zwijamy w rulon. Rulon kroimy na kawałki 3-4 centymetrowe i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwierzchu na całym cieście. Ciasto tniemy na kwadraty o boku ok 3 cm. Z wierzchu posypujemy czarnuszką. Układamy kwadraciki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 12 - 15 minut, do zrumienienia, w piekarniku nagrzanym do ok 190 stopni
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśrodku układamy połówkę jajka, stroną przecięcia w dół. Bułeczki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i odstawiamy na 10 minut. Z wierzchu smarujemy rozmąconym żółtkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiParówki kroimy na cieniutkie plasterki i układamy na cieście w dowolnej konfiguracji, u mnie to kwiatuszki. Przecinamy ciasto na kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimielony 1/2 łyżeczki oregano ser gorgonzola około 50 g PRZYGOTOWANIE: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Kromki z weka smarujemy oliwą, rozsmarowujemy delikatnie połowę czosnku na kromkach - wstawiamy do pieca na 5 minut na grill - mają być zarumienione bruschetty. W tym czasie obieramy pomidory, kroimy w kosteczkę. Do miseczki przekładamy pozostały czosnek, dodajemy oliwę oraz sól ziołową i oregano - mieszamy(...)dodajemy pomidory i dokładnie mieszamy. Bruschetty wyciągamy z pieca nakładamy pomidory dość obficie i wkładamy ponownie na 3-4 minuty. W tym czasie kroimy ser, wyciągamy ponownie bruschetty, nakładamy ser i wkładamy do pieca na 2-3 minuty do roztopienia sera
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinadzienia rozsmarowujemy musztardę i całość zwijamy w rulon. Rulon tniemy na cienki plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibarszczu białego poprzez obiad ... kopytka, pierogi ... aż do smaku, którym dzisiaj z Wami się dzielę - proziaki. Cóż to takiego? To klasyczne placki, przygotowane z mąki, sody i kwaśnego mleka, pieczone na kuchni kaflowej, tym samym nie wierzcie nikomu, że można upiec je na klasycznej patelni i smak będzie ten sam - oj nie będzie nie ... Nie dajcie się zwieść. Aby nacieszyć(...)Następnie wlewamy zsiadłe mleko i cały czas wyrabiamy do powstania jednolitego ciasta. Następnie wałkujemy je na stolnicy na grubość około 1 cm. Z ciasta kroimy np. prostokąty. Pieczemy na piecu kaflowym po kilka minut z dwóch stron. Przewracamy kiedy ładnie podrosną i zarumienią się. Podajemy np. z masłem czosnkowym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiteż na kolację. Ostatnio w starych zapiskach natrafiłam na świetny przepis, który u nas na nowo zrobił furorę. Fakt faktem jest on banalnie prosty i szybki, gdyż rybka piecze się w piekarniku sama, a jej przygotowanie to zaledwie kilka minut. Całość wygląda bardzo apetycznie, myślę że skusi się na nią niejeden smakosz ryb... Dorsz pieczony pod mozzarellą z pomidorkami(...)plasterki. Mozzarellę kroimy w plastry. Rybę oprószamy solą ziołową, pieprzem czarnym i tymiankiem. Następnie układamy plastry pomidorków oraz mozzarelli na dorszu. Zawijamy rybę w folię aluminiową. Pieczmy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut otwieramy folię i pozwalani przyrumienić się mozzarelli. Podajemy posypując posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkityle płatków owsianych aby masa była gęsta. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na grubość ok 1,5 cm i wyrównać. Piec około 1 godziny w temperaturze 150 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, kiedy lekko ostygną pokroić na prostokąty. Do przygotowania batoników użyłam mieszanki, którą otrzymałyśmy od Mix it, więc
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDodajemy po jednym jajku i miksujemy każdorazowo aż się składniki połączą. Za pomocą szprycy wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe ptyśki (wielkość mniej więcej orzecha włoskiego). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu aż ptysie nabiorą złotego koloru (trwało to u mnie niespełna 20 minut). Ostudzone ptysiaki przekrawamy na pół i do środka nakładamy serek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiporcję farszu, zlepiamy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przez około 5 minut od ich wypłynięcia. Wyciągamy do zimnej wody i odcedzamy. Układamy pirogi na papierze do pieczenie lub na kratce, smarujemy roztrzepanym białkiem i zapiekamy do zarumieniania w nagrzanym piekarniku w około 180 stopniach
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipanierki zawdzięczamy pokruszonym płatkom kukurydzianym. Całość obiadku komponowała się pysznie. Do przygotowania sosu użyłam p asty red curry, któr ą otrzymałyśmy w paczuszce od sklepu kuchnia świata . Filet drobiowy pieczony w kukurydzianej panierce z sosem warzywnym red curry SKŁADNIKI: mięso: 3 filety drobiowe 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 ½ szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych sól i pieprz do smaku(...)drugi płatki, a do trzeciego wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem – roztrzepujemy. Filet obtaczamy w mące, a następnie w jajku i w płatkach kukurydzianych. Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożona papierem, spryskujemy delikatnie oliwą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut – filet ma mieć chrupiącą panierkę. Przygotowujemy sos. Czosnek, cebulę i marchew
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijednolitą, gładką masę. Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy foremkami choinki. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 12 min. w 170 stopniach. Z cukru pudru i białka robimy gęsty lukier. Lukier dzielimy na kilka części i do każdej z nich dodajemy inny barwnik. Takimi lukrami dekorujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijaja 2 szklanki startej drobno marchewki 1,5 łyżki kakao 20 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200 g margaryny 0,5 szklanki tartych orzechów włoskich lukier szczypta soli cukrowe perełki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od roztopienia margaryny(...)ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie delikatnie mieszamy z ciastem. Dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i ponownie mieszamy. Przekładamy do foremki i pieczemy ok 50 minut w 190 stopniach. Gdy babka wystygnie dekorujemy lukrem i cukrowymi ozdobami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiśrodku każdego prostokąta robimy nacięcie i przekładamy przez nie koniec ciasta. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu mlekiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do zrumienienia ok 15-20 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki