pieczenie - 19054 przepisów (strona:555/1271)

Drożdżówki z aronią 227

wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie.Następnie przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10 - 15 minut. Wyrośnięte drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 minut.Upieczone drożdżówki studzić na kratce.W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder energicznie wymieszać z gorącą wodą

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny z sezamem 145

wyrośnięcia na około 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Keksówkę posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przelać wyrośnięte ciasto i posypać po wierzchu sezamem.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 35 - 40 minut.Chleb studzić na kratce.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ciasto jest dość rzadkie i takie powinno być(...)przypadku gdyby chleb zbyt szybko się przypiekał na wierzchu należy ustawić piekarnik na grzanie od dołu i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni.Ja piekłam chleb w keksówce o wymiarach 34x12 cm i wyszedł długi i niski, a kromki niewielkie. Jeśli ktoś woli wysokie chleby i tym samy duże kromki to należy go piec w mniejszej keksówce np. 25x12 cm.W przypadku przygotowywania

Gospodyni Miejska
Babka kajmakowa 274

łyżką cukru na sztywną pianę.Do ubitych białek dodawać powoli, stale mieszając drewnianą łyżką (ja miksowałam na wolnych obrotach) żółtka, sok z cytryny, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, a na koniec przestudzoną(...)masę krówkową z margaryną. Mieszać (miksować), aż do połączenia się składników.Formę na babkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę.Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut.Babkę lekko przestudzić i wyjąć z formy.W międzyczasie przygotować polewę. Do rondelka wrzucić resztę

Gospodyni Miejska
Ubijana babka cytrynowa 211

szklanka mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;200 g margaryny;Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;Skórka starta z całej, jednej cytryny;1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g).Lukier:1 szklanka cukru pudru;2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Około 1/2 - 1 łyżka soku z cytryny.3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)wolnych obrotach, wlać powoli stopioną, wystudzoną margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny.Formę na babkę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto.Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut (gdyby babka zbyt się przypiekała można zmienić na samą dolną grzałkę).Upieczoną babkę lekko

Gospodyni Miejska
Pieczywo czosnkowe 590

ciasta drożdżowego).Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.Masło utrzeć (łyżką lub mikserem) z czosnkiem. Dodać oregano i szczyptę soli i wymieszać.Na delikatnie oprószony mąką papier do pieczenia wyłożyć wyrobione ciasto i rozwałkować na placek (koło(...)grubości około 0,5 - 1 cm.Na rozwałkowane ciasto wyłożyć równomiernie masło czosnkowe (będzie to dość gruba warstwa).Tak przygotowany placek przełożyć wraz z papierem na blachę od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 - 30 minut, aż większość masła się wchłonie  a ciasto stanie się złociste i chrupiące.Po upieczeniu ciasto pokroić w trójkąty

Gospodyni Miejska
Chleb z mąki krupczatki 209

papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem i obsypać obficie otrębami).Do tak przygotowanej formy wlać wyrośnięte ciasto. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 60 minut.Upieczony chleb wystudzić, wyjać z formy, skropić zimną wodą i owinąć w czystą ściereczkę.Chleb przechowywać owinięty

Gospodyni Miejska
Chlebki pszenne z sezamem do wielkanocnego koszyczka 183

wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej delikatnie mąką. Uformowane bochenki naciąć na górze nożyczkami, posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrosły.Chlebki piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół, 3 półka) w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 40 - 50 minut, aż do zarumienienia. Dobrze

Gospodyni Miejska
Pasztet z selera 150

bułkę tartą, jaja i dobrze wyrobić.Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Keksówkę wysmarować masłem i dokładnie obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wyłożyć masę pasztetową. Dobrze ugnieść.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1,5 godziny.Wystudzić. Wyjąć z blachy. Wystudzony pokroić w plastry.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:1 szklanka(...)wymiarach 12 x 34 cm lub na dwie mniejsze np. 20 x 11 cm.Zamiast masła można dodać margaryny.Ugniecenie masy pasztetowej w keksówce zapobiega powstawaniu dziur w pasztecie podczas pieczenia.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Ciasto na śmietance z truskawkami 301

szklanki mąki krupczatki;3/4 szklanki białego cukru;2 jaja;200 ml słodkiej śmietanki UHT (do kawy) 12 lub 18%;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);2 łyżeczki proszku do pieczenia;7 łyżek oleju;3 łyżki mleka;Szczypta soli.Owoce:300 g truskawek;1 opakowanie budyniu śmietankowego (47 g).Kruszonka:125 g masła;1 szkalnka mąki krupczatki;1 szklanka białego cukru.Dodatkowo:Bułka tarta(...)ciasto.Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, większe przekroić na pół. Wymieszać z budyniem i wyłożyć na ciasto.Mąkę, cukier i masło rozetrzeć palcami na kruszonkę. Kruszonką oprószyć ciasto po wierzchu.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzaałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 - 60 minut. Wystudzić.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jest to przepis na blachę o wymiarach

Gospodyni Miejska
Drożdżowe paluchy z serem 261

wyrabiam robotem kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego).Z ciasta formować paluchy i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać startym serem.Paluchy piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 10 - 15 minut, aż się zezłocą.Upieczone paluchy podawać ciepłe lub wystudzić na kratce.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu

Gospodyni Miejska
Czerwono mi.. czyli tarta na wikwintnie na Andrzeja 195

przenieść na formę do tarty, dokładnie docisnąć do dna i boków- ciasto na dnie formy nakłuć widelcem i piec ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni(aby ciasto mi się nie unosiło dodatkowo wykładam go na górze papierem do pieczenia i wsypuję na niego fasolę) po 15 minutach można chwilkę dopiec bez obciążenia.- w tym czasie przygotowuję

Basia w kuchni
Razowe krakersy, chlebki 107

wykrawamy prostokąty np. radełkiem na wielkość jaka nam odpowiada- smarujemy nasze prostokąty wodą posypujemy solą morską i naszymi ulubionymi nasionami  - przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia- pieczemy ok 15-18 minut do zbrązowienia brzegu (zależy od naszego piekarnika)- studzimy na kratce, trzymamy w suchym szczelnie zamkniętym pojemniku do ok 8 dni(ale czy one tyle tam pozostaną

Basia w kuchni
Domowy kurtosz, ciasto kominowe, tredelnik 205

jeszcze delikatnie całość obsypuję mąką przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę aż podwoi swoją objętość. - w tym czasie przygotowuję posypki oraz nasze bazę do pieczenia- rolkę papieru lub puszkę owijam srebrną folią, końcówki wpycham w środek, aby rurka mogła spokojnie sobie stać- gdy nasze ciasto już podwoiło swoją objętość, kładę je na blat wysypany odrobiną(...)grubość ciasta.- tak przygotowane ciasto smaruję tłuszczem i obtaczam w naszej wybranej posypce- odstawiam stojąco na blaszce i tak postępuję z każdym kawałkiem ciastaNagrzewam piekarnik do 190 stopni i piekę 15-20 minut w zależności od grubości naszego ciasta i od preferencji naszego piekarnika. Kurtosz jest przepyszny słodki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Jak wiadomo najsmaczniejszy jest taki

Basia w kuchni
Pasztet z gęsich wątróbek 194

bardziej eleganckiej to można uformować go w folii aluminiowej ze śliwkami w środku, wcześniej namoczonymi i osuszonymi.Kanapki z takim pasztetem też będą smaczne :)A kto woli bezmięsny, proponuje pieczeń z selera, pyszny, że palce lizać

Proste Potrawy
Ciasteczka z nadzieniem orzechowo - migdałowym 130

świąteczny stół :) połączenie tych przepysznych składników daje niesamowity smak :) Składniki : 40 dag mąki 1 margaryna 5 żółtek1 łyżka kwaśnej śmietany1 cukier waniliowy Skworcu1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru Nadzienie ;5 białek1 cukier waniliowy Skworcu2 łyżki cukru pudru1/2 tabliczki dowolnej czekolady mlecznej 40 g orzechów laskowych Skworcu40 g migdałów SkworcuSposób przygotowania :1.Do miski przełożyć wszystkie składniki podane

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania