pieczenie - 19054 przepisów (strona:529/1271)

Granola z płatkami jaglanymi i suszoną morwą 168

misce mieszamy płatki owsiane z jaglanymi. Dodajemy do nich słonecznik, sezam, migdały, miód, cukier, sól i wodę. Mieszamy. Przekładamy granolę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 160 stopniach. Mieszamy co 5 minut, tak by miód się rozpuścił i posklejał składniki ze sobą. Po wyciągnięciu z piekarnika dodajemy suszoną morwę, rodzynki korynckie i chipsy kokosowe

Aga w kuchni
Kanelbullar czyli szwedzkie ślimaczki cynamonowe 92

razu je pokochałam :). Największą  cynamonową bułeczkę można zjeść w Cafe Husaren w  Goteborg. Mówią nawet, że jest ona największa na  świecie ;) Uwielbiam kiedy podczas pieczenia unosi się w kuchni słodki cynamonowy zapach. Jedyna wada ... Bułeczki znikają w mgnieniu oka, dlatego od razu zachęcam do przygotowania podwójnej porcji :) Nie ma co, ślimaczki kuszą smakiem i zapachem(...)roladę, kroimy na 20-25 plastrów. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody, pieczemy 5-10 minut w temp. 220 stopni

noteskulinarnyfiga
Śliwkowo 131

Zapraszam na ciasto baaaaardzo śliwkowe 200 g masła 200 g cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 240 g mąki tortowej 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 słoiczek powidła śliwkowego 800 g śliwek cukier puder do posypania brązowy cukier cynamon     Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni C, następnie należy zemleć cukier na puder. Ucieramy(...)wykładamy ciasto na blachę wcześniej posmarowaną masłem. Przekrawamy śliwki na pół i wyciągamy pestki. Powidło rozprowadzamy równomiernie po całym cieście, układamy bardzo gęsto śliwki. Posypujemy brązowym cukrem i cynamonem. Pieczemy 10 minut w temp. 150 stopni C (termoobieg), a następnie 25 minut w temp. 175 stopni C. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem

noteskulinarnyfiga
Zapiekane ziemniaki z cukinią 124

Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki. Wrzucamy je do miski dodajemy 3 łyżki oleju oraz przyprawy i dokładnie wszystko razem mieszamy. Nagrzewamy piekarnik (220 C termoobieg) i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 35 minut do momentu gdy ziemniaki nabiorą złotego koloru i będą miękkie, a skórka chrupiąca

noteskulinarnyfiga
Tarta rabarbarowo jabłkowa z bardzo czekoladową pianką 96

Wyjmij je z lodówki, rozwiń z folii, oprósz lekko mąką. Rozwałkuj ciasto i przenieś na formę, za pomocą widelca ponakłuwaj całość. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg) i piecz przez 5 minut następnie zmniejsz temp. do 190 stopni C i piecz kolejne 10 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor. Nadzienie: 500 g rabarbaru 2 duże jabłka 1 łyżka masła(...)sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Bardzo delikatnie łączymy z ubitą pianą i ostrożnie, powoli mieszamy. Całość przekładamy na rabarbarowe nadzienie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C 30 minut, a następnie  w 160 stopniach C 10 min. Podajemy na ciepło lub na zimno. Tartę przechowujemy w lodówce

noteskulinarnyfiga
Rolady schabowe z serem bałkańskim według Karola Okrasy. 113

masła 1 kg marchewki 50 ml oleju rzepakowego sól świeżo mielona pieprz biały mielony 2 łyżki cukru trzcinowego Przygotowujemy: folię spożywczą, patelnię grillową , tłuczek do mięsa , papier do pieczenia, naczynie żaroodporne z pokrywką i wykałaczki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C (termoobieg). Farsz do rolad: Ser bałkański kruszymy i wrzucamy do miski, rozgniatamy widelcem, doprawiamy mielonym białym pieprzem i niewielką(...)minut.  Rolady schabowe: Plastry schabu myjemy, osuszamy, zawijamy w folię i rozbijamy na grubość około ½ cm. Doprawiamy białym pieprzem i zawijamy w nie farsz. Spinamy wykałaczkami. Roladki pieczemy na natłuszczonej patelni grillowej ( ja zrobiłam je na grillu elektrycznym, a potem jeszcze włożyłam na chwilę do piekarnika razem z marchewkami i niewielką ilością sosu). Sos piwny: Do garnka wrzucamy

noteskulinarnyfiga
szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej marynacie 77

lodówce na minimum 1 godzinę.    Kroimy na większe kawałeczki paprykę, cukinię, cebulę. Listki szałwii wkładamy do miseczki z wodą i zostawiamy tak przez chwilę, aby podczas pieczenia za bardzo się(...)wysuszyły. Komponujemy szaszłyki według uznania. Pomiędzy warzywa nabijamy po 3 kawałeczki mięsa, a obok nich listki szałwii. Warzywa smarujemy olejem i posypujemy przyprawą do grilla. Smażymy na grillu lub pieczemy w piekarniku z funkcją grill, aż mięso będzie rumiane i sprężyste. Musimy uważać, żeby za bardzo go nie wysuszyć

noteskulinarnyfiga
Poniedziałkowy "fit" - paprykowo - ziołowe frytki z selera 143

frytki. Moim zdaniem lepsze są grubsze niż cieńsze ale wielkość wg uznania. Na głębokim talerzu łączymy olej z papryką i solą ziołową, następnie w marynacie obtaczamy frytki. Pieczemy na papierze do pieczenia w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczarki faszerowane 130

pieprzem oraz posypujemy zielona pietruszką. Smażymy ok 5 minut. Po tym czasie  przygotowany farsz nakładamy na kapelusze pieczarek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie jajko delikatnie roztrzepujemy i łyżką polewamy nim pieczarki. Na każdą dajemy kawałek żółtego sera na wierzch i zapiekamy w piekarniku kolejne

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczone jabłka z kasztanami 138

się jabłka i kasztany. Zapewniam, że jeśli je połączymy i dodamy szczyptę aromatycznych przypraw stworzymy mieszankę doskonałą, która otuli ciepłem nasze zmysły. Uwielbiam to połączenie smaków i zapachów. Aromat pieczonego jabłka z goździkami unosi się w mojej kuchni jeszcze długo po  zjedzeniu jabłek.... Pieczone jabłko z kasztanami SKŁADNIKI: 2 jabłka 10 ugotowanych lub upieczonych kasztanów jadalnych goździki 2 łyżeczki(...)środek wydrążonych jabłek. W każde jabłko wbijamy po ok 10-15 goździków. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym masłem i kładziemy na nie jabłka. Wkładamy na 20 minut do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Groszek ptysiowy 139

przekładamy do szprycy, (lub tak jak u mnie woreczka strunowego, z którego odcinam 1 róg) i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe porcje ciasta.   Pieczemy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ziemniaki w mundurkach zapiekane z serem 182

Wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i keczupem. Całość mieszamy dokładnie, dodając taką ilość keczupu aby ciasto się dobrze połączyło. W przygotowane łupinki nakładamy farsz. Ziemniaki pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 25 minut w 200 stopniach.  Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną zieloną cebulką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
"Słodkie środy" - napoleonka z budyniem 323

każdy (niesłodzone) 0,5 l mleka cukier puder do posypania Ciasto dzielimy na dwie równe części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim połówki ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut. Należy pilnować aby ciasto miało złoty kolor, ale nie przypaliło się.  Z mleka odlewamy pół szklanki, resztę gotujemy. Do mleka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Serowo-szynkowe zawijasy na francuskim cieście 258

rozsmarowujemy na cieście. Następnie układamy żółty ser i szynkę. Całość zwijamy w roladę, którą kroimy na grubsze plastry. Tak przygotowane zawijasy układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku przez około 20 minut do zarumienienia ciasta . Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - murzynek z kakaową bitą śmietaną 122

dziesiątkę :)  Murzynek z kakaową bitą śmietaną    SKŁADNIKI:   ciasto    3 szklanki mąki pszennej 200 g masła 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 5 łyżek ciemnego kakao 3/4 szklanki mleka   bita śmietana    500 ml śmietany 36% 5 łyżeczek żelatyny 1 szklanka wody gorącej 4 - 5 łyżek(...)między czasie ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, dodajemy je do naszego ciasta i delikatnie mieszamy.  Tak przygotowane ciasto przekładamy na wysmarowaną i posypaną bułką tartą tortownice, pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.  W tym czasie schłodzoną śmietaną ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz kakao, następnie dodajemy schłodzoną, rozrobioną w szklance wody żelatynę.  Upieczone

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania