pieczen - 12156 przepisów (strona:290/811)

Kolorowe ciasto z jabłkami 242

wykorzystujemy małe jabłka z syropu lub surowe (ok. 30 szt. małych jabłuszek).Na ciasto:-niepełne dwie szklanki mąki-szklanka cukru pudru-6 jajek-6 łyżek oleju-łyżeczka proszku do pieczenia-1 łyżka kakao-aromat śmietankowy   Surowe jabłka wydrążamy lub wykorzystujemy jabłka z syropu.   Ubijamy pianę(...)białek, dodajemy cukier puder, miksujemy.Dodajemy żółtka.Następnie wlewamy olej i aromat a na końcu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.Mieszamy masę, 2/3 wlewamy na blaszkę z papierem do pieczenia a do reszty ciastadodajemy łyżkę kakao.Wylewamy ciemne ciasto na jasne, tworząc nieregularną kompozycję.   Układamy poziomo jabłka, lekko je dociskając do dna blaszki i wstawiamy do piekarnikana 40 minut

Maminek kulinarny
Ciasto z biszkoptami i makiem 239

szklanki suchego maku-8 jajek-1,5 kostki margaryny-1,5 szklanki cukru-2,5 szklanki mąki i dodatkowo 3 łyżki-2 łyżki kakao-2 łyżeczki proszku do pieczenia-aromat rumowy-słoiczek kwaśnego(...)dżemu   Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę.   Margarynę ucieramy z cukrem.   Dodajemy żółtka i miksujemy.Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kilka kropli aromatu.Miksujemy a następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.   Ciasto dzielimy na 3 części.Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao

Maminek kulinarny
Tosty z jajkiem sadzonym 185

kilka plasterków żółtego sera-jajek tyle, ile tostów-prażona cebulka-ketchup-warzywa-kiszony lub świeży ogórek, cebulka i pomidor   Warzywa kroimy w plasterki.Na blaszce z papierem do pieczenia układamy chleb tostowy.Na chleb plasterki(...)żółtego sera.Na ser odrobinę ketchupu.Następnie plasterki szynki.Posypujemy prażona cebulką.Tosty są gotowe do położenia na nich jajka.   Możemy na tosty położyć surowe żółtka i wstawić do pieczenia do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C do ścięcia żółtka a następnie położyć na nich warzywa,lub zapiec tosty w piekarniku do rozpuszczenia sera a jajka posadzić

Maminek kulinarny
Sernik 204

Wodę z brązowym cukrem zagotowujemy i studzimy.   Składniki na ciasto:-1,5 szklanki mąki-1/4 szklanki cukru-2 żółtka-10 dkg margaryny-łyżeczka proszku do pieczenia-aromat    Krajankę twarogową kroimy(...)długie paski.   Zalewamy syropem cukrowym.      Z podanych składników na ciasto robimy kruszonkę.2/3 wykładamy na blaszkę ( 30 x 22 cm ) z papierem do pieczenia.   Na kruszonkę wykładamy dżem.   Następnie układamy połowę odsączonych z syropu pasków twarogowych.   Oddzielamy żółtka od białek.Z białek ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli

Maminek kulinarny
Krajanka z dżemem i makiem 209

maku-dżem śliwkowy   Składniki na kruchy spód:-1,5 szklanki mąki-10 dkg masła lub margaryny-1/2 szklanki cukru pudru-1 jajko-płaska łyżeczka proszku do pieczenia-aromat   Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.   Dżem miksujemy.   Kruche ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki.   Nakłuwamy widelcem i wstawiamy(...)ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, następniestopniowo żółtka i miksujemy.Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.   Kruchy spód jest upieczony.   Do blaszki z papierem do pieczenia wylewamy ciasto biszkoptowe i wyrównujemy.   Posypujemy makiem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na 15 minut.   Kiedy placki wystygną podgrzewamy

Maminek kulinarny
Miodownik z nutą pomarańczową 199

łyżeczki cynamonu- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia syrop:- sok z 1 pomarańczy- 2 łyżki cukru- 1 łyżeczka likieru pomarańczowegoPrzygotowanie:Wszystkie składniki łączymy i przekładamy do keksówki. Pieczemy w 180 C przez około 50 minut. Jak ciasto się piecze możemy przygotować syrop. Podane składniki przekładamy do garnuszka i gotujemy 5 minut. Gorące ciasto nakłuwamy wykałaczką i polewamy przygotowanym syropem

Zainspirowana w kuchni
Amerykańskie pancakes 229

- 75 g sklarowanego masłaPrzepis: W misce roztrzepać jajka, połączyć z mlekiem i cukrem pudrem. Powoli dodawać mąkę, mieszając, by nie powstały nieapetyczne grudki. Następnie wsypać proszek do pieczenia, wlać sklarowane masło i dobrze wymieszać. Odstawić na 15 minut. Rozgrzać patelnię. Smażyć na wolnym ogniu, bez dodatkowego tłuszczu. Gdy ciasto trochę urośnie i na wierzchu pojawią się bąbelki

W poszukiwaniu inspiracji
Od jeża wymagam tego, żeby był mięsny a od dania – smaku. Soczewica ze schabem i jabłkami. 222

patelnię wlewamy trochę wody i mieszając zgarniamy całą dobroć ze smażenia. Dodajemy to do naczynia. Podlewamy schab i jabłka ½ szklanki wody, dodajemy listek laurowy i przykrywamy. Ja swój kawałek piekłam 1,5h. Piekarnik nagrzałam do 220 stopni i wsadziłam odkryte naczynie na 10 min. Po upływie tego czasu zmniejszyłam temperaturę do 170 stopni, przykryłam naczynie i zostawiłam swojemu losowi.Upieczony schab(...)cebulę zblendowałam dodając 4 duże łyżki jogurtu naturalnego. Tak powstały sos doprawiłam solą, pieprzem i odrobiną cukru. Sos brzmi może dziwnie ale jabłka, cebula i wszystkie soki z pieczenia dają genialne połączenie, no i świnka kocha jabłuszka.Plastry schabu podajemy z soczewicą i sosem.Smacznego

ladykitchen
Bułeczki z parówką " ziołowe gąsieniczki " 258

nagrzać do 180 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej bułeczki.Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować jajkiem zmieszanym z mlekiem.Piec około 20 minut do uzyskania złotego koloru

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Makowiec zawijany 708

miodem, wymieszać. 7. Białka ubić na sztywną pianę i dodać je do maku, wymieszać. 8. Dwie blaszki o wymiarach 29×16 cm (można użyć większych) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe porcje. Porcje ciasta rozwałkować na dwa prostokąty. Krótszy bok ma mieć długość blaszki, czyli 29cm. Na każdy(...)prostokąt wyłożyć masę makową i zwinąć go w roladę. Zawinięte makowce włożyć do blaszek (żeby koniec ciasta był pod makowcem) i wstawić je do nagrzanego piekarnika.   9. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół przez około 65-75 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do przestygnięcia na 15 minut. Następnie makowce

Mała Cukierenka
Rabarbarowe pyszności 215

kawałka pysznego ciasta drożdżowego. Bo, moi drodzy, mimo tej całej niechęci do jakiejkolwiek aktywności, wczoraj po południu zabrałam się do pracy. Już w zeszłym roku w gazetce Pieczenie jest proste nr 3/2007 znalazłam przepis na to ciasto. Ale jakoś się nam nie złożyło po drodze, sezon minął, ja o cieście zapomniałam. Jednak kilka dni temu coś mnie(...)pomocą trzepaczki.Odlać sok, który puścił rabarbar. Wymieszać rabarbar z 1 łyżką mąki.Na cieście równomiernie rozłożyć rabarbar, na wierzch wylać masę budyniową. Wierzch posypać płatkami migdałów. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut.Ostudzić.Smacznego!O meczach nie pisałam nic. Nie jestem fanką piłki nożnej, uważam, że nasza drużyna jest przeceniana - choć to prawdopodobnie nie najlepszy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BaleTina, czyli o psich marzeniach słów kilka. I bułeczki 172

większy od dłoni, nakładać sporą porcję farszu tak, żeby łatwo dało się zlepić brzegi. Ufromować podłużne bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu.Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec w 190 st. C. 25-30 minut.Podawać ciepłe.Smacznego!W ramach świętowania psich urodzin byliśmy wczoraj na baaardzo długim spacerze, karmiliśmy Ptysię jej ulubionymi smakołykami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłuszka w ślimaczkach 141

ostatnio weny. Ani na pieczenie, ani tym bardziej na pisanie. Myślicie, że dopadła mnie jesienna depresja? Nie, to nie to. Choć nie ukrywam, być może pogoda też ma swój wpływ na mój dość podły momentami nastrój. Głównie jednak drażni mnie praca i idioci, którzy mnie otaczają. Tak, tak, moi drodzy, nie będę owijać w bawełnę - obok cudownych osób(...)boku. Pokroić na 12 równych części.Bułeczki układać płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić do napuszenia na 20-30 minut.Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem, posypać cukrem perłowym.Piec w 200 st. C. 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Ostatnio w Danii zrobiło się listopadowo. Jest ciągle zimno, tak szybko ciemno... Zamiast słońca grube warstwy chmur, i jedynym rozsądnym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na chrupko. Z czekoladą 198

się przepisem). Robi się je inaczej niż poprzednie, które pojawiły się na blogu - zimne masło, osobno ubijane jajko - jednak efekt jest bardzo podobny. Te wyszły bardziej chrupiące, twardsze, choć piekłam tyle samo, co poprzednie - ale to akurat zasługa kakao. C. był nimi zachwycony chyba jeszcze bardziej niż ich poprzednikami - bardzo przypadło mu do gustu maczanie ciasteczek w kawie czy kakao(...)łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżeczki ciemnego kakao70 g cukru50 g zimnego masła1 jajko1 łyżeczka oleju60 g całych migdałów bez skórki50 g ciemnej czekolady (70%)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać z cukrem. Masło posiekać z mąką, a następnie rozetrzeć palcami, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Jajko ubić w osobnej misce, dodać do masy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Takie łatwe, takie dobre... 205

chwila zaledwie. Raz dwa ukręciłam białka, które zostały mi po bułeczkach. Trochę czasu w piekarniku, i efekt idealny - chrupkie z zewnątrz, lekko ciągnące w środku. Słodziutkie. Niewielkie. Idealne.Bezy piekę zawsze opierając się na podstawowej zasadzie: 125 gram cukru na dwa białka. A później dodatki - cukier lub ekstrakt waniliowy, sok czy skórka z cytryny, czasem ocet, czasem łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)cukru waniliowego1 łyżeczka soku z cytrynyBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Wlać sok z cytryny, zmiksować.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżeczką wykładać porcje masy, zachowując odstępy.Piec w 120 st. C. bez termoobiegu przez 1,5-2 godziny.Ostudzić na kratce.Smacznego!Ostatnio, muszę przyznać, mam farta. Pod koniec roku

Pożeraczka, czyli raz adobrze