pieczen - 12156 przepisów (strona:282/811)

Szynka z rękawa 161

składniki* ok. 1 kg surowej szynki wieprzowej* ok. 1/2 łyżeczki soli peklowej* vegeta lub inna tego typu przyprawa* 1-2 ząbki czosnku* rękaw do pieczenia, woreczek lub folia nadająca się do obróbki termicznej* sznurekSposób wykonaniaMięso umyć, osuszyć, natrzeć solą peklową, posypać vegetą, obłożyć czosnkiem pokrojonym w plasterki (zamiast czosnku lub oprócz można użyć dowolnych ziół suszonych), zawinąć mięso(...)folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na 24-36 godzin.Po tym czasie odwinąć mięso, zdjąć plasterki czosnku (chyba, że szynka ma być bardzo czosnkowa), włożyć do rękawa do pieczenia, zawinąć tak, aby dobrze przylegał do mięsa, dokładnie zawinąć brzegi, aby do środka nie dostała się woda, a następnie dosyć mocno i gęsto obwiązać sznurkiem.Uważać, aby nie rozerwać

Mix smaku
Ciasto drożdżowe z automatu 206

jajka* 1/2 szklanki mleka* 15 g drożdży* 3/4 szklanki bakalii (rodzynki, żurawina, kandyzowane owoce, płatki migdałowe...)* 1/3 szklanki oleju* 1/2 szklanki cukru* szczypta soliSposób wykonaniaDo wiaderka maszyny do pieczenia chleba wlać letnie mleko, rozkruszyć drożdże (o temperaturze pokojowej), jajka roztrzepać w szklance (odłożyć ok. 2 łyżki), wlać(...)następnie olej, cukier, przesiana mąka i na końcu szczypta soli na mąkę tak aby nie dotykała mokrych składników.Ustawić maszynę na program słodkie, waga 1000, skórka jasna.Tuż przed pieczeniem posmarować ciasto zostawionym jajkiem i można posypać kruszonką.Ciasto długo zachowuje świeżość

Mix smaku
Smażone ciasteczka 167

cukru pudru* 50 g masła* 2 jajka* 2 żółtka* 2 łyżki śmietany 18%* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* oliwa do smażeniaSposób wykonaniaMąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, włożyć miękkie masło i posiekać nożem, aby połączyło się z mąką.Żółtka i całe jajka (bez skorupek) włożyć do naczynia, rozkłócić, dodać cukier puder i utrzeć przy pomocy robota.Nie przerywając

Mix smaku
Pierniczki 174

elastyczne, rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać dowolne kształty.Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, na środkowej szynie ok.10 min. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.Pierniczki są po wystudzeniu są miękkie lekko kruche, nie robią twardnieją.Zbyt długie pieczenie powoduje, że pierniczki stają się twarde

Mix smaku
Rolada tiramisu 257

Ubijać aż masa będzie jasna i dość sztywna. Następnie wsypać wcześniej przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarować i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 15 min na drugiej szynie od dołu.Upieczone ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę posypaną cukrem pudrem, delikatnie zdjąć

Mix smaku
Faworki 186

mąki* 6 łyżki gęstej kwaśnej śmietany* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia* 2 łyżki spirytusu* szczypta soli* 1 litr oleju do smażeniaSposób wykonaniaMąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, zrobić dołek i dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze, dość długo wyrobić, podzielić na 4 części i przykryć ściereczką aby nie obsychało.Każdą porcję dość cienko rozwałkować

Mix smaku
Róże karnawałowe 207

mąki* 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia* 1.5 łyżki spirytusu* szczypta soli* 1 litr oleju do smażenia* marmoladaSposób wykonaniaMąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, zrobić dołek i dodać pozostałe składniki. Ciasto dobrze, dość długo wyrobić, podzielić na 4 części i przykryć ściereczką aby nie obsychało.Każdą porcję dość cienko rozwałkować

Mix smaku
Ciasto makowo-jabłkowe z bakaliami ^ 206

składniki* 200 g mielonego maku* 3 łyżki miodu* 100 g margaryny* 200 g cukru* 6 łyżek kaszy manny* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 4 średniej wielkości jabłka* 1,5 szklanki bakalii ( orzechy, rodzynki, migdały, owoce kandyzowane)Sposób wykonaniaZagotować 220 ml wody, dodać miód i mak, gotować mieszając na delikatnym ogniu do spęcznienia maku, następnie odstawić do wystudzenia.Jabłka obrać(...)utrzeć z cukrem, dalej ucierając dodawać po jednym żółtku, całość utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce mak oraz wsypywać po trochu kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, na koniec dodać jabłka i bakalie.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową.Ciasto wylać do formy (24/30 cm) wyłożonej

Mix smaku
Zebra 240

Zebra jest takim ciastem, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Był taki czas, że Zebrę piekło się często I gdzie by nie iść w gości, wszędzie była na stole. Wydaje się być teraz trochę zapomniana. Zrobiłam ją ostatnio do pracy żeby osłodzić troszkę atmosferę w biurze :-)Składniki:5 jajek1.5szkl cukru2.5szkl mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1szkl oleju1szkl wody3 łyżki mąki pszennej1(...)łyżeczka pasty waniliowej (lub esencji)3 łyżki kakaoWykonanie:Białka ubić na sztywno. Ubijając dalej dodawać cukier I po jednym żółtku. Powoli miksując dodawać mąkę I proszek do pieczenia. Dalej dodawać olej I wodę na przemian.Ciasto należy podzielić na dwie części. Do jednej dodać 3 łyżki mąki I pastę waniliową. Do drugiej - kakao.Do przygotowanej tortownicy wlewamy na zmianę masę jasną

Kulinarna rozmowa
Blondies 190

Blondies to przepis zaadaptowany przeze mnie z książki Gordona Ramsay'a. Podczas pieczenia tego ciasta dom cudownie wypełnia się zapachem karmelu, krówek...mmmniammm... Najlepsze jest gdy wystygnie całkowicie. Także nie spieszcie się z jego jedzeniem (tak jak ja zwykle nie mogę czekać i zjadam ciasto jeszcze gorące ;-)).  Potrzebne będą:230 g masła300 g ciemnego cukru(...)połączyć. Wtedy zdejmujemy z ognia.Gdy masa lekko się przestudzi dodajemy roztrzepane jajka i szybko mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki.W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Po trochu dodajemy masę maślano-jajeczną.Do masy dodajemy pokruszoną białą czekoladę. Przekładamy do formy i albo robimy kilka esów-floresów z kwaśnego dżemu albo wtykamy kwaśne owoce.Pieczemy

Kulinarna rozmowa
Proste i pyszne ciasto z żurawiną, jabłkami i cynamonową kruszonką 204

cynamonu, 3 łyżki niesolonego, zimnego masłaNA CIASTO: 4 jajka, 1 szklanka brązowego cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 kostki margaryny, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka esencji waniliowejPrzygotowanie:Zacznij od zrobienia kruszonki: wymieszaj mąkę, cukier i cynamon w średniej miseczce, Posiekaj masło, wrzuć do miseczki i wymieszaj składniki tak, by powstały małe grudki masła(...)skrop cytryną, by nie zbrązowiały.Zrób ciasto: w większej misce ubij jajka z cukrem, dodaj mąkę, proszek, rozpuszczoną margarynę, esencję.Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.Na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem, średniej wielkości tortownicę, wylej trochę masy tak, by przykryła dno. Na masę wykładaj jabłka, robiąc z nich okręgi, aż do środka ciasta. Ułóż pierwszą warstwę

Gotowanie to kochanie
Kakao,czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka 168

dwie blachy i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyrób ciasto i formuj średniej wielkości kulki, delikatnie rozpłaszczaj je w dłoniach i układaj w odstępach na blaszce. Piecz około 8 minut, aż ciastka urosną i będą delikatnie pękać z wierzchu. W międzyczasie przekrój każdą z marshmallows na pół i połóż na każdej połówce kawałek czekolady. Kiedy(...)ciastka zaczną delikatnie pękać, wysuń blaszkę z piekarnika i szybko połóż na każdym ciastku piankę, kostką czekolady w dół. Dociśnij, by czekolada znalazła się w środku ciastka. Piecz kolejne 3-4 minuty.Nie martw się, jeśli ciastka wydają się jeszcze dość "płynne" w środku i bardzo miękkie. W tym cały sekret, by kontrolować czas i pozwolić im delikatnie zastygnąć już

Gotowanie to kochanie
Ostatni dzwonek na pierniczki! 178

sercach. Wesołych Świąt!  Jeśli jeszcze nie zdążyliście zrobić pierniczków, lub Tajemniczy Ktoś zjadł te wcześniej przygotowane, tutaj macie przepis na szybkie i proste miodowo-cynamonowe, mięciutkie ciasteczka. Nie pieczcie ich dłużej niż 10 minut, bo zrobią się twarde! Możecie je ozdobić lukrem - ja dodałam trochę barwnika spożywczego w proszku i, razem z mamą, stworzyłyśmy proste dekoracje. Potrzebujesz niewielkiej ilości(...)wysypaną mąką stolnicę i wyrób elastyczne ciasto. Rozwałkuj je (niezbyt cienko) i wycinaj ciasteczka. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę posmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia, kładź na nią gotowe pierniczki, Posmaruj je białkiem i posyp cukrem i wybraną posypką. Piecz 10 minut. Smacznego i WESOŁYCH ŚWIĄT!PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa

Gotowanie to kochanie
Shot bananowo czekoladowy 869

Jeśli nie spodobał się shot kawowy lub pomarańczowe zauroczenie to mam jeszcze jedną propozycję. Tym razem o smaku kawy i bananów. Ten shot jest mocniejszy od

Ala piecze i gotuje
Snicers, orzechowiec 521

jest zbyt klejące, podzielić na 2 części ( lub na 3,  wtedy trzecią warstwą można zastąpić biszkopt.)Każdą część rozwałkować, wyłożyć blachę,Na jedną część wyłożyć przygotowane wcześniej orzechy. Piec około 10-15 minut w 180*C.Biszkopt : tak jak pisałam wyżej, można go zastąpić kruchym ciastem . Ja postawiłam na biszkopt, ponieważ po przecięciu go wykorzystałam blat do 2 ciasta. Białka(...)cały czas miksując, dodać wodę- ubijać dalej, następnie dodawać po jednym żółtku - miksować do połączenia się piany  z żółtkami. Dodać olej i przesianą, stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie.Piec około 30 minut w 180*C.Gdy biszkopt  wystygnie przeciąć go na 2 części.Orzechy: orzechy rozdrobnić. przełożyć do rondelka wraz z masłem , miodem i cukrem. Całość

Garnkowe fanaberie