka w proszku (instant)- 1 galaretka cytrynowa- 200ml(...)tarce jarzynowej, wylepiamy foremki, nakłuwamy przy użyciu widelca. Wylepione foremki wstawiamy do lodówki, do czasu, aż przygotujemy wszystkie. Piekarnik nagrzewamy do 190° C, wstawiamy blaszkę z foremkami i pieczemy ok. 20 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Umyte śliwki przekrajamy na połówki, usuwamy pestki, kroimy na ćwiartki. Na patelnię wsypujemy 3 łyżki brązowego cukru, wlewamy 3 łyżki wody, mieszamy

mojewypiekiinietylko
Bułeczki drożdżowe na maślance 137

jeden, od bardzo dawna, wypróbowany i zmodyfikowany przepis na wypieki drożdżowe. Piekę z niego bułki, rogaliki, chałki…  i nie tylko. Czasem jednak przychodzi pora, aby przetestować coś nowego. Pomogła mi w tym Edytka w kuchni i upiekłam bułeczki drożdżowe na maślance. U niej – z makiem, u mnie – z kruszonką migdałową. Składniki podaję za autorką, ja ilość zwiększyłam(...)fikuśne twarde i zbite „gnioty”. Bo pewnie tym by się zakończyło ciągłe dosypywanie mąki. Tak więc, z tego ciasta polecam najprostsze bułeczki. Uformowane układałamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce. Tym razem na 40 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką (można też makiem lub sezamem

mojewypiekiinietylko
Udka faszerowane 234

skórę do środka. Z wierzchu posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką. Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej. Wkładamy udka zawinięciem do dołu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez. ok. 60 minut. (na 10 minut przed końcem pieczenia odkrywamy pokrywkę naczynia, aby skórka się zrumieniła).Udka faszerowane są daniem bardzo smacznym i prostym.  Do farszu możemy dodać swoje ulubione

mojewypiekiinietylko
Chlebki pita 143

Pita   -  كماج  - okrągłe, pszenne, płaskie placki, popularne w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu, jedzone są najczęściej z pikantnymi sosami. Mają tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę na farsz. Pita przywędrowała do Europy z Iranu i jest zachodnią nazwą na arabski chleb chubz. Daria i jej Wspólne gotowanie z Formułą - Abu Zabi było dobrym pretekstem na poznanie(...)dzielimy na 7- 8 części, formujemy kulki, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Każdą kulkę wałkujemy na placek grubości ok. 5mm, oprószamy mąką i odstawiamy przykryte na 20 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230° C przez 6 -7 minut, aż się napuszą i lekko zrumienią.Kiedy chlebki pita przestygną przekrajamy je i wypełniamy farszem. U mnie był to falafel

mojewypiekiinietylko
Serowe paluchy z ciasta francuskiego 2628

przeciwnych kierunkach, by powstała sprężynka. Układać na blasze z papierem do pieczenia, zachowując 2 cm odstępy (większe niż na zdjęciu powyżej; ja ułożyłem je trochę za blisko siebie). Piec 15-20 minut w temperaturze 200ºC.* Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków

Food Square
Szybkie i zdrowe babeczki na prezent 244

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, nakładamy łyżeczką ciasto do jednorazowych foremek na muffinki i wbijamy orzecha w środek. Układamy babeczki najlepiej w blaszcze po keksówce by się nie przypaliły. Pieczemy ok 10 minut3/ Wyjmujemy babeczki, studzimy, pakujemy i obdarowujemy :) SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Chrupiące ciasteczka imbirowe 219

lodówki na 30 minut. Ciasto wałkujemy o cienko, delikatnie podsypując je mąką i wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy na kratce

Kulinarne przygody Gatity
żytnio-pszenny kminkowy pieczarkowiec... 159

każdą rozwałkować i nałożyć usmażone pokrojone pieczarki z cebulą i wymieszane tartą bułką, solą, pieprzem zawinąć z ciasta rolady i włożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia piec w 200C około 35-40 minut i zostawić do przestudzenia - pieczarkowiec najlepiej smakuje letni lub zimny do gorącego barszczu czerwonego..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Paszteciki z kapustą i pieczarkami na Sylwestra 371

Ciasto rozwałkowuję na długi prostokąt. Nakładam na środek farsz i zlepiam brzegi. Długi rulon z nadzieniem nacinam co około 3-4 cm. Przekładam na papier do pieczenia i piekę około 15 minut w temperaturze około 200 st.C.  Przed włożeniem do piekarnika można ciasto od góry posmarować białkiem jajka. Życzę smacznego

Anielska Kuchnia Ani
12 pysznych przekąsek na imprezę sylwestrową 15412

drożdżowym otrzymując mini pizzerinki.  2. Cygara z ciasta filo z fetą i ziołami Chrupiące, z przyjemnie słonym nadzieniem stanowią idealną przekąskę do piwa. Podajcie koniecznie z dipem z pieczonych pomidorów . 3. Coca czyli hiszpańska pizza Płaski drożdżowy chlebek z oliwkową tapenadą, anchois, pieczoną papryką i rukolą. Kroimy w kwadraty i podajemy gościom. 4. Roladki z cukinii Roladki z cukinii(...)mięsożerców. Małe wołowe klopsiki przyprawione kuminem i miętą. Podajcie z wykałaczkami, na które goście będą je nadziewać. 6. Kolorowa tortilla z piekarnika Sławny hiszpański omlet z ziemniakami i papryką pieczony z piekarniku. Kroimy w kwadraty i nadziewamy na wykałaczki. 7. Turecka sałatka z ciecierzycy Żadna impreza nie obejdzie się bez chociaż jednej sałatki. Proponuję Wam sałatkę z ciecierzycy, z pomidorami

Chilli Czosnek i Oliwa
muffinki jabłkowe czyli polskie jabłka jemy... 131

Składniki: olej rzepakowy 1/4 szklanki, mleko 3,2% 1,5 szklanki, jajka 2 sztuki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 2,1/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jabłka 3 sztuki, czekolada gorzka 1 tabliczka biorę udział w akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ - MUFFINKI .... "TUTAJ" olej, jajka, mleko, cukier i cukier wanilinowy dobrze rózga roztrzepać wsypać mąkę(...)pokroić na cienkie ósemki i po kilka sztuk powkładać do foremek na muffinki - silikonowe użyłam na jabłka dać ciasta do prawie pełnej foremki na wierzch położyć kostkę gorzkiej czekolady piec w 200C około 25 minut i zostawić w foremkach do wystudzenia muffinki są pyszniutkie z naszych polskich jabłek............SMACZNEGO!!! te muffinki można podać z lodami jakie lubisz

W Mojej Kuchni Lubię
Warzywa w roli głównej 206

czyli dania główne z warzyw i dodatki warzywne do obiadu. Bakłażany faszerowane mięsemMakaron z sosem a'la ratatouillePieczone bakłażany z tzatzikiPieczone pomidory z ProwansjiPlacki z pomidorów z SantoriniGemistaBriami, pieczone warzywaPlacki z cukinii i fetySaksuka, gulasz z TurcjiGulasz z bobu z szynką SerranoPaella z warzywamiZiemniaki z zielonym sosemPilaw ze szparagami i bobemMarchewka duszona w oliwieFasulye pilaki, TurcjaLasagne wegetariańskaKalafiorowe gratinParmigiana z patisonówGigantes

Chilli Czosnek i Oliwa