było, składników szkoda) więc zrobiłam eksperyment, który się udał :) Przecież kuchnia jest od tego, żeby w niej eksperymentować :) Pianka, która powstała wokół bezy, to skarmelizowany cukier "kipiący" podczas pieczenia. Bezy z zewnątrz są chrupiące, w środku mokre, trochę lepkie. Ja takie lubię, ale to sprawa kubeczków smakowych. Składniki: 2 białka szczypta soli 125 gramów cukru pudru (jeśli nie mamy(...)piecyk na 140 stopni C Papilotki układamy na blasze i do każdej z nich wlewamy po 3 łyżeczki białek. Może się wydawać, że to mało, ale bezy sporo urosną Pieczemy ok 40-45 minut Do kawy jak znalazł :) Ale do kawy gorzkiej ;) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdodajemy czosnek, płatki owsiane, ziarna słonecznika, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy Wykładamy do brytfanki (u mnie mała keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy ziarenkami sezamu Pieczemy ok. 45 minut (pasztet z wierzchu się przypiecze, a po bokach powinien odchodzić od foremki Smacznego:) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comukładanie warstw aż do wyczerpania składników, za każdym razem posypując przyprawami warstwę ziemniaków (oprócz tych pierwszych ułożonych na dnie naczynia). Naczynie przykrywamy Wkładamy do piecyka i pieczemy ok. 1 godzinę, a pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrywkę i posypujemy danie startym, żółtym serem Można podać z ketchupem, można zrobić sałatę. Ja jednak wolę bez dodatków. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comchyba nie da :) Utrzeć składniki, na wierzch ułożyć rabarbar i po zawodach :) Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1/3 szklanka śmietany 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łodygi rabarbaru Wszystkie wymienione składniki przekładamy do malaksera i miksujemy(...)Nastawiamy piecyk na 180 stopni Rabarbar myjemy i kroimy w plasterki Zmiksowane składniki przekładamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką Na wierzch układamy pokrojony w plasterki rabarbar Pieczemy ok. 45 minut Wierzch można posypać cukrem pudrem. Szybko? No szybko! I naprawdę pysznie. Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commieszamy i gdy się ponownie zagotuje - wyłączamy Piecyk nastawiamy na 180 stopni C Blachę od piekarnika (tę dużą) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na płasko, równomiernie słonecznik Pieczemy 10 minut do zarumienienia - nie dłużej, ponieważ może się przypalić Po tym czasie wyjmujemy, odstawiamy do wystygnięcia. Jest świetnym dodatkiem do deserów lub ciast. Można go pokruszyć w drobne kawałki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compewno jeszcze je zrobię nie raz. Bomba! Składniki: 300 gramów twarogu - ja dałam waniliowy z wiaderka 600 gramów mąki 12 łyżek oleju 12 łyżek mleka 1 proszek do pieczenia 150 gramów cukru cukier puder do posypania olej do smażenia - ilość w zależności od garnka, trzeba smażyć w głębokim oleju Wszystkie składniki zagnieść. Ja najpierw wymieszałam łyżką(...)misce... ... potem posypałam blat mąką i ugniotłam Rozwałkować na grubość ok. 2 cm (u mnie były troszeczkę cieńsze, ale podczas smażenia sporo urosły) Wykrawać szklanką oponki - środki kieliszkiem Piec w gorącym, głębokim oleju na złoty kolor, na średnim ogniu (przewracać - jeśli jest taka potrzeba, ja tego nie robiłam) Odsączyć na papierowym ręczniku Gdy wystygną - posypać cukrem pudrem
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comubite, żeby nie wyleciały z miski, gdy się ją przekręci do góry nogami. Na sam koniec dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżeczkę octu. Zmiksować Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg (ja odrysowałam od talerza do drugiego dania). Wyłożyć na niego masę(...)białkową i uformować coś na wzór miski: boki wysokie a środek głęboki Piekarnik nagrzać do 180 stopni C Włożyć bezę do piecyka i zmniejszyć temperaturę do 130 stopni C. Piec 1,5 godziny Studzić w uchylonym piekarniku Wystudzoną bezę przełożyć na paterę i środek wyłożyć bitą śmietaną Udekorować świeżymi owocami sezonowymi. Najlepiej kolorowymi, których ja, niestety nie miałam. Polać czekoladą
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKolejny przepis wyszperany na jednej z grup kulinarnych. Chleb tak pyszny, że w ogóle szkoda gadać! Piec trzeba! :) Składniki: 1/2 kg mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka octu (u mnie jabłkowy) 25 gramów świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru Drożdże rozpuszczamy z wodą i cukrem Nagrzewamy piecyk do 220 stopni wraz z naczyniem, żaroodpornym, w którym(...)będziemy piec chleb Drożdże przelewamy do mąki Ciasto wyrabiamy około 5 minut. Formujemy... ... i przekładamy do ciepłego naczynia. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut Następnie wyjmujemy, smarujemy naczynie tłuszczem i wysypujemy mąką. Chlebek przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia i nacinamy go z wierzchu Piec 30 minut pod folią aluminiową, a kolejne 30 minut bez folii Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPierwszy raz robiłam i jestem zadowolona :) Będzie na święta :) Składniki na spód 1 1/2 szklanki mąki pszennej 125 gramów masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka Składniki na masę makową 500 gramów maku 500 ml mleka 4 białka + szczypta soli 1 i 1/3 szklanki cukru 4 jabłka pokrojone w kostkę 4 łyżki kaszy(...)wiaderka Z białek ubić sztywną pianę Dodać ubite białka do serowej masy i delikatnie wymieszać Na podpieczony spód wyłożyć najpierw masę makową... ... a następnie masę serową Ciasto piec 70 minut. Ja, po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, ponieważ ser z wierzchu zaczął się przypiekać Na święta - boskie! :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comosiem i zrobione :D Składniki: 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki śmietany 12% 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/2 aromatu śmietankowego 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na lukier: sok z 1 cytryny cukier puder w takiej ilości w jakiej pochłonie sok z cytryny - sporo będzie i ilość cukru pudru zależy od ilości soku z jednej(...)stopni Jajka z cukrem zmiksować do białości Nadal miksując dodać olej, śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem i aromat Foremkę wysmarować margaryną lub masłem i wysypać mąką. Przelać ciasto Piec ok. 45 minut Polukrować lub posypać cukrem pudrem. U mnie lukier cytrynowy Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsernik na zimno...? Dostałam więc przepis na poduszkowiec :) Niestety popękał :( Ale jest bardzo smaczny! Składniki na ciasto: 5 jajek 220 gramów mąki 180 gramów cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 ml oleju 125 ml wody 4 łyżeczki kakao Składniki na masę serową: 100 gramów cukru 500 gramów serka z wiaderka waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego Żółtka ubić(...)wyspaną mąką Nagrzewamy piecyk na 180 stopni Ser miksujemy z budyniem i cukrem Masę przekładamy do woreczka, odcinamy delikatnie czubek i wyciskamy masę na ciasto tworząc kratę Pieczemy 40 minut Delektujemy się :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPyszne, mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz brownies. Cały proces przygotowań trwa maksymalnie 30 minut. Zapraszam do pieczenia! Składniki na 12 brownies: 100 g masła (pół kostki) 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 szklanka cukru 3 jajka 1 czubata łyżka kakao 2/3 szklanki mąki tortowej szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do miski przesiewamy(...)mąką i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką TYLKO do połączenia składników - im dłużej będziemy mieszać, tym twardsze będzie ciasto po upieczeniu (ot, cały sekret mięciutkich babeczek ;)) 3. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia lub podajemy na wpół ciepłe z gałką lodów waniliowych :) Smacznego
My Culinary Artciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 3. Z wyrośniętego ciasta formuję kulki wielkości moreli. Bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 20 minut w temperaturze 200 stopni. 4. Upieczone bułeczki oprószam cukrem pudrem
Tradycyjna kuchnia Kasiułożyłem w sposób widoczny na zdjęciu, starając się koniec każdego rulonu połączyć z początkiem następnego, tworząc coś w rodzaju ślimaka. Tak uformowane ciasto ułożyłem na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia. W garnku rozpuściłem 100 gram masła i bardzo dokładnie posmarowałem nim ciasto. Najlepiej użyć w tym celu pędzelka, ale w jego braku(...)się to również zrobić łyżeczką. Tak przygotowane ciasto włożyłem do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika z włączonym termoobiegiem na 40 minut. Kiedy nafaszerowane ciasto umieściłem już w piecu przygotowałem doskonale pasującą do tego dania prostą sałatkę. Liście sałaty rzymskiej porwałem na mniejsze części i włożyłem je do miseczki. Dodałem do nich 500 gram pokrojonych w ćwiartki pomidorów koktajlowych
Wyprawy kulinarnewszystko razem łączymy. rozlewamy w 3 równe formy ( ok 18 cm przekrój) z wyłożonymi papierem do pieczenia samymi spodami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170- 180 stopni i pieczemy ok 30 min do tzw suchego patyczka. 1 łyżeczkę żelatyny zalewamy 2 łyżkami zimnej przegotowanej wody i odstawiamy do napęcznienia. Mocno schłodzoną śmietanę 250 ml wlewamy do miski
Malinowe Pocałunki