skromne i niepozorne, były nieodzowne na świątecznych, a nawet weselnych stołach. Ich największą zaletą był smak, ale istotna była również łatwość przygotowania, niewielka ilość potrzebnych składników oraz trwałość upieczonych ciastek. Zapracowane gospodynie mogły je przygotować nawet na kilka dni przed świętem, a odpowiednio przechowywane wypieki zachowywały swoją świeżość. Do spulchnienia ciasta i nadania mu delikatnej chrupkości najczęściej wykorzystywano amoniak(...)sodę oczyszczoną. Kruche ciastka zazwyczaj miały postać płaskich ciasteczek posypanych cukrem, ale bywały też różnorodnie nadziewane. Rożki z Komborni to kruche ciasteczka, złożone w trójkąt, nadziewane słodkim białym serem i posypane cukrem pudrem. Biały ser można równie dobrze zastąpić marmoladą. Samo ciasto można wykorzystać także do upieczenia klasycznych kruchych ciasteczek z cukrem. Wystarczy z ciasta wyciąć foremką odpowiednie kształty
Trzeci talerzpowstały pyszne mini szarlotki. Te ciasteczka to super alternatywa dla klasycznej szarlotki na kruchym cieście. Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu a potrzebujemy upiec coś pysznego to te ciastka zdecydowanie się nadają. Zatem do dzieła! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 duże jabłka, umyte i pokrojone w plastry grubości mniej więcej 1 cm, z wyciętymi gniazdami nasiennymi pół szklanki cukru(...)kratka). Na tak przygotowanym cieście układamy plaster jabłka i obficie posypujemy cukrem cynamonowym. Paski ciasta zakładamy na plaster jabłka i zlepiamy. Tak postępujemy z resztą ciasta i jabłek. Gotowe ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde z nich smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem cynamonowym. Pieczemy je przez około 10-12 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
Życie ze smakiemlodówce. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Z przygotowanej masy uformuj ciasteczka i ułóż na blaszce do pieczenia. Ciastka piecz w rozgrzanym piekarniku przez 10- 12 minut. Studź ciastka na kratce a następnie przechowuj w puszce... lub zjedz od razu. Nie wszystkie na raz :) Smacznego, Klaudia
Mango Papajabeza: 6 białek w temperaturze pokojowej 300 g drobnego cukru (1,5 szklanki) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka białego octu winnego szczypta soli 8 daktyli 2 ciasteczka korzenne krem: 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 10 ciasteczek korzennych 10 daktyli Jako pierwszą pieczemy bezę, najlepiej dzień wcześniej. Na papierze do pieczenia(...)należy podzielić na dwie części. Rozsmarowujemy białko na wcześniej wyciętym papierze do pieczenia, delikatnie spłaszczamy wszystko łyżką i formujemy koło. Na jedną z bez posypujemy pokruszone w blenderze ciasteczka. Wkładamy krążki do nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem piekarnika na 5 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140°C. Bezy pieczemy 90 minut. Delikatnie uchylamy drzwiczki
KuchcikoweLoveostatnio weny do pisania. Tyczy się to zarówno przepisów, jak i wstępów do nich. Chciałabym, ale głowa jakaś ciężka i nic do niej sensownego nie przychodzi 😜 Dlatego też ciasteczka te, choć zrobiłam chyba z miesiąc temu z myślą wysłania na konkurs, jeszcze nie doczekały się publikacji. Mało tego- publikacji nie doczekały się przepisy świąteczne, których składniki rozpisane na dziesiątkach karteczek(...)kolejnego Bożego Narodzenia. Muszę się jakoś w końcu ogarnąć, ale najlepiej żeby mi ktoś dał takiego solidnego kopa, może pomógłby chociaż na chwilę😉 Wracając do ciasteczek- są fajną przekąską niezależnie od tego jakiej pasty użyjecie, śmiało także możecie ją pominąć. Mojemu Mężowi właśnie takie- bez niczego smakowały najbardziej :) Składniki na ciasteczka: 200g sera białego tłustego 20g tartego parmezanu
Kuchnia w czekoladziePyszne i zdrowe ciasteczka bez dodatku mąki, cukru, jajek i tłuszczu. Jest to sycąca i energetyczna przekąska, którą możemy wykonać sami w domu. W dodatku ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu i zawierają tylko takie składniki, które sami wybierzemy wedle naszego gustu i smaku. Możemy użyć dowolnych orzechów, owoców i nasion. Jeśli lubimy możemy dodać pestki z dyni, wiórki kokosowe(...)minut *** *** Po upieczeniu wyjmujemy masę z foremki razem z papierem i kroimy dużym nożem na kwadraciki *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Zdrowe batoniki musli: PRZEPIS TUTAJ Kulki mocy czyli bakaliowe ciasteczka bez pieczenia: PRZEPIS TUTAJ Artykuł Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami i orzechami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemsmakowo do siebie pasuje. Taki tort można upiec na świąteczny stół i poczęstować nim gości, dodam, że dzieci również będą nim zachwycone. Tort bardzo pięknie się prezentuje, a kruche ciasteczka dodają mu uroku. Tort jest bardzo łatwy w wykonaniu, więc każdy sobie z nim poradzi. Polecam, upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam :) Składniki: Biszkopty x 3: 2 jajka 2 łyżki cukru(...)łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika Ciasteczka: 1 szklanka mąki tortowej 10 dag masła lub margaryny 1/4 szklanki cukru pudru 1 żółtko Krem: 25 dag serka mascarpone 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 1 łyżka żelatyny spożywczej kilka łyżek gorącej wody ( tak około 3 ) przyprawa
Izabelawkuchniwięc ich koszt jest niewielki. Jednak ostatnio zaopatrzyłam się w wielki słoik pysznego crunchy i śmiało mogę je polecić do wykorzystania nie tylko w ciasteczkach. Pycha! (około 12 ciastek) 200g masła orzechowego (użyłam crunchy - Woj-Len ) 130g cukru (1/2 szklanki o pojemności 250 ml) 1 jajko Wszystkie składniki dokładnie połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Z powstałej(...)pieczenia. Kuleczki lekko docisnąć dłonią lub za pomocą widelca i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 12 minut w 180 stopniach, a następnie ostudzić na kratce. (Ciastka początkowo będą delikatne, ale szybko stwardnieją
Di gotujeorkiszową lub pszenną zwykłą. Wychodzą zawsze i za każdym razem są tak samo smaczne. Szybko miękną bo nadają się do jedzenia już kolejnego dnia po upieczeniu. To są ciastka, które możecie upiec choćby dzisiaj! Z pewnością jutro będą smakowały doskonale. 400 gram mąki - dowolna mieszanka 2 jaja 100 gram masła 100 gram miodu(...)zacznie się pienić. Mąkę, jajka, przyprawę do piernika i kakao mieszam dokładnie a następnie wyrabiam gładkie ciasto. Ciasto należy rozwałkować* na grubość 0,5 cm i wycinać ulubione kształty. Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 8-10 minut. Upieczone pierniki studzę na kratce. * Podczas wałkowania ciasta na pierniczki staram się nie podsypywać ciasta mąką, gdyż
Mango PapajaProste aromatyczne ciasteczka z dodatkiem cynamonu, wanilii, imbiru i anyżku, idealne do kawy lub herbaty, długo się przechowują, więc jeszcze po świętach będziecie mogli je degustować. Przygotowanie: 30 min. Pieczenie: 1 godz. Chłodzenie : 30 min. Na około 60 ciasteczek: ● 600 g mąki pszennej (typ 550) ● 1 szczypta soli ● 200 g drobnego cukru ● 2 białka jajek ● 400 g miękkiego masła(...)folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm. Za pomocą małych foremek wykrawaj ciasteczka, i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut. *Jeśli wolisz przygotować mniej ciasteczek, możesz je zrobić z połowy ilości składników
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaprzestygną można je polukrować, albo oblać rozpuszczoną czekoladą. Smacznego! Lukier 200 g przesianego cukru pudru kilka łyżek gorącej wody Cukier utrzeć z wodą na dość rzadki lukier. Zanurzać ciastka, odkładać na kratkę do zastygnięcia
Pełny talerzPyszny makowiec troszkę inny od tego tradycyjnego, pieczonego na święta. Makowiec jest bardzo wilgotny za sprawą jabłek, a brak ciasta, zrekompensował dodatek ciasteczek kruchych na górze ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm 250 g maku mielonego 3/4 szkl wody 3 jabłka 4 i 1/2 łyżki kaszy manny 4 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 3/4 szkl(...)cukru bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa ) Na ciasteczka: 50 g masła 120 g mąki 1 łyżka śmietany kwaśnej 12-18 % 1 żółtko ( białko możemy dołożyć do masy makowej ) 1. Ciasto na ciasteczka zagniatamy (jeśli wydaje nam się że ciasto jest zbyt suche dodajmy jeszcze odrobinę śmietany ) i chowamy do lodówki na czas przygotowania masy makowej. 2. Mak mielony przekładamy
Gotowanie...to proste !święta. Ehhh, dodatkowo jednak to nie będzie taki wolny, spokojny tydzień, znów czeka mnie mnóstwo pracy i projektów do skończenia na wczoraj. Na szczęscie, na pocieszenie czekają na mnie ciasteczka migdałowe Upiekłam je tak na odstresowanie, nie wiem jak Was, ale mnie pieczenie ciastek niezwykle uspokaja Dodatkowo, w domu pięknie pachnie migdałami, domownicy zadowoleni, a ja mam pyszną przekąskę(...)przerwę w pracy Może i Wy wypróbujecie przepis :)? Ciasteczka migdałowe przepis na 20 ciasteczek 200 g mąki ryżowej 50 g mąki migdałowej 50 g mąki gryczanej 80 g cukru trzcinowego pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu szczypta gałki muszkatałowej 100 g masła pół łyżeczki esencji migdałowej jajko orzechy W misce wymieszaj mąkę ryżową, mąkę migdałową
365 dni dookoła kuchniposypania konfitura truskawkowa Łowicz do przełożenia Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodajemy po 1 łyżeczce cukru (ważne, aby nie wyspać od razu całości cukru, bo ciastka opadną podczas pieczenia). Potem do masy białkowej dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką. Masę(...)przekładamy do rękawa cukierniczego i na formę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe krążki ciasta w odstępach 3-4 cm. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Pierwsze ciastka mogą wyjść blade, dlatego warto dobrze rozgrzać piekarnik. Upieczone biszkopciki studzimy, a następnie przekładamy konfiturą truskawkową Łowicz. (konfiturę opcjonalnie można zagęścić 1,5 łyżeczki żelatyny, konfiturę podgrzać i rozpuścić
Bon appetit mon amie