jakie pyszne są domowe ciasteczka, chyba nie muszę nikogo przekonywać, poza smakiem i prostotą wykonania mogą być też doskonałą zabawą dla dzieci, o czym się przekonałam w poniedziałek 9 listopada, będąc na uroczystym otwarciu pracowni kulinarnej w Zespole Szkół nr 9 w Tychach. Zapraszam do obejrzenia relacji tutaj. Składniki: 250g masła 82% (bez dodatku oleju) 2 jajka 1 ½ szklanki(...)płatki owsiane. Z gotowego ciasta formujemy nieduże kuleczki, spłaszczamy i układamy w odstępach na papierze pergaminie. Można również kulki ciasta obtoczyć w płatkach owsianych, wówczas zyskują ładna fakturę. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor (około 5 – 7 minut) w temperaturze 180 ⁰ C. Ciasteczka można przechowywać ponad miesiąc w szczelnych pojemnikach. PS. Do ciasteczek można również dodać czekoladę pokrojoną
Smakowy Rajczegoś do pogryzania wieczorową porą, ale nie chciałam jakiś okropnych tłustych chipsów czy innych takich umilaczy czasu przed tv :) Chciałam aby to było słodkie, dobre i chrupało i znalazłam ciasteczka owsiane z mnóstwem dobroci w środku, a co jest ta dobrocią - orzechy nerkowca, orzeszki ziemne, orzechy laskowe, rodzynki, brązowy cukier i najważniejsze płatki owsiane. Ciasteczka te są doskonale zaspokajają nasz(...)głód na słodkie, są zdrowe i nie zapychają w dodatku do ich zrobienia nie potrzebujemy miksera ! Przepis na te ciasteczka znalazłam na tym blogu i delikatnie go zmodyfikowałam. Zrobiłam z połowy porcji gdyż bałam się jak poradzi sobie mój piekarnik z takimi ciastkami. Jak się okazało bez problemowo przebiegło pieczenie :) Zapraszam ! Składniki na duża blachę od piekarnika
Gotowanie...to proste !Maślane ciasteczka z kawałkami migdałów, mi takie połączenie bardzo przypadło do gustu. Co prawda jeszcze nie ma zimy, ale bardzo dobrze wpisują się w mroźne poranki:-) Przepisów na te ciasteczka znajdziecie w sieci wiele, wszystkie są bardzo podobne... ja postanowiłam wypróbować przepis z bloga "ostra na słodko" Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej 230 g masła(...)płatków migdałowych 1 łyżka syropu amaretto (można zastąpić olejkiem migdałowym) 30 g cukru pudru + cukier puder do obtaczania upieczonych ciasteczek Wykonanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i syropem amaretto na puch. Najszybciej będzie mikserem Mąkę mieszamy z płatkami migdałowymi, następnie dodajemy do utartego masła. Zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na min. 30 min. Z ciasta formujemy nieduże
IMPRESJA SMAKUBardzo fajny i prosty przepis na kruche ciasteczka. Ciasteczka ładnie wyglądają i są smaczne. Zrobienie ich również nie wymaga dużych umiejętności i dużej ilości czasu. Polecam je również dla początkujących. Składniki: 550 g mąki 150 g cukru pudru 300 g margaryny 3 żółtka 3 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i szybko zagnieść. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć(...)około 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość około ½ cm, wyciąć foremkami ciasteczka i ułożyć je blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 o C do momentu aż się zarumienią przez około 7 - 10 minut. Ciasteczka wystudzić
Mama Gotujepodwieczorkach przy herbacie, na które Ania często zapraszała swoją najlepsza koleżankę Dianę. Najważniejsze na herbatkowych spotkaniach były desery które serwowała Maryla czyli placek cytrynowy, krajanka kajmakowa, oraz przepyszne kruche ciasteczka pomarańczowe, które są moją dzisiejsza inspiracją. Przepis bardzo prosty, ciasteczka aromatyczne i pachnące pomarańczą. Kruche ciasteczka pomarańczowe Składniki: 3/4 szklanki cukru 12 dag margaryny skórka otarta z całej pomarańczy(...)ciasto było elastyczne, gładkie i nie przywierało do rąk. Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na 2 godziny, następnie wałkujemy, kroimy na paski i wyplatamy kratkę, szklanką wycinamy okrągłe ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez ok. 15 minut, aż będą rumiane. Podawać z herbatą na podwieczorek.... Przechowywać w zamkniętej puszcze lub słoju
Apetyczna babeczkaTradycja! Uwielbiam ten coroczny rytuał i przedświąteczne krzątanie się w kuchni. Już od dziecka razem z siostrą pomagałyśmy mamie przy malutkich ciasteczkach. Na Śląsku Cieszyńskim są one niezastąpione. Nie może ich zabraknąć na Wigilijnym stole. Robi się je także na inne okazje, na wesela, urodziny i inne większe uroczystości. Każde ciasteczko ma inny kształt, nadzienie i smak. Jest(...)Wszystkie składniki razem ugnieść w jedno ciasto i odłożyć na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu formować rogaliki i piec w temperaturze ok. 150 stopni Celsjusza, aż do przyrumienienia ciasteczek. Przepisy na te wspaniałe malutkie ciasteczka przekazywane są z matki na córkę, a tradycja ta sięga aż XIX wieku. Wpływ na kuchnię Śląska Cieszyńskiego ze względu na swoje położenie miały
Kuchnia Pani WiosnySkładniki na ciasto: 2 białka 200g cukru pudru 240g włoskich orzechów mielonych starta skórka z cytryny do wykończenia ciasteczek: orzechy laskowe Sposób wykonania: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier puder, orzech włoskie, startą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 1h. Po schłodzeniu formować kuleczki i łączyć po trzy razem. Do środka włożyć(...)orzech laskowy. Piec w temperaturze 150 stopni Celsjusza do zrumienienia ciasteczek. Koniczynki są leciutkimi, lekko cytrynowymi ciasteczkami. Idealne do mocnego espresso po Kolacji Wigilijnej. To jedne z moich ulubionych, maleńkich przysmaków. Przesyłam Wam wirtualne ciasteczko na szczęście w Nowym Roku
Kuchnia Pani WiosnyWyśmienite ciasteczka z alkoholowym wnętrzem! Składniki na ciasto: 320g biszkoptów 240g cukru pudru 120g masła w temp. pokojowej 6 łyżek mleka 2 łyżki gorzkiego kakao Sposób wykonania: Biszkopty rozdrobnić w malakserze, dodać cukier, masło, mleko i kakao. Całość ugnieść w jednolite ciasto. Składniki na nadzienie: 120g masła w temp. pokojowej 100g cukru pudru 2 żółtka 4 łyżki spirytusu andruty(...)ciasto z łatwością odklejało się od foremki wkładamy do środka folię spożywczą. Dokładnie wypełniamy foremkę ciastem i robimy w środku otwór na nadzienie. Przekładamy masę jajeczno-spirytusową do wnętrza ciasteczka. Kieliszkiem wycinamy w andrucie okrągłe wafelki na spód ciasteczka. Jeśli ktoś z Was miał okazję kiedykolwiek spróbować tego ciasteczka to wie, że jest ono niesamowite i najszybciej znika ze stołu
Kuchnia Pani Wiosnyrazem pobawić. W tym roku było nas nieco więcej; a jak ogólnie wiadomo - im więcej, tym weselej. Dlatego dopiero teraz prezentuję moje halloweenowe smakołyki. Na pierwszy ogień idą krwawe ciasteczka, które wszyscy dokładnie oglądali przez zjedzeniem. Oczywiście musiałam zademonstrować obie dłonie i dziesięć palców, bo pojawiły się, nieuzasadnione moim zdaniem, wątpliwości co do moich umiejętności posługiwania się nożem. Ciasteczka(...)dodała im charakteru - lukier królewski i odrobina barwnika mogą zdziałać cuda. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a efekt naprawdę znakomity. Może za rok przyda się Wam taki przepis...? Krwawe ciasteczka cytrynowo-cynamonowe Składniki: (na 20 sztuk) 225 g mąki pszennej 40 g cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka mielonego cynamonu 150 g zimnego masła 1 żółtko lukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasteczka te są po prostu przepyszne! Zawierają chyba wszystkie moje ulubione składniki tzn czekoladę, żurawinę i ogromną ilość orzechów. Można je dowolnie modyfikować - robiłam je z gorzką lub mleczna czekolada, z orzechami laskowymi lub włoskimi - zawsze są tak samo pyszne. Ciasteczkami tymi będę chciała Was poczęstować na sobotnim Lubelskim Pikniku Smakoszy - serdecznie zapraszam! Ciasteczka czekoladowe z orzechami i żurawiną Składniki(...)dodajemy jajko - dokładnie mieszamy. Orzechy chwilę prażymy na rozgrzanej patelni, kroimy według upodobania (ja lubię duże kawałki) i dodajemy wraz z żurawiną i posiekaną czekoladą do masy mlecznej. Mieszamy. Ciasteczka układamy przy pomocy łyżeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporej odległości od siebie bo rosną i się rozlewają troszeczkę Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach (jeśli potrzymamy
sierotka maRysia w kuchniProponuję dziś pyszne ,chrupiące, cynamonowe ciasteczka nadziewane jabłkami i bakaliami. Składniki: płat ciasta francuskiego 2-3 szt. jabłek 10 szt. suszonych śliwek garść rodzynek koktajlowych garść orzechów włoskich/laskowych płaska łyżka cynamonu 3-5 szt. goździków łyżka miodu białko gorzka czekolada do posypania Jabłka umyłam,obrałam ze skórki. Pokroiłam je w kostkę,dodałam cynamon i goździki. Podlałam(...)orzechy. I łyżkę miodu. Wszystko wymieszałam,dusiłam i w miarę potrzeby podlewałam wodą. Płat ciasta francuskiego podzieliłam na części. Na każdą część nakładałam farsz. Zawijałam i formowałam ciasteczka. Posmarowałam ciasteczka białkiem z jajka. Posypałam cukrem. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut i piekłam w temperaturze 180 stopni. Posypałam ciasteczka startą gorzką
potrawyregionalneDzisiaj proponuję oponki w wersji lekko odchudzonej, bo bez twarogu a z jogurtem naturalnym. Są lekkie, delikatne i kruchutkie. Powstały, bo akurat nie miałam w domu
Maślane ciasteczkoPyszna kokosowa przekąska na bazie kremu Rafaello (przepis znajdziesz tutaj ). Do gotowego kremu wystarczy dodać zmielone herbatniki, ewentualnie odrobinę likieru
Maślane ciasteczkoMusiałam zrobić ten wafelek, bo strasznie byłam ciekawa jak wypadnie taka domowa wersja w porównaniu z pierwowzorem. No i nie żałuję absolutnie:) Według mnie smak
Maślane ciasteczkoJeśli najdzie nas nagle ochota na "coś słodkiego" to według mnie te babeczki będą idealne, gdyż ich wykonanie jest bardzo proste (mistrzostwo w ich wykonywaniu
Maślane ciasteczko