szerszej części ułożyć ok pół łyżeczki marmolady i zwinąć w rogalika. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 25-30 minut funkcja termoobieg aż rogaliki się zarumienią. Wystudzone rogaliki posypać cukrem pudrem
Monia miesza i gotujeekstraktu z wanilii (dałam cukier waniliowy)1,75 szklanki mąki pszennej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaNutella (ok. 1/2 szklanki)Muffinki z Nutellą - Sposób przygotowania:Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie powoli wsypywać cukier i cukier waniliowy. Dalej ucierać, po czym dodawać po jednym jajku. Cały czas mieszając stopniowo wsypywać(...)mąkę z proszkiem. Gotową masę przełożyć do foremek na 2/3 wysokości i na wierzch każdej z nich nałożyć po ok. łyżce Nutelli. Za pomocą wykałaczki stworzyć "szlaczki".Piec w temperaturze 160-170°C przez ok. 15-20 minut.źródło inspiracji: http://osiakowegotowanie.blogspot.comMoje posty
Słodka Stronacukru pudru łyżka cappuccino waniliowego opakowanie biszkoptów ok. 200 g kakao (ok. 3 łyżki) odrobina masła Tiramisu - Cappuccino - Sposób przygotowania: Przygotowujemy kawę cappuccino. Odkładamy do wystudzenia. Formę do pieczenia (ze ściąganym pierścieniem) smarujemy masłem. Na dnie układamy biszkopty namoczone w przygotowanym cappuccino. Śmietankę ubijamy na sztywno, wsypujemy cukier puder, łyżkę cappuccino, a następnie stopniowo dodajemy mascarpone i mieszamy
Słodka StronaKawałkami Czekolady - Składniki: 250 g mąki pszennej 50 g płatków owsianych 150 g cukru duże jajko 1,25 szklanki mleka 85 g roztopionego masła cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia 100 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej - według uznania) Muffinki z Kawałkami Czekolady - Sposób przygotowania: Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę posiekać na kawałki. Mąkę i cukier(...)jednym naczyniu, a wszystkie mokre w drugim. Następnie wszystko połączyć i delikatnie wymieszać. Napełnić foremki przygotowana masą do ok. 2/3 pojemności, a następnie posypać posiekaną na kawałki czekoladą. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 25 minut. Moje posty
Słodka Stronazmiksować w food procesorze. Wyścielić powstałym "ciastem" dno tortownicy (22 cm) wcześniej wyłożonej pergaminem i podpiec w piekarniku w temp. 170 stopni przez ok. 7 minut. Wyjąć z pieca i przygotować masę sernikową. Śmietanę kremówkę podgrzać. Jak zrobi się lekko ciepła wrzucić czekoladę, a gdy tylko się rozpuści ściągnąć z palnika. Lekko ostudzić. Do naczynia wrzucić mascarpone, jajka(...)cukier puder, ziarenka wanilii, mąkę i wszystko zmiksować. Wlać czekoladę i dokładnie wszystko wymieszać. Boki tortownicy wysmarować tłuszczem i przelać przygotowaną masę serową. Piec w temperaturze 150 stopni przez 60 minut, po czym wyłączyć piec i pozostawić sernik na kolejną godzinę. Gdy ciasto wystygnie, białą czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto, a wierzch posypać podprażonymi
Słodka StronaCiasto "Krówka" - Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki zwykłej pszennej 2 jajka 250 g poszatkowanego zimnego masła 4 łyżki miodu 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru cukier waniliowy śmietan fix gotowa masa krówkowa/kajmakowa ok. 300 g płatki migdałów Ciasto "Krówka" - Sposób przygotowania(...)składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i umieścić w lodówce na minimum 30 minut. Ciastem wyłożyć formę wysmarowaną tłuszczem (ok. 20 x 30 cm), po-nakłuwać widelcem i piec ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni. Podobnie postąpić z drugą częścią ciasta. Studzimy. Masa: Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i śmietan fix. Na dolne ciasto
Słodka StronaSernik na zimno czyli ciasto bez pieczenia z dodatkiem świeżej ricotty, białej czekolady i puszystej kremówki dodającej deserowi puszystości i delikatności. Dodatkowo sernik wzbogacony efektownymi serduszkami z galaretki. Może warto go przygotować dla ukochanej osoby... Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Składniki: 2 galaretki truskawkowe 500 g ricotty 100 g białej czekolady
Słodka StronaEfektowny, waniliowy sernik na zimno z orzeźwiającym musem z truskawek. Idealna propozycja na letnie dni. Ciasto powstaje bez pieczenia, więc tym bardziej warto się na nie skusić. Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Składniki: Masa serowa: 200 ml śmietanki kremówki 400 g twarogu dwukrotnie zmielonego (w temperaturze pokojowej) 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki żelatyny + 30 ml ciepłej
Słodka StronaKonfiturą z Róży - Składniki : ciasto: 120 g mąki pszennej 80 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 75 g cukru 2 żółtka łyżka śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy odrobina soli ok. 250 g masy marcepanowej (gotowej lub z tego przepisu ) ok. 50 g konfitury z róży 70 g gorzkiej czekolady 40 g masła Mazurek z Marcepanem(...)składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie formę o wielkości ok. 20 x 28 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut. Na całkowicie ostudzone ciasto kładziemy konfiturę i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie wykładamy rozwałkowaną masę marcepanową. Polewa: W kąpieli wodnej
Słodka StronaMasą i Orzechami Laskowymi - Składniki: ciasto: 120 g mąki pszennej 80 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 75 g cukru 2 żółtka łyżka śmietany pół łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy odrobina soli masa mleczna: 1/3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku cukier waniliowy 75 g masła ok. 200 g nutelli(...)składników zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie formę o wielkości ok. 20 x 28 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Ok. 50 g orzechów laskowych bardzo drobno siekamy i dodajemy do nutelli - dokładnie mieszamy i smarujemy ciasto. Mleko gotujemy z cukrem
Słodka Stronaśmietanki kremówki 36% (mocno schłodzonej) 100 g masła 250 g białej czekolady ok. 100 g płatków migdałów Najlepsze Ciasto Świata - Sposób przygotowania: Tortownice (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Białka ubijamy, a następnie powoli, partiami dodajemy cukier puder(...)Zmieniamy obroty miksera na najniższe i powoli wsypujemy zmielone migdały, startą na małych oczkach czekoladę oraz kakao. Delikatnie mieszamy do połączenia składników i powstałą masę wykładamy na dno formy. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni (do "suchego patyczka"). Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mus: W kąpieli wodnej podgrzewamy ok. 100 ml śmietanki kremówki wraz z 6 żółtkami ciągle
Słodka Stronaminut. Po tym czasie kroimy paszteciki o szerokości ok. 2-3 cm. Przekładamy na papier do pieczenia i smarujemy mlekiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy do zrumienienia ok. 20-25 minut. Moje posty
Słodka Stronapartiami wsypujemy mąkę tortową, kakao i proszek do pieczenia. Na końcu wrzucamy startą czekoladę.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka"Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na trzy części.Płatki migdałów podpiekamy na suchej patelni. Całkowicie studzimy.Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach.Śmietankę ubijamy
Słodka StronaOrzeźwiające, delikatne i niezwykle puszyste ciasto z aromatycznymi jagodami i poziomkami. Proste i szybkie w przygotowaniu i co ważne można je przygotować bez pieczenia. Deser idealny na letnie dni. Jagodowo Poziomkowe Ptasie Mleczko z Mlekiem Skondensowanym - Składniki: pół szklanki mleka (125 ml) 2 czubate łyżki żelatyny 200 g śmietanki kremówki 30% 200 ml mleka skondensowanego 150 g poziomek
Słodka Stronadzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie formujemy w podłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Moje posty
Słodka Strona