pieczenia. Z ciasta formujemy w dłoniach około 45 małych kulek i układamy na blaszce. Kciukiem lub końcówką drewnianej łyżki w każdej kulce nakłuwamy dołek. Uważamy, aby nie przebić ciastka na wylot. Łyżeczką nabieramy małe porcje konfitury i przy pomocy drugiej łyżeczki umieszczamy je w wydrążonych dziurkach. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut, w zależności od wielkości ciastek
cool and mintynadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Jeśli nie mamy pewności czy pączek jest upieczony, można ukłuć go drewnianym patyczkiem i zobaczyć czy na końcu nie ma surowego ciasta. Z ciasteczek oreo wyciągamy nadzienie. Podrzewamy je na małym ogniu razem z masłem i serkiem homogenizowanym, tak długo aż polwa będzie miała jednolitą konsystencję. Ciasteczka kruszymy – z nich zrobimy posypkę. Pączki maczamy(...)lekko przestudzonej polewie i posypujemy pokruszonymi ciasteczkami. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyFantastyczne ciasteczka z kategorii tych zdrowszych :) Zdrowszych, bo bez białej mąki i białego cukru. Bardzo aromatyczne, przyjemnie kruche. Masa ciasteczkowa nawet na surowo była pyszna; przyznaję się bez bicia, że podjadałam w trakcie formowania ciasteczek ;) Proste i szybkie w wykonaniu :) Polecam :) Przepis inspirowany TYM PRZEPISEM Składniki na około 30 sztuk: 240 g mąki pszennej razowej 180 g masła, miękkiego(...)blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odrywać kawałki wielkości niedużego orzecha włoskiego, formować z nich kulki i układać na blasze w odstępach od siebie, lekko spłaszczając dłonią ( ciasteczka w piekarniku lekko rozleją się na boki ). Piec przez około 12 minut ( lub chwilę dłużej ) w temperaturze 190°C, do zarumienienia. Upieczone ciasteczka chwilę przestudzić na blaszce, następnie przełożyć
Opowieści z piekarnikaCiasteczka paprykowo - cebulowe, idealne do piwa lub wina. Sprawdzą się doskonale jako przekąska na imprezce. Z całą pewnością zdrowsze od sklepowych chipsów. Składniki (2 blaszki ciasteczek): 25 g bezzapachowego oleju kokosowego 1 duża cebula (około 140 g) 220 g mąki pszennej (typ 500) 50 g masła 40 g śmietany 12% 1 jajko 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska(...)ciasto. Ciasto wałkujemy na cienki placek, na blacie mocno posypanym mąką. Wierzch ciasta również oprószamy mąką, dzięki czemu nie będzie się lepiło do wałka. Z ciasta wykrawamy małe ciasteczka i rozkładamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka można ułożyć gęsto. Nie rosną w bok, jedynie do góry. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy
Smak mojego domudomu jest duży popyt “na słodkie”. A jak wiadomo, popyt rodzi podaż A więc przygotowuję moim domownikom różne słodkości i mam kilka sprawdzonych szybkich przepisów i do nich należą ciasteczka kokosowe z dżemem. Są one mieszanką mąki owsianej, wiórków kokosowych i mleka z dodatkiem oleju, osłodzonych ulubionym słodzidłem. A na wierzchu mają pyszny domowy dżemik. Czyż nie brzmi to apetycznie(...)Składniki (na 8 ciastek): Ciasteczka: 1 szklanka wiórek kokosowych 1 szklanka mąki owsianej szczypta soli 3 łyżki syropu z agawy lub innego słodzidła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki roślinnego mleka Dodatkowo: ulubiony dżem Wykonanie: W większym naczyniu mieszamy wiórki kokosowe, mąkę owsianą i sól. Dodajemy syrop z agawy, ekstrakt z wanilii i olej kokosowy
Lamarida.plwiśniowego 100%. Całość wymieszać rękoma i ugnieść na jednolite ciasto. Z powstałej masy uformować ciastka, a następnie ułożyć na blasze do pieczenia, ozdobić z wierzchu porzeczkami. Tak przygotowane ciastka pieczemy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Odstawiamy do wystudzenia. Podajemy ze świeżymi porzeczkami. Smacznego! 🌸 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Elliepostaci eleganckiego torcika 😊 Takiego wyglądu nadają mu małe pralinki oraz ekspandowana komosa Soligrano , która świetnie nadaje się właśnie do dekoracji tego typu deserów. Sam jagielnik jest podstawą ale ciasteczka w środku czy pralinki możecie modyfikować według własnych upodobań! Polecamy gorąco 😚 tylko jagielnik Składniki: Korzenny jagielnik (śr: 13cm) -100g suchej kaszy jaglanej -300ml napoju roślinnego (u nas pół(...)pół ryżowe i migdałowe) lub mleko -ksylitol -3 łyżki masła orzechowego -cynamon + przyprawa korzenna -3 łyżki śmietanki kokosowej + 4 łyżki śmietanki kokosowej (do pokrycia) lub jogurt typu greckiego Dodatkowo Ciasteczka korzenne z tego przepisu (lub inne wasze ulubione ciasteczka) Pralinki orzechowe z tego przepisu Kilka kostek gorzkiej i opcjonalnie białej czekolady Ekspandowana komosa Soligrano KORZENNY JAGIELNIK Kaszę jaglaną przesypać
Candy PandasNiezwykle popularne w UK - czekoladowe ciasteczka. Popękana, chrupiąca skórka jest nie tylko niezwykle dekoracyjna, ale stanowi fantastyczny kontrast z miękkim i mocno czekoladowym środkiem. Dla każdego, kto lubi brownie i czekoladę. Proste w przygotowaniu. Należy jednak uzbroić się w cierpliwość, gdyż ciasto musi porządnie schłodzić się w lodówce. Wspaniale się przechowują nie tracąc(...)smaku. Przepis na około 30- 40 sztuk małych ciasteczek. 3 jajka - białka i żółtka osobno. 115 g masła 230 g czekolady - użyłam gorzkiej 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej 2/3 szklaki cukru do wypieków 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 2/3 szklanki mąki uniwersalnej 1/2 szklanki cukru pudru
Piekarz-Kucharz-GarkotłukLody ciasteczkowe Thermomix Składniki na lody ciasteczkowe: 300 g śmietany 30% (dobrze schłodzonej) 100 g mleczka słodzonego skondensowanego 10 ciasteczek Oreo Thermomix przepisy. Lody ciasteczkowe. Wykonanie: Do naczynia Thermomix umieszczamy ciasteczka i miksujemy czas 20s/obr.5 (ciasteczka można pokruszyć w opakowaniu – jednak wyjdą duże kawałki) Ciasteczka przekładamy do innego pojemnika. Do czystego naczynia Thermomix zakładamy motylek, wlewamy śmietanę i ubijamy(...)czas 3 min/obr.4 (czas ubijania śmietany musimy kontrolować ponieważ każda śmietana potrzebuje innego czasu do ubicia). Jeżeli śmietana będzie już ubita dolewamy mleczko i pokruszone ciasteczka. Mieszamy czas 20s/obr.2 Lody przekładamy do pojemnika, wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Lodów nie trzeba w trakcie zamarzania mieszać. Nadają się do spożycia zaraz po wyciągnięciu z zamrażalnika
Themo przepisytego złego, co by na dobre nie wyszło.. i z każdej sytuacji jest jakieś rozwiązanie. Już Wam prezentowałam murzynka z mikrofalówki ( klik ), a to kolejne ciastko, które jest tego dowodem! Naprawdę zachwyca smakiem, jest mocno czekoladowo-orzechowe, wilgotne i bardzo puszyste. Samo smakuje rewelacyjnie, a przełożone ulubionym kremem lub bitą śmietaną - pycha! Polecam! (Filiżanka/kubeczek/kokilka o pojemności minimum(...)mikrofalówki, ustawić jej najwyższą moc (u mnie 750 W) i około 3-4 minuty (***). Babeczkę ostudzić i przekroić na pół. Jedną część posmarować kremem i przykryć drugą częścią. Ciastko udekorować według uznania. (Ładnie wyglądają wiśnie kandyzowane .) (*) Jeśli ciastko ma być przełożone kremem - to najlepiej, aby naczynie było szerokie. (**) Tu użyłam masy budyniowej z tego ciasta - klik , która wcześniej zgęstniała
Di gotujeAmoniaczki to po prostu coś, co warto upiec i mieć zawsze w domowej szafce. Po pierwsze, ciasteczka mogą leżeć naprawdę bardzo bardzo długo, dzięki czemu możemy za jednym razem upiec ich sporą ilość na zapas. Po drugie, doskonale pasują do kawy i herbaty, a po trzecie są świetnym ratunkiem w przypadku niespodziewanych gości. Dzisiaj upiekliśmy klasyczne ciasteczka naszych(...)szklanka cukru pudru opakowanie amoniaku (30 g) kostka zimnego masła (200 g) 2 jajka 2 żółtka pół szklanki maślanki wiórka i cukier do posypania 2 pozostałe białka do posmarowania ciasteczek tłuszcz do smarowania blachy Wiórka mielimy w młynku do kawy na mniejsze części. Masło siekamy nożem na kwadraty. Ze wszystkich składników szybko wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki
Kuchnia od dwojgaProste ciasteczka, które każdemu umilą popołudniową kawkę :) To ostatnio absolutny hit w naszym domu. Smakują każdemu, a co najważniejsze możemy dowolnie zamienić użyte orzechy - laskowe, włoskie, arachidowe, migdały, pistacje czy w nawet worka kokosowe - opcji mamy wiele. Tak więc z jednej receptury możemy otrzymać wiele różnych ciasteczek niewielkim kosztem. SKŁADNIKI: 400 g mąki 200 g margaryny 150 g cukru pudru(...)łyżki orzechów oraz śmietanę. Wyrabiamy na gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na ok. 1,5 cm placek i wycinamy ciasteczka. Układamy na posypanej mąką lub wyłożonej papierem blasze. Smarujemy mlekiem lub jajkiem i posypujemy pozostałymi orzeszkami. U nas część posypana została migdałami. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni
Kuchnia od dwojgaTradycyjne, francuskie MAGDALENKI Z CUKREM PUDREM to ciastka, które przeniosą... Artykuł Magdalenki z cukrem pudrem pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEWykorzystując wspaniały majówkowy weekend z wątpliwie przyjazna pogodą trochę szalejemy w kuchni. Dziś na prośbę dzieci przeszukałam przepisy na ciasteczka tak jak prosiły dzieci, ale chciałam wypróbować 2 nowe mąki kokosową i ryżową. Wśród wielu przepisów postanowiłam wykorzystać ten przepis z bloga Jedzenie jak leczenie, który trochę zmieniłam. Składniki: 2 łyżki siemienia/chia zalane 6/9 łyżek wody na 10-15 minut(...)Zalej siemię i/lub nasiona chia ciepłą wodą. Zalej miechunkę/rodzynki/żurawinę wrzątkiem. W dowolnym mleku rozpuścić słód i tłuszcz oraz przyprawy. Ostudź. Wlej do przesianych suchych składników. Wymieszaj. Formuj ciasteczka w dłoniach lub foremkach do pieczenia, ciasto niekoniecznie nadaje się do wałkowania. Grubość ciasteczek to ok 0,5 cm lub cieniej. Piecz ok 20-30 minut w 170 stopni
Państwo Wojtczuk gotująpieczenia jest ta oto tarta na ciasteczkowym spodzie, z domowym budyniem i owocami. Jest przepyszna, prosta i robi wrażenie na gościach. Jej smak możecie zmieniać w zależności od rodzaju ciasteczek, które użyjecie – może by tak maślane, korzenne albo Oreo? Do tego Wasze ulubione owoce i macie niemalże nieskończoną ilość wariacji na temat. Składniki: 180 g ciasteczek (maślane, Digestives, Oreo, korzenne(...)masła 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 1 nieduża laska wanilii 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 50 g masła dowolne owoce rozpuszczona czekolada Ciasteczkowy spód Ciasteczka wrzucić do malaksera i zmielić na piasek. Na patelni roztopić masło, uważając, żeby się nie spaliło. Masło wlać do ciasteczek, wymieszać dokładnie. Ciasteczka z masłem wrzucić do formy na tartę, najlepiej
Magda Kucharzy