pieczenie - 19054 przepisów (strona:547/1271)

Szarlotka krojona z pianką 164

jabłuszka krojone są w plasterki. Jedna z moich lepszych szarlotek :D Składniki: (duża brytfanka prostokątna) Ciasto: 3 szklanki mąki krupczatki margaryna 5 żółtek cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia odrobina mleka (dosłownie dałam łyżkę) 3-4 łyżki cukru Pianka: 5 białek 2 łyżki cukru pudru Nadzienie: 5-6 większych jabłek cynamon 2 łyżki cukru Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać(...)jabłek). Wyłożyć jabłka.  Piekarnik nastawić na 180 stopni. Białka ubić, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć na jabłka. Na górę zetrzeć nasze ciasto z  zamrażalki. Piec jakieś 50 minut. Jak ktoś chce to można oprószyć cukrem pudrem Smacznego :) Biorę udział w akcji. Jabłak zawsze kojażą mi się z jesienią. Wtedy są najlepsze

Moje pyszne gotowanie
Kruche dwukolorowe markizy z marmoladą - maleństwa idealne dla dzieci 124

przedszkolu, czy w szkole jak wasze pociechy mają imieniny,czy urodziny. Składniki: (na ponad 20 ciasteczek) 1,5 szklanki mąki 125 g margaryny jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kakao (takie porządne) 3 łyżki cukru marmolada truskawkowa Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, cukier i proszek, przemieszać. Następnie dać masło(...)kółka. U mnie był to szerszy kieliszek. Na jasne kółka nakładać po porcji marmolady, i nakrywać je ciemnym kołkiem. Blaszkę lekko nasmarować tłuszczem i układać na niej nasze ciasteczka. Piec 15 minut. Smacznego :D  http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki 

Moje pyszne gotowanie
Szarlotka na serku waniliowym 159

lodami to ta wersja jest idealna.  Ja po schłodzeniu podgrzewałam ją sobie w mikrofali  :), i wcinałam. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 4 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 300 g serka homogenizowanego waniliowego kostka margaryna Nadzienie: 8 jabłek 2 łyżki cukru łyżeczka cynamonu Wykonanie: Piekarnik na 180 stopni Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier i masło posiekać(...)pokroić w plasterki, wymieszać z cukrem i cynamonem. Delikatnie, aby nie połamać i dać na ciasto.  Następnie drugie ciasto rozwałkować i dać na gorę. Delikatnie przycisnąć  i piec 50-60 minut. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Bułeczki z czarnuszką 173

bułki.  Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Przed wstawieniem do pieczenia posmarować je rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut, żeby się lekko zrumieniły. Sami spójrzcie, jak szybko znikały ciepłe jeszcze bułeczki ;) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami z dodatkiem lodów 205

przesiać, dodać margarynę, żółtka i cukier. Zagnieść sprężyste ciasto. Zawinąć w woreczek i odłożyć do lodówki na około pół godziny. Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na grubej, jarzynowej tarce 2/3 schłodzonego ciasta. Upiec w temperaturze 180 stopni na jasnozłoty kolor.W tym czasie ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu. Do gorącego(...)wyłożyć owoce. Ilość według uznania. Na owoce wylać ciepły budyń.Białka ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć łyżką na budyń. Na pianę zetrzeć resztę schłodzonego ciasta.Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut - na jasnozłoty kolor.Ciasto jest przepyszne podawane na gorąco z ulubionymi lodami. Wspaniały deser na upalne dni.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto rozetowe, czyli drożdżowiec z dżemem i migdałami 148

mniej więcej równe plastry o szerokości 4-5 cm. Poszczególne kawałki układać na sztorc w tortownicy (lub innej okrągłej formie) wyłożonej papierem do pieczeniaPiec w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Można podawać lekko ciepłe.Ciasto jest niezwykle wilgotne i smaczne. Migdały przed

Codzienna kuchnia niecodzienna
Delikatne waniliowe pancakes z orzechową czekolą 255

łasuchów ;) Gotowi na ucztę? :)Składniki:1, 5 szklanki mleka,3 jajka,1,5 szklanki mąki,2 łyżki cukru waniliowego - przepis znajdziecie >TAM<,2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli.Dodatek:słoiczek(...)Czeko'li Orzechowej z Anielskich PrzysmakówSkładniki pancakes dokładnie wymieszać, podobnie jak przy cieście naleśnikowym. Można użyć miksera. Ciasto odstawić na kilka minut żeby "odpoczęło". Smażyć, a właściwie piec, na suchej patelni na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Kiedy po wylaniu ciasta na powierzchni zaczną pokazywać się pękające bąbelki powietrza, wtedy można odwrócić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Najlepszy Piernik 368

Ciasto dzielimy na 4 porcje. Formę prostokątną o średnicy 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy pierwszą porcje ciasta. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok 10 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Powtarzamy czynność z pozostałymi porcjami ciasta. Krem grysikowy: 500 ml mleka 12 łyżeczek grysiku błyskawicznego (inaczej błyskawiczna kasza manna

Made By Mom And Son
Drożdżowy wieniec świąteczny 269

Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i formujemy wieniec. Nacinamy ostrym nożem od zewnętrznej strony. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 55-60 minut. Wystudzone ciasto możemy udekorować lukrem. Smacznego! :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Moje Ciacho . Przepis bierze udział w akcjach

My Culinary Art
Święta Wielkanocne 213

produktów przygotowana, w tym roku mój smakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :) Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie, pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek).ŚWIĘCONKAInspiracje czerpie z tego video http://www.tvp.pl/vod/audycje/kulinaria/brodzik-od-kuchni/wideo/odcinek-2/1611568 z Joanną Brodzik, w tamtym

NA MOIM TALERZU
Chleb ryżowo - gryczany ze śliwkami (bez glutenu, mleka i jajek) 279

mikserem gładkie ciasto, w razie potrzeby dolewając wody do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany. Dodać pokrojone śliwki i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki typu keksówka wyłożonej papierem do pieczenia, lub posmarowanej(...)olejem i oprószonej mąką gryczaną. (Nasza forma miała 40 cm x 12 cm) Odstawić w ciepłe miejsce ( około 30 stopni)  na około 1 godzinę  do wyrośnięcia.  Piec w nagrzanym do 210 stopni piekarniku około 1 godziny (do suchego patyczka

głodny alergik
Babeczki z kruchego ciasta wypełnione porem i boczkiem 234

porem, a całość w śmietanowo jajecznej masie. Eleganckie i wyjątkowo smaczne! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: 12Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 25 minut pieczenia)Składniki:Ciasto:260g mąki pszennej125g masła1 żółtkoOk. 40ml wodySólFarsz:Ok. 100g boczku3 jajka2 pory½ szklanki śmietany 18%½ szklanki startego żółtego sera1 łyżka musztardyPrzyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowaNa blacie(...)ciasto delikatnie wałkujemy na blacie. Wycinamy okrągłe placki i wykładamy nimi formy do muffinek. Formę możną wcześniej posmarować tłuszczem, ale nie jest to niezbędne. Do każdej miseczki nakładamy farsz. Pieczemy około 20-25 minut w temp 190 stopni. Smacznego

Kolizje Smaków
Tort porzeczkowy 154

całkowitego jej rozprowadzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać. Dodawać powoli do masy delikatnie mieszając łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać nań gotowe ciasto. Piec 35-45 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka. Ciasto wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Składniki na krem maślany:200 g niesolonego masła600 g kremowego serka typu Philadelphia4 łyżki cukru pudruWszystkie

Food Square
Quiche z karmelizowanym fenkułem, grillowaną gruszką i wędzonym łososiem 124

posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Przykryć folią aluminiową i dokonać jej perforacji widelcem. Obciążyć suchym: ryżem, grochem lub fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez 15 minut. Po czym ściągnąć folię wraz z obciążeniem, a następnie włożyć z powrotem i piec kolejne 15 minut do zarumienienia. Wyjąć i odstawić.Fenkuł umyć i odkroić zielone

Food Square
Kotleciki z kaszy jaglanej 182

jest zbyt sypka, można zmiksować 1/5 część masy na gładko i wmieszać do reszty. Uformowane kotleciki obtaczać w nasionach, a następnie umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 40-60 minut w temperaturze 180°C (aż nasionka się przyrumienią).Kotleciki świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Dobrze komponuj się ze wszelkiego rodzaju sosami

Food Square