pieczenie - 19054 przepisów (strona:538/1271)

Babeczki owsiane z wiśniami 282

drugim naczyniu wymieszać składniki suche (mąka, płatki, proszek do pieczenia, sodę, cukier, ewentualnie przyprawy). Połączyć skłądniki mokre i suche i dodać wiśnie. Przełożyć do foremki na muffinki i piec ok 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180st C.Smacznego

happycreatiff.blogspot.com
Tort bezowy słodko - słony 183

cukier puder i posiekane orzechy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na nim wykładamy masę białkową tworząc dwa krążki - jeden może być trochę mniejszy. Łyżką strzepimy wierzch krążków. Pieczemy ok 1h. Upieczone blaty studzimy.100ml śmietanki wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Dodajemy masę kajmakową i na małym ogniu często mieszając doprowadzamy do połączenia składników. Dodajemy sól i mieszamy. Następnie wlewamy

happycreatiff.blogspot.com
Tort wiśniowo - czekoladowy z nutką kawy 303

23cm) wykładamy papierem do pieczenia. Białka jaj ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier nadal ubijając. Dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę i kakao i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki i pieczemy ok 35min w 160st.     Kawę zaparzamy i studzimy. Mieszamy ją z żółtkami i cukrem w misce umieszczonej w rondelku z gotującą się wodą. Mieszamy  do uzyskania

happycreatiff.blogspot.com
Ciasto z masą budyniową 181

Pyszne ciasto..najlepiej smakuje na drugi dzień..50 dkg mąki6-7 łyżek miodu1 duże jajko10 dkg masła10 dkg cukru pudru1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 8 łyżek kwaśnej śmietanyKrem0,5 litra mleka 0,5 szkl. cukru1 cukier wanilinowy2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej1 kostka masłaW garnku rozpuścić miód,cukier puder i masło,wystudzić(...)sodą,dodać jajko,śmietanę oraz wystudzoną masę z miodem.Zagnieść ciasto, podzielić na 3 lub 4 części.Każdą część rozwałkować na grubość około 3-4 mm.Każdy placek piec osobno około 15 minut w temperaturze 180 stopni.Z 0,5 l mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę wstawić na gaz i zagotować z 0,5 szkl, cukru.Do szklanki z odlanym

Moje domowe kucharzenie
CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI I BRZOSKWINIAMI 252

torebka proszku do pieczenia2 duże jabłka3 brzoskwinieMasło, wodę, kakao i cukier zagotowuję, aby masło się rozpuściło. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.  Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Owoce obieram, kroję w cząstki,obtaczam w mące, aby ta wchłonęła sok i nie powstał zakalec. Białka ubijam na sztywno. Do wystudzonej masy kakaowej dodaję żółtka,energicznie mieszam, dosypując porcjami(...)mąkę. Na samym końcu,bardzo delikatnie mieszam wszystko z pianą z białek. Wylewam do natłuszczoneji wysypanej bułką tartą formy. Układam na powierzchni owoce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 70-80 minut w 160 stopniach,do tak zwanego "suchego patyczka". Studzę w piekarnika]u z uchylonymi drzwiami.SMACZNEGO!Pozdrawiam,Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Wytrawne muffiny bolognese 232

powstał sos jak do spaghetti. Przyprawić solą, dużą ilością oregano, papryki słodkiej i bazylii. Dodać odrobinę papryki ostrej oraz czosnku w proszku.Do dużej miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Jajko rozbełtać z odrobiną soli i połączyć z przestygniętym(...)sosem oraz 2 łyżkami oliwy, wymieszać z mąką i proszkiem. Dolać ok. 3/4 - 1 szkl. wody. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami i nakładać drewnianą łyżką masę do foremek. Piec ok. 20 min w 180 stopniach. Jedna muffinka ma ok. 110 kcal

Czarnawisienka
Rogaliki i słoneczka drożdżowe 161

podsypaną mąką wykładamy ciasto, dzielimy je na 4 części, rozwałkowujemy i wykrawamy trójąty.Na balszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy rogaliki i smarujemy rozkłóconym białkiem, co nam zostało, pieczemy w nagrzanym pierkarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół, przez 20-25 minut do zarumienienia, można pod koniec włączyć funkcję termoobiegu. Moje rogale dodatkowo posypałam sezamem.Studzimy na kratce i przekładamy

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasto bananowe 165

mąkę, sodę, sól i całość miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji (ok. 1-2 min). Cisto przelewamy do podłużnej foremki  wyłożonej papierem do pieczenia (dł. 30 cm).Pieczemy ok. 55 min.Gdy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Biała kiełbasa parzona i opiekana w pikantnej marynacie 247

mnie Świąt bez białej kiełbasy. Jest na Sylwestra, Wielkanoc i Boże Narodzenie. Z reguły parzyłam ją powiązaną na małe kiełbaski kilkanaście minut , a potem piekłam razem z mięsem pieczonym na Święta. Mięsa przestałam piec - trzeba było coś wymyślić dla kiełbasek.Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Ciasto miodowe z masą serową 169

szklanka cukru20 dag margaryny 3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka1 kg białego seraWYKONANIEWszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni-  termoobieg ok. 15 min. każdy placek. Placki można upiec dzień wcześniej.Ser mielimy lub używamy gotowego z wiaderka. Dodajemy cukier

W kuchennym oknie Ewy
MAKOWE GWIAZDKI ORKISZOWE, BEZ CUKRU 171

każdą osobno rozwałkowujemy wałkiem na blacie przy pomocy folii spożywczej. Na rozwałkowanym płacie ciasta wycinamy foremkami dowolne kształty. U mnie gwiazdki i kwiatki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy zapełnioną blaszkę na ok.10 minut do lodówki. W trakcie chłodzenia zapełniamy ciachami drugą blaszkę. Gdy pierwsza blaszka wędruje do piekarnika, to ta druga wchodzi na jej miejsce

Smaczne Zdrowe
Nieźle nadziany keks 204

mąkę jednym ruchem wsypać do masy i nadal ubijać, aż ciasto stanie się jednolite i puszyste. Dodać bakalie posypane wcześniej mąką (lub namoczone w rumie), dodać proszek do pieczenia. W tym momencie(...)musiałam wyrabiać ciasto ręcznie, gdyż było bardzo gęste.Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Włożyć do formy, tak aby ciasto wypełniło ją do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku do 180-200 stopni C przez 45-55 minut.Białko ucieramy z cukrem pudrem, przy pomocy miksera lub trzepaczki, tak przygotowany lukier królewski wylewamy na wcześniej ostudzone

Moja smaczna kuchnia
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim 267

oliwą. Odstawić na minimum godzinkę, ale im dłużej tym lepiej. Szpinak posiekać i przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość, do smaku doprawić solą czosnkową. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwinąć ciasto francuskie, przekroić na dwa kawałki. Na każdym, przy jednym boku ułożyć kawałek łososia(...)rybie ułożyć przesmażony szpinak. Ciasto złożyć na pół i przykryć rybę tworząc paczuszkę. Boki skleić dociskając widelcem. Wierzch posmarować mlekiem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20-30 minut aż ciasto się zarumieni. Tak przygotowanego łososia podałam w towarzystwie roszponki i pomidorków cherry

Monia miesza i gotuje
Chleb z orzechami i marchewką Jeffreya Hamelmana 140

temp. 200 C*. Ogólny czas pieczenia wyniósł 50 min.Przed włożeniem ciasta chlebowego do piekarnika można wrzucić 2 kostki lodu na spód piekarnika, a chleb z wierzchu naciąć.Chleb piekłam z połowy wszystkich podanych składników, tylko jeden bochenek :)Chlebek był bardzo wilgotny. Najlepszy był na drugi i trzeci dzień.Przepis z bloga Danusi - leśny zakątekMoje uwagi :Marchewkę lepiej zetrzeć

Proste Potrawy
Muffiny owsiane z dżemem ananasowym 172

domowym dżemem ananasowym posypane chrupiącymi płatkami kokosu. Rozpływają się w ustach :) Składniki na 15 muffinek: 1 szklanka mąki tortowej3/4 szklanki mąki owsianej3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru  2 jajka M/L1 szklanka jogurtu naturalnego/maślanki albo kefiru1/2 szklanki olejudżem ananasowy płatki kokosu do posypania Przygotowanie:W osobnych(...)grudki). Nie miksować!Nałożyć do foremek na dno trochę ciasta, łyżeczkę dżemu i znowu odrobinę ciasta aby wypełnić foremki do 3/4 ich wysokości. Wierzch posypać płatkami kokosu. Piec 22-25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na złoty kolor. Piekarnik włączyć odpowiednio wcześniej żeby przygotowane muffinki natychmiast włożyć do nagrzanego piekarnika

Ze smakiem i z pasją