Dzisiaj przepis na pyszne mini ciasteczka, które robi się dosłownie z dwóch składników, płatków owsianych i daktyli, do tego pyszny jagodowy dżem z nasionek chia sprawia, że ciasteczka są pyszne, zdrowe i idealne na taką pogodę jak dzisiaj :) Składniki na 15 ciasteczek : - 2 szklanki płatków owsianych kupiec - 200 g daktyli - kilka łyżek jagodowego dżemu chia przepis tutaj(...)razie potrzeby wody, uformować kulę i włożyć na chwilę do zamrażarki, po wyjęciu położyć ją na arkuszu papieru do pieczenia i przykryć drugim, rozwałkować dość grubo i wykroić ciasteczka (ja wykrajałam je kieliszkiem do wódki) nałożyć nadzienie między dwa ciasteczka i wstawić na 10-15 minut do zamrażarki :) Smacznego
zdrowa vege kuchniapodwójne czekoladowe ciasteczka przekładane kremowym nadzieniem są wegańskie, dlatego też grają główną rolę w tej rozpasanej wersji sernika. Można by dyskutować na temat jego zdrowotności, ale mam nadzieję, że nie muszę przepraszać. Wykonanie ciasta jest banalne, jednak wymaga zaplanowania kilku kroków z wyprzedzeniem – należy odczekać kilka godzin, aż woda oddzieli się od jogurtu oraz schłodzić spód. Składniki: Masa: 2 duże(...)winogron 2/3 szklanki mleka sojowego ½ szklanki skrobi kukurydzianej ¾ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego szczypta soli ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii Spód: 2 łyżki (60g) wegańskiej margaryny (ALSAN- bio) 16 ciasteczek Oreo plus 4 sztuki do dekoracji Sito wyłóż czystym ręcznikiem kuchennym i zawieś na dużej misce. Wlej do niego jogurt sojowy i pozostaw na noc do oddzielenia się wody
Roślinna - blog wegańskizapowiedzieć, by deser zdążył porządnie się zsiąść). Gorąco zachęcam do jego przygotowania z dowolnymi owocami lata, jak i w przeróżnych kombinacjach smakowych. (na 4 szklanki deseru) Spód: 200 g ciastek owsianych z sezamem 1 łyżka rozpuszczonego masła Ciasteczka zmiksuj na proszek w kielichu blendera, następnie dodaj masło i wymieszaj z ciastkami. Do każdej szklanki nałóż
Food SquareMuszę się przyznać, że ciastka to ta kategoria wypieków, którą lubię najbardziej. Szczególnie pasjonuje mnie ich krojenie na równe porcje i dekorowanie. Często je przygotowuję na różne przyjęcia rodzinne i spotkania towarzyskie. I chyba(...)najgorzej mi wychodzą. Ciągle poszukuje nowych pomysłów i inspiracji. Ostatnio udało mi się kupić na bazarku winogrona rodzynkowe (bez pestek) i od razu przypomniał mi się przepis na ciastka z winogronami prezentowany kiedyś w "Tele Tygodniu". Zamieniłam tylko masę budyniowo-śmietankową na krem waniliowy i dodatkowo utrwaliłam winogrona płynną galaretką." Czytaj więcej
Wiem co jemUwielbiam te ciasteczka, więc czym prędzej dzielę się przepisem (zdobyty dzięki poczcie pantoflowej). Składniki na 40 szt.: 200 g masła 120 g cukru 16 g cukru waniliowego 300 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło kroimy na małe kawałki, zasypujemy cukrem i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem zagniatamy (dobrze jest to zrobić(...)bardzo się nie rozpuści), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 0,5-1h. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy (nie za cienko) i wykrawamy ciasteczka. Gdyby ciasto przylepiało się do wałka trzeba je podsypywać mąką. Piec w temperaturze 175 stopni (grzałka: góra dół) ok. 12-14 minut, ciasteczka lepiej obserwować już od 11-tej minuty
Domowa Cookierenka Agiktórymi pracuję w celu, który na razie pozostanie tajemnicą. Nie widzę jednak powodu, by się nim nie podzielić, ponieważ zyskał sporą przychylność męskiego grona. ;) (przepis na dwa spore ciastka) Ciasto inspirowane "Cornish Pasty": 250g mąki pszennej 125g twardego tłuszczu zwierzęcego 1/3 szklanki zimnej wody 15 ziaren jałowca pół łyżeczki soli białko do smarowania Mąkę przesiewamy(...)drobną kostkę i wysypujemy nią dno każdej foremki. Przykrywamy ją dość grubym plastrem żółtego sera, na co wkładamy odpowiednią ilość mięsa. W środek mięsnej kuli wkładamy kurze serduszko. Zamykamy ciastko pozostawioną masą, którą wykrawamy w koło za pomocą odpowiedniej wielkości naczynia. Dokładnie sklejone ciastka smarujemy białkiem i wstawiamy na przedostatni poziom nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około
Kuchenna Kontrrewolucyagdzie wielka wiara tłumi lęk..." Coma, Pierwsze wyjście z mroku Czasami stare skrzynki i szafy na strychu kryją w sobie wielkie skarby, jak na przykład foremki do smażenia tych ciasteczek. Wygrzebałam je w zeszłym roku, ku wielkiej uciesze mojego taty, który po ponad dwudziestu latach mógł sobie przypomnieć smak tych ciasteczek, które smażyła kiedyś jego mama, a moja babcia(...)byłam dzieckiem mama często w okolicach Tłustego Czwartku smażyła pączki, faworki czy oponki. Jednak z biegiem lat zwolenników tychże smakołyków było coraz mniej, aż w końcu zaprzestała. Jednak te ciasteczka są leciutkie, kruchutkie, a po posypaniu ich cukrem pudrem wyglądają niczym wielkie płatki śniegu. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki ( klik ). Ja robiłam akurat z połowy porcji, z której wyszedł
My simple kitchenzastąpić takim z wiaderka. Sernik musi posiadać widoczne warstwy, aby ładnie się prezentował. Oprócz zmielenia twarogu nie wymaga już zbyt wiele pracy, wykonuje się go na spodzie z ciasteczek Digestive, zatem "jedno pieczenie" mamy z głowy. Składniki (na spód): opakowanie ciasteczek Digestive (250 gramów) pół kostki (100 gramów) roztopionego masła 82 % Blaszkę o średnicy 25 cm. wyłożyć papierem(...)pieczenia (tylko spód). Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Ciasteczka drobno pokruszyć. Masło wymieszać z ciasteczkami, wyłożyć dno blaszki i docisnąć dłonią. Całość włożyć następnie do lodówki, aby spód stężał. Składniki na ciasto (na blaszkę 25 cm): 700 gram twarogu półtłustego (zmielonego dwukrotnie) 3 żółtka jajek (białek nie wyrzucać, tylko odłożyć na później) 2 całe jajka
Garniec MagalieCukierki kukułki są smakiem mojego dzieciństwa. Przedstawiam dziś przepis na ekspresowe ciastko z masą kukułkową. Pychota Składniki: 25 dag herbatników 20 dag orzechów włoskich 30 dag cukierków kukułek 1 litr mleka 4 budynie czekoladowe 1 kostka masła Wykonanie: ½ mleka gotujemy z cukierkami do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie i mieszamy bardzo dokładnie. Zagotowujemy mleko(...)przez dwie minuty- następnie studzimy. Masło ucieramy dokładnie z wystudzoną masą i wsypujemy pokruszone orzechy. Na dno kwadratowej foremki układamy warstwę herbatników i smarujemy połową kremu. Ponownie układamy warstwę ciastek smarujemy drugą połową kremu i nakładamy na górę również ciastka. Następnie chłodzimy w lodówce, najlepiej podać na drugi dzień
Tradycyjna KuchniaDziś 1 czerwca, czyli święto wszystkich Dzieci, z tej okazji zapraszam Was na pyszne ciasteczka. A wszystkim Dzieciom życzę, aby ich dzieciństwo było jak najlepsze i trwało jak najdłużej!!! SKŁADNIKI: 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 1,5 łyżeczki cukru waniliowego, 10 dag sera białego, 1 jajko, 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 słoiczka konfitury(...)godziny do lodówki. 3. Ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Krążki dzielę na dwie części. W jednej części krążków robię na środku małe kółka. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni. 4. Ciastka bez dziurki smaruję konfiturą różaną i sklejam z ciastkiem z dziurką. Gotowe ciasteczka układam na talerzu
Tradycyjna kuchnia KasiPolskie truskawki już na straganach, smaczne w coraz lepszych cenach :) Z okazji Dnia Dziecka wymyśliliśmy deser z serkiem mascarpone z nutą cytryny i ciasteczkami owsianymi z orzechami. Wyszło pysznie, orzeźwiająco, truskawkowo ... SKŁADNIKI (na 3 porcje) 200g truskawek 250g serka mascarpone 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 3 łyżeczki cukru waniliowego 80g ciasteczek(...)owsianych z orzechami (kupnych lub z tego przepisu ) listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE Serek mascarpone mieszamy z jogurtem, skórką cytrynową i cukrem waniliowym. Ciasteczka kruszymy na małe kawałki. Truskawki kroimy na plasterki. W pucharkach lub szklankach układamy warstwy deseru : 2 łyżki mascarpone, połowa ciasteczek i truskawek, łyżka mascarpone, pozostałe ciastka i truskawki. Całość ozdabiamy listkami mięty i schładzamy przez
Moje Kuchenne Rewelacjełyżeczka ekstraktu z wanilii niebieski barwnik: pół lub całe opakowanie barwika w żelu około 5-10 ml Oczka: Ubita śmietana 36% posiekane rodzynki- możne również użyć małych kawałeczków czekolady Ciasteczko: użyłam malutkiego kółeczka wyciętego ze zwykłego jasnego biszkoptu, może to być malutkie ciasteczko z czekoladą np z przepisu poniżej, trzeba jednak pamiętać by ciasteczko było malutkie i mieściło się potworkowi(...)jakbyśmy robili malusieńkie bezy. 3. Gdy zapełnimy całą przestrzeń babeczki, bierzemy mały ostry nożyk i kroimy poprzeczny otwór na około 1,5-2 cm w zależności od wielkości naszego ciasteczka. Ja swoje wykroiłam nożykiem ze zwykłego jasnego biszkoptu. 4. Włożyć ciasteczko do buzi potworka. 5. Białą ubitą śmietaną robić oczka za pomocą tej samej szprycy i końcówki 6. Na wierzch
KreatywnePinyEklery to podłużne ciastka z ciasta parzonego, które po przekrojeniu nadziewa się ubitą śmietanką. Najczęściej wierzch polewa się czekoladą, ale ja dzisiaj swoje polukrowałam. Ten przepis mam od dawna - piekłam takie eklerki już wiele razy i są naprawdę smakowite. Zarówno do bitej śmietany jak i lukru dodałam trochę kawy dzięki czemu moje eklerki mają wyborny smak. Ciasto ptysiowe jest(...)kruche i lekkie a śmietanka puszysta i kremowa. Słodki lukier uwieńcza całość. Nie robię dużych eklerów - wolę zrobić więcej sztuk mniejszych ciastek, które później wygodniej się zjada. Wy zróbcie jak chcecie. Z ciasta parzonego możecie upiec także Grzybki ptysiowe Eklery upiekłam tym razem na Dzień Matki żeby mieć coś dobrego do podania na deser w tym szczególnym dniu
Smaczna Pyzasmak shake'a i nadaje mu niesamowity akcent. Znowu Orito - wiem :) ale ja lubię tego typu markizy :) Składniki: 250 ml mleka 3 gałki/łyżki lodów śmietankowo-czekoladowych 3 ciasteczka Orito (Oreo lub inne markizy) 3 listki mięty Sposób przygotowania: Do pojemnika blendera wrzucamy lody, pokruszone ciasteczka (uwaga - zostawiamy pół ciasteczka do dekoracji!), zalewamy mlekiem i dodajemy lekko rozdrobnione listki(...)mięty. Miksujemy aż uzyskamy w miarę jednolitą konsystencję shake'a bez większych grudek z ciasteczek (około pół minuty - w zależności od mocy i możliwości urządzenia). Gotowy napój przelewamy do szklanki, ozdabiamy pozostałą połówką ciasteczka i świeżą miętą. Podajemy z grubą słomką
Kolorowy Przepisownikwersji owocowej powoduje, że deser jest delikatniejszy w smaku i doszliśmy do wniosku, że to dobry pomysł. Zdecydowanie się sprawdziło:-) Teraz kwestia biszkoptów. Zazwyczaj używamy posypanych chrupiącym cukrem ciastek produkcji firmy hig hagemann (na opakowaniu napisane jest poetycko- fur tiramisu). Są perfekcyjne do kawowej wersji bo idealnie nasiąkają, a warstwa cukru świetnie gra z kawowym ponczem. Tym razem(...)mogą być bowiem ani za suche, ani co gorsza rozciapane. Nasza metoda polega na zanurzeniu wierzchniej warstwy biszkopta na momencik w ponczu i ułożeniu na miejsce. Nie czekamy, aż ciastko nasiąknie, nie moczymy z dwóch stron, bo ciapa gwarantowana. I układamy- warstwa nasączonych biszkoptów, warstwa masy serowej i warstwa rabarbarowego musu. Nam wyszło małe, trzywarstwowe ciasto- ostatnia warstwa
les mirabelles