polania wykonanie: Wszystkie suche składniki mieszamy na stolnicy. Dodajemy masło oraz mleko, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wkładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy. Ciasteczka wykrawamy małą szklanką lub dowolną foremką. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 180 st. C. Po pieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Opcjonalnie możemy polać
Domowy Smak JedzeniaOstatnio dostałam do maszynki do mielenia zestaw formujący ciasteczka. Przypomniało mi to czasy gdy byłam dzieckiem i często takie robiłam, dlatego jak najszybciej postanowiłam je wypróbować. Wspomnienie dzieciństwa - ciasteczka z maszynki Składniki: - 500 g mąki - 150 g cukru pudru - 200 g masła - 2 żółtka - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao - 2 łyżeczki cynamonu - 2 łyżeczki kawy(...)przekładamy do lodówki na około 60 minut (można wsadzić do zamrażarki na ok. 3 minut). Po wystudzeniu wkładamy ciasto do maszynki małymi porcjami, w której są umieszczone formy do ciasteczek. Mielimy, a wychodzące ciasteczka ucinamy na dowolnej długości paski. Układamy na papierze do pieczenie i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 12 minut. Dodatki można dostosowywać według
Kulinarne życieKruche kakaowe ciasteczka napakowane pysznymi dodatkami. Gorzka czekolada, różne orzechy, żurawina…czego chcieć więcej? Kubka kawy i chwili dla siebie :) Przepis inspirowany przepisem na ciasteczka czekoladowe z książki „Cukiernia Lidla”. Na 14 sztuk: 170 g mąki pszennej 100 g cukru trzcinowego 25 g surowego kakao łyżeczka sody 140 g miękkiego masła jajko 50 g orzechów włoskich(...)Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę z sodą, kakao oraz jajko. Dokładnie mieszamy po czym dodajemy żurawinę, czekoladę i grubo posiekane orzechy. Ponownie mieszamy i formujemy okrągłe lekko spłaszczone ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 18 minut. Studzimy na kratce. Smacznego :) Artykuł Kruche ciasteczka z orzechami i czekoladą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogSkładniki (na 24 ciasteczka, 4 porcje) - szklanka amarantusa ekspandowanego (30g) - 5 łyżek wiórków kokosowych (50g) - 2 łyżeczki cukru (10g) - jajko (60g) Sposób przygotowania: 1. Mieszamy wszystkie składniki. 2. Formujemy na papierze do pieczenia ciasteczka i pieczemy ok. 10 min w 180⁰C (po 5 min. pieczenia, ciasteczka przewracamy na drugą stronę, żeby się nie przypaliły) Ciasteczka są bogate
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSmacznie i zdrowo :), bardzo aromatyczne ciasteczka bezglutenowe z dużą ilością fig, moreli i rodzynek. Do porannej kawki i nie tylko ciasteczka są idealne... Składniki na ok. 40 sztuk: - 30 dag płatków owsianych, u mnie górskie - 15 dag mąki ryżowej - 10 dag suszonych fig - 10 sztuk suszonych moreli - 1/2 szklanki rodzynek - 4 łyżki lnu mielonego - 2 łyżki ksilitolu(...)szklanka mleka - 1 szklanka wody - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta soli Składniki na ciasteczka znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. W rondlu łączymy wodę, mleko, figi, morele i ksilitol. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 5 minut, studzimy i blendujemy na płynną masę. 2. Do miski wsypujemy płatki owsiane, mąkę ryżową, sól, sodę, len mielony, rodzynki, mieszamy i łączymy
Apetyczna babeczkaPrzepyszne kruche ciasteczka z naszą ulubioną masą kajmakową :) W pieczeniu oczywiście pomagała mi Oliwka, do niej należało wykrawanie ciasteczek i posypywanie sezamem. Nie wspominając już o podjadaniu! Ciasteczka trzeba było schować bardzo wysoko aby nie zniknęły do przybycia gości ;))) Wam też polecam :) 300g mąki kostka masła (200g) 100g cukru pudru 1 jajko szczypta soli ok 250g masy kajmakowej 1/3 szkl(...)Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć kwiatuszki. W co drugim ciastku wyciąć dziurki. Ciastka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasteczka z dziurką posmarować białkiem i posypać sezamem. Piec ok 10 minut w 180st. Ostudzić. Całe kwiatuszki smarować masą kajmakową, sklejać z kwiatuszkiem z dziurką. Przechowywać w chłodnym miejscu
Smakołyki Asinowe życie. Nie zmarnuj tego, wykorzystaj w 100%! A aby pomóc Wam w trzymaniu diety przepis dla osób na diecie niskowęglowodanowej/LCHF. Wysokobiałkowe i pełne zdrowych tłuszczów ciasteczka z mąki kokosowej, mleczka kokosowego i wiórków kokosowych oraz odżywki białkowej.. Spróbujcie! Składniki na 9-10 ciasteczek: 70g mąki kokosowej 30g kremu kokosowego lub masła orzechowego 60g odżywki białkowej(...)rondelku, przelać do reszty składników. Dolać wody do masy i ugniatać ręką tak aby ciasto było delikatnie lepkie. Robimy kuleczki i delikatnie spłaszczamy. Chłodzimy ok. 3h w lodówce. Gdy ciasteczka się schłodzą, mleczko kokosowe łączmy z wiórkami i mąką kokosową. Ponownie robimy małą kuleczkę i układamy na jednym z ciasteczek i przykładamy drugie. Chłodzimy
Czarnawisienkaprzez ostatnie dwa miesiące rytm; do tego dni będą coraz dłuższe, światło coraz przyjemniejsze, i po grudniowej ospałości blog znów powróci do życia. Póki co mam dla Was ciasteczka, które upiekłam jeszcze w zeszłym roku. Przepis znalazłam w książce Småkager, kræs for slikmunde , i po prostu nie potrafiłam się oprzeć wypróbowaniu. Ciasteczka są proste w przygotowaniu, bez żadnych wymyślnych(...)zaskakują swoim pysznym wnętrzem. Na pierwszy plan wysuwają się płatki owsiane i rodzynki - znakomity duet. Z wierzchu lekko chrupiące, w środku mięciutkie - pyszne! Jeśli nie macie dość ciasteczek po Świętach, ale piernikowe smaki lekko Wam się przejadły - oto przepis idealny! Ciasteczka owsiane z rodzynkami Składniki: (na 30-35 sztuk) 125 g miękkiego masła 100 g cukru 1 jajko
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKruche maślane ciasteczka z lekko cytrynową nutą. Szybkie i proste. Ja robiłam je maszynką do ciastek (z Lidla) i sprawdziała się rewelacyjnie. Przepis na te ciasteczka pochodzą ze strony "mojewypieki". Mogą poleżeć w szczelnie zamkniętym pojemniku 2 tyg. Składniki na 3 blachy ciasteczek: 225 g masła w temperaturze pokojowej 2/3 szklanki cukru 290 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli(...)cisto. Masę nałożyć do maszynki do ciastek (ewentualnie do rękawa cukierniczego). Powyciskać wzorki na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 C 12-15 min. Wystudzić ciasteczka na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku. Smacznego
IMPRESJA SMAKUjeszcze w proszku? Mikołajki za nami, także, spokojnie można już zacząć świąteczne przygotowania. Jeżeli szukacie ciekawych pomysłów na święta Bożego Narodzenia - to spokojnie mogę polecić przepis na Szwedzkie Karmelowe ciasteczka. Dobre nie tylko od święta, jednak zimową porą smakują najlepiej. Święty Mikołaj nie może się mylić :) Składniki na kolakakor: 200g masła 150g cukru trzcinowego (najlepiej cukru pudru) 50g cukru musavado(...)300g mąki 1,5 łyżki golden syropu 1 łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie szczypta cynamonu Sposób przygotowania ciasteczek: Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dosypujemy partiami do masy razem z golden syropu. Gotową masę dzielimy na 4-5 części w zależności
Słodkie Przyjemnościwłoskiego. Obtaczamy je obficie w cukrem pudrem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 165 st. C przez ok. 10 -12 min. (nie za długo aby ciasteczka nie były za twarde). (inspiracja z przepisu znalezionego tutaj
Domowy Smak JedzeniaSuche razem, mokre razem i wszystko byle jak połączyć, czyli....muffinki. Każdy lubi, każdy zrobi, nawet dziecko sobie poradzi. Można dodać co się lubi i za
Maślane ciasteczkoBajecznie czekoladowe, kruche orzechowe ciasteczka. Ciemne i aromatyczne, lekko wytrawne, idealnie nadają się do dekoracji lukrem królewskim czy po prostu do schrupania przy herbacie. To jedne z tych ciastek, które długo zachowują zarówno świeżość, jak i kształt jaki nadamy im foremką do wycinania. Dzięki temu idealnie nadają się do dekoracji lukrem Royal Icing. Możecie też wyciąć je tylko i wyłącznie(...)kieliszkiem czy okrągłym wykrawaczem i postawić na klasykę. Takie małe ciasteczka, wycinane kieliszkiem, idealnie nadadzą się na sklejane maślanym kremem markizy. W smaku przypominają znane szwedzkie ciasteczka pepparkakor, są jednak bardziej czekoladowe. Kruche ciasto najlepiej robić z zimnych składników – zarówno jajko jak i masło powinny być wyjęte prosto z lodówki. Ja robię to ciasto w malakserze – najpierw przesiewam a następnie
Karo in the KitchenKolejny weekend i kolejne wspólne pieczenie Ciasta na niedzielę ..tym razem piekłyśmy nie ciasto, a ciasteczka na choinkę..moje nie są jeszcze udekorowane,ale mam jeszcze to zrobię...przed ubieraniem choinki zdążę..haha..Ja zrobiłam ciasteczka z mąki żytniej..przepis na nie znalazłam tutaj . Razem ze mną ciasteczka piekły: 5 łyżek c ukru 5 łyżek masła 2 szklanki(...)zagnieść.Następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na cienki placek 3-4 mm. Wykrawać różne kształty ciasteczek, robiąc w nich dziurki [ na sznureczek do zawieszenia ]i ułożyć na blaszce.Piec przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, ale jak ostygną będą
Moje domowe kucharzenie