piekarniku przez 15 minut. Smacznego Pozdrawiam serdecznie Beata Kruche ciastka. Wypieki, które można robić z dzieckiem. is a post from: moda na bio The post Kruche ciastka. Wypieki, które można robić z dzieckiem. appeared first on moda
MODA NA BIONazwałam je tak po prostu dlatego, że są wykonane z ciasta francuskiego. Widziałam w internecie zdjęcia takich ciasteczek, ale bez przepisu, więc troszkę pokombinowałam i wykonałam swoje :) Tamte były zwykłe, kwadratowe albo okrągłe (już nie pamiętam), a ja sobie przypomniałam, że kiedyś kupiłam w EMPiKu foremki o różnych kształtach. Wykorzystałam je więc do tych ciastek. Wyglądają efektownie :) Składniki(...)Rozwijamy ciasto i z jednego arkusza wycinamy dużą foremką kształt (ja mam kwiat) Z drugiego ciasta wycinamy dużą foremką kształt, a środek wycinamy małą o tym samym kształcie (małe ciasteczka odkładamy na bok - będą po prostu upieczone na zagryzkę :) Te małe smarujemy białkiem i pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach) Ten kwiat, który nie ma w środku wycięcia, smarujemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comOstatnio przesiaduję dużo w internecie w poszukiwaniu nie tylko prostych przepisów na ciasta, ciasteczka, tarty, ale również takich wymyślnych. Szczęściem jest, że znam język francuski :) i mogę dzięki temu szperać również na stronach francuskojęzycznych. Znalazłam sporo fajnych przepisów na desery właśnie na tych stronach, więc tłumacząc je na język polski będzie teraz pewnie więcej takich przepisów na blogu(...)więc dzisiaj jeden z przepisów ze strony francuskiej. Bardzo proste, a'la biszkoptowe ciasteczka z jabłkami. Dlaczego ciasteczka nazwałam topniki? Takie skojarzenie, że jabłka pokrojone w cienkie paseczki zatapiają się w cieście jakby pływać nie umiały :) Bardzo prosty przepis, szybki i nie sposób go zepsuć :) Ciastka po upieczeniu się nie zapadają tak, jak potrafi to zrobić tradycyjny biszkopt
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commaja 2013 roku opublikowałam swój pierwszy wpis na blogu :) Minął rok! Były to ciasteczka owsiane. Zdjęcie, które wtedy zrobiłam i to coś, co było na tym zdjęciu - wyglądało, rzekłabym, bardzo nieszczęśliwie :) Zdjęcie wykasowałam, przepis zostawiłam :) Zdjęcie robione wówczas było zupełnie spontanicznie wykonane, jeszcze na dodatek z komórki. Bo stwierdziłam, że będę "od dzisiaj" prowadzić bloga! Zdjęcie wstawiłam(...)postanowiłam prowadzić bloga kulinarnego! No to jak to tak, bez zdjęcia??? :) Dzisiaj, biorąc jednocześnie udział w kilku akcjach w tym w akcji "Wiesz co jesz", publikuję przepis na owe ciasteczka owsiane, ale modyfikując go co nieco :) Karteczkę z napisem wykonała moja córka. Ciasteczka były robione na imprezę urodzinową, na którą moje dziecko szło, więc postanowiłam połączyć jedne urodziny
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSmakują wybornie ! Wypróbuj je ! Tak wygląda forma do ciasteczek. Kruche ciasteczka z orzechami. Składniki : 60 dkg mąki 20 dkg margaryny 20 dkg cukru pudru 6 żółtek 10 dkg posiekanych drobno lub zmielonych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka ( około ) cukier puder lub polewa czekoladowa - dekoracja Sposób wykonania : Mąkę mieszamy(...)oraz mleko i zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto powinno być dość twarde. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy specjalną formę do wyciskania ciasteczek i małą maszynkę do mielenia mięsa( rozmiar maszynki do mięsa 5 ) Z maszynki do mielenia mięsa wyciągamy noże oraz sitko, zostawiamy tylko ślimak, zakładamy formę i zakręcamy ją do maszynki
Przepisy i porady kulinarnewymyśliłam sobie, że przygotuję domowe mleko owsiane , czyli roślinne mleko z otrębów owsianych, mleko wyszło świetne, ale została owsiana pulpa. Co z nią zrobić? Wyrzucić? Trochę szkoda. Przygotowałam zdrowe ciasteczka owsiane , bez mąki, bez jajek i bez cukru! Do pulpy owsianej dodałam jedynie miód, mielone orzechy laskowe, siekane migdały i proszek do pieczenia. Po zmiksowaniu składników, resztki masy oblizywałam(...)trzepaczki, takie były smaczne. Pyszne miodowe ciasteczka owsiane z orzechami i migdałami: 150 g pulpy z otrębów owsianych 100 g mielonych orzechów laskowych 50 g siekanych migdałów 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Rozgrzewamy piekarnik do 150 ° C, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pulpę owsianą przekładamy do misy blendera, dodajemy miód i miksujemy. Orzechy, migdały mieszamy z proszkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwiele, ale łączy je podstawowa zasada - ciastko podajemy lekko niedopieczone, dzięki czemu możemy się delektować wspaniałym ciągnącym czekoladowo-orzechowym wnętrzem. W przepisie, z którego korzystałam (klik) zamieniłam pekany na moje ulubione orzechy włoskie. W Pizookie się zakochałam i jestem niemal pewna, że wielu z Was poczuje to samo! PIZOOKIE / składniki na 8 ciastek zapiekanych w foremkach o średnicy
KUCHARNIApatrzy na mnie jakoś tak spode łba i w pewnych momencie słyszę... moooggęęę pppprrrzzzymknąć okno wwwiejjje.. ;-) No i znowu obiegłam od tematu. Dzisiaj o bardzo uzależniających ciastkach(...)czyli o kokosankach :) Podobne zestawienie składników lecz w innych proporcjach i inny sposób wykonania dały wspaniały efekt końcowy i zupełnie inny od poprzedniego takiego wypieku. Ciastka znikły jeszcze tego samego dnia. Przepis na jedną dużą blachę kokosanek : Składniki : 200 g wiórków kokosowych 50 g masła roztopionego 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mleka 3 białka
Na słodko lub wytrawnieJakiś czas temu dorobiłam się foremek do smażenia ciastek typu rozetki. Znalazłam wtedy odpowiedni przepis w necie u Bajaderki (który po czasie lekko zmodyfikowałam) i przystąpiłam z moich pamiętam wtedy"zakatarzonym" kosmitą do pracy:) Ciastka wyszły super, bardzo proste w zrobieniu bo właściwie całą prace wykonała mała córa, ja tylko zdejmowałam upieczone z foremek i posypałam
Bernika - moj kulinarny pamietnikciasta francuskiego, mrożone owoce np. borówki, maliny, wiśnie, cukier puder Przygotowanie: 1. Ciasto francuskie kroimy na prostokąty (ok 6x4 cm). 2. Rozmrożone owoce wykładamy na ciasto francuskie. Tak przygotowane ciasteczka wykładamy na blachę. 3. Piekarnik rozgrzewamy, wkładamy do niego przygotowane wcześniej ciastka, pieczemy ok 12 min. w temp. 200*C. 4. Kiedy ciasteczka będą miały kolor złoty wyjmujemy(...)piekarnika. 5. Czekamy aż wystygną, następnie posypujemy przez sitko cukrem pudrem (żeby nie było żadnych grudek:) Niestety niezdąrzyłam zrobić zdjęc ciasteczek już upieczonych, zbyt szybko się rozeszły
Kuchnia Pełna Pasjipiórkowej. Gdyby miała kieszenie, napakowałabym jej kamieni. A tak pozostaje nadzieja, że mimo wszystko nie zamieni się w latawiec... Na przekór paskudnej pogodzie, mam dla Was dzisiaj słoneczne, serowe ciasteczka. Idealnie sprawdzą się jako karnawałowa przekąska. Są malutkie i bardzo poręczne, takie w sam raz na raz . Ja wycinałam je najmniejszą z foremek, ale można użyć większej - wtedy wałkowanie(...)paprykę (wtedy wędzonej jeszcze nie miałam, dzisiaj używałbym jej z pewnością). Najmniej smakowały mi te z rozmarynem, były bowiem troszkę mdłe. Za to dzieciom właśnie te wchodziły najlepiej. Ogólnie ciasteczka robi się prosto, ciasto ładnie się wałkuje, nie lepi. Im mniejsze ciasteczka, tym dłużej będzie trwało ich przygotowanie. A smakują rewelacyjnie w każdym rozmiarze. Kruche, lekko się listkujące, intensywnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJedne z najlepszych ciastek własnego wypieku. Spodziewałam się smaku ciastek maślanych, a zaskoczyła mnie karmelowa słodycz. Mało to eleganckie, ale tzw. "maczane" w gorącej kawie rozpływaly się w ustach :)Długo nie zabawiły w puszce, do której odłożyłam jej po upieczeniu.Czytaj więcej
bistro mamaShortbread to tradycyjne szkockie ciastka,bardzo kruche, z niemałą zawartością masła.Zwykle słodkie,dla odmiany proponuję ich wersję wytrawną.Z moją ulubioną zieloną czubricą, którą poznałam dzięki Ani, mamie Antosi :)Czubrica to przyprawa z rodowodem bułgarskim.Jej głównym składnikiem jest cząber,ale znajdziemy w niej również m.in. czosnek,tymianek i pietruszkę. Do wypieku tych szkockich ciastek w wersji
bistro mamaPyszne kakaowo czekoladowe ciasteczka , które najlepiej smakują jeszcze ciepłe gdy w środku znajduje się miękka czekolada Składniki: 250 g mąki 140 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 3 łyżki ciemnego kakao tabliczka białej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtka i kontynuować ucieranie. Wsypać mąkę przesianą z kakao i dłońmi
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaWpis pochodzi z www.mgotuje.plOstatnio przeglądając lodówkę zauważyłam, że mam spory zapas ciasta francuskiego. Postanowiłam wykorzystać je na jakiś słodki deser. Wymyśliłam więc ciastka z budyniem(...)owocami. Wyszły bardzo smaczne i co najważniejsze powstały w kilka chwil. Wyglądają bardzo efektownie i zachwycą nie jedno oko. Zachęcam wypróbować mój przepis Post Ciastka francuskie z budyniem i owocami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotuje