składniki: 350 g mąki orkiszowej lub pszennej 35 g maku 30 g migdałów 120 g cukru pudru 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka 50 ml kefiru
Domowy Smak JedzeniaCiasteczka z nutką piernika..pomysł na takie ciasteczka znalazłam tutaj . Ciasteczka po wystudzeniu można udekorować..można także przed pieczeniem zrobić dziurkę , potem tylko sznureczek i będzie można zawiesić je na choinkę. 250 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 1 łyżka przyprawy do pierników 2 łyżki płynnego miodu 90 cukru pudru Wszystkie składniki umieścić w misce(...)zarobić gładkie ciasto. Owinąć folią i umieścić w lodówce na 60 minut. Ciasto wyjąć, rozwałkować na ok 4 mm. Foremką wykrawać kształty i odciskać wzory. Przełożyć ciasteczka na blaszkę.Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni
Moje domowe kucharzenieprzyjaciółmi. Pierwszy raz od dłuższego czasu nie muszę pracować jak to zazwyczaj bywało… Będzie wesoło gdyż znajomi będą z Polski, Włoszech i Szkocji. Dlatego pomyślałam, że upiekę kruche ciasteczka i każdego obdaruję słodkim upominkiem. Jeśli nadal nie macie pomysłów na prezent lub chcecie dodać coś więcej, zachęcam do upieczenia tych ciasteczek z pistacjowym kremem. Na pewno bliscy się ucieszą(...)mleko i zblendować. Przełożyć do garnuszka, dodać białą czekoladę i roztapiać na małym ogniu. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Do miski wrzucić wszystkie składniki potrzebne do ciasteczek i zagniatać. Im dłużej tym bardziej kruche powinny być ciasteczka. Gdy masa będzie gotowa, przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować. Wyciąć okrągłe placuszki, na środek dodawać po łyżeczce kremu
kuchniabellissima.wordpress.comwyobrażam sobie Świąt bez miodownika, ale tym razem postanowiłam zrobić w wersji mini w postaci ciasteczek, z gotowaną masą z kaszy manny, z dodatkiem syropu migdałowego. SKŁADNIKI Ciasteczka: 250 g mąki, 10 dag margaryny, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka miodu, 1 jajko, szczypta soli o'Sole Krem: 1 szkl. mleka(...)margaryny, 3 płaskie łyżki kaszy manny , 2 łyżki cukru, syrop migdałowy Dodatkowo: rozpuszczona czekolada WYKONANIE Ciasteczka: Składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy. Rozwałkowujemy cienko (3 mm), wykrawamy foremką gwiazdki. Układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor w 170 stopniach około 8 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Krem: Mleko zagotowujemy z margaryną i cukrem. Wsypujemy kaszę, energicznie mieszamy
słodki bratekŻeby łatwiej było znaleźć, to w tym poście umieszczam linki ze zdjęciami do wszystkich dotychczasowych przepisów na pierniczki i ciasteczka ;-) Korzenne pierniczki z miodem bez leżakowania Kruche półksiężyce migdałowo-miodowe Korzenne palmiery Markizy orzechowe Ciasteczka z masą migdałową Babciny przepis na maślane ciasteczka Waniliowe(...)sakiewki z marmoladą Kruche rogaliki migdałowe Kruche ciasteczka cynamonowe Pierniczki mocno czekoladowe Wpisem tym walczę o fantastyczny aparat OLYMPUS E-PL8. Dlaczego o niego walczę? Dlatego, że to nie tylko wspaniała jakość zdjęć. Ma również zachwycający wygląd, który urzeka! Jak wiadomo w dzisiejszych czasach aparat nie służy tylko do robienia
Passions hobbies lifeDzisiaj do kawki proponuję pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasteczka migdałowe. Do wykrawania ciasteczek użyłam foremek Cenos . Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek. Zapraszam :) Składniki : 125 g masła 1 cukier waniliowy 100 g cukru 2 jajka 125 g mielonych migdałów szczypta proszku do pieczenia tak na czubek noża 350 g mąki tortowej Młynomag lukier czekoladowy Dr. Oetkera(...)jajkami następnie dodajemy mąkę z migdałami i na czubek noża proszku do pieczenia, zagniatamy ciasto.Stolnicę posypujemy mąką rozwałkowujemy ciasto na około 1/2 cm i wykrawamy dowolne kształty ciasteczek. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10/15 minut na złoty kolor. Zimne ciasteczka dowolnie lukrujemy. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilikuleczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 10 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia i dekorujemy rozpuszczoną czekoladą (możemy każde ciasteczko oblać czekoladą lub dowolnie pomazać ) (inspiracja z przepisu Tomka z programu Bake Off – Ale ciacho!) Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak JedzeniaNastępnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Następnie wyciągamy ciasto i rozwałkowujemy (może troszkę podsypać mąką). Odciskamy stempelki i wycinamy ciasteczka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 190 st. C, na lekko złoty kolor. Po upieczeniu studzimy na kratce
Domowy Smak JedzeniaCiasteczka przygotowane na mące krupczatce są idealnie chrupiące, nie za słodkie oraz maślane w smaku. Takie ciasteczka możecie przygotować z dziećmi, np. w Mikołajki. Zachęcam do pieczenia :) Składniki na 2 talerze ciasteczek: 3 szklanki mąki krupczatki (555 g) 250 g masła (ponad 1 kostka!) 1/2 szklanki cukru pudru 40 g cukru wanilinowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 żółtka Wszystkie składniki(...)najmniej 1 godzinę. Gdy ciasto będzie mocno schłodzone to podzielić je na 4 części i każdą część w miarę cienko rozwałkować. Za pomocą foremki, np. gwiazdki wyciąć ciasteczka. Następnie przełożyć je na formę do pieczenia (którą wcześniej należy wysmarować masłem). Piec około 15 minut w 195ºC (aż do zarumienienia
UgotowaćDziś zapraszam na pyszne, kruche, maślane ciasteczka z dodatkiem uprażonych ziaren słonecznika w słodkiej, miodowej otoczce. Dzięki dodatkowi skórki pomarańczy zyskują wyjątkowego, odświeżającego aromatu. Myślę, że Mikołaj będzie równie zachwycony jak my ;) Bardzo polecam! Składniki na ciasteczka z prażonym słonecznikiem: na około 32 sztuki CIASTECZKA (takie jak Linzer ): 300 g mąki 200 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła(...)Ziarna słonecznika przesypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy 1-2 minutki. Po tym czasie dodajemy masło, miód, śmietanę, skórkę z pomarańczy i smażymy do połączenia. Masę przekładamy na wycięte ciasteczka i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10-12 minut do zarumienienia, studzimy. Gotowe
Rozpustne gotowanieChociaż do świąt zostało jeszcze trochę czasu u mnie już dziś zagościły świąteczne ciasteczka. Kruche i delikatne, idealne na ciasteczka z pieczątką. Jeżeli nie macie pieczątki to wystarczą foremki do wycinania ciasteczek które można wedle gustu ozdobić. Skł adniki: - 175 g miękkiego masła - 200 g drobnego cukru(...)piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 10-12 minut. Do delikatnego zrumienienia się brzegów. W tym czasie wyjmujemy kolejną partię z lodówki i szykujemy kolejne ciasteczka. Po upieczeniu bardzo szybko stygną a jeszcze szybciej znikają. Życzę smacznego
Kulinarne życiePyszne owsiane ciasteczka, które możecie przygotować bez pieczenia. Robimy je na bazie płatków owsianych, czekolady i masła. Jest to mój pierwszy eksperyment, gdzie nie musiałam odpalać piekarnika. Mimo, że nie byłam do nich przekonana, efekt końcowy bardzo mnie zaskoczył. Taki słodki dodatek do niedzieli :) Składniki 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki musli 1 banan 120 g masła(...)wszystkie składniki. Łyżką nakładać porcje na papier do pieczenia i odstawić na chwilę, by masa stężała. Zmoczyć ręce pod zimną wodą i uformować kulki (nie muszą być idealne). Włożyć ciasteczka do lodówki na 2 godziny. 1 tabliczkę czekolady połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do metalowej miseczki i postawić na garnuszku gotującej się wody. Podgrzewać na małym ogniu do momentu
Pink EnvelopeSuper mięciutkie ciasteczka z wyraźnym smakiem imbiru. Możemy ich nie oblewać czekoladą gdyż i tak są same w sobie bardzo smaczne :) Składniki na jedna dużą blaszkę ciasteczek: 120 gr mąki 50 gr płatków owsianych 100 gr masła 1 jajko 7-8 łyżek cukru ( u mnie pół na pół z kokosowym cukrem ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 i 1/2 łyżeczki(...)świeżego imbiru 1. Masło z cukrem ucieramy na puch. Następnie dodajemy jajko, mąkę, płatki owsiane oraz proszek dopieczenia i całość mieszamy łyżką lub mikserem. 2. Formujemy zwilżonymi dłońmi małe ciasteczka , delikatnie rozpłaszczając je ręką. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do ze złocenia wierzchu ciasteczek w 180-190 stop przez około 20-25 min (wszystko zależy od waszych
Gotowanie...to proste !stopniowo dodajemy posiekane bakalie. Formujemy kulę. Odrywamy po kawałeczku ciast i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w sporych odstępach, gdyż podczas pieczenia ciasteczka się „rozpłyną”, delikatnie spłaszczamy. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 10 – 15 min., na rumiano. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawimy na blaszce, aż stwardnieją
Domowy Smak Jedzeniapowoli wczuwam się w atmosferę Świąt i pierwsze ciasteczka już upiekłam. Kupiłam stempelki do ciasteczek i musiałam je koniecznie wypróbować. Ciasteczka wyszły bardzo kruchutkie,rozpływające się w ustach a do tego niesamowicie efektowne. Może być tylko jeden problem,nie wiem czy doczekają Świąt:) 250 g mąki tortowej 100 g masła 1 żółtko 50 g cukru pudru 1 łyżka cukru(...)zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 50 mm,na cieście zrobić wzorek za pomocą stempelka i foremką wycinać ciasteczka. Piec 15 minut w temp. 180 stopni
Kolorowa kuchnia Elki