składników. Pieczemy ok. 30-35 minut w tem.190 stopni. Studzimy na kratce kuchennej, po zupełnym wystudzeniu obydwa blaty przekrawamy na pół otrzymując 4 warstwy ciasta. Masa Oreo: - 4 opakowania ciasteczek oreo po 170 g, łącznie 48 sztuk - 1 litr śmietany kremówki 30 % - 2 opakowania śmietany śnieżki w proszku - 2 opakowania śmietan fixu 1. Jedno opakowanie ciasteczek ok. 9-12 sztuk(...)odkładamy do dekoracji, resztę ciasteczek rozgniatamy wałkiem na miazgę. Przygotowujemy dwie miski, w każdej miksujemy połowę składników na masę, czyli ubijamy na sztywno 500 ml śmietanki, dodajemy po jednym opakowaniu śnieżki i śmietan fixu. Z Każdej miski odbieramy po 2 łyżki białej masy do dekoracji. Dodajemy pokruszone ciasteczka i łączymy z masą śmietankową. 2. Masą przekładamy ciasto, równo smarujemy
Apetyczna babeczkaPrzepis autorski (mój). Mąka konopna jest baaardzo zdrowa, lecz wypieki z niej nie zawsze wyglądają efektownie... Dlatego nie robiłam ciastek, które wyglądem przypominałyby nieapetyczną breję - pomimo, że byłyby smaczne. Udało mi się? A poza tym ciasteczka wyszły przepyszne, kruche, lekko orzechowe i... kusząco pachnące. Z ciekawostek dodam, że mąka konopna powstaje z nasion konopi siewnej - zaliczanych do super żywności(...)każdym z nich zrobić dziurki (za pomocą widelca lub wykałaczki), a wierzch równomiernie posmarować masą konopno-pistacjową. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach. (*) Robiłam ciastka o wymiarach 7 x 7 cm - dość spore. Mąkę konopną , nasiona , pistacje oraz cukier trzcinowy pochodzą od Radix-Bis - producenta naturalnej żywności
Di gotujeprzepis na fantastyczne słodkości, na które przepis dostałam od greckiego cukiernika. Zajadając się słodkościami w kawiarni i popijając frappe widziałam na pólkach uśmiechające się do mnie pięknie ciastka „ślimaczki”. Nie miałam pojęcia jak i z czego są wykonane, ale zrobione do cukiernika maślane oczy okazały się strzałem w 10! Zabrał mnie na zaplecze, gdzie pokazał(...)smażymy zwijając ozdobne ślimaki. Smażymy ok. 1 minutę na rumiano odsączamy na papierowym ręczniku. SYROP: Wodę gotujemy z cukrem, aż powstanie gęsty syrop. CAŁOŚĆ: W syropie zanurzamy wystudzone ciastka, posypujemy posiekanymi migdałami. Smacznego
Ostra na Słodkopulpę, która pozostaje po przygotowaniu mleka owsianego. Zdarzało mi się jeść ją w postaci owsianki. Zrobiłam z tych resztek też wytrawne placuszki z pieczarkami . Ale najbardziej marzyły mi się ciasteczka. Po kilku próbach udało mi się znaleźć idealne proporcje. Takie ciasteczka są doskonałe, lekko miękkie w środku i bardzo aromatyczne. Świetnie pasują do popołudniowej kawy (zwykle zbożowej) Są bez mleka
Dieta bez mlekakuleczkę odrobinkę spłaszczyć (*) i ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach. (Powinny być zarumienione) Gotowe ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche. (*) Ciastek nie należy mocno spłaszczać, ponieważ podczas pieczenia - same "rozleją się" na boki. Inspiracja z blogu: Upiecz coś zdrowszego
Di gotujepyyyszne. Mąka i płatki kasztanowe nadają im orzechowego posmaku, a aloes - charakteru. Cukier z melasą też nie jest obojętny! Uwierzcie, że takie połączenie jest rewelacyjne i zdrowe (pomijając masło). Ciastka są delikatnie chrupiące i posiadają lekko miękkie wnętrze. (Nie należą do typu tych kruchych.) Polecam! (około 14 sztuk) 100g masła/margaryny 80g cukru trzcinowego (u mnie cukier złocisty(...)Aloes dodatkowo pokroiłam na mniejsze części.) Z masy uformować kulki nie co mniejsze od orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczeni. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 17 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Ostudzić na kratce i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Mąkę , płatki kasztanowe , aloes oraz cukier
Di gotujepieczenia. Z ciasta formujemy w dłoniach około 45 małych kulek i układamy na blaszce. Kciukiem lub końcówką drewnianej łyżki w każdej kulce nakłuwamy dołek. Uważamy, aby nie przebić ciastka na wylot. Łyżeczką nabieramy małe porcje konfitury i przy pomocy drugiej łyżeczki umieszczamy je w wydrążonych dziurkach. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut, w zależności od wielkości ciastek
cool and mintynadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Jeśli nie mamy pewności czy pączek jest upieczony, można ukłuć go drewnianym patyczkiem i zobaczyć czy na końcu nie ma surowego ciasta. Z ciasteczek oreo wyciągamy nadzienie. Podrzewamy je na małym ogniu razem z masłem i serkiem homogenizowanym, tak długo aż polwa będzie miała jednolitą konsystencję. Ciasteczka kruszymy – z nich zrobimy posypkę. Pączki maczamy(...)lekko przestudzonej polewie i posypujemy pokruszonymi ciasteczkami. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyFantastyczne ciasteczka z kategorii tych zdrowszych :) Zdrowszych, bo bez białej mąki i białego cukru. Bardzo aromatyczne, przyjemnie kruche. Masa ciasteczkowa nawet na surowo była pyszna; przyznaję się bez bicia, że podjadałam w trakcie formowania ciasteczek ;) Proste i szybkie w wykonaniu :) Polecam :) Przepis inspirowany TYM PRZEPISEM Składniki na około 30 sztuk: 240 g mąki pszennej razowej 180 g masła, miękkiego(...)blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odrywać kawałki wielkości niedużego orzecha włoskiego, formować z nich kulki i układać na blasze w odstępach od siebie, lekko spłaszczając dłonią ( ciasteczka w piekarniku lekko rozleją się na boki ). Piec przez około 12 minut ( lub chwilę dłużej ) w temperaturze 190°C, do zarumienienia. Upieczone ciasteczka chwilę przestudzić na blaszce, następnie przełożyć
Opowieści z piekarnikaCiasteczka paprykowo - cebulowe, idealne do piwa lub wina. Sprawdzą się doskonale jako przekąska na imprezce. Z całą pewnością zdrowsze od sklepowych chipsów. Składniki (2 blaszki ciasteczek): 25 g bezzapachowego oleju kokosowego 1 duża cebula (około 140 g) 220 g mąki pszennej (typ 500) 50 g masła 40 g śmietany 12% 1 jajko 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska(...)ciasto. Ciasto wałkujemy na cienki placek, na blacie mocno posypanym mąką. Wierzch ciasta również oprószamy mąką, dzięki czemu nie będzie się lepiło do wałka. Z ciasta wykrawamy małe ciasteczka i rozkładamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka można ułożyć gęsto. Nie rosną w bok, jedynie do góry. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy
Smak mojego domudomu jest duży popyt “na słodkie”. A jak wiadomo, popyt rodzi podaż A więc przygotowuję moim domownikom różne słodkości i mam kilka sprawdzonych szybkich przepisów i do nich należą ciasteczka kokosowe z dżemem. Są one mieszanką mąki owsianej, wiórków kokosowych i mleka z dodatkiem oleju, osłodzonych ulubionym słodzidłem. A na wierzchu mają pyszny domowy dżemik. Czyż nie brzmi to apetycznie(...)Składniki (na 8 ciastek): Ciasteczka: 1 szklanka wiórek kokosowych 1 szklanka mąki owsianej szczypta soli 3 łyżki syropu z agawy lub innego słodzidła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki roślinnego mleka Dodatkowo: ulubiony dżem Wykonanie: W większym naczyniu mieszamy wiórki kokosowe, mąkę owsianą i sól. Dodajemy syrop z agawy, ekstrakt z wanilii i olej kokosowy
Lamarida.plwiśniowego 100%. Całość wymieszać rękoma i ugnieść na jednolite ciasto. Z powstałej masy uformować ciastka, a następnie ułożyć na blasze do pieczenia, ozdobić z wierzchu porzeczkami. Tak przygotowane ciastka pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Odstawiamy do wystudzenia. Podajemy ze świeżymi porzeczkami. Smacznego! 🌸 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Elliepostaci eleganckiego torcika 😊 Takiego wyglądu nadają mu małe pralinki oraz ekspandowana komosa Soligrano , która świetnie nadaje się właśnie do dekoracji tego typu deserów. Sam jagielnik jest podstawą ale ciasteczka w środku czy pralinki możecie modyfikować według własnych upodobań! Polecamy gorąco 😚 tylko jagielnik Składniki: Korzenny jagielnik (śr: 13cm) -100g suchej kaszy jaglanej -300ml napoju roślinnego (u nas pół(...)pół ryżowe i migdałowe) lub mleko -ksylitol -3 łyżki masła orzechowego -cynamon + przyprawa korzenna -3 łyżki śmietanki kokosowej + 4 łyżki śmietanki kokosowej (do pokrycia) lub jogurt typu greckiego Dodatkowo Ciasteczka korzenne z tego przepisu (lub inne wasze ulubione ciasteczka) Pralinki orzechowe z tego przepisu Kilka kostek gorzkiej i opcjonalnie białej czekolady Ekspandowana komosa Soligrano KORZENNY JAGIELNIK Kaszę jaglaną przesypać
Candy PandasNiezwykle popularne w UK - czekoladowe ciasteczka. Popękana, chrupiąca skórka jest nie tylko niezwykle dekoracyjna, ale stanowi fantastyczny kontrast z miękkim i mocno czekoladowym środkiem. Dla każdego, kto lubi brownie i czekoladę. Proste w przygotowaniu. Należy jednak uzbroić się w cierpliwość, gdyż ciasto musi porządnie schłodzić się w lodówce. Wspaniale się przechowują nie tracąc(...)smaku. Przepis na około 30- 40 sztuk małych ciasteczek. 3 jajka - białka i żółtka osobno. 115 g masła 230 g czekolady - użyłam gorzkiej 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej 2/3 szklaki cukru do wypieków 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 2/3 szklanki mąki uniwersalnej 1/2 szklanki cukru pudru
Piekarz-Kucharz-GarkotłukLody ciasteczkowe Thermomix Składniki na lody ciasteczkowe: 300 g śmietany 30% (dobrze schłodzonej) 100 g mleczka słodzonego skondensowanego 10 ciasteczek Oreo Thermomix przepisy. Lody ciasteczkowe. Wykonanie: Do naczynia Thermomix umieszczamy ciasteczka i miksujemy czas 20s/obr.5 (ciasteczka można pokruszyć w opakowaniu – jednak wyjdą duże kawałki) Ciasteczka przekładamy do innego pojemnika. Do czystego naczynia Thermomix zakładamy motylek, wlewamy śmietanę i ubijamy(...)czas 3 min/obr.4 (czas ubijania śmietany musimy kontrolować ponieważ każda śmietana potrzebuje innego czasu do ubicia). Jeżeli śmietana będzie już ubita dolewamy mleczko i pokruszone ciasteczka. Mieszamy czas 20s/obr.2 Lody przekładamy do pojemnika, wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Lodów nie trzeba w trakcie zamarzania mieszać. Nadają się do spożycia zaraz po wyciągnięciu z zamrażalnika
Themo przepisy