ciasteczka - 38923 przepisów (strona:306/2595)

Żytnie ciasteczka z kokosem, czekoladą i bakaliami 173

Przepis autorski (mój). Ciasteczka są niezwykle aromatyczne i proste w przygotowaniu a smakują rewelacyjnie. Można dodać ulubione bakalie. To idealna alternatywa na szybką i zdrową przekąskę.   (10 sporych ciastek)  1 szklanka mąki żytniej (nie co mniej) 1/2 szklanki płatków żytnich 1/4 szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki rodzynek    50g czekolady (użyłam gorzkiej z żurawiną) 1 jajko(...)składniki dokładnie ze sobą połączyć. Z ciasta formować kulki (o wielkości nie co większej od orzecha włoskiego) i lekko spłaszczone układać na blasze wysłanej papierem do pieczenia.     Ciastka piec 20-25 minut w 180 stopniach. (Piekarnik wcześniej powinien być rozgrzany

Di gotuje
kruche słoneczka z kokosem 170

rodzajów ciastek ale tak dobrych jak te, jeszcze nie jadłam. Wszystkie poprzednie biją na głowę. Są tak kruche i delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach. Pierwszy raz piekłam ciasteczka z dodatkiem octu i przypuszczam, że to jego dodatek sprawia, że są takie kruchutkie. Poczęstowałam nimi kilka osób i już mam na nie zamówienie na święta. Bardzo polecam, na pewno(...)się nie zawiedziecie.  Składniki na około 60 podwójnych ciasteczek: 500 g mąki 250 g masła 125 g cukru pudru (nie cukru!) 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu (może być spirytusowy ) twarda marmolada 3-4 łyżki kokosu 1 białko Mąkę przesiać i posiekać z masłem. Żółtka wymieszać z cukrem pudrem z pomocą rózgi. Dodać do mąki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasteczka czekoladowe- pieczenie z dzieckiem 145

mnie pomoc i poczucie dobrze zagospodarowanego czasu, w końcu takie połączenie przyjemnego z pożytecznym to bardzo edukacyjne przedsięwzięcie. Jedną z jej ulubionych czynności zaraz po klepaniu kotletów jest pieczenie ciasteczek. Dziś upiekłyśmy dwa rodzaje czekoladowych ciastek- nasze ulubione z czekoladą i wersję z jej ulubionymi lentilkami. Same ciasteczka to chyba najsmaczniejsze jakie jadłam. Mocno czekoladowe, dosłownie rozpływają się w ustach(...)Składniki na około 30 dużych ciasteczek: 220 g mąki pszennej łyżka kakao 175 g  miekkiego masła 100 g gorzkiej czekolady szczypta soli 80 g cukru pudru łyżeczka proszki do pieczenia lentilki po kilka kostek mlecznej i gorzkiej czekolady Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Tabliczkę gorzkiej czkekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać do masy maślanej podczas ucierania

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kolorowe kwiatuszki- ciasteczka 138

ciasteczka upiekłam wspólnie z córeczką. Na co dzień staram się nie używać barwników spożywczych. Jednak Mała tak ględziła, że chce kolorowe ciasteczka, aż stwierdziłam, że raz nie zaszkodzi. Ciasteczka z tego przepisu wchodzą bardzo kruchutkie i rozpływają się w ustach, my dodatkowo część przełożyłyśmy marmoladą. Mając takie ciasteczka na talerzu w domu od razu robi się wiosenniej:) Składniki(...)mąką blacie. Wykrawać kwiatki, małe i średnie kółeczka i naklejać jedne na drugie w różnych konfiguracjach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut. Wystudzone ciasteczka można posmarować marmoladą i sklejać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasteczka na krupczatce 166

Znowu dałam się namówić córeczce na pieczenie ciasteczek. Upiekłyśmy więc kruche gwiazdki przełożone marmoladą, masą orzechową i domową konfiturą z brzoskwiń. Wierzch polałyśmy lukrem i posypałyśmy kolorowymi cukierkami i wiórkami czekolady. Takie ciasteczka można nadziać dowolnym nadzieniem a wierzch można polać czekoladą. Można ich też niczym nie przekładać ale wtedy radzę dodać więcej cukru, dałam go mniej bo i lukier(...)słodkie. Nadają się do dłuższego przechowywania a najlepiej smakują na drugi dzień po upieczeniu. Nadadzą się do codziennej herbatki jak i na świąteczny stół.  Składniki na 3 blachy ciasteczek: 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo 4 surowe żółtka 250 g masła 2 łyżki wódki szczypta soli

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Krem RAFAELLO 201

akurat nie przeszkadza, bo smak ogólnie jest pyszny. Krem można przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiczku do tygodnia. Nadaje się do przekładania ciast ( jest wystarczająco gęsty), ciasteczek lub po prostu do wyjadania łyżeczką. Mniamm;)). Przepis lekko zmodyfikowałam i z uwagi na  nieletnich łasuchów, nie dodałam likieru Malibu, ale podaję go jako składnik. Skłdniki : 10dkg wiórków kokosowych 8dkg

Maślane ciasteczko
Orzechy nadziewane czekoladą ( ciastka ) 161

Pamiętacie taki radziecki wynalazek jak patelnia do wypiekania ciasteczek? Nieśmiertelna, ciężka ale idealnie wyważona. Doskonale dogrzewa ciasteczka z każdej strony. Kto jej nie odziedziczył po przodkach może bez problemu ją kupić na serwisach aukcyjnych. Takie ciasteczka to smak mojego dzieciństwa. Rozkosz, na którą czekałam przed świętami Bożego Narodzenia. Nadziane masą czekoladową były uwielbiane przez moją rodzinę. Proporcja na około(...)ciasteczkowa: - 200 gr masła roślinnego - 6-8 łyżek cukru - 4 łyżki kakao - 1/3 szklanki  mleka - szczypta soli - 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku - szklanka okruchów z pieczenia ciasteczek / pokruszonych herbatników Masło, cukier, kakao, mleko i sól podgrzać do połączenia składników. Dodać mleko w proszku - zmiksować. Dodać ciasteczka. Przygotowaną letnią masą nadziewać połówki "orzechów" i sklejać je ze sobą

kawawszklance
Pachnące ciasteczka 131

moim blogu są już podobne ciasteczka , ale zapach jaki unosi się podczas pieczenia tych ciasteczek skłonił mnie do podania i tego przepisu. Synek był zachwycony wołał "mama daj misia" (ze względu na kształt) super sprawdzają się też na naszych spacerach jako przekąska.  Pyszniutkie do jesiennej herbatki.  Składniki: 50 g mąki pełnoziarnistej 100 g mąki pszennej 75 g kaszy(...)zrobiłam to za pomocą miksera). 2. Wkładamy do lodówki na 10-20 minut. Zimne ciasto wykładamy na blachę urywamy kawałek i rozwałkowujemy. Placek nie może być za cienki, bo ciasteczka się przypalą. Wykrawamy ciasteczka. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasteczka smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20 minut (będą jaśniutkie). Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Pierwsze eklerki z bitą śmietaną 146

dopiero wtedy dodaję jajka. Miksuję na gładką masę. Przekładam do rękawa cukierniczego (można użyć szprycy) i wyciskam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formułując podłużne, ale dość cienkie ciastka . Należy zachować między nimi odstępy, bo wyrosną. Można nadać im wzór przy pomocy widelca. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 190-200 °C (u mnie(...)Czas pieczenia: 25 minut W tym czasie przygotowuję bitą śmietanę. Ubijam śmietanę mikserem wraz cukrem pudrem na gęstą masę. Pod koniec dodaję śmietan-fix. Odkładam masę do lodówki. Gotowe ciastka przekrawam wzdłuż na pół jeszcze ciepłe, odstawiam do ostygnięcia. Dopiero wtedy przekładam je bitą śmietaną, a wierzch posypuję cukrem pudrem. Wypiek bierze udział w akcji   Ciasto na niedzielę

Kuchnia co dnia
Mini serniko – makowce . 152

coś małego do kawy zawsze się przyda .To małe serniko makowce na spodzie ciasteczkowym .Dla mnie wyjątkowo pyszne ,bo makowe wypieki uwielbiam. Składniki : na około 10 kokilek 150 g ciastek maślanych 30 g masła ,roztopione ,ostudzone Gotowa masa makowa . Ciastka wkładamy do malaksera razem z masłem i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku .Wykładamy nią spody

Ladylaura.
,,Różane ciasteczka’’ 114

Prezentuję dziś słodkie, lekkie, aromatyczne różane ciasteczka, które zaspokoją nie jedno podniebienie. Inspiracją do ich powstania była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Bogutynmlyn.pl . 125 g mąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru barwnik spożywczy różowy 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki różanej marmolady 3 łyżeczki syropu różanego Przygotowanie: Mąkę migdałową(...)mąki migdałowej oraz cukru pudru i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki ok 2cm. na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem różany. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy różaną marmoladę, syrop różany i ponownie

Podróż w kulinaria
,,Makaroniki kawowe” 154

Prezentuję dziś słodkie, lekkie, aromatyczne kawowe ciasteczka, które zaspokoją nie jedno podniebienie. Inspiracją do ich powstania była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Bogutynmlyn.pl . Składniki: 125 g mąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru jedna łyżeczka kawy rozpuszczonej barwnik spożywczy brązowy Krem: 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kawy rozpuszczonej(...)mąki migdałowej oraz cukru pudru i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki ok 2cm. na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 150 C z termoobiegiem pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem różany. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy różaną marmoladę, syrop różany

Podróż w kulinaria
,,Czekoladowe makaroniki z nutellą’’ 104

Zabieram Was tym razem w podróż do Francji. Dziś prezentuję Wam słodkie, lekkie, aromatyczne czekoladowe ciasteczka, które zaspokoją nie jedno podniebienie. Makaroniki to francuskie, malutkie, migdałowe beziki, łączone ze sobą w pary i przekładane najróżniejszymi kremami. W Paryżu dostać je można w różnych smakach, kolorach i wielkościach. Inspiracją do ich powstania była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Bogutynmlyn.pl . Składniki(...)mąki migdałowej oraz cukru pudru i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki ok 2cm. na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem różany. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy różaną marmoladę, syrop różany i ponownie

Podróż w kulinaria
Ciastka sezamowo - orzechowe 113

Zajrzałam do szafki , przejrzałam co mam, wybrałam produkty i tak powstały ciastka sezamowo orzechowe . Lubię robić za każdym razem coś innego dzięki temu powstają smakołyki próby i błędy dozwolone :)   Składniki: 2 białka 3 łyżki  miodu płynnego 6 łyżek mąki pszennej 40 g margaryny 150 g sezamu 150 g orzechów Pini(...)sezam z orzeszkami pinii  Wlałam płyny miód tak na oko 3 łyżki . Całość wymieszałam , kładłam łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam 12 minut w 170 stopniach . Ciastka po upieczeniu są klejące i lekka przylegają , dajmy im ostygnąć i lekko podważając ściągamy z papieru

Różowa kuchnia
Ciasteczka sezamowe 287

wiem jak wy, ale ja uwielbiam sezam i wszystko co z nim związane. Uwielbiam dodawać tahini do jogurtów, a kanapki posypywać ziarnami sezamu. Tak więc pomyślałam: A może zrobić ciasteczka z sezamem w roli głównej? I tak powstały pyszne ciasteczka sezamowe.  Z podanych proporcji wyszło mi 60 ciasteczek.Uwaga są dość kruche. Chciałam wysłać kilka cioci za granicę, ale ciasteczka(...)raczej nie przeżyły by tej podróży ;D  ~ Ciasteczka Sezamowe ~ Składniki: 2 szklanki sezamu + 3 łyżki oleju 3 szklanki mąki (u mnie chlebowa typ 750) niecała szklanka cukru purdu 250g masła łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki sezamu + sezam do posypania Miksujemy sezam i olej, tak aby powstało tahini. Wszystkie składniki łącznie

Kuchenny Skrawek Nieba