ciasteczka - 38126 przepisów (strona:343/2542)

Sałatka śledziowa z żurawiną i orzechami 31

Dla każdego fana śledzi sałatka śledziowa z żurawiną i orzechami będzie smakowitą alternatywą dla znanych już potraw i sałatek śledziowych. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image

Bardzo Gruby Smok
Placki jajeczne z serka wiejskiego 23

Placki jajeczne z serka wiejskiego to pyszna propozycja na śniadanie zamiast zwykłego omleta lub obiad zamiast racuchów . {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content

Bardzo Gruby Smok
Karkówka po beskidzku 26

Tym razem inspiracja książką „Ucichły ptaki, przyszła śmierć” Michała Śmielaka. W Beskidzie Niskim bohaterowie robią ognisko. Idąc tropem przepisu z książki powstała karkówka po

Bardzo Gruby Smok
Ciasteczka bananowe 22

Szybki przepis na ciasteczka bananowe, które są miękkie, pyszne i mega szybkie . Do tego wykorzystasz mocno dojrzałe banany i nie użyjesz białego cukru ? Składniki na około 10 ciasteczek: 2 mocno dojrzałe banany 1 porcja szejka (użyłam JuicePlus+ , więcej szczegółów znajdziesz tutaj ) (możesz wykonać również wersję bez szejka – wtedy do ciasta dodaj czubatą łyżkę kakao) 50 g ciemnej czekolady(...)umieszczam w misce i mieszam do połączenia się składników. Ciasto wykładam łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Ciasteczka bananowe pozostają miękkie nawet po wystygnięciu. Smacznego ? Artykuł Ciasteczka bananowe pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Serojabłecznik 22

być seromakowiec, to z powodzeniem może być też serojabłecznik ? Świetne połączenie jabłek , orzechów, twarogu i chrupiącej góry. Takie jesienne COMBO ? Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na spód: 20 sztuk ciasteczek petit beurre 1 łyżka cynamonu 55 g masła Masło rozpuszczam, dodaję zmielone ciasteczka i cynamon. Mieszam i wykładam do tortownicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzam i ugniatam ciasteczka(...)zmielonego twarogu ½ szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka wanilii Jabłka obieram i kroję w drobną kostkę, a następie mieszam z orzechami i rodzynkami. Mieszankę jabłkową wykładam na ciasteczka do tortownicy. Do twarogu dodaję cukier i miksuję do całkowitego połączenia się składników. Zmniejszam obroty, dodaję po jednym jajku cały czas miksując. Na koniec dodaję wanilię i krótko mieszam. Masę twarogową wykładam

Słodki sentyment
Rolada bez pieczenia 22

Prosta rolada bez pieczenia z dużą paletą możliwości ? Ciasteczka – dowolne, dżem – dowolny, czekolada – dowolna ? Wybierz to, co lubisz. Składniki: 350 g ciasteczek petite beurre (maślane, kakaowe, u mnie akurat domowe ciasteczka piernikowe, stąd ten kolor) 120 ml zimnego mleka 250 g mascarpone 250 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 200 g ulubionego dżemu Dodatkowo siekane orzechy lub migdały, pokruszony(...)wafelek, albo inny dodatek, który lubisz oraz czekolada. Przygotowanie: Ciasteczka blenduję na piasek, dodaję mleko i zagniatam kulkę ciasta. Następnie kulkę owijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut. Śmietankę ubijam razem z mascarpone i cukrem pudrem. Do kremu dodaję jakiś ulubiony dodatek (u mnie to czekoladowy wafelek). Wyciągam ciasto z lodówki i kładę na folii aluminiowej. Rozwałkowuję

Słodki sentyment
Brzoskwiniowa straciatella 22

Brzoskwiniowa straciatella to świetne ciasto bez pieczenia. Idealne na ciepłe dni, ale będzie smakować równie fantastycznie bez względu na porę roku Składniki na ciasteczkowy spód: 250 g ciasteczek petite beurre (korzystam z tych grubych ) 120 g masła 1 czubata łyżka kakao Przygotowanie: Masło rozpuszczam w rondelku. Ciasteczka blenduję na piasek i dodaję do nich kakao. Mieszam i ciasteczka wsypuję(...)roztopionego masła. Łączę z masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wielkości 21-22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wsypuję ciasteczka i formuję z nich boczki i dno tortownicy. Tortownicę wstawiam do lodówki. Następnie przygotowuję galaretkę i masę. Składniki na warstwę brzoskwiniową: 1 galaretka brzoskwiniowa 250 ml wody 1 duża puszka brzoskwiń (820 g) Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczam w gorącej

Słodki sentyment
Sernik w trzech smakach 23

trzech smakach to świetne połączenie czekolady, bananów i truskawek. Bardzo ciekawa propozycja nie tylko na owocowe lato. Wypróbuj koniecznie. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciateczkowy spód: 100 g ciasteczek petite beurre ½ szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki mielonych orzechów ½ łyżki cukru pudru 80 g masła Przygotowanie: Masło roztapiam w rondelku. Ciasteczka blenduję na piasek i dodaję razem z pozostałymi składnikami(...)roztopionego masła. Mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia i wsypuję ciasteczka z masłem. Boczki i dno „wylepiam” ciasteczkami i tortownicę wstawiam do lodówki. Teraz zabieram się za masę serową. Składniki na masę serową: 700 g mielonego twarogu 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 200 g banana (waga

Słodki sentyment
Deserki waniliowo-malinowe 22

gorącej wody 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 1 ½ łyżeczki żelatyny 5-7 łyżek mleka skondensowanego (wg własnych preferencji słodkości) 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g ciasteczek petite beurre 30 g masła Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Następnie rozlewam galaretkę do pucharków i wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Żelatynę zalewam niewielką ilością zimnej wody(...)zastygniętą galaretkę – uzyskamy wtedy równe warstwy. Ja, ponieważ rozrobiłam galaretkę i jednocześnie przygotowałam masę waniliową, wstawiłam masę do lodówki, a później nakładałam do pucharków łyżką. Kiedy warstwy stężeją, blenduję ciasteczka. Masło rozpuszczam i dodaję do ciasteczek. Mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Ciasteczkami posypuję deserki, a górę dowolnie ozdabiam. Mogą to być orzeszki, owoce, posypki, czekolada… Deserki waniliowo-malinowe gotowe

Słodki sentyment
Deser pistacjowy w słoiczku 24

Wszystko mieszam rózgą, aż składniki się połączą na jednolitą masę. Odstawiam do wystygnięcia, przykrywam i wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc. Składniki pozostałe: 250 g serka ricotta 30 ciasteczek petite beurre ( u mnie te twarde ) 30 g masła 1 mały słoik dżemu z czarnej porzeczki 50 g prażonych płatków migdałów i siekanych orzechów Kilka kostek ulubionej czekolady Przygotowanie: Masło(...)rozpuszczam w rondelku, ciasteczka blenduję na piasek i dodaję do masła. Mieszam do uzyskania konsystencji piasku. Do bazy pistacjowej dodaję serek ricotta i miksuję do połączenia się składników. Teraz mogę przystąpić do złożenia deserków. Na dno każdego słoiczka wykładam po 2-3 łyżki zblendowanych ciasteczek. Następnie wykładam po 2 łyżki kremu (możecie nałożyć krem szprycą). Na krem kładę łyżkę dżemu

Słodki sentyment
Zupa krem pietruszkowa 26

Zupa krem pietruszkowa to szybciutka w przygotowaniu, bardzo prosta, a mimo to pyszna zupa idealna na jesieni i w zimie, gdy mamy mniej świeżych warzyw i

Bardzo Gruby Smok
Schab w cieście 22

Przejadły Wam się zwykłe kotlety, a jednak macie ochotę na szybkie danie tego typu? Schab w cieście będzie idealnym rozwiązaniem. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image

Bardzo Gruby Smok
Zwijańce z ciasta francuskiego 22

Zwijańce z ciasta francuskiego niezwykle prosta i szybka do przygotowania przekąska idealna na imprezę lub spotkanie w mniejszym gronie. Warto od razu zrobić kilka porcji {"@context

Bardzo Gruby Smok
Deser pistacjowy w słoiczku 28

Wszystko mieszam rózgą, aż składniki się połączą na jednolitą masę. Odstawiam do wystygnięcia, przykrywam i wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc. Składniki pozostałe: 250 g serka ricotta 30 ciasteczek petite beurre ( u mnie te twarde ) 30 g masła 1 mały słoik dżemu z czarnej porzeczki 50 g prażonych płatków migdałów i siekanych orzechów Kilka kostek ulubionej czekolady Przygotowanie: Masło(...)rozpuszczam w rondelku, ciasteczka blenduję na piasek i dodaję do masła. Mieszam do uzyskania konsystencji piasku. Do bazy pistacjowej dodaję serek ricotta i miksuję do połączenia się składników. Teraz mogę przystąpić do złożenia deserków. Na dno każdego słoiczka wykładam po 2-3 łyżki zblendowanych ciasteczek. Następnie wykładam po 2 łyżki kremu (możecie nałożyć krem szprycą). Na krem kładę łyżkę dżemu

Słodki sentyment
Szopki krakowskie 2023 / 2024 24

Jak co roku można oglądać szopki krakowskie w przestrzeni miejskiej w ramach wystawy #wokolszopki – serdecznie zachęcamy! W tym roku do zobaczenia jest 35 szopek w

Bardzo Gruby Smok