pieczen - 12156 przepisów (strona:285/811)

Placek pomidorowo serowy z bazylią 222

średnicę 23 cm. Formę posmarować masłem, wyłożyć ciastem, ciasto lekko ponakłuwać. (Jeżeli nie pieczemy od razu , można formę z ciastem zawinąć folią i wstawić do lodówki). Na ciasto położyć koło wycięte z papieru do pieczenia, lub folii aluminiowej, tak aby papier osłaniał też boki, nasypać do środka fasolę(...)pieprzem. W misce wymieszać sery, majonez, tabasco, sól i pieprz. Masę równomiernie rozłożyć na pomidorach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok 35 - 45 minut. Przed jedzeniem nieco przestudzić. Smacznego

Stare Gary
Krajanka jaglana z czekoladą i orzechami 197

oraz orzechów laskowych.Kaszę można zmiksować, wtedy całośc będzie miała kremową konsystencję, mnie osobiście wyczuwalna kasza nie przeszkadza, dlatego też nie miksowałam :)Bez glutenu, bez jajek, bez cukru, bez pieczenia, a do tego zdrowa i smaczna przekąska! :)Przekonajcie się sami :)* kasza jaglana- 1 szklanka* mleko- 2 szklanki* czekolada gorzka- 120 g** miód- 2 łyżki* masło orzechowe- 2 łyżki* orzechy(...)masło orzechowe i całość dokładnie wymieszać (można zmiksować na gładki krem) i sprawdzić czy jest odpowiednio słodkie- jeżeli nie, to dosłodzić.Przełożyć do małej, kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskając masę łyżką.Na górę lekko powciskać orzechy laskowe (wcześniej uprażone na patelni i obrane ze skórki).Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.* czekoladę gorzką można zamienić

Kraina Miodem Płynąca
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA MIGDAŁOWE 356

lepiej, każdy znajdzie coś dla siebie. Oprócz pierniczków zawsze przygotowuję jeszcze kilka wersji zdrowych łakoci. Dzisiaj proponuję Wam pyszne ciasteczka migdałowe, na mące orkiszowej i migdałowej, bez cukru. Zapach pieczonych ciasteczek jest cudny, a smak jeszcze ciepłych... to czysty obłęd, cuuudowny, jakże zdrowy (bez cukru) - marcepan... bajeczny. Choć na zimno też im nic nie brakuje, to smak ciepłych jest czymś(...)czasie przygotowuję drugą blaszkę z ciachami. Gdy ta druga blaszka jest już zapełniona, wkładam ją do lodówki a tę poprzednią przekładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok.8-12 minut, na termoobiegu do lekkiego zrumienienia. Czas zależny jest od grubości ciastek.Temu aromatowi trudno się oprzeć, proponuję nie piec ich w nocy.. w dniu można zajadać jeszcze ciepłe

Smaczne Zdrowe
Drożdżówki pełnoziarniste z makiem i stewią 206

szerokosc,a potem zaraz skrecamy dookola osi.Ukladamy na duzej blasze z piekarnika,wylozonej papierem do pieczenia..Odstawiamy do napuszenia i nastawiamy piekarnik ,zeby sie nagrzal...Przed samym pieczeniem smarujemy buleczki zoltkiem wymieszanym i 1 lyzka mleka.Pieczemy 25 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenno-owsiany na drozdzach-znakomity 285

dlugo zachowuje swiezosc,co jest rzadkoscia przy pszennych chlebach.A wszystko to sprawil dodatek jakze cudownych i zdrowych platkow owsianych.Bardzo prosty przepis, naprawde godny polecenia.Jesli nie zaczeliscie jeszcze przygody z pieczeniem chleba w domu,ten przepis na poczatek wydaje sie idealny.Bardzo polecam!Skladniki na duza foremke ( 32x13x7):50 g rozpuszczalnych platkow owsianych (Schmelzflocken)-1 szklanka250g wrzacej wody do zalania platkow400(...)cieple miejsce do wyrosniecia.Gdy ciasto podwoi objetosc ( u mnie 1 godzina),chlebek przy pomocy pedzla posmarowac woda i posypac platkami owsianami.Wstawic do piekarnika nagrzanego do 230 ° C i piec 10 minut.Spryskac w tym czasie boki piekarnika woda.Po 10-ciu minutach temperature obnizyc do 200 ° C i piec kolejne 30-35 minut.Gdy chleb ladnie zbrazowieje,a postukany od spodu wyda gluchy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort z maki gryczanej z kremem z czarnego bzu 211

gesty,puchaty kogel-mogel .Potem nalezy na wolnych obrotach wmieszac make z proszkiem do pieczenia i olej.Mase wylewamy na tortownice o przekroju 24 cm,wylozona papierem do pieczenia,bokow foremki nie smarujemy.Piec 30 minut.Studzic na kratce.Po 10-15 uwolnic ciasto z obreczy, papieru i najlepiej odwrocic go "do gory nogami",bedzie wtedy idealnie rowne,bez gorki posrodku.°Zelatyne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik śmietankowy z malinową pianką 224

mrozonych malin2 lyzki cukru1 lyzka soku z cytrynyWykonanie:Skladniki na spod sernika umiescic w kielichu blendera i zmiksowac do konsystencji mokrego piasku.Wysypac na dno tortownicy wylozonej papierem do pieczenia i ucisnac.Wstawic do lodowki.Ser,jogurt grecki i smietane zebrana z kokosa ( nie wstrzasac puszka przed otwarciem) razem z cukrem i budyniem smietankowym umiescic w misie miksera i wymieszac na gladka(...)mase.Caly czas mieszajac wbijac po jednym jajku i miksowac tylko do polaczenia skladnikow,nie dluzej. Mase serowa wylac na przygotowany spod,wyrownac.Wstawic do nagrzanego piekarnika do 175°C i piec 15 minut.Nastepnie zmniejszyc temperature do 120°C i piec kolejne 90 minut.Poczatkowo sernik studzic w uchylonym piekarniku,nastepnie studzic na kratce.Zamrozone maliny umiescic w garnuszku z dwoma lyzkami cukru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowe ciasto drożdżowe na maślance z morelami i migdałową kruszonką 214

umyc wypestkowacskladniki na kruszonke zagniesc,uformowac w kule,zawinac w folie spozywcza i wstawic do zamrazarkiWyrosniete ciasto rozwalkowac na papierze do pieczenia na prostokat odpowiadajacy wymiarom blaszki do pieczenia i przelozyc z papierem  na blaszke.Na ciescie gesto rozlozyc przygotowane morele skorka do dolu.Przykryc sciereczka i pozostawic do powtornrgo wyrosnieciapiekarnik nagrzac do 180°Cna morele rozkruszyc rownomiernie kruszonke.Piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybkie ucierane kokosowe ciasto ze śliwkami 214

kokos to naprawdę bardzo smakowite połączenie.Wypróbujcie,a na pewno nie raz jeszcze do niego powrócicie.Składniki na tortownicę - 26 cm:800 g śliwek260 g mąki2 łyzeczki proszku do pieczenia 60 g wiórków kokosowych200(...)miekkiego masła160 g cukru2 lyżki cukru waniliowegosól4 jajka - M1 łyżka cukru pudruWykonannie :włączyć piekarnik na 180`C ( z termoobiegiem na 160`C).Sliwki wypestkować.Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymimasło z cukrem,cukrem waniliowym i szczyptą soli ubić przy pomocy ręcznego robota na puch.Ubijać przynajmniej 8 minut.Do masy stopniowo co 1/2 minuty dodawać jajka.Mąkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowy chleb dyniowy na drożdżach z pestkami 211

Zapraszam na bardzo smaczny,mięciutki w pięknym,intensywnym pomarańczowym kolorze chlebek dyniowy.Miłośnicy domowego pieczenia chleba i dynii nie powinni obojętnie przejść obok tego przepisu.Chlebek jest bardzo łatwy,pięknie się formuje i bardzo szybko rośnie,ponieważ został upieczony na drożdżach.Wybornie smakuje również z wytrawnymi dodatkami.Polecam!Składniki na 1 bochenek:średnia dynia Hokkaido (300 g puree)450 g mąki(...)odstawić do ponownego wyrastaniawyrośnięty ,odwrócony bochenek wyłożyć na gorący kamień lub blachę,naciąć promieniście,spryskać wodą i posypać pestkami z dyniiwstawić do nagrzanego piekarnika do 230`C i piec 10 minut.Następnie zmniejszyć temeraturę do 200`C i piec kolejne 30/35 minut.Upieczony chlebek postukany od spodu wyda gLuchy dźwiękstudzić na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Binenstich mit Apfelfülung 179

misę folią i odstawić do podwojenia objętości.wyrośniete ciasto rozwałkować na blacie lekko posypanym mąką na wielkość i kształt blaszki.Powinno być równej grubości.Ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia,bok posmarpwać masłem.Odstawić do napuszenia na 15 -30 minutbudyń wymieszać w 50 ml zimnego mleka.Pozostałe 200 ml mleka doprowadzić do wrzenia z 2 łyżkami cukru i wlać(...)zblendować na gładki musprzygotowanie polewy-W rondelku umieścic masło,cukier,miód i mleko i roztopic Wmieszać płatki migdałowe do otrzymania jednolitej masyna napuszonym cieście równomiernie rozłożyć polewę migdałową i piec w 180`C 22 minuty,do zbrązowienia migdałów.Po wyjęciu z pieca obkroić rand ciasta nożem ,studzić w formieserek wymieszać z 2-ma łyżkami cukru i łyżka po łyżce wmieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Skrzydełka w miodzie i musztardzie 344

Najlepsze na grilla są skrzydełka w miodzie i musztardzie. Proste i smaczne. Jak mija lato to można je również piec w piekarniku z opcją grilla i podawać z ryżem i jakąś surówką… Podczas grillowania (lub pieczenia w piekarniku) warto pilnować temperatury – grillować na wyższej półce lub piec w niższej temperaturze, aby skrzydełka zbyt szybko się nie przypaliły

UgotujmyTo.pl
Kurczak po marokańsku 447

supermarketu na to unikalne danie. Kurczak po marokańsku to super przepis dla wszystkich zapracowanych, którzy poszukują ciekawych smaków. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut plus czas na marynowanie i pieczenie i naprawdę warto spróbować. Wiem, że najlepszy kurczak po marokańsku jest podawany w Maroku ale jak to mówią…. jak się nie ma co się lubi, to się lubi(...)lodówki, na kilka godzin a najlepiej na całą noc.4. Wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 min po czym wyjąć, podlać bulionem i dalej piec ok. 1 godziny, kilkakrotnie odwracając mięso aż się ładnie zrumieni i będzie mięciutkie.Smacznego Post Kurczak po marokańsku pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Udziec jagnięcy – doskonała uczta dla każdego grillomaniaka – ciąg dalszy 224

jagnięcina ma silny aromat. Dlatego starajmy się go wzbogacać czosnkiem, oliwą z oliwek, winem, bazylią, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem, itp.W przypadku pieczenia udźca jagnięcego sztuką jest zapewnienie, aby piekł się równomiernie. Jest to dosyć trudne do zrobienia ponieważ udziec jagnięcy z kością ma zarówno szeroki i chudy koniec. Oczywiście chudy piecze się szybciej. Problem wynikający z kształtu udźca jagnięcego można

naRuszcie
Cranberry Noël 200

szczelnie zamkniętej puszce, upieczone dzisiaj przetrwają aż do Świąt. Moje dzisiejsza porcja nie ma oczywiście szans, za chwilkę zniknie z talerza ostatnie ciastko, dlatego na pewno będę je jeszcze piekła przed samymi Świętami:) Gorąco polecam!SKŁADNIKI:225 g miękkiego masła3/4 szklanki cukru pudru1 łyżeczki esencji waniliowej lub 1 torebka cukru z wanilią1/3 łyżeczki soli2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki(...)minut (ja wsadziłam razem z tacą bez przykrywania).Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.Po tym czasie pokrój uformowane wałki w około 1 cm plastry, ułóż na blasze i piecz 12-15 minut aż boki ciasteczek ładnie i leciutko zbrązowieją. Gotowe wyjmij z piekarnika i ostudź. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony