ciasteczka - 38126 przepisów (strona:329/2542)

Łaciasty sernik na ciasteczkowym spodzie. 474

jajka (najlepiej wiejskie) szczypta soli 100 g miękkiego masła 11/2 łyżki budyniu waniliowego 1 niepełna szklanka cukru 3 czubate łyżeczki kakao (ciemne, do wypieków) Na spód: 200 g kakaowych ciasteczek (u mnie Petit Beurre Cukry Nyskie) 150 g margaryny Przygotowanie: Ciasteczka wsypujemy do misy blendera z nożami (ja robiłam, to w dwóch turach). Dokładnie rozdrabniamy, na tzw. piasek. Margarynę rozpuszczamy(...)mikrofalówce lub garnuszku na gazie. Zaraz po rozpuszczeniu mieszamy łyżką rozdrobnione ciasteczka z tłuszczem. Na dno wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy (24 cm) wysypujemy wilgotne ciasteczka. Ugniatamy je ręką, tworząc ciasteczkowy, zwarty spód. Tortownice z ciasteczkowym spodem wkładamy do lodówki na czas przygotowania sernika. Przygotowujemy masę serową: Do większej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka. Białka ubijamy

Słodkie okruszki
Z okazji narodzin - ciasteczka 148

nią napatrzeć; te słodkie minki i rączki, uporczywie zaciskające się w piąstki; sama rozkosz.  Małe dzieci są cudowne! Bardziej dla jej rodziców, niż dla niej samej, przygotowałam ciasteczka. Niby takie zwykłe, kruche, ale jednak zupełnie wyjątkowe za sprawą dekoracji z lukru królewskiego. I owszem - to zabawa na długie, wieczorne godziny (niepolecana, gdy następnego dnia trzeba wstać o czwartej(...)ranem), ale warto było poświęcić ten czas dla zachwyconych min siostry C. i jej rodziców.  Napisy na ciasteczkach, które poza imieniem sprawcy całego zamieszania, informowały również o dniu i godzinie narodzin, długości, wadze i wszelkich innych szczegółach, wykonałam białą czekoladą. Dostałam z pracy garstkę czekolady, której nie trzeba temperować, ale jeśli takiej nie macie, nic nie stoi na przeszkodzie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche maślane ciasteczka z czekoladą (jak pieguski)… 156

pobije domowych ciasteczek. Serio, nic. Żadne tam sklepowe, pakowane w kolorowe pudełka. Domowe, pachnące na cały dom, jeszcze ciepłe ciastka po prostu nie mają sobie równych :) Do naszych ulubionych od zawsze należały ciasteczka owsiane i najlepsze pod słońcem ciastka z drobinkami czekolady z przepisu Nigelli. Uwielbiamy je i jadamy często (ok, może nawet… Continue reading Kruche maślane ciasteczka

brunetkawkuchni
Ciasteczka z rodzynkami 85

Zapraszam dziś na prosty i szybki przepis na ciasteczka zaproponowane w cotygodniowej zabawie Ciasto na niedzielę . Tym razem były do wyboru trzy rodzaje ciasteczek. Ja wybrałam przepis z tej strony . Proste ciasteczka do pochrupania.  Składniki: 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag zimnej margaryny 80 g cukru 100 g rodzynek 1 rozkłócone jajko 2 garście(...)ciasto. Z ciasta uformować kulki, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika odczekać, aż ciasteczka lekko stwardnieją i dopiero wtedy je przekładać. Razem ze mną wypiekały :  Joanna ,  Marzena , Katarzyna , Edyta ,  Dorota , Joanna ,  Iwona

Ewusiowe Smaki
Meethi Tikkiyan - pakistańskie ciasteczka smażone 137

/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Inspiracja z blogu: Pakistańskie przepisy . Przyznaję się - lubię smażone i słodkie łakocie, a tym bardziej, że w składzie zawierają to co lubię (np. wiórki kokosowe.) Ciasteczka te może (a raczej na pewno) nie są niskokaloryczne - czy mega zdrowe, ale za to smakują rewelacyjnie. Aj tam, kilka sztuk nikomu nie zaszkodzi. Hmmm..., oby na kilku się skończyło(...)miękka.) Po wyrobieniu ciasto przykryć folią i odstawić na 30 minut. (Schłodziłam w lodówce.) Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać z niego okrągłe ciasteczka. Ciastka smażyć (na złoty kolor) na rozgrzanym oleju przez około 5-6 minut - z obu stron. (Olej nie może być zbyt gorący, ponieważ ciasteczka będą spieczone na zewnątrz, a surowe

Di gotuje
Owsiane Ciasteczka z Malinami i Czkeoladą 145

Owsiane ciasteczka z malinami i czekoladą to zdrowsza wersja przekąski, która idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie lub podwieczorek. My osobiście zabraliśmy pudełeczko ciasteczek ze sobą na bawialnię. Rozeszły się jak świeże bułeczki. Dzieci je polubiły, dorośli również. Szybkie, bezproblemowe w przygotowaniu, smaczne, zdrowe… Koniecznie do zrobienia na Waszej liście.   Składniki na 13 sztuk: 100 g płatków owsianych(...)Wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Formujemy 13 kulek, układamy w odstępach, na formie wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczamy delikatnie. Wciskamy w ciasteczka pozostałe groszki czekoladowe. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 10-12 minut. Zostawiamy na formie do ostygnięcia. Przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemniku. The post Owsiane Ciasteczka

Made By Mom And Son
Bezglutenowe ciasteczka czekoladowo-kokosowe (z mąki kokosowej) 210

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój).  Ciasteczka są po prostu przepyszne, a dodatek wiórek i czekolady - sprawia, że delikatnie chrupią między zębami.  Już podczas mieszania składników - tak kusiły zapachem... Aromat nie do opisania! Zastanawiałam się, czy ich nie zjeść jeszcze przed upieczeniem. W końcu mąkę kokosową można spożywać na surowo.  Oprócz tego nie zawiera(...)glutenu i posiada mały indeks glikemiczny (35). Śmiało mogę stwierdzić, że te ciasteczka - już poprzez zapach sprawiają, że człowiek się uśmiecha. A po spróbowaniu... Zresztą sami musicie się o tym przekonać! (około 13 sztuk) (*) 1 jajko (duże) 10 łyżek oleju kokosowego (roztopionego; użyłam nierafinowanego z Olejowego Raju ) 40g mąki kokosowej (użyłam z Olejowego Raju ) 20g wiórek kokosowych 30g cukru brzozowego

Di gotuje
Kokosanki – makaroniki kokosowe 235

Dobre kokosanki to nie są ciastka suche jak przysłowiowy wiór. Z wierzchu powinny być chrupiące, w środku – wilgotne i pyszne. Sekretem takich ciastek są odpowiednie proporcje składników, wysokość pojedynczych ciasteczek i czas ich pieczenia. Spróbujcie! Makaroniki to nie tylko słodkie kolorowe ciasteczka przełożone fikuśnymi masami. Makaronik to ogólnie przyjęty termin określający ciasteczka powstałe na bazie ubitych białek i cukru, czyli(...)spodu widocznie lekko zarumienić. Zbyt długie pieczenie je wysuszy – kontrolujcie jak mają się Wasze kokosanki w piecu i czy czasem już nie pora by je wyjąć. Gotowe upieczone ciasteczka studzimy na kratce, żeby wilgoć szybko z nich odparowała. Z wierzchu można polać je rozpuszczoną czekoladą i ozdobić płatkami migdałowymi i wiórkami czekolady – nabiorą bardziej eleganckiego charakteru. SKŁADNIKI 250g wiórek kokosowych

Karo in the Kitchen
Smalczyki waniliowe (super kruche ciasteczka ze smalcem) 151

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Tradycyjna kuchnia . Przepis odrobinkę zmodyfikowałam, dodałam cukier i upiekłam ciasteczka w wersji waniliowej. Smalec nadaje ciastkom kruchości i uprzedzając pytania - absolutnieee nie jest wyczuwalny.  Osobiście lubię z nim "pracować" i często używam jako składnika niektórych ciasteczek. Jak wspomniałam - ciasteczka są super kruche (i jednocześnie takie delikatne)! Dodatkowo cudownie pachną, rewelacyjnie(...)smakują i charakteryzują się prostotą w przygotowaniu. Składniki nie są zbyt wyszukane, a jednak ciasteczka niesamowicie szybką znikają. Zresztą sami spróbujcie!  (30-35 sztuk) 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany (użyłam 12%) 1/2 szklanki smalcu (roztopionego) 125g margaryny 2-3 łyżki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: cukier puder do posypania  Wszystkie składniki umieścić

Di gotuje
Ciastka czekoladowe z orzechami włoskimi, rodzynkami i żurawiną 210

się przepisem z blogu: Kulinarna Maniusia , który został podpatrzony u Pawła Maleckiego z Kuchni Lidla . (Troszkę i ja zmieniłam małe co nie co.) Co prawda, rzadko szukam inspiracji na ciasteczka (w zanadrzu mam duuużo pomysłów), ale jak pewnego wieczoru zobaczyłam je u Marzeny ...  W każdym razie - już następnego dnia mogłam się nimi... yyy... obżerać. Tak, dosłownie, bo ciasteczka(...)ciasta formować kulki - wielkością przypominające orzech włoski. Kuleczki układać (w sporych odstępach) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Kulek nie trzeba spłaszczać. Podczas pieczenia same osiągną płaski kształt ciasteczka - dlatego należy pamiętać o zachowaniu odległości!)  Piec (w rozgrzanym piekarniku) 15-18 minut w 190 stopniach (bez termoobiegu, z termoobiegiem - w 180 stopniach). Po 15 minutach pieczenia - ciastka będą chrupiące

Di gotuje
Bezglutenowe ciasteczka gryczano-owsiane z suszonymi truskawkami. 129

Pyszne, chrupiące z wierzchu a w środku delikatnie wilgotne ciasteczka z płatków gryczanych i owsianych bezglutenowych. Z dodatkiem suszonych truskawek.Takie ciasteczka śmiało można zapakować dziecku do szkoły. Nadają się również do kawki. Łatwe w przygotowaniu i nie potrzeba do nich wielu składników. Ja pokazałam Wam dwie wersje bez niczego i z polewą czekoladową z gwiazdeczkami. Zapraszam do wypróbowania:)  Składniki(...)gryczane, miód, cukier waniliowy, masło,  jajka, kakao, suszone truskawki, mąkę teff oraz sodę.Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Blaszkę smarujemy masłem, ręce maczamy w wodzie i nabieramy masę, formujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego lub troszkę większe, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce.Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15/20 minut. Zimne ciasteczka możecie polać dowolną polewą czekoladową lub podawać bez niczego

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasteczka owsiane z bakaliami i ziarnami 127

Pyszna bomba witaminowa :-) Ciasteczka można z powodzeniem nie tylko zjeść do popołudniowej kawy, ale również zabrać do pracy jako zdrową przekąskę, która z powodzeniem zastąpi batonik. Ciasteczka robi się bardzo łatwo, jedyne czego wymagają, to chwili czasu, bo wszystko trzeba pokroić, czy też posiekać. Poniższy przepis (w wersji nieco zmienionej) pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Słodkie i zdrowe, czyli desery(...)które możesz jeść codziennie". Do przygotowania ciasteczek potrzebne są różnorodne bakalie i ziarna. Ja sobie sprawę ułatwiłam i zamówienie złożyłam w supermarkecie on line frisco.pl  Dzięki temu udało mi się zaoszczędzić nieco czasu na wyprawę do sklepu :-) Dodatkowo miałam duży wybór jeżeli chodzi o dostępne marki, bo w okolicznych sklepach najczęściej są tylko te najpopularniejsze i niestety również najdroższe

Passions hobbies life
Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe (z oliwą z oliwek) 137

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Ciasteczka są pyszne, niezwykle aromatyczne i jednym słowem - trudno im się oprzeć. Użyłam oliwy z oliwek, której smak jest delikatnie wyczuwalny, dlatego polecam użycia takiego rodzaju, który Wam najbardziej odpowiada. Od Was zależy czy zastosujecie typ ostrzejszy - czy bardziej łagodny. Cytrusowe nuty nadają ciasteczkom niezwykłej świeżości, co zdecydowanie jest(...)wielką zaletą. Ciasteczka są kruche, lekko piaskowe i posiadają pyszną, cukrową skorupkę. Koniecznie musicie przekonać się jak wspaniale smakują, bo przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę. (20 sztuk) 3/4 szklanki oliwy z oliwek 1 szklanka cukru (można nieco mniej) 1 jajko (duże) 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej (startej) 1 łyżka aromatu pomarańczowego 2 szklanki mąki pszennej

Di gotuje
Owocowe tiramisu mango chia 146

sobą do pracy, stanowi też świetną propozycję deseru na piknik czy grill. :) Składniki: 1/4 szklanki nasion chia 2 szklanki mleka kokosowego 1 duże, dojrzałe mango jagody goji kruche ciasteczka z kakao Wykonanie: Nasiona chia wymieszaj dokładnie z mlekiem kokosowym. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Obierz mango, usuń pestkę, następnie pokrój w kostkę i zmiksuj blenderem na gładki(...)Dodaj do niego jagody goi, wymieszaj. Pokrusz w miseczce ciasteczka.  W wysokiej szklance układaj kolejne warstwy deseru: kokosowy jogurt z chia, pokruszone ciasteczka, mus z mango, pokruszone ciasteczka. Wierzch udekoruj kilkoma jagodami goji. Od razu podawaj

Garniec Magalie
Ciasteczka zbożowe na oleju (z orzeszkami i żurawiną) 134

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka smakują rewelacyjnie i mogą po nie sięgać osoby unikające cukru. Są kruche, orzechowe i w sam raz dopasowane smakowo. W moim domu znikają ekspresowo, aż miło jest patrzeć - jak moja rodzina przekonuje się do moich ulubionych, tych zdrowszych słodkości. (14 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka płatków zbożowych(...)masy formować kulki (wielkości piłeczki pingpongowej), lekko je spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej  papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 20-25 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być zarumienione. Początkowo będą miękkie, ale po ostygnięciu - stwardnieją.) Przepis bierze udział w akcji: "PIECZ... OT TAK... PROSTO Z SERCA!" Moje ciasteczka powstały z myślą o mamie. Pomimo, że sama

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania