niestety nadal zmagamy się z chorym w domu- póki co ogarniamy sprawę i pomimo zamieszania próbujemy wrócić do normalności. Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na kruche ciasteczka na które znalazłam w przepiśniku Babci. Ciasteczka wychodzą bardzo dobre, słodkie i prawie takie jak te sklepowe. Nie są zbyt skompilowane więc każda Pani bądź Pan domu sobie poradzą(...)przygotowaniem. Ciasteczka świetnie nadają się także do ozdobienia ich w jakieś fantazyjne wzory które mogą umilić nie jedno rodzinne święto. Ja swoje postanowiłam przygotować na chrzest. Jeżeli coś wyjdzie mi z ozdabiania tych ciasteczek to z pewnością się nimi z Wami podzielę. Tymczasem zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszne kruche ciasteczka;) Składniki: 250 g mąki pszennej 1 jajko
Krakowskie smaki AniBezglutenowe, dietetyczne ciasteczka chia z borówkami, których nie trzeba piec Propozycja wręcz idealna, szczególnie, gdy po obiedzie najpierw odzywa się drugi, a później trzeci żołądek Wybornie smakują a przy tym nie zawierają ani mąki ani cukru. Musicie zobaczyć i spróbować. Wczoraj zachęcaliśmy do włączenia nasion chia do swojej diety, dzisiaj przyszła pora na pokazanie Wam, co z tych drobnych ziarenek(...)można wyczarować. Nasza propozycja to bezglutenowe ciasteczka! Ciasteczka chia z borówkami Spód ciasteczek to mieszanka daktyli, bezglutenowych płatków owsianych, świeżej wanilii i szczyty soli. Wszystko zostało zmieszane z blenderze, tak więc wyrobienie spodu nie zajęło więcej niż 10 sekund. Spód od borówek (zaraz do nich dojdziemy) oddziela cienka warstwa gorzkiej czekolady (90%), która wcześniej została rozpuszczona z łyżką miodu
Ciasna Kuchniaprzedpołudniowej kawy proponuję pyszne ciasteczka z marmoladą różaną. Ciastka są bardzo kruche i rozpływają się w ustach. Warto w parę chwil zrobić te pyszne ciasteczka. SKŁADNIKI: 250g mąki, 150g masła, 4 żółtka, 3 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, białko do posmarowania, 1 opakowanie cukru waniliowego, 6 łyżek marmolady różanej DAGOMA . PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę(...)układam na blaszce. Połowę krążków smaruję białkiem i posypuję cukrem waniliowym. Ciastka piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Krążki bez posypki smaruję marmoladą i sklejam z ciasteczkiem z posypką. Gotowe ciasteczka układam na talerzu. Do przygotowania ciasteczek użyłam marmolady różanej, którą otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA . Marmolada DAGOMA to doskonały dodatek do ciast, ciastek i deserów
Tradycyjna kuchnia Kasiciasteczka zwane inaczej walijskimi albo po protu ciasteczkami z patelni, przygotowuje się w bardzo prosty sposób ja jak zwykle zamieniłam tradycyjny przepis na bardziej zdrowy mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową cukier cukrem kokosowym, zostawiłam natomiast masło ale można zamienić je np na olej kokosowy, postanowiłam przygotować je na moim nowym grillu elektrycznym, który dostałam do przetestowania od firmy Russel(...)jarmużu, które w końcu mi wychodzą chrupiące i niespalone, do tego grill idealnie nadaje się do przygotowywania burrito oraz quesadillii, widziałam nawet przepisy na pizze z elektrycznego grilla oraz ciasteczka, które przygotowałam dzisiaj :) 4. Kilka słów od producenta Wyjmowana płyta odporna na mycie w zmywarce Nieprzywierająca powłoka Łatwy w użyciu Wbudowany element grzewczy Szybkie nagrzewanie Regulowany wskaźnik
zdrowa vege kuchniaidealną przekąską nie tylko dla diabetyków - mąka kokosowa posiada niski indeks glikemiczny - 35. Mają cudowny, kokosowy posmak, są lekko wilgotne i delikatnie miękkie. Starałam się, aby należały do kategorii ciastek kruchych, ale nie były typowymi "łamaczami zębów". Mi - oraz osobie, której je przygotowałam - bardzo przypadły do gustu. Jest to wypiek, który z pewnością będzie częściej realizowany. (około 18 sztuk(...)kokosowego.) Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Kuleczki spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 18 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być zarumienione - uważać, aby nie przypaliły się.) Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem - przygotowanym z ksylitolu. Miseczka widoczna na zdjęciu pochodzi z pracowni rzeźbiarskiej "Graciarnia
Di gotujeciacha prosto z patelni. Podejrzane u Ostrej - przez tą kobietę kilogramów mi przybywa, ale i radości :-) Więcej nic nie powiem, łapcie za patelnie, mieszajcie składniki i chrupcie! :-D Ciasteczka z patelni CIASTECZKA Z PATELNI Na około 24 sztuki: 2 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki brązowego cukru(...)oleju, wyjmujemy ciasto z zamrażarki i z dodatkiem sporej ilości mąki rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm. Następnie z placka wykrawamy ciastka - za pomocą szklanki. Wykrojone ciasteczka układamy na patelni i smażymy do zarumienienia, przekładamy na drugą stronę i również rumienimy. Czynności te powtarzamy do usmażenia wszystkich ciasteczek. Przy trzeciej porcji ponownie natłuszczamy patelnię. Podajemy same
peggiwkuchnizawartości kakao - jest najbardziej aromatyczna. Jeżeli ubóstwiasz ciastka nadziewane, twoje kulinarne oczekiwania spełnią babeczki z kremem – wykorzystaj śmietanę kremówkę, ser mascarpone, kakao i cukier puder. Trzeci wariant to ciasteczka z kawałkami czekolady – do suchej masy trzeba dodać posiekane kawałki czekolady. Ciasto na maślance uprzyjemni smak rozpływającej się w ustach czekolady. Prosty przepis na muffinki czekoladowe: margaryna lub masło
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCiasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszamy temperaturę do 175 i ciastka suszymy jeszcze przez 10 minut . krem: Mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel, do którego dodajemy obydwie mąki, a następnie nie przerywając(...)jest wstawić na około 30 minut do lodówki.) Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ostrą końcówką. Napełniamy nią upieczone, ostudzone ptysie robiąc niewielką dziurkę z boku lub od spodu ciastka
Bon appetit mon amiejedne z najlepszych ciastek jakie jadłam. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że najlepsze jakie jadłam! Pachną przepięknie, ich zapach wypełnia cały dom i od razu przywołuje piękną złotą jesień. Składniki: (szklanka ma 250ml) 1 szklanka mąki kasztanowej od Symbio 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 1850 0,5 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 5 czubatych łyżek oleju kokosowego extra virgin(...)oleju ciągle zagniatając ciasto. Będzie się lekko kruszyło. Ciasto formujemy w wałek i wsadzamy do lodówki na godzinę. Z zimnego ciasta odcinamy nożem kawałki i układamy na blaszce. Ciastka pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 180*C. Po upieczeniu zostawiamy je na blaszce do wystudzenia, nie przekładamy na kratkę. Na zdjęciach: złoty talerzyk deserowy - Antykwariat
Gotowanie i blogowaniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com W internecie jest wiele różnych przepisów (sporo też się dubluje) i nazw dla tych pysznych, czekoladowo-kokosowych ciastek. Mój pochodzi ze starych notatek. Kostki smakują rewelacyjnie - a najlepiej na drugi lub trzeci dzień - o ile tyle wytrzymają. Ciasto: 450g mąki pszennej 2 jajka 1/3 kostki margaryny 250g cukru pudru 3 łyżki płynnego miodu(...)Przygotować polewę. Wszystkie składniki (oprócz alkoholu) zagotować. Po zdjęciu z ognia - wlać rum i wymieszać. Kostki maczać (krótko) w gorącej polewie i dokładnie obtaczać w wiórkach kokosowych. (Ciastka sprawnie się macza, jeśli są wbite na patyczek do szaszłyków.) Schłodzić w lodówce
Di gotujekawy czy to na spotkaniu z przyjaciółmi. Dzisiaj ciastka owsiane bez cukru…bez tłuszczu…i mąki! Wszystkie składniki sklejone dzięki jajku i jogurtowi! Takie ciastka możecie wcinać do kawy bez większych wyrzutów (no dobrze, w ograniczonej ilości, też mają kalorie;). Są w nich moje ulubione płatki owsiane, więc wiedziałam, że muszą być pyszne. Przepis zaczerpnięty stąd
Mieszam w Garnkumoja druga dzisiejsza propozycja walentynkowa- pyszne kruche ciasteczka. Ciastka są szybkie, łatwe do przygotowania i do tego rozpływają się ustach. Doskonałe na dzisiejsze święto. SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, 150g masła, 3 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, szczypta proszku do pieczenia, marmolada różana, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier(...)środku mniejszą foremką małe serduszka. 3. Ciasteczka piekę około 12 minut w temperaturze 170 stopni. 4. Ciasteczka z otworami posypuję cukrem pudrem, natomiast całe serduszka smaruję marmoladą. Ciastka z marmoladą sklejam z serduszkami z otworem. Gotowe ciasteczka układam na talerzu
Tradycyjna kuchnia Kasiryżowe i miód. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą łyżki. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp. 180 º C. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Łyżką nakładałam ciasto, formułując ciastka. Ciastka piekłam ok 20 min, przewracając je na drugą stronę po dziesięciu minutach
nietadietabędą Waszym zwycięskim wypiekiem ;) Składniki na babeczki Red Velvet Składniki na krem: 1 budyń waniliowy 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru 3/4 kostki masła (150 g) 10 ciasteczek Oreo + ciasteczka do dekoracji Przed przygotowaniem babeczek warto najpierw zrobić budyń na krem – będzie potrzebował trochę czasu, żeby dobrze się ostudzić. Budyń rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka(...)wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły. Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i dekorujemy zupełnie zimne babeczki. Na koniec dekorujemy ciasteczkami
CiastkozercyJestem człowiekiem jednak małej wiary. Nie myślałam, że to się uda. Nie wierzyłam, że wyjdą mi ciastka parzone bezglutenowe, w dodatku pyszne i zdatne do spożycia dnia następnego. W zeszłym roku Tłusty Czwartek(...)przyniósł mi jedynie frustrację. Niczego nie przygotowywałam. Nie złożyłam też zamówienia w piekarni, w której można w Gdańsku zdobyć bezglutenowe wypieki. Pozostało mi patrzenie jak cała Polska […] Post Ciastka parzone bezglutenowe – pyszne i puszyste pojawił się poraz pierwszy w Krzywa Prosta
Krzywa Prosta