ciasteczka - 38126 przepisów (strona:310/2542)

Ciasteczka Kocie Oczka 136

Dzień dobry :-) Tym razem coś do kawy :-) Przepis na te ciasteczka zobaczyłam na blogu trzeci talerz , gdzie znajdziecie dużo podkarpackich przysmaków. Ciasteczka są z ciasta krucho - drożdżowego. Smakują rewelacyjnie, z dnia na dzień lepiej. Możemy spokojnie przygotować je wcześniej i odłożyć sobie na jakaś okazję, którą mamy powiedzmy za kilka dni. Nie stracą na smaku.   Przepis(...)pochodzi z publikacji „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego” wydanej przez Powiat Przeworski. Autorkami przepisu są panie z Koła Gospodyń Wiejski Dębów.  Składniki na około 70 już złożonych ciasteczek: 500 g mąki pszennej 300 g masła 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany marmolada lub powidła do przełożenia cukier puder do posypania 1. Drożdże rozpuszczamy w kwaśnej

kruche babeczki
Słodkie bułeczki z marmoladą 75

Domowe drożdżowe bułeczki z marmoladą to gwarancja pysznych drożdżówek! Sprawdzą się idealnie na wycieczkę w góry, spacer do lasu czy też jako drugie śniadanie do pracy

Bardzo Gruby Smok
Reniferki – świąteczne ciasteczka dla dzieci i dorosłych 79

Zapraszam na pyszne ciasteczka pachnące czekoladą i cynamonem. Świetna zabawa podczas dekorowania dla małych i dużych, idealnie sprawdzają się na świąteczne imprezy przedszkolne lub szkolne. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Reniferki – świąteczne ciasteczka dla dzieci i dorosłych Składniki 350 g mąki pszennej 100 g drobnego cukru lub pudru 1 jajko 1 żółtko 180 g zimnego masła 0,5 łyżeczki cynamonu(...)Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 10 minut, aż się ładnie zrumienią. Studzimy. Ostudzone ciasteczka dekorujemy czekoladą, noski przyklejamy za pomocą rozpuszczonej białej czekolady, a rogi malujemy rozpuszczoną ciemną czekoladą. Możecie też użyć gotowych pisaków do kupienia w sklepie z czekoladą (ja takich użyłam) jednak czekolada

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasteczka francuskie z nadzieniem czereśniowo-czekoladowym 103

Magda Małe, słodkie, idealne na kilka kęsów ciasteczka to jest coś co bardzo lubię przegryźć do popołudniowej kawy. A takie z przepysznym nadzieniem tym bardziej do mnie przemawiają. W sezonie letnim polecam upiec ciasteczka z soczystymi czereśniami, a do nich dodać odrobinę czekolady, która w połączeniu z tym owocem tworzy smak nie do opisania. Wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego zmniejsza(...)czas przygotowania do minimum. Trzeba się jedynie wykazać cierpliwością i odczekać czas pieczenia i stygnięcia, mimo, że ciasteczka pachną i zachęcają od razu do zjedzenia. Składniki (na 8 ciastek): duże opakowanie ciasta francuskiego – 300g szklanka wydrylowanych czereśni 8 kostek mlecznej czekolady – można też użyć gorzkiej łyżeczka cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej żółtko łyżka wody Na polewę: łyżka kremowego serka

Smaczna Strona
Kruche pierożki z nutellą 110

Proste i pyszne ciasteczka w formie kruchych pierożków. Idealne na podwieczorek czy na piknik, czy tak po prostu do kawy. Udadzą się każdemu. Polecam :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 żółtka 2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 20 dag masła lub margaryny Dodatkowo: około pół słoiczka nutelli mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych kruchych pierożków(...)ciasto. Wałkujemy na stolnicy, wykrawamy krążki, na każdy nakładamy porcję kremu czekoladowego, składamy na pół i zlepiamy jak pierogi, można brzegi zlepić widelcem, będziemy wtedy mieli ładny wzorek. 2. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut do ładnego zrumienienia się. 3. Ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje

Izabelawkuchni
Bezlaktozowe ciasteczka z żurawiną i płatkami owsianymi 81

ramach akcji cała Polska piecze z Kasią. Zostały one zorganizowane przy okazji Światowego Dnia Pieczenia. Ja z takich warsztatów skorzystałam i mam dla Was przepis na pyszne bezlaktozowe ciasteczka, które były pieczone w ramach warsztatów. Oprócz ciasteczek była też krucha cytrynowa tarta. Ciasteczka polecam, bo robi się je szybciutko, a są naprawdę pyszne. Miłego piątku :-) Składniki: 220 g płatków owsianych(...)łyżką. Ciasto ma być dość gęste. 4. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Lekko spłaszczamy i pamiętajmy o zachowaniu niewielkich odstępów. 5. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach około 12 minut. U mnie ciut dłużej do zrumienienia się. Wyjmujemy, studzimy i gotowe :-) Smacznego

kruche babeczki
MINI CIASTECZKA DIGESTIVE 85

Chrupiące, pełnoziarniste, mini ciasteczka Digestive Składniki (na ok 40 ciasteczek): 235g mąki orkiszowej + do podsypania przy wałkowaniu 115g masła 85g cukru pudru 55ml maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli wymieszaj dokładnie suche składniki dodaj masło i posiekaj je z suchymi składnikami aż otrzymasz masę przypominającą mokry piasek dodaj maślankę i dokładnie wymieszaj na posypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto(...)grubość ok 2-3mm wytnij okrągłe ciasteczka o średnicy ok 3cm i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia piecz w 180ºC przez 10-15 minut, aż brzegi zaczną się lekko rumienić Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł MINI CIASTECZKA DIGESTIVE pochodzi z serwisu SandraFrej.com

SandraFrej.com
Makaroniki Ci nie wychodzą? 96

Makaroniki czyli French Macarons są to pyszne francuskie ciasteczka wykonane przy użyciu mąki migdałowej i białek jaj. Ciasteczka te są pyszne i pięknie wyglądają. Niestety są bardzo kapryśne. Musimy dokładnie znać recepturę ich wykonania. Wymagają od nas bardzo dobrej znajomości naszej kuchni i piekarnika. Przepis na makaroniki, który mnie nigdy nie zawiódł, znajdziecie tutaj . Makaroniki należą do moich ulubionych ciasteczek(...)Jednak ich początki w mojej kuchni nie były kolorowe. Mnóstwo nieperfekcyjnych ciasteczek, popękane, puste w środku, niedopieczone, krzywe. Chyba każdy musi przez to przejść. Gdy już opanujemy tę sztukę do perfekcji, makaroniki sprawią nam wiele radości. Poniżej przedstawiam problemy najczęściej pojawiające się podczas pieczenia makaroników. Zdjęcia pochodzą od osób prywatnych, które wyraziły zgodę na publikację zdjęć na mojej stronie

SmartBake.pl
Tort z dripem na bazie wody. 102

spodem. Kroimy go na 3 równe blaty. Warstwy tortu: Pierwszy blat biszkoptu. Pierwszy blat nasączamy sokiem z cytryny (cukier dodajemy według uznania). smarujemy od góry cienką warstwą kremu. Owocowe ciasteczko Kolejną warstwą jest Owocowe Ciasteczko , które kładziemy na pierwszy blat, cienko posmarowany kremem. Owocowe Ciasteczko stworzyłam specjalnie dla mojej siostrzenicy, która bardzo lubi ciasto na cakepops-y. To pomieszanie pasty(...)spadających kropelek. Uwaga: Zawsze wylewaj drip na zimny tort. Dekoracje Dekorując torty lubię, aby wszystkie dekoracje na torcie nadawały się do zjedzenia. Dlatego, do ozdoby tego tortu użyłam kruchych ciasteczek udekorowanych lukrem królewskim. Do tego bezy francuskie , które wprost uwielbiam robić. Linki do przepisów znajdziecie klikając na podkreślony tekst. Jeśli nie chcecie robić własnych dekoracji, tort możecie ozdobić dowolnie wybranymi

SmartBake.pl
Kruche ciasteczka przekładane marmoladą 139

Bardzo fajne kruche ciasteczka, które świetnie smakują zarówno same jak i przekładane marmoladą. To jedne z ciasteczek które najczęściej piekę. składniki: 300 g mąki 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g margaryny 3 żółtka Wykonanie: Mąkę wysypać na stolnicę, wymieszać z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę i całość posiekać nożem(...)Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 60 minut do lodówki. Porcjami ciasto rozwałkowywać na stolnicy podsypanej mąką, wycinać ciasteczka i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 o C przez około 8-10 minut. Wystudzone ciasteczka przekładać marmoladą lub ulubionym dżemem

Mama Gotuje
Kruche babeczki z kremem budyniowo-kajmakowym 123

minut. 2. Wylepianie foremek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nim metalowe foremki do pieczenia babeczek. Z części ciasta wycinamy małe ciasteczka z motywem świątecznym, które posłużą nam do dekoracji babeczek. 3. Pieczenie: Babeczki układamy na blaszkach pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Gorące zdejmujemy z foremek i studzimy(...)Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Upieczone również studzimy. 4. Krem: W połowie szklanki mleka roztrzepujemy żółtka i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy w garnku z cukrem waniliowym, do gotującego wlewamy masę żółtkową, najlepiej przez gęste sito żeby krem był gładki, gotujemy do zgęstnienia cały czas

Izabelawkuchni
Ciasteczka ptasie gniazdka 106

Szybkie w przygotowaniu, chrupiące ciasteczka z kajmakiem i czekoladowymi jajeczkami z pewnością będą dekoracją wielkanocnego stołu. Jest to nie tylko fajny pomysł na odrobinę słodkości dla najmłodszych, ale również smakowity słodki dodatek do kawy dla dorosłych. Składniki: 160g mąki pszennej 100g masła 75g cukru pudru 1 jajko 35g kakao szczypta soli olej do wysmarowania formy Dodatkowo: 13 łyżek masy kajmakowej(...)Blaszkę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. 3. Schłodzone ciasto włożyć do wyciskarki do czosnku i wyciskać ciasto na papier, tworząc kształt ptasich gniazd. Na środku każdego ciasteczka zrobić wgłębienie nakrętką od butelki, po to aby później można włożyć w nie jajeczka. Gotowe ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie pozostawić

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasteczka owsiane 112

Ciasteczka owsiane– za płatkami owsianymi, np. pod postacią owsianki przez długi czas nie przepadałam, zmieniło się dopiero w moim dorosłym życiu, gdy zaczęłam kombinować z łączeniem owsianki z innymi dodatkami. Ciasteczka owsiane też pokochała The post Ciasteczka owsiane appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Proste, kruche, maślane ciasteczka 74

Klasyk, można powiedzieć. Ciasteczka wychodzą delikatne, maślane no i co najważniejsze kruche. Dzieci zawsze je z ochotą wcinają J Można je przełożyć marmoladą, ale my wolimy je bez żadnych dodatków. Bardzo polecam przepis, jest łatwy, szybki i sprawdzony ;) SKŁADNIKI (ok. 40 ciasteczek) ·        250 g mąki pszennej(...)blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w większych odstępach na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. (u mnie 3 blachy ciasteczek). ·        Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku   w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), ok. 10 minut, do momentu aż się ładnie przyrumienią

Calzonella.com
Orzeszki z kremem orzechowym 84

Uwielbiane przez wszystkich ciasteczka orzeszki, u mnie z kremem, a jakże z orzechów włoskich. Przepis mam od babci (foremki też od babci pożyczone:)), jedyne co w nim zmieniłam, to zamiast margaryny, tak kiedyś powszechnej we wszystkich wypiekach, użyłam masła. Pyszne kruche ciasteczko,a w środku orzechowy, maślany krem-nic tylko zajadać. Na ciasto: 500 g mąki krupczatki 250 g masła(...)odpoczęło.  Piekarnik zagrzać do 180 st C. Żeliwne foremki cienko wyklejać cienko ciastem, ciasta nie może być za dużo, ponieważ jeszcze urośnie i zmieści nam się mało kremu. Ciasteczka piec przez 10 minut, a następnie wyciągnąć z foremek i zostawić do ostudzenia. Krem. Aby uzyskać kwaśną śmietankę 30% dzień wcześniej dodaję do niej 1 łyżkę kwaśnej śmietany lub parę

Krylowa Kuchnia