lewej w lewo :) Analogicznie zawijamy wszystkie trójkąty.Pozostałą część białka mieszamy z żółtkiem. Smarujemy gwiazdkę z wierzchu rozmąconym jajkiem. Przenosimy papier z ciastem na blachę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni ( z termoobiegiem) przez 15-17 minut, aż ciasto się zarumieni.Pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Delikatnie z pomocą łopatki przenosimy ciasto na talerz/półmisek. Pyszna
Moje Kuchenne RewelacjeBardzo delikatne i kruche roladki-ciasteczka. Niezbyt słodkie ale o to mi chodziło. Wypełnione delikatnym twarożkiem i żurawiną, polane gorzką czekoladą. Zapraszam do wypróbowania :)opakowanie ciasta
Mienta blogPołączenie dyni i jarmużu oczarowało mnie całkowicie. Mam wrażenie, że to mój hit tegorocznej jesieni. Dlatego też nie mogło go zabraknąć podczas pieczenia pizzy. Użyłam tu dyni piżmowej, która świetnie się tu spisała. Przepis na ciasto pochodzi od Donny Hay, a ja podejrzałam go u Majeczki . Składniki na 2 pizze : 1 łyżeczka suszonych(...)dokładnie obtoczyć w oliwie. Każdy placek pizzy posmarować sosem pomidorowym. Na wierzchu położyć plastry dyni, kawałki jarmużu i mozzarellę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec przez około 15 minut
Sto kolorów kuchniwykonaniu babeczki kakaowe z morelami i kokosem :)Składniki ;1 szklanka mąki tortowej1 szklanka cukru1 cukier wanilinowy Dr. Oetkera6 jajek3 łyżki kakao gorzkiego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetkera1 łyżka kwaśnej śmietany 1,5 szklanki moreli suszonych Skworcu2 łyżki kokosu w kostkach Skworcu1 krem Waniliowy Dr .Oetkera. 1,5 szklanki mleka do kremu Wykonanie;Jajka ubić
Sama słodycz i szczypta chiliWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam wszystkich miłośników kokosu na pyszne ciasto bez pieczenia o nazwie Raffaello. Ciasto łączy w sobie słone krakersy i masę budyniowo – kokosową. Jest bardzo delikatne, rozpływające się w ustach. Najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu. Post Raffaello pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeForemki do rurek natłuszczamy masłem. Każdy pasek nawijamy na foremkę nakładając na poprzednią część. Obtaczamy z jednej strony w cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 min w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni.Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder do smaku. Przekładamy do rękawa cukierniczego i nadziewamy gotowe ostudzone rurki.Gotowe
Pudełko rozmaitościkochany tatuś ma urodziny, wczoraj upiekłam mu tort(ostatnimi czasami to ja przejęłam pałeczkę pieczenia w domu i jak to mama ostatnio stwierdziła "ja już zapomniałam jak się piecze")A co upiekłam?Tort przełożony kremem z mascarpone, dżemem śliwkowym(miał być wiśniowy -,-) i malinami( a czym nasączyłam biszkopt, żeby nie było tak grzecznie? wódką cytrynową :P )Zgadniecie które
More food, love and dreamsmamy <3 ( "to jakieś naleśniki? :) To jedno z najlepszych śniadań ever. Roztapiająca się czekolada i sezonowe owoce. *.*Aaa, to już jutro?!A dzisiaj Warszawa, ostatnie pakowanie i pieczenie jagodzianek
More food, love and dreamspojęcia czemu powstał z tego jeden wielki zakalec.Może to dlatego, że była dość sporych rozmiarów i zazwyczaj z tej porcji robię dwie małeNo, albo dlatego, że pieczenie przed 6 to nie jest zbyt dobry pomysł :P Katarze odejdź
More food, love and dreamsobiad jak co roku i wracam dopiero wieczorem, by za chwilę iść ze znajomymi(przez las >.<) na cmentarz.Przepis: 40g kaszy manny20g mąkijajkośredni banancynamon1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ew.coś do osłodyok.2 porządne łyżki ricotty do nadziania (ok.80-100g)Piekarnik nagrzewamy do 180stopni(...)banana miksujemy(tak.ok.80g) i mieszamy z pozostałymi składnikami. Na dno (wysmarowanego czymś lub wyłożonego papierem) naczynka nakładamy 1/3 części ciasta, na środku kładziemy ricottę i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy ok. 30-40min. Podajemy z resztą banana
More food, love and dreamsproszku do pieczenia małe jajko szczypta soli cukier do smaku Mokre składniki mieszamy ze sobą w jednej miseczce, suche przesiewamy do drugiej. Łączymy ze sobą obie miseczki, pieczemy w nagrzanej gofrownicy(najlepiej czymś lekko natłuszczoną) do zarumienienia gofrów
More food, love and dreamssera jak na sernik ( użyłam emilki) jajko łyżka mąki kokosowej* łyżka wiórek kokosowych + do posypania ew. suszona kostka kokosowa coś do posłodzenia szczypta soli, proszku do pieczenia Wieczorem można dodać wiórki(...)serka, aby się z nimi "przegryzł" Jajko miksuje z mąką. Dodaje resztę składników, chwilę miksuję i ew. dodaję suszoną kostkę kokosa. Przelewam do natłuszczonego naczynka, posypuje wiórkami i piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok.30-40. *lub mąki ziemniaczanej/budyniu, a w zamian dać więcej wiórek kokosowych Ps. U góry znajdziecie zakładkę z linkami odsyłającymi was do wybranych przepisów
More food, love and dreamskokosowego*1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta solicoś do posłodzeniaSuche składniki łączymy i zagniatamy z masłem. Dodajemy jajko roztrzepane z mleczkiem/lub samo mleczko.. Formujemy bułeczki dowolnego kształtu, spłaszczamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.15 min. *jeżeli macie w lodówce jakieś roztrzepane jajko które wam po czymś zostało możecie dać pół na pół z mleczkiem
More food, love and dreamscukinii do uzyskania odpowiedniej konsystencji(ok.20ml). Dodać czekoladę(startą/pokrojoną w kostkę). Przelać do dość płaskiego i szerokiego naczynka(aby nie urosło za bardzo w górę) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.40min
More food, love and dreamsPrzepis:50g mąki pełnoziarnistej70g ricottyjajkołyżka roztopionego masłacoś do posłodzeniaaromat waniliowymleko do konsystencji1/2 proszku do pieczeniaJajko miksuję z serem i dodaję przesianą mąkę i resztę składników. Dolewam do konsystencji mleka. Piekę, w rozgrzanej i wysmarowanej gofrownicy przez kilka minut.Zostałam nominowana LBA, za co bardzo dziękuję, a tutaj macie odpowiedzi na pytania: Patrycji:1. Książka, którą przeczytałam w przeciągu miesiącahmmm
More food, love and dreams