Dzisiaj mam dla Was pyszne ciasteczka kakaowe z Masłem migdałowym firmy Primavika http://www.primavika.pl/ Do dekoracji ciasteczek użyłam Ziarenek Cynamonowy Raj z Ziarenkowa http://www.ziarenkowo.com/ Zapraszam do wypróbowania produktów tych firm zdrowych , ekologicznych , bez konserwantów. Składniki na ciasto kakaowe : 2 , 1/2 szklanki mąki(...)macie wałeczek do ciastek to możecie nim rozwałkować , wykrawać foremką dowolne kształty. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut . Upieczone ciasteczka można podawać samodzielnie lub przełożone kremem czekoladowym Dr . Oetkera. Krem ubić w szklance mleka , nałożyć do szprycki , wyciskać wzorkiem na jednym ciasteczku i przykryć drugim ciastkiem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilizrobić? Zaglądam do szafki, szukam, przeglądam, co ja tam mam i już buzia się uśmiecha :-). Mam masę marcepanową i już wiem, co upiekę. Kruche i chrupiące ciasteczka marcepanowe, grubo oblepione cukrem brązowym, mniam. Ciasteczka są bezproblemowe, w miarę szybkie, oprócz czasu schładzania w lodówce. Czuć w nich lekki smak migdałowy. Jestem bardzo z nich zadowolona i wiem, że często będę(...)piec. Ciasteczka w sam raz do popołudniowej kawy albo herbaty :-). Uwaga ciastka są bardzo wciągające ;-). Zapraszam! Przepis własny. KRUCHE CIASTECZKA MARCEPANOWE. Składniki: 200 g masy marcepanowej 100 g masła 2 jajka 2 łyżeczki amaretto 100 g cukru pudru 370 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego cukier brązowy do dekoracji Sposób przyrządzania
Zakątek rozkoszy kulinarnychPrzepyszne, deserowe, dla gości, na śniadanie, lunch i kolację, jako przekąska, uwielbiają je dzieci :) Ciasteczka owsiane, których nie trzeba przedstawiać, które goszczą w Naszych domach od lat. Przedstawiam mój przepis na pyszne maleństwa w szybkiej wersji light, bez zawartości: - jajek, mąki, cukru, proszku do pieczenia Składniki: (na ok 15 ciasteczek o średnicy ok. 6cm) - ok. 2 i pół szklanki płatków(...)mieszamy i odstawiamy w misce na ok. 15 minut. Na łyżkę nabieramy wyrobioną masę i formujemy kulkę. Kulkę ustawiamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy do kształtu ciasteczka. Zapiekamy w temp 170 stopni ok 20 minut, do momentu gdy ciasteczka nabiorą złocistego koloru
upichconamięciutkim środkiem), które jakiś czas temu powaliły mnie na kolana, są po prostu cudne! Tym razem trochę więcej zabawy przy samej produkcji - było jednak warto ;) Składniki: Masa na ciasteczka - 3/4 kubka cukru białego - 3 łyżki ciemnego kakao - 1 kubek mąki tortowej - 1/4 łyżeczki sody - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 100g masełka osełkowego - szczypta soli - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 4 łyżki(...)dłoni. Nadzienie będzie nam wypływać, nic nie szkodzi. Kładziemy gotowego placuszka na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne jest aby zachować duże odstępy na blaszce do pieczenia, ponieważ ciasteczka bardzo się rozrastają. Zapiekamy ciastka w temp 200 stopni około 20 minut, do momentu gdy zobaczymy popękaną górną warstwę. Wyciągamy blaszkę z pieca gdy ciasteczka wydają się niedopieczone, są miękkie, popękane
upichconaprzepełnił się cudowną wonią. Przygotowanie 10 minut. Pieczenie 30 minut. Składniki: 500 g mąki gryczanej, 300 g masła lub margaryny roślinnej, 200 g cukru, 3 żółtka. Przygotowanie: Kruche ciasteczka z mąki gryczanej – przepis Wymieszać składniki i dobrze je razem ugniatać przez jakieś 10 minut. Następnie rozwałkować ciasto do grubości 1,5 cm. Wykroić z niego ciasteczka w dowolnej formie(...)mnie wyszły banalne kółka). Rozłożyć na natłuszczonej formie. Włożyć do rozgrzanego piekarnika. Wypiekać aż się zarumienią. Następnie poczekać aż ostygną. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Kruche ciasteczka z mąki gryczanej – przepis is a post from: MODA NA BIO The post Kruche ciasteczka z mąki gryczanej – przepis appeared first on MODA
MODA NA BIOCIASTECZKA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI! Hmmmmm boskie!!! Cudownie kruche, smaczne i bardzo, bardzo aromatyczne ciasteczka z orzechami laskowymi. Chodziły za mną bardzo długo, aż przepis dojrzał w głowie i tak oto są ;-). Warto zgrzeszyć! ;-) SKŁADNIKI: - 400 g mąki pszennej babuni - 200 g masła zimnego - szklanka obranych orzechów laskowych - 2 żółtka - 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka proszku(...)brązowego (zmiel na cukier puder) W misce szybko zagniatamy ciasto, na samym końcu dodajemy 3/4 szklanki orzechów. Zagniatamy i wstawiamy na 25 minut do zamrażalki. Po tym czasie formujemy ciasteczka i pieczemy około 25 minut w temp. 185-190 stopni C. Studzimy na kratce! Resztę orzechów siekamy na mniejsze kawałki nożem. - 1/3 tabliczki czekolady mlecznej - 1/3 tabliczki czekolady gorzkiej
SMYKWKUCHNIfaworki można jeść tylko w karnawale? Jeżeli ktoś tak twierdzi, to ja się pod tym nie podpisuje. Ostatnio na urodzinach jednego z moich podopiecznych rodzice przynieśli do przedszkola znakomite ciasteczka kruche w smaku przypominające mi jednak coś bardzo nie oczywistego. A dokładniej właśnie faworki,, tylko uwaga. One nie były smażone, ale smakowały wyśmienicie! Dlatego postanowiłam poeksperymentować w domu i stworzyć(...)faworki: 280 g mąki 50 g cukru pudru 2 łyżki mielonego cukru waniliowego 5 żółtek 3 białka 50 g ostudzonego rozpuszczonego tłuszczu łyżeczka ekstraktu waniliowego cukier puder do posypania ciasteczek Sposób przygotowania pieczonych faworków: Do miski wsypujemy mąkę dodajemy oba cukry i mieszamy. Jajka roztrzepujemy razem z ekstraktem i masłem, a następnie dolewamy do suchych składników. Zagniatamy i odstawiamy
Słodkie PrzyjemnościWitajcie :) Lubicie ciasteczka ? Pewnie tak jak każdy hihi A co powiecie na cebulowe i to z makiem ? Ciekawy pomysł na obiad lub np. na party ze znajomymi. Ostatnio zabraliśmy je na ogrodowe rozpoczęcie sezonu jako dodatek do piwa i wszyscy zajadali się nimi. Podaliśmy do tego salsę. Było pysznie :) Polecamy wypróbowanie tych ciasteczek. Cebulowe chrupiące ciasteczka, na dodatek(...)zupa krem z pomidorów (4-5 osób) Składniki ciasteczka: 600 g mąki pszennej 250 g margaryny 2 duże cebule 1 łyżka suchego maku 1 łyżeczka octu winnego sól do smaku, kurkuma, tymianek, pieprz Cebule ucieramy na drobnych oczkach tarki. Wsypujemy na stolnicę mąkę, dodajemy przetartą cebulę i resztę składników. Wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm. Wykrawamy
vegetaniemascarpone i znowu ubijamy, aż się połączy, ale bardzo krótko, żeby masa się nie zważyła. Krem można przygotować wcześniej i schłodzić przed nałożeniem na ciasta. Wykładamy krem na ostygnięte ciasteczka i dekorujemy jadalnymi kwiatkami np. fiołkami i owocami, posypujemy startą czekoladą. Ciasteczka przechowujemy w lodówce. (z ciasta wychodzi
Domowy Smak Jedzeniamówiąc ja nigdy nie przepadałam za tego typu serialami, a mimo wszystko kiedy zaczęłam oglądać go, wciągnęło mnie bez reszty. Aby umilić nam wszystkim czas oczekiwania na odcinek, przygotowałam ciasteczka wg. przepisu z oficjalnej książki kucharskiej sagi - "Uczta Lodu i Ognia - książka kucharska - oficjalny poradnik dla miłośników sagi". Przepis pochodzi ze starej książki kulinarnej - The Lucayos Cookbook wydanej(...)roku. Oryginalnie był podawany w miarach angielskich czyli uncjach i funtach, poniżej prezentuję Wam przepis w bardziej przyjaznych nam miarach. W sadze Martina ciasteczka jadano w Królewskiej Przystani. Były to też ulubione ciasteczka Sansy. Ciasteczka są "na bogato" - dużo cukru, bardzo słodkie, z zewnątrz chrupiące, w środku mięciutkie i ciągnące. Sądzę, że przypadną Wam do gustu. Wykonanie
Pora coś zjeśćblogu u Ali wpadły mi w oko wiosenno-wielkanocne ciasteczka w kształcie jajek. My z córką powycinałyśmy też kurczaczki i kwiatki :) Polecam! Składniki (na około 30 gotowych ciasteczek): 125 g masła 180 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka konfitury morelowej 1,5 łyżeczki żelatyny cukier puder(...)połączenia się składników, po czym przekładamy na stolnicę i formujemy kulę. Zawijamy w folię i schładzamy przez 1 godzinę w lodówce. 2. Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką, wykrawać ciasteczka, a w połowie wyciętych ciastek dodatkowo wyciąć kółeczko. Piec w 180 st. C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia do zrumienienia (ok 10-12 minut). 3. Konfiturę mocno rozgrzewamy
Kuchnia domowa AniDzisiaj w cyklu "Słodkie środy" zapraszamy Was na pyszne maślane ciasteczka, takie jak piekły nasze mamy i babcie. Maślane ciasteczka w formie baranków to idealny pomysł na słodkość dla naszych najmłodszych biesiadników. U nas dzieci w pierwszy dzień Świąt dostają do schrupania takie oto baranki. Myślę, że to odpowiedni czas aby zabrać się za ich pieczenie ... Wielkanocne maślane(...)wyjdzie za twarde). Ciasto owijamy w folię i chłodzimy min pół godziny w lodówce. Następnie ciasto wałkujemy na placek o grubości około 3 mm. Foremką w kształcie baranka wycinamy ciasteczka. Ciasteczka przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 15 minut – do zarumienienia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijelita i dają dłuższe uczucie sytości bo pęcznieją w żołądku. Jeśli znudziła już wam się owsianka albo lubicie ciastka to mam dla was 2 wersje. Kilka razy robiłam ciasteczka tak że po prostu mieszałam śmietanę, cukier i płatki. W wersji dietetycznej pewnie jogurt, miód i płatki. Tym razem wypróbowałam przepis z internetu z mąką i proszkiem do pieczenia(...)bloga Charlotte Gotuje Do ciasteczek warto dodać jakieś orzechy, rodzynki itp. żeby były ciekawsze. Zamiast mleka widziałam przepisy z wodą albo.. sokiem jabłkowym - i to muszę wypróbować ;) Ciasteczka te formujemy cienko, jak placuszki, ponieważ i tak szybciej przypalą się od spodu niż będą upieczone w środku. Dlatego opcja z mąką stwarzała u mnie obawy
W kuchni bez szafekzabieganych i zapracowanych!, ciasteczka maślane expresowe :) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła 10 dag cukru pudru 100 ml oleju 1. Mąkę i cukier puder przesiać do miski. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. 2. Z ciasta robimy wałeczek, lekko go spłaszczamy i na wierzchu robimy rowki widelcem, następnie kroimy na ciasteczka i układamy na foremkach wyłożonych pergaminem(...)Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 15 minut. Ciasteczka są najsmaczniejsze kiedy są lekko rumiane, nie brązowe!. Do ciasteczek można dodać mak lub kokos. Zainspirowana przepisem Emilii z blogu Turcja od kuchni
Apetyczna babeczkazastałam w domu kilka dni temu. Jeszcze gorące, piękne, złote wiatraczki z powidłem śliwkowym oprószone cukrem pudrem czekały, poukładane ciasno jeden obok drugiego... Coś wspaniałego :) Nie wiem, czy te ciasteczka były popularne w waszych domach, a jeśli nie to gorąco zachęcam do ich wypróbowania! Przepis pochodzi z Kuchni Polskiej, poniżej znajdziecie zdjęcie, jak złożyć ciasteczka, które znikają z blaszki jeszcze(...)kwadraty o boku 6-7 cm. Ponacinać na rogach, pozostawiając środek ciastka nie nacięty. Na środek nakładać pół łyżeczki powidła śliwkowego, brzegi zagiąć do środka i zalepić. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut w 190*C. Wystudzone ciasteczka oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Chocolate Muffin Blog