święta zawsze kruche ciasteczka się pojawiają i szybko ze stołu znikają. Jeśli fajnie wyglądają, to szczególnie dzieci je zjadają. Wygląd ma kusić, ale to smak wygrywa, i serca łasuchów zdobywa. Moje ciasteczka są delikatne, kruche, lekko dosłodzone, bo w środku cukierkiem są osłodzone. Forma zależy od foremek jakie posiadamy i jaką okazję mamy. Ja w klimacie świątecznym przygotowałam, ciasteczkowe choinki(...)schłodzenia na ok. 30 min. Piekarnik nastawiamy do temp. 175°C. Schłodzone ciasto, rozwałkowujemy na grubość ok.0,5 cm lub cieniej. Za pomocą dwóch wielkości foremek wykrawamy ciasteczka. Pierwsze dużą, a następnie mniejszą tworząc otwór w środku. Wycięte ciasto pieczemy jako mniejsze ciasteczka. Układamy je na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdego otworu wkładamy cukierek. Rada
Moniki Smakołykiświątecznym stole nie może zabraknąć kruchych ciasteczek do kawy i herbaty. Ja proponuję Wam ciasteczka o subtelnym aromacie kwiatów pomarańczy, często wykorzystywanym w kuchni francuskiej, zwłaszcza w wypiekach. Rodem z Bliskiego Wchodu, woda z kwiatów pomarańczy doskonale nadaje się do ciast i deserów. To również idealny dodatek do dań orientalnych oraz napojów serwowanych na ciepło i na zimno. Ta woda(...)zastosowań, głównie w kosmetyce, ze względu na swoje właściwości upiększające i tonizujące, oraz w medycynie ludowej Bliskiego Wschodu. Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 10 min. Składniki na około 20 ciasteczek: ● 200 g mąki T 55 ● 50 g mielonych migdałów ● 60 g cukru pudru ● 1 żołtko jajka ● 120 g zimnego masła ● 3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy* ● sól Przygotowanie : Przesianą mąkę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaLubisz kruche ciasteczka? A próbowałaś/eś już tych anyżowych? Z ciastem doskonale się pracuje, nadają się do lukrowania i smakują wspaniale. Ja zwykle zaopatruję się w mielony anyż (przed Świętami dostępny jest w Lidlu), ale można również zmielić samemu gwiazdki anyżu. 360 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 250 g masła 140 g cukru pudru 2,5 łyżeczki(...)końcu dodajemy jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm. Wykrawamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12-13 minut (do zezłocenia). Uwagi: Ciasto najlepiej wałkować partiami, a pozostałe trzymać
Smaki Na Talerzupiekłam jeszcze przedświątecznych pierniczków, ale za to powstał nowy przepis na kruche ciasteczka cynamonowe z płatkami owsianymi Bardzo proste, na bazie mąki orkiszowej razowej i z dodatkiem płatków owsianych. Cynamon to moja ulubiona korzenna przyprawa, więc dodałam go trochę więcej niż zwykle. Ciasteczka wyszły bardzo kruche i chrupiące, chociaż(...)przepisie nie przeważa. Pewnie spróbuję jeszcze innych kombinacji – może zrezygnuję z mąki orkiszowej na rzecz płatków owsianych lub zmienię mąkę na całkiem inną. Kruche ciasteczka cynamonowe z płatkami owsianymi 150 g zmielonych płatków owsianych lub mąki owsianej 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Fitkotwierzchu troszkę chrupiące, a w środku miękkie. Wyglądają uroczo ozdobione białą czekoladą i kolorową posypką. W przygotowaniu są proste i szybkie. Jeśli nie mamy czasu na schładzanie ciasta to ciasteczka można upiec od razu, również będą smaczne. Inspiracja z gazety Bake From Scratch Holiday Cookies. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej(...)lodówki na około 45 minut. 4. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki troszkę większe od orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać. Między ciasteczkami zachować odstępy. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji termoobieg przez około 15-17 minut, na funkcji góra-dół w 180C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić
Mała CukierenkaŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, a więc trzeba zapełnić brzuchy ciasteczkowym łasuchom w naszym domu. 😀 Z tej okazji przygotowałem pyszne i szybkie w przygotowaniu maślane ciasteczka z dodatkiem suszonej żurawiny i białej czekolady, którym nikt w domu się nie oprze! Ciasteczka z białą czekoladą i żurawiną -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikświąteczny stół polecam pyszne kruche ciasteczka. U mnie są to ciasteczka w kształcie pierożków. Idealnie kruche ciasto wypełnione pysznym nadzieniem z powidła, u mnie oczywiście jest to powidło domowej roboty, którego zawsze mam kilka słoiczków w spiżarni. Do powidła dodałam kakao, mielonego cynamonu i rodzynek. Takie nadzienie jest obłędne w smaku. Koniecznie musicie spróbować. Udanych wypieków :) Kruche pierożki podałam(...)szklanką wykrawamy krążki, nakładamy na środek nadzienia i zlepiamy brzegi formując pierożki. Następnie nakłuwamy je widelcem. 4. Do pieczenia: Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . 5. Pieczenie: Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut do zrumienienia. 6. Podanie: Upieczone pierożki studzimy i podajemy. Smacznego. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności
IzabelawkuchniBardzo maślane i kruche ciasteczka, które podczas pieczenia zachowują swój kształt. Są bardzo proste do zrobienia i wymagają niewielkiej ilości składników, zapraszam na film: Składniki: 125 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 20 g białka (z jajek) 150 g mąki Wykonanie: Masło utrzyj z cukrami do otrzymania prawie białej masy(...)Następnie dodaj białko i miksuj jeszcze kilka minut. Wsyp mąkę i połącz mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką, ja użyłam gwiazdki. Wyciskaj ciasteczka o pożądanych przez siebie kształtach. Piecz ok. 15-20 min w temperaturze
Słodki BlogWitam Kochani jesień w pełni, więc dziś chcę Was zaprosić na bardzo jesienne pyszne ciasteczka grzybki. Są to ciasteczka z ciasta kruchego, napełniane kremem i polane czekoladą. Wyglądają prawie jak prawdziwe grzyby, zawsze gdy pojawiają się na stole wywołują efekt WOW Bardzo polecam i zapraszam. ***na dole znajduje się film, na którym pokazuję jak zrobić te pyszne ciasteczka, zapraszam(...)koniec wciskamy nóżki z dziurki spodów grzybków. Układamy je na tacach i odkładamy najlepiej na całą noc do lodówki by wszystko namiękło,stężało się i schłodziło. I gotowe :) Ciasteczka naprawdę robią furorę na wszelkich przyjęciach, rodzinnych spotkaniach. Wyglądają pięknie, i smakują rewelacyjnie. Są bardzo atrakcyjne dla dzieci i dorosłych. Bardzo polecam Zapraszam na film, na którym pokazuję jak zrobić grzybki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumoich social mediach. Fakt, wyglądają kusząco, ale zapewniam, że smakują o wiele, wiele lepiej! Ich miękkie, orzechowe wnętrze doskonale łączy się czekoladą i nasionami granatu. Właściwie granat w tych ciasteczkach jest taką kropką nad "i"! Dodam jeszcze, że sam owoc uznaje się za wielką skarbnicę zdrowia, ponieważ posiada mnóstwo wartościowych składników odżywczych. Granat reguluje ciśnienie krwi oraz poziom glukozy, obniża(...)moczopędnie, usuwa z organizmu wolne rodniki i zapobiega oraz pomaga w leczeniu miażdżycy. Uwaga, ale to tylko niektóre z jego licznych właściwości! To kto się skusi na takie przeeepyszne ciasteczko wypełnione odrobiną zdrowia i przyjemności? (około 20 sztuk) 200g masła orzechowego smooth/crunchy 100g masła 50g ksylitolu (może być cukier lub inne słodzidło) 1 jajko 150g mąki gryczanej (może być też
Di gotujeCiasteczka z wi ó rkami kokosowymi i płatkami owsianymi na osłodę jesiennego poranka ;) maślane, kruche, wprost rozpływające si ę w ustach. Najlepiej smakują ze szklank ą mleka, filiżanką herbaty lub kawy . Zawsze można zabrać je do szkoły lub do pracy i w wolnych chwilach chrupać, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Smacznego(...)płatki owsiane oraz wiórki kokosowe. Ciasto dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z powstałej masy formujemy kuleczki (ok. 15 sztuk o wadze 30 gram). Przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w znacznej odległości od siebie. Ciasteczka delikatnie spłaszczamy, nadając im okrągły kształt. Ciasteczka pieczemy ok. 20 minut. **** PRZYGOTOWANIE Riscaldate
La grande e la piccola cuocaOrzechy włoskie są moimi ulubionymi, więc nic dziwnego, że te ciasteczka są jednymi z wielu, które uwielbiam oraz wypiekam co jakiś czas od bardzo dawna! Są bardzo delikatne, kruche i wręcz rozpływają się w ustach, a ich orzechowo-maślany zapach już niesamowicie kusi podczas mieszania składników. Możecie je przygotować na dwa sposoby, czyli jak ja wałkować i wykrawać różne kształty(...)formować kuleczki - delikatnie je spłaszczając. To kto ma ochotę na takie kruche ciasteczka z orzechami włoskimi? (około 1 duża blacha z piekarnika) 80g orzechów włoskich (bez łupinek) 125g mąki pszennej 50g mąki ziemniaczanej 125g masła 50g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego Orzechy należy podprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu rozdrobnić malakserem lub w młynku do kawy
Di gotujeFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Nie wydaje nam się, że nie istnieje prostszy przepis na ciasteczka niż ciasteczka z masła orzechowego. Zrobisz te ciasteczka łatwo i szybko! The post Ciasteczka z masła orzechowego appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkeywypieki najczęściej charakteryzuje prostota składników, a jednocześnie doskonały, zrównoważony smak. Do tego typu słodkości poza różnego rodzaju nadziewanymi bułkami drożdżowymi, przekładanymi plackami amoniakowymi, czy miodowymi, z pewnością należą kruche ciasteczka. Małe, niepozorne, a jednak lubiane przez wszystkich – zwykle są tanie i proste w przygotowaniu. W naszym regionie kruche ciasteczka zazwyczaj przygotowywano z posypką cukrową, bądź przekładano je marmoladą lub powidłami(...)dodatkiem amoniaku. Jednakże wśród wielu domowych przepisów nie brakuje również receptur na ciastka z ciasta krucho drożdżowego. Z takiego właśnie ciasta gospodynie ze wsi Dębów koło Przeworska przygotowują ciasteczka Kocie oczka. Swoją nazwę ciastka te zawdzięczają niewielkiemu rozmiarowi i formie – małe kółeczka z dziurką, przez którą widać ciemną marmoladę, przypominają kocie oczy. Natomiast popularność Kocich oczek to wynik wyjątkowej kruchości
Trzeci talerzPytanie z serii tych retorycznych… znacie ciasteczka „Jeżyki”? Tak myślałam! Co prawda osobiście nie sięgam po nie, gdy jestem w sklepie. Ale zawsze, kiedy odwiedzam moją babcie, leżą one na stole, więc jak po nie nie sięgnąć? Przyznam, smaczne są, ale zawsze wolę zdrowsze, domowe wersje. Tak jest i tym razem. Chciałam wypróbować zrobić ciasteczka na wzór(...)gorzkiej czekolady – 0,5 łyżki oleju kokosowego Mąkę, mleko, miód i olej kokosowy dokładnie ze sobą łączymy. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4mm i wykrawamy małe kółeczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy 10 minut. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę (jeżeli używamy suszonych daktyli
Be Fit Be Strong