pieczenie - 19054 przepisów (strona:529/1271)

Zapiekane ziemniaki z cukinią 126

Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki. Wrzucamy je do miski dodajemy 3 łyżki oleju oraz przyprawy i dokładnie wszystko razem mieszamy. Nagrzewamy piekarnik (220 C termoobieg) i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 35 minut do momentu gdy ziemniaki nabiorą złotego koloru i będą miękkie, a skórka chrupiąca

noteskulinarnyfiga
Tarta rabarbarowo jabłkowa z bardzo czekoladową pianką 100

Wyjmij je z lodówki, rozwiń z folii, oprósz lekko mąką. Rozwałkuj ciasto i przenieś na formę, za pomocą widelca ponakłuwaj całość. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (termoobieg) i piecz przez 5 minut następnie zmniejsz temp. do 190 stopni C i piecz kolejne 10 minut. Ciasto powinno mieć złoty kolor. Nadzienie: 500 g rabarbaru 2 duże jabłka 1 łyżka masła(...)sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Bardzo delikatnie łączymy z ubitą pianą i ostrożnie, powoli mieszamy. Całość przekładamy na rabarbarowe nadzienie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C 30 minut, a następnie  w 160 stopniach C 10 min. Podajemy na ciepło lub na zimno. Tartę przechowujemy w lodówce

noteskulinarnyfiga
Rolady schabowe z serem bałkańskim według Karola Okrasy. 119

masła 1 kg marchewki 50 ml oleju rzepakowego sól świeżo mielona pieprz biały mielony 2 łyżki cukru trzcinowego Przygotowujemy: folię spożywczą, patelnię grillową , tłuczek do mięsa , papier do pieczenia, naczynie żaroodporne z pokrywką i wykałaczki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C (termoobieg). Farsz do rolad: Ser bałkański kruszymy i wrzucamy do miski, rozgniatamy widelcem, doprawiamy mielonym białym pieprzem i niewielką(...)minut.  Rolady schabowe: Plastry schabu myjemy, osuszamy, zawijamy w folię i rozbijamy na grubość około ½ cm. Doprawiamy białym pieprzem i zawijamy w nie farsz. Spinamy wykałaczkami. Roladki pieczemy na natłuszczonej patelni grillowej ( ja zrobiłam je na grillu elektrycznym, a potem jeszcze włożyłam na chwilę do piekarnika razem z marchewkami i niewielką ilością sosu). Sos piwny: Do garnka wrzucamy

noteskulinarnyfiga
szaszłyki z warzywami i filetem drobiowym w cytrynowo imbirowej marynacie 81

lodówce na minimum 1 godzinę.    Kroimy na większe kawałeczki paprykę, cukinię, cebulę. Listki szałwii wkładamy do miseczki z wodą i zostawiamy tak przez chwilę, aby podczas pieczenia za bardzo się(...)wysuszyły. Komponujemy szaszłyki według uznania. Pomiędzy warzywa nabijamy po 3 kawałeczki mięsa, a obok nich listki szałwii. Warzywa smarujemy olejem i posypujemy przyprawą do grilla. Smażymy na grillu lub pieczemy w piekarniku z funkcją grill, aż mięso będzie rumiane i sprężyste. Musimy uważać, żeby za bardzo go nie wysuszyć

noteskulinarnyfiga
Poniedziałkowy "fit" - paprykowo - ziołowe frytki z selera 149

frytki. Moim zdaniem lepsze są grubsze niż cieńsze ale wielkość wg uznania. Na głębokim talerzu łączymy olej z papryką i solą ziołową, następnie w marynacie obtaczamy frytki. Pieczemy na papierze do pieczenia w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczarki faszerowane 132

pieprzem oraz posypujemy zielona pietruszką. Smażymy ok 5 minut. Po tym czasie  przygotowany farsz nakładamy na kapelusze pieczarek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie jajko delikatnie roztrzepujemy i łyżką polewamy nim pieczarki. Na każdą dajemy kawałek żółtego sera na wierzch i zapiekamy w piekarniku kolejne

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczone jabłka z kasztanami 142

się jabłka i kasztany. Zapewniam, że jeśli je połączymy i dodamy szczyptę aromatycznych przypraw stworzymy mieszankę doskonałą, która otuli ciepłem nasze zmysły. Uwielbiam to połączenie smaków i zapachów. Aromat pieczonego jabłka z goździkami unosi się w mojej kuchni jeszcze długo po  zjedzeniu jabłek.... Pieczone jabłko z kasztanami SKŁADNIKI: 2 jabłka 10 ugotowanych lub upieczonych kasztanów jadalnych goździki 2 łyżeczki(...)środek wydrążonych jabłek. W każde jabłko wbijamy po ok 10-15 goździków. Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałym masłem i kładziemy na nie jabłka. Wkładamy na 20 minut do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Groszek ptysiowy 143

przekładamy do szprycy, (lub tak jak u mnie woreczka strunowego, z którego odcinam 1 róg) i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe porcje ciasta.   Pieczemy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ziemniaki w mundurkach zapiekane z serem 187

Wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i keczupem. Całość mieszamy dokładnie, dodając taką ilość keczupu aby ciasto się dobrze połączyło. W przygotowane łupinki nakładamy farsz. Ziemniaki pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 25 minut w 200 stopniach.  Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną zieloną cebulką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
"Słodkie środy" - napoleonka z budyniem 328

każdy (niesłodzone) 0,5 l mleka cukier puder do posypania Ciasto dzielimy na dwie równe części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim połówki ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut. Należy pilnować aby ciasto miało złoty kolor, ale nie przypaliło się.  Z mleka odlewamy pół szklanki, resztę gotujemy. Do mleka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Serowo-szynkowe zawijasy na francuskim cieście 261

rozsmarowujemy na cieście. Następnie układamy żółty ser i szynkę. Całość zwijamy w roladę, którą kroimy na grubsze plastry. Tak przygotowane zawijasy układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku przez około 20 minut do zarumienienia ciasta . Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - murzynek z kakaową bitą śmietaną 125

dziesiątkę :)  Murzynek z kakaową bitą śmietaną    SKŁADNIKI:   ciasto    3 szklanki mąki pszennej 200 g masła 4 jajka szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 5 łyżek ciemnego kakao 3/4 szklanki mleka   bita śmietana    500 ml śmietany 36% 5 łyżeczek żelatyny 1 szklanka wody gorącej 4 - 5 łyżek(...)między czasie ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, dodajemy je do naszego ciasta i delikatnie mieszamy.  Tak przygotowane ciasto przekładamy na wysmarowaną i posypaną bułką tartą tortownice, pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.  W tym czasie schłodzoną śmietaną ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz kakao, następnie dodajemy schłodzoną, rozrobioną w szklance wody żelatynę.  Upieczone

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Oliwkowe przekąski na patyczkach 164

ciastem francuskim, częścią posmarowaną ku środkowi i nabijamy całość na patyczki szaszłykowe. Szaszłyki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu pozostałym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut, do zrumienienia ciasta

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowe serduszka z cebulką 124

formujemy serduszko. Serduszka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.   Serduszka z wierzchu smarujemy mlekiem lub rozmąconym jajkiem i pieczemy ok 20 minut w 200 stopniach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kulki mięsne 161

owinąć nimi kulki mięsne.  W wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kulki poukładać na blaszce, na papierze do pieczenia i piec ok 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki