Christmas tree with apple jam Składniki. 15 dag mąki 5 dag masła 5 dag cukru pudru 1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 laski wanilii 1-2 łyżki śmietany 18% 1 jajo 3 łyżki dżemu z rajskich jabłek 1 łyżeczka cukru brązowego Wykonanie. Mąkę przesiać z proszkiem i posiekać z tłuszczem. Zagnieść dodając jajko, śmietanę, cukier i wanilię. Ciasto(...)trójkąty. Jeden posmarować dżemem, przykryć drugim. Zaznaczyć pośrodku pień i z obu stron ponacinać "gałęzie". Każdą gałąź przekręcić. Z resztek ciasta dokleić pień-dół choinki. Całość posypać cukrem. Piec w temp.180 stop. 20 minut
Kulinarny karnet Christopherajeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Lukier przygotowujemy według przepisu. Dekorujemy przestudzone ciastka i przyczepiamy cukierki.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercydokładnie wymieszać. Następnie dodać przestudzoną margarynę i wymieszać. Ciasteczka wykładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka umieszczamy w sporych odstępach od siebie i spłaszczamy. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 10-15 minut, do zrumienienia końców. Wyjąc z piekarnika i zostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia, inaczej w przypadku zdejmowania na ciepło porozpadają się. Dodatkowo
kulinarnyswiatdomiprzecinamy kilka razy masę aby pozbyć się dużych pęcherzy powietrza. 5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone (patyczek musi być suchy po wyjęciu) Ciasto w trakcie pieczenia pęka. Wyjmujemy po upieczeniu i układamy do góry nogami na kratce i zostawiamy tak do całkowitego ostudzenia
UgotujmyTo.plświeże truskawki, maliny, agrest, czereśnie, czarne i czerwone porzeczki WYKONANIE:BEZA:Białka muszą być w temperaturze pokojowej.Piekarnik nagrzej do 120 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem pergaminowym (lub do pieczenia) i narysuj na nim dwa okręgi o średnicy około 18 cm (w dwóch rogach blaszki).Białka wlej do wysokiej miski i spień na niskich obrotach (uważaj, aby nie było(...)będzie sztywna i lśniąca.Pod koniec ubijania mąkę ziemniaczaną i dolej ocet. Zmiksuj jeszcze przez chwilkę.Sztywną pianę wyłóż drewnianą łyżką na narysowane wcześniej okręgi, wyrównaj lekko ich górę.Piecz bezę najpierw przez 30 minut w 120 stopniach C, a potem susz ją w 100 stopniach C przez następne 2h. Beza będzie chrupiąca na zewnątrz, a wilgotna w środku. Bezę
Słodko-Słony Świat Ilonyroladę (już bez folii) przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu rolady położyć kilka niewielkich kawałków masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 50 - 60 minut w temperaturze 200ºC . Wyjąć z piekarnika. Chwilę przestudzić a następnie pokroić w plastry. Źródło: KuchniaBroni linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchniuformowaniu na środek każdego ciasteczka nałożyć powidła, do których można dodać odrobinę koniaku (ale nie koniecznie). Następnie ułożyć je na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 12 minut w temp 180ºC. Po przestudzeniu posypać dosyć obficie cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu. Smacznego
Świat Ciastaprzepyszne - polecam :) Ciastka bardzo drobno pokruszyć. Można to zrobić w malakserze lub wałkiem do ciasta. Następnie wymieszać z margaryną. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie na spód wyłożyć masą ciasteczkową (fot.1). Docisnąć i wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać serek, Śmietan-Fix i dobrze
Świat Ciastawstawić do lodówki ponownie na minimum godzinę.Po tym czasie ciasto pociąć na plasterki o grubości 4-5 mm (fot.2). Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200ºC przez około 12 minut. Wystudzić na kratce.Z masy marcepanowej formować cienkie wałeczki i na połowie porcji ciastek układać je na krawędziach, tak aby w środku
Świat Ciastamleka w proszku (miałkiego - nie w granulkach)Polewa:2 czekolady mleczne150 g orzeszków ziemnych lub laskowych1/4 szklanki mlekaOrzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni (fot.1). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć pierwszą warstwę herbatników (fot.2). Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia.Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, a następnie dodać mleko i mleko
Świat Ciastajuż ciasto nie będzie przyklejać się do dłoni , posypujemy blat lub stolnice odrobiną mąki i jeszcze tam ugniatamy ciasto. 2.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Bierzemy wałek, dzielimy ciasto na dwie równe części i wałkujemy ciasto na "owalne" placki o długości naszych blaszek.Ciasto powinno mieć(...)grubość ok. 5-6 mm.3.Następnie otwieramy masę makową i wykładamy ją na placek. Tak jak na zdjęciu poniżej:4.Potem zawijamy jak naleśnika:5.Wstawiamy oba makowce do piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut.Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia i dekorujemy lukrem lub po prostu posypujemy cukrem pudrem.Zaproponuje dziś utwór mało znanego zespołu, który zasługuje
Gotuj Z Muzykątortownica o średnicy 25cm)* jabłka – 800 g* jajko – 4 szt* cukier – 1 szklanka* mąka – 1 szklanka* olejek do ciast śmietankowy – 1 szt* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* skórka cytrynowa – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłka obieramy.Usuwamy gniazda nasienne.Kroimy na grubsze plasterki.Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy cukier oraz olejek(...)cytryny.Dokładnie mieszamy.Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.Wylewamy połowę ciasta i układamy połowę jabłek. Następnie wlewamy resztę ciasta a na wierzchu układamy pozostałą część jabłek.Pieczemy ok.40 minut w temp. 180C. Gdy wystygnie posypujemy cukrem pudrem. *Najlepiej smakuje jeszcze na ciepło
Ostra na Słodkokawa rozpuszczalna – 2 łyżeczkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do temp.160C. Spód : łączymy orzechy , cukier i roztopione masło. Otrzymaną masę układamy na dnie foremek do muffinek ( delikatnie uciskamy ). Pieczemy 10 min. i odstawiamy do wystygnięcia. Temperaturę w piekarniku zwiększamy do 230C. Miksujemy ser z cukrem i mąką. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy(...)Kawę rozpuszczamy w łyżce wrzącej wody.Schładzamy. Schłodzoną dodajemy do masy serowej , cały czas miksując. Wykładamy do foremek na podpieczony spód. Pieczemy 10 min. Zmniejszamy temp. do 120C i serniczki pieczemy jeszcze przez ok. 60 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy kleksem bitej śmietany i np. ziarnami całej kawy. Będzie pysznie
Ostra na Słodkominuty.Na blasze wyłożone papierem do pieczenia rysujemy okrąg.Wypełniamy do masą bezową , podnosząc boki do góry.Wkładamy do nagrzanego piekarnika.Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 120C i w pieczemy bezę ok.70 minut.Po upieczeniu pozostawiamy bezę w uchylonym piekarniku na ok. 2-3 godziny do wyschnięcia.KREM:Mascarpone miksujemy z cukrem na gładką kremową masę.Śmietanę ubijamy na sztywno.Mieszamy
Ostra na Słodkosłodyczy absolutnie nie są zapychające.Wręcz przeciwnie – z przyjemnością można sięgnąć po dokładkę!Polecam! SKŁADNIKI:( 12 szt )* mąka pszenna – 1,5 szkl* jajko – 3 szt* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* cukier – 0,5 szkl* olej – 0,5 szkl* mleko – 0,5 szkl* czekolada mleczna – 160 gDODATKOWO :* dobrej jakości biała czekolada – ok. 150 g* czekoladowe groszki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA(...)mleka.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy do masy i dokładnie mieszamy – ciasto powinno miec konsystencję śmietany / budyniu.Wkładamy do foremek na muffinki ( ja używamy silikonowych ) do 3/4 wysokości.Pieczemy ok. 20-25 / 180C.Po lekkim ostudzeniu obficie polewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy czekoladowymi groszkami.Zajadamy!Smacznego
Ostra na Słodko