Święta zbliżają się małymi kroczkami, dlatego kilka kolejnych wpisów będzie poświęcona wypiekom, a szczególnie ciastkom. Dziś ciasteczka z marmoladą ;-) Ciasteczka rewelacyjne, kruchutkie, maślane, po prostu wspaniałe! W sam raz na jeden kęs. Tym razem zrobiłam je w formie kwiatuszków, ale na Święta planuję powycinać gwiazdki😁 Składniki: 3 szklanki mąki krupczatki 2 żółtka 250g masła (nie margaryny) 1/2 szklanki cukru pudru(...)białka twarda marmolada lub powidła cukier kryształ Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto zagnieść, ciasto schłodzić w lodówce. 2. Rozwałkować ciasto na grubość 5mm, wycinać dowolne kształty. Na środek ciasteczka nałożyć troszkę marmolady, resztę ciastka posmarować z wierzchu białkiem i posypać odrobiną cukru kryształu. 3. Ciasteczka piec w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 170 at.C przez
Kuchnia domowa AniCiasteczka maślane z marmoladą to idealny szybki dodatek do kawy. Jeśli macie ochotę na domowe maślane ciasteczka, to gorąco polecam poniższy przepis. Robi się je bardzo szybko, a smakują wyśmienicie. Ciasteczka maślane przepis K The post Ciasteczka maślane appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojektórą miałam przyjemność otrzymać do testowania. Patelnia okazała się rewelacyjna i niezastąpiona w mojej kuchni. Jest świetna do smażenia beztłuszczowego. Dlatego postanowiłam wypróbować jej do usmażenia tych tradycyjnych walijskich ciasteczek. Wyszły doskonałe. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Nam najlepiej smakowały jeszcze lekko ciepłe. Do ciasteczek oprócz rodzynków można dodać orzechy, lub czekoladę, co kto lubi. I tym sposobem(...)rodzynki, wyrobić ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się łączyć można dodać łyżkę mleka. Ciasto powinno być elastyczne, nie klejące. Rozwałkować na grubość ok 5mm, delikatnie podsypując stolnicę mąką. Wykrawać ciasteczka. Patelnię rozgrzać, delikatnie natłuścić za pomocą ręcznika papierowego nasączonego olejem. Ciasteczka smażyć na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem
Smakołyki Asispodziewałam się, że te ciasteczka wyjdą takie pyszne! Gorąco polecam spróbować wykonać ciasteczka owsiane . W przepisie użyłam mąki teff, nadaje ona takiego lekkiego orzechowego posmaku, ale oczywiście można użyć zwykłej mąki ;)Ciasteczka Artykuł Ciasteczka owsiane pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Ciasteczka – tylko 3 składniki – bardzo proste! Szybszych ciasteczek nie można wymyślić. Bardzo smaczne, do kawki, takie malutkie takie na- raz. Pierwszy raz poczęstowała mnie tym ciasteczkiem koleżanka mojej córki. Tak mi zasmakowały, ż Artykuł Super ciasteczka – tylko 3 składniki!! pochodzi z serwisu DoGarow.pl
Do Garów!Dzień dobry :-) Tym razem coś do kawy :-) Przepis na te ciasteczka zobaczyłam na blogu trzeci talerz , gdzie znajdziecie dużo podkarpackich przysmaków. Ciasteczka są z ciasta krucho - drożdżowego. Smakują rewelacyjnie, z dnia na dzień lepiej. Możemy spokojnie przygotować je wcześniej i odłożyć sobie na jakaś okazję, którą mamy powiedzmy za kilka dni. Nie stracą na smaku. Przepis(...)pochodzi z publikacji „Śladami dawnych smaków powiatu przeworskiego” wydanej przez Powiat Przeworski. Autorkami przepisu są panie z Koła Gospodyń Wiejski Dębów. Składniki na około 70 już złożonych ciasteczek: 500 g mąki pszennej 300 g masła 30 g świeżych drożdży 2 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany marmolada lub powidła do przełożenia cukier puder do posypania 1. Drożdże rozpuszczamy w kwaśnej
kruche babeczkiDomowe drożdżowe bułeczki z marmoladą to gwarancja pysznych drożdżówek! Sprawdzą się idealnie na wycieczkę w góry, spacer do lasu czy też jako drugie śniadanie do pracy
Bardzo Gruby SmokZapraszam na pyszne ciasteczka pachnące czekoladą i cynamonem. Świetna zabawa podczas dekorowania dla małych i dużych, idealnie sprawdzają się na świąteczne imprezy przedszkolne lub szkolne. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Reniferki – świąteczne ciasteczka dla dzieci i dorosłych Składniki 350 g mąki pszennej 100 g drobnego cukru lub pudru 1 jajko 1 żółtko 180 g zimnego masła 0,5 łyżeczki cynamonu(...)Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 10 minut, aż się ładnie zrumienią. Studzimy. Ostudzone ciasteczka dekorujemy czekoladą, noski przyklejamy za pomocą rozpuszczonej białej czekolady, a rogi malujemy rozpuszczoną ciemną czekoladą. Możecie też użyć gotowych pisaków do kupienia w sklepie z czekoladą (ja takich użyłam) jednak czekolada
To co lubię - gotuję i polecamMagda Małe, słodkie, idealne na kilka kęsów ciasteczka to jest coś co bardzo lubię przegryźć do popołudniowej kawy. A takie z przepysznym nadzieniem tym bardziej do mnie przemawiają. W sezonie letnim polecam upiec ciasteczka z soczystymi czereśniami, a do nich dodać odrobinę czekolady, która w połączeniu z tym owocem tworzy smak nie do opisania. Wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego zmniejsza(...)czas przygotowania do minimum. Trzeba się jedynie wykazać cierpliwością i odczekać czas pieczenia i stygnięcia, mimo, że ciasteczka pachną i zachęcają od razu do zjedzenia. Składniki (na 8 ciastek): duże opakowanie ciasta francuskiego – 300g szklanka wydrylowanych czereśni 8 kostek mlecznej czekolady – można też użyć gorzkiej łyżeczka cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej żółtko łyżka wody Na polewę: łyżka kremowego serka
Smaczna StronaProste i pyszne ciasteczka w formie kruchych pierożków. Idealne na podwieczorek czy na piknik, czy tak po prostu do kawy. Udadzą się każdemu. Polecam :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 żółtka 2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 20 dag masła lub margaryny Dodatkowo: około pół słoiczka nutelli mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych kruchych pierożków(...)ciasto. Wałkujemy na stolnicy, wykrawamy krążki, na każdy nakładamy porcję kremu czekoladowego, składamy na pół i zlepiamy jak pierogi, można brzegi zlepić widelcem, będziemy wtedy mieli ładny wzorek. 2. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut do ładnego zrumienienia się. 3. Ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje
Izabelawkuchniramach akcji cała Polska piecze z Kasią. Zostały one zorganizowane przy okazji Światowego Dnia Pieczenia. Ja z takich warsztatów skorzystałam i mam dla Was przepis na pyszne bezlaktozowe ciasteczka, które były pieczone w ramach warsztatów. Oprócz ciasteczek była też krucha cytrynowa tarta. Ciasteczka polecam, bo robi się je szybciutko, a są naprawdę pyszne. Miłego piątku :-) Składniki: 220 g płatków owsianych(...)łyżką. Ciasto ma być dość gęste. 4. Z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Lekko spłaszczamy i pamiętajmy o zachowaniu niewielkich odstępów. 5. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach około 12 minut. U mnie ciut dłużej do zrumienienia się. Wyjmujemy, studzimy i gotowe :-) Smacznego
kruche babeczkiChrupiące, pełnoziarniste, mini ciasteczka Digestive Składniki (na ok 40 ciasteczek): 235g mąki orkiszowej + do podsypania przy wałkowaniu 115g masła 85g cukru pudru 55ml maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli wymieszaj dokładnie suche składniki dodaj masło i posiekaj je z suchymi składnikami aż otrzymasz masę przypominającą mokry piasek dodaj maślankę i dokładnie wymieszaj na posypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto(...)grubość ok 2-3mm wytnij okrągłe ciasteczka o średnicy ok 3cm i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia piecz w 180ºC przez 10-15 minut, aż brzegi zaczną się lekko rumienić Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł MINI CIASTECZKA DIGESTIVE pochodzi z serwisu SandraFrej.com
SandraFrej.comMakaroniki czyli French Macarons są to pyszne francuskie ciasteczka wykonane przy użyciu mąki migdałowej i białek jaj. Ciasteczka te są pyszne i pięknie wyglądają. Niestety są bardzo kapryśne. Musimy dokładnie znać recepturę ich wykonania. Wymagają od nas bardzo dobrej znajomości naszej kuchni i piekarnika. Przepis na makaroniki, który mnie nigdy nie zawiódł, znajdziecie tutaj . Makaroniki należą do moich ulubionych ciasteczek(...)Jednak ich początki w mojej kuchni nie były kolorowe. Mnóstwo nieperfekcyjnych ciasteczek, popękane, puste w środku, niedopieczone, krzywe. Chyba każdy musi przez to przejść. Gdy już opanujemy tę sztukę do perfekcji, makaroniki sprawią nam wiele radości. Poniżej przedstawiam problemy najczęściej pojawiające się podczas pieczenia makaroników. Zdjęcia pochodzą od osób prywatnych, które wyraziły zgodę na publikację zdjęć na mojej stronie
SmartBake.plspodem. Kroimy go na 3 równe blaty. Warstwy tortu: Pierwszy blat biszkoptu. Pierwszy blat nasączamy sokiem z cytryny (cukier dodajemy według uznania). smarujemy od góry cienką warstwą kremu. Owocowe ciasteczko Kolejną warstwą jest Owocowe Ciasteczko , które kładziemy na pierwszy blat, cienko posmarowany kremem. Owocowe Ciasteczko stworzyłam specjalnie dla mojej siostrzenicy, która bardzo lubi ciasto na cakepops-y. To pomieszanie pasty(...)spadających kropelek. Uwaga: Zawsze wylewaj drip na zimny tort. Dekoracje Dekorując torty lubię, aby wszystkie dekoracje na torcie nadawały się do zjedzenia. Dlatego, do ozdoby tego tortu użyłam kruchych ciasteczek udekorowanych lukrem królewskim. Do tego bezy francuskie , które wprost uwielbiam robić. Linki do przepisów znajdziecie klikając na podkreślony tekst. Jeśli nie chcecie robić własnych dekoracji, tort możecie ozdobić dowolnie wybranymi
SmartBake.pl