pieczen - 12156 przepisów (strona:287/811)

Cynamonowe palmiers, czyli karmelizowane ciasto francuskie 271

powstały dwa ruloniki. Ciasto pokroić na 1-centymetrowe plastry i delikatnie je rozwałkować, po czym ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, pozostawiając delikatne odstępy (ciastka lekko urosną). Piec 10 minut, następnie delikatnie za pomocą łopatki obrócić ciastka na drugą stronę i piec kolejne 7 minut, uważając, by cukier się nie przypalił. Gotowe przełożyć na talerz i odstawić

W poszukiwaniu inspiracji
KRUCHE MAŚLANO-KORZENNE CIASTECZKA ORKISZOWE, BEZ CUKRU 422

pieczenia i najlepiej jeszcze na chwilę umieszczamy je w lodówce, by stężały.Po wyjęciu z lodówki smarujemy rozbełtanym jajkiem, można również posypać migdałami i wsuwamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C, na programie góra-dół, do lekkiego zarumienienia, ok.10-12 minut.Smacznego

Smaczne Zdrowe
Piernikowa choinka w lukrze 327

łyżki powideł śliwkowych  2 pełne łyżki przyprawy do piernika2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody3-4 łyżeczki esencji waniliowejszczypta soli1. Mąkę łączymy z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i solą, mieszamy.2. Do osobnej miski dajemy miód, mleko, olej, esencje(...)waniliową, jaja, powidła i cukier. Mieszamy razem do czasu aż cukier się rozpuści, następnie łączymy mokre składniki ze suchymi i miksujemy kilka minut.3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 60 minut, formę napełniamy do 3/4 wysokości. Lukier:Składniki:  1 białko    cukier puder, ilość dawkujemy podczas  miksowaniazielony barwnik spożywczy2 woreczki

Apetyczna babeczka
Makowiec na kruchym cieście 490

mąki pszennej, 4 żółtka, 3/4 szklanki cukru, 200g masła lub margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,łyżka octu.Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, masło oraz ocet. Posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Obie owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki

Z miłości do słodkości
Sernik na Zimno z Serka Homogenizowanego 459

Nieskomplikowany, bardzo prosty przepis na sernik na zimno. Dla osób, które chcą zaoszczędzić czas i uniknąć użycia piekarnika, polecam zamiast pieczenia biszkoptu użyć gotowych okrągłych biszkopcików - dzięki temu ciasto będzie jeszcze łatwiejsze do zrobienia.Sernik na Zimno z Serka Homogenizowanego - Składniki:Biszkopt:2 jajka4 łyżki cukru1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 łyżki mąki tortowej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 cukru waniliowego(...)czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".Masa:Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, wsypać cukier puder,cukier waniliowy i ekstrakt. Krótko ubijać, a następnie partiami dodawać serek homogenizowany cały czas mieszając

Słodka Strona
Deser z "Schoko Bons" 398

łyżki kaszy manny   2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (lub zwykłego cukru waniliowego)   3 łyżki cukru   1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   10 cukierków Kinder Schoko Bons   2 łyżki mleka      kilka orzechów laskowych (posiekanych)      6 cukierków Schoko Bons (do dekoracji(...)cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią, dodać kaszkę i gotować ok. 3 minuty na niewielkim ogniu. Odstawić na ok. 15 minut do wystygnięcia. Następnie dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i miksować blenderem (koniecznie) przez ok. 5 minut. Schoko Bons pokroić na kawałki i w kąpieli wodnej roztopić wraz z 3 łyżkami mleka. Po pucharków wlewamy

Słodka Strona
Sernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia 363

łyżki wodySernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia - Sposób przygotowania:Spód:Wszystkie składniki umieścić w malakserze i krótko miksować do wymieszania składników.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przygotowanym ciastem pokryć dno formy, wygładzić przy użyciu łyżki. Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (ok. 10 minut). Masa serowa:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową(...)składniki sernika krótko miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji, a następnie wlewamy przygotowaną mąkę z wodą - mieszamy.Boki formy w której znajduje się ciasto smarujemy masłem, a następnie wlewamy masę serową. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez godzinę, a po upływie tego czasu wyłączamy piec i pozostawiamy sernik na kolejną godzinę w piekarniku.Moje posty

Słodka Strona
Potrójnie Czekoladowe Brownies Nigelli Lawson 203

wyłożyć pergaminem, boki wysmarować tłuszczem. Wlać przygotowaną masę i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 170 stopni i piec ok. 20- 25 minut.Brownie jest gotowe, gdy góra jest jaśniejsza, a środek lekko "gumowaty". Ciasto należy sprawdzać podczas pieczenia, ponieważ łatwo je "przesuszyć w piekarniku. Należy pamiętać, że brownies piecze się przez chwilę nawet po wyciągnięciu z pieca.Gotowe ciasto

Słodka Strona
Sernik "Krówka" 234

pokrytym masą krówkową posypany orzechami włoskimi. Sernik "Krówka" - Składniki:  ciasto:1/2 szklanki mąki krupczatki1/4 szklanki mąki zwykłej pszennejmałe jajko60 g masłałyżka miodu2 łyżki cukrucukier waniliowy1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa:375 g twarogu sernikowego1/4 szklanki cukruekstrakt waniliowy2 małe jajka1/4 szklanki kremówkiłyżeczka mąki ziemniaczanej 400 g masy kajmakowejok. 100 g orzechów włoskich Sernik "Krówka" - Sposób przygotowania(...)połowę puszki masy kajmakowej (200 g). Łączymy wszystkie składniki do otrzymania gładkiej konsystencji i wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy godzinę. Następnie wyłączamy piec i trzymamy sernik jeszcze przez ok. 30 minut w piekarniku.Na całkowicie ostudzone ciasto wykładamy resztę masy kajmakowej, a boki wierzchu sernika posypujemy pociętymi orzachami włoskimi. Moje posty

Słodka Strona
Kolorowa Babka Wielkanocna 228

jednym żółtku ciągle miksując. Następnie, nie przestając mieszać dodajemy partiami cukier oraz cukier waniliowy. Później wlewamy olej, a następnie (już nie miksując) dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia - łączymy składniki za pomocą szpatułki. Białka ubijemy na pianę i dodajemy do całości bardzo delikatnie mieszając. Masę rozdzielamy na cztery równe części. Jedną pozostawiamy pustą (można do niej(...)otrzymania gładkich konsystencji. Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę (z kominkiem) kolejno dodajemy poszczególne masy w dowolnej kolejności (konsystencja jest gęsta, więc należy posłużyć się łyżką). Babkę pieczemy przez pierwsze 20 minut w temperaturze 160 stopni, po czym zwiększamy temp. do 170 i pieczemy kolejne 30 minut do tzw. suchego patyczka. Gotową babkę wielkanocną oprószamy cukrem pudrem.Moje

Słodka Strona
Deser z Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym 587

Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym - Składniki: (na ok. 6 deserków)mus z kaszki manny:500 ml mleka4 łyżki kaszy mannycukier waniliowy3 łyżki cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sos czekoladowy:40 g czekolady mlecznej30 g czekolady gorzkiej80 g śmietanki kremówki 30%10 g masła sos truskawkowy:300 g truskawek2 łyżki cukru pudru masa śmietanowa(...)czekoladę, masło i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. - studzimy. Sos truskawkowy:Truskawki wraz z cukrem pudrem miksujemy do otrzymania konsystencji sosu.Do ostudzonej kaszki manny dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy (blenderem) przez ok. 5 minut. Do pucharków nalewamy na przemian: sos truskawkowy, kaszkę manną, sos czekoladowy itd.  Kremówkę ubijamy pod koniec dodając cukier puder

Słodka Strona
Sernik na Zimno Straciatella z Truskawkami i Galaretką 386

Orzeźwiający, przepyszny, kremowy sernik na zimno z kawałkami czekolady, puszystym biszkoptem i galaretką z kawałkami truskawek. Wyjątkowy smak, który urzeknie niejednego fana truskawek.Sernik przygotujemy jeszcze szybciej, gdy zamiast pieczenia biszkoptu użyjemy gotowych małych biszkopcików.Kremowy Sernik na Zimno Straciatella z Truskawkami i Galaretką - Składniki:Biszkopt:2 jajka4 łyżki cukru1/2 łyżki mąki tortowej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniapolowa(...)czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Studzimy.Śmietanę kremówkę ubijamy*. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy fix wymieszany z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz

Słodka Strona
Efektowne Pikowane Babeczki 229

cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozbełtane jajka, ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Wszystko miksujemy do otrzymania gładkiej masy.Formę do pieczenia wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 2 cm od brzegu.Pieczemy w 170 stopniach ok. 20 minut do "suchego patyczka".Krem:W kąpieli wodnej ubijamy białka wraz z cukrem

Słodka Strona
Placek z jabłkami i budyniem 326

pieczenia ew. łyżka zimnej wodyMasło posiekać, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby, można dodać łyżkę zimnej wody.Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć dno blaszki. Razem z blaszką włożyc do lodówki i chłodzić przez godzinę.Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe bez cukru 1 litr mleka 1 cukier waniliowy duży

Z Kuchni Do Kuchni
Łyżkowa szarlotka 199

posiekać wszystko nożem. Następnie dodać jajko i wyrobić rękoma ciasto. Zawinąć w folię i do zamrażalki na chwilkę.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i ustawić tylko na pieczenie od dołu.Formę tortownicę 20 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.Białka ubić na sztywno, dodać powoli porcjami cukier i wolno(...)ubijać, a na koniec łyżkę mąki ziemniaczanej,Ciasto wyjąć z zamrażalnika i rozwałkować, rozprowadzić na dnie formy. Ciasto jest bardzo delikatne. Na to nałożyć mus, a potem ubite białka.Piec 50-60 minut.Ostudzić i wyjąć z foremki.*ciasto z dużą ilością otrąb jest trochę klejące i bardzo delikatne**beza z tą ilością cukru pudru wyszła mi mocno słodka, więc

Moje pyszne gotowanie