ciasteczka - 38126 przepisów (strona:298/2542)

Mini ptysie 149

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszamy temperaturę do 175 i ciastka suszymy jeszcze przez 10 minut .    krem: Mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym.  Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel, do którego dodajemy obydwie mąki, a następnie nie przerywając(...)jest wstawić na około 30 minut do lodówki.) Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ostrą końcówką. Napełniamy nią upieczone, ostudzone ptysie robiąc niewielką dziurkę z boku lub od spodu ciastka

Bon appetit mon amie
Ciastka z mąki kasztanowej - obłędne w smaku 154

jedne z najlepszych ciastek jakie jadłam. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że najlepsze jakie jadłam! Pachną przepięknie, ich zapach wypełnia cały dom i od razu przywołuje piękną złotą jesień.  Składniki: (szklanka ma 250ml) 1 szklanka mąki kasztanowej od Symbio 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 1850 0,5 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 5 czubatych łyżek oleju kokosowego extra virgin(...)oleju ciągle zagniatając ciasto. Będzie się lekko kruszyło. Ciasto formujemy w wałek i wsadzamy do lodówki na godzinę. Z zimnego ciasta odcinamy nożem kawałki i układamy na blaszce.  Ciastka pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 180*C. Po upieczeniu zostawiamy je na blaszce do wystudzenia, nie przekładamy na kratkę. Na zdjęciach: złoty talerzyk deserowy - Antykwariat

Gotowanie i blogowanie
Kostki czekoladowo-kokosowe na miodzie (lamingtony, kudłacze) 160

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com W internecie jest wiele różnych przepisów (sporo też się dubluje) i nazw dla tych pysznych, czekoladowo-kokosowych ciastek. Mój pochodzi ze starych notatek. Kostki smakują rewelacyjnie - a najlepiej na drugi lub trzeci dzień - o ile tyle wytrzymają. Ciasto: 450g mąki pszennej 2 jajka 1/3 kostki margaryny 250g cukru pudru 3 łyżki płynnego miodu(...)Przygotować polewę. Wszystkie składniki (oprócz alkoholu) zagotować. Po zdjęciu z ognia - wlać rum i wymieszać. Kostki maczać (krótko) w gorącej polewie i dokładnie obtaczać w wiórkach kokosowych. (Ciastka sprawnie się macza, jeśli są wbite na patyczek do szaszłyków.) Schłodzić w lodówce

Di gotuje
Ciasteczka owsiane bez mąki, tłuszczu i cukru 138

kawy czy to na spotkaniu z przyjaciółmi. Dzisiaj ciastka owsiane bez cukru…bez tłuszczu…i mąki! Wszystkie składniki sklejone dzięki jajku i jogurtowi! Takie ciastka możecie wcinać do kawy bez większych wyrzutów (no dobrze, w ograniczonej ilości, też mają kalorie;). Są w nich moje ulubione płatki owsiane, więc wiedziałam, że muszą być pyszne. Przepis zaczerpnięty stąd

Mieszam w Garnku
Kruche ciasteczka walentynkowe 158

moja druga dzisiejsza propozycja walentynkowa- pyszne kruche ciasteczka. Ciastka są szybkie, łatwe do przygotowania i do tego rozpływają się ustach. Doskonałe na dzisiejsze święto. SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki, 150g masła, 3 żółtka, 2 łyżki cukru pudru, szczypta proszku do pieczenia, marmolada różana, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, cukier(...)środku mniejszą foremką małe serduszka.  3. Ciasteczka piekę około 12 minut w temperaturze 170 stopni.  4. Ciasteczka z otworami posypuję cukrem pudrem, natomiast całe serduszka smaruję marmoladą. Ciastka z marmoladą sklejam z serduszkami z otworem. Gotowe ciasteczka układam na talerzu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasteczka bezglutenowe 82

ryżowe i miód. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą łyżki. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik do temp. 180 º C. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Łyżką nakładałam ciasto, formułując ciastka. Ciastka piekłam ok 20 min, przewracając je na drugą stronę po dziesięciu minutach

nietadieta
Babeczki Red Velvet z Oreo 155

będą Waszym zwycięskim wypiekiem ;) Składniki na babeczki Red Velvet Składniki na krem: 1 budyń waniliowy 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru 3/4 kostki masła (150 g) 10 ciasteczek Oreo + ciasteczka do dekoracji Przed przygotowaniem babeczek warto najpierw zrobić budyń na krem – będzie potrzebował trochę czasu, żeby dobrze się ostudzić. Budyń rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka(...)wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły. Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i dekorujemy zupełnie zimne babeczki. Na koniec dekorujemy ciasteczkami

Ciastkozercy
Ciastka parzone bezglutenowe – pyszne i puszyste 122

Jestem człowiekiem jednak małej wiary. Nie myślałam, że to się uda. Nie wierzyłam, że wyjdą mi ciastka parzone bezglutenowe, w dodatku pyszne i zdatne do spożycia dnia następnego. W zeszłym roku Tłusty Czwartek(...)przyniósł mi jedynie frustrację. Niczego nie przygotowywałam. Nie złożyłam też zamówienia w piekarni, w której można w Gdańsku zdobyć bezglutenowe wypieki. Pozostało mi patrzenie jak cała Polska […] Post Ciastka parzone bezglutenowe – pyszne i puszyste pojawił się poraz pierwszy w Krzywa Prosta

Krzywa Prosta
Oponki drożdżowe babci 217

sypcie go za dużo. W tym wydaniu oponki są robione z ciasta drożdżowego, ale możemy spotkać oponki z serem (wkrótce również na blogu). Tak jak w przypadku wszystkich ciastek smażonych w głębokim tłuszczu, warto je po usmażeniu wyłożyć na ręczniczek papierowy i odsączyć nadmiar tłuszczu. Do posypania możecie użyć cukru pudru lub cukru pudru z dodatkiem wanilii, kardamonu(...)cynamonu. Jeśli lubicie smażone ciastka do tego mięciutkie i puszyste, musicie je zrobić Drukuj Oponki babci window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 500 g mąki 3/4 szkl. mleka 2 łyżki spirytusu 100 gr masła 2 jajka 5 łyżek cukru 5 gr drożdży 4 łyżki wody szczypta soli Olej do smażenia cukier puder do posypaia Wykonanie Rozczyn drożdże wkruszamy do miseczki

Mieszam w Garnku
Ciasteczka z kaszy gryczanej 150

konsystencji. Ciasto cienko rozwałkować (podsypując mąką) i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Aby były lśniące - ciastka przed pieczeniem można posmarować rozmąconym jajkiem lub odrobiną wody.) Piec około 20 minut w 160-170 stopniach.   (Powinny być zarumienione.) Po ostudzeniu polać miodem i posypać orzechami

Di gotuje
Ciasteczka „poduszeczki” marcepanowe 114

Słodkie, chrupiące o kształcie „poduszeczki” ciasteczka marcepanowe, są smaczne i po przestudzeniu do chrupania gotowe.  Pierwsze masło, cukier, żółtka, śmietanę ucieramy i suche składniki dokładamy, żeby wszystko na ciasto zostało wyrobione, następnie ma być schłodzone, pokrojone, upieczone i wystudzone.  Teraz już tylko czas na smakowanie,  pysznych marcepanowych ciasteczek chrupanie :)   Składniki: 200 g masła w temp. pokojowej(...)wkładamy do lodówki do schłodzenia na 30 min. Każdy wałek kroimy w krążki o grubości ok. 1,5 cm i układamy płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek dodatkowo można posypać cukrem trzcinowym. Ciasteczka pieczemy w 180°C ok. 15 min na złoty kolor. Ciasteczka mają być zewnątrz chrupiące, a środek delikatny lekko miękki. Rada: o ich wielkości

Moniki Smakołyki
Uśmiechnięte ciasteczka 153

samym swoim wyglądem wywołują uśmiechy, chyba głównie przez te końskie zęby :). Przygotowane są z ciasta twarogowego, dzięki czemu są mięciutki i wilgotne. Dzieci bardzo chętnie uczestniczą w pieczeniu takich ciastek, a jeszcze chętniej w ich jedzeniu :) Przepis znalazłam na tej stronie.  Składniki na około 30 sztuk: 140 g mąka 190 g twarogu 100 g schłodzonego masła 4 łyżki(...)kakao. Ja wykorzystałam rodzynki, ale źle zniosły temperaturę, więc nie polecam ;) Oczy dokleić do ciasteczek dociskając je do wierzchu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C (grzałka góra-dół), ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut

Trzeci talerz
Trufle w różnych posypkach 143

mamy tego zbyt mało, to nadadzą się różne ciasteczka: biszkopty, herbatniki, ciastka maślane. Jest to deser bardzo prosty, bez pieczenia. Trufle w różnych posypkach Składniki: ciasto na trufle: – ciastka i ciasta różne – 1 łyżeczka marmolady (u mnie różana) – 1 mały serek waniliowy dodatki: – naturalne kakao – cukrowa kolorowa posypka – cukier puder Przygotowanie: Wszystkie składniki na trufle dokładnie rozdrabniamy

Kuchnia co dnia
Czekoladowa tarta z malinami i ciastkami Oreos 147

masą czekoladową. Spód ciasta – ciasta wrzucić do malaksera i lekko je zmielić, tak żeby powstała lekko grudkowata masa. Wlać roztopione masło i lekko wymieszać. Wyłożyć masę z ciastek na formę do tary, w której dno wyłożone jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane masłem. Obłożyć boki jak i dno formy, przydusić. Odstawić do lodówki Przygotowanie masy(...)dopuścić by się zagotowała. Dodać pokruszoną czekoladę i delikatnie podgrzewać i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Odstawić na chwilkę do przestudzenia, następnie wylać masę czekoladową na masę z ciastek. Obsypać świeżymi malinami, lekko je przydusić. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto było pyszne, dziękuję Arlette

Kuchnia Pokoleń
Marchewkowo- owsiane ciasteczka 138

Czas dobrego się skończył, pora wracać z pieczeniem ciastek Ninie do szkoły. Na szczęście niedługo ferie i 2 tygodnie spokoju ;-). Te dzisiejsze są dokładnie takie jakie lubią dzieciaki, słodkawe i miękkie, nie kruszą się zbytnio, a rodzice mają czyste sumienie, bo Gzuby wcinają marchew, płatki owsiane i mąkę pełnoziarnistą. Szybkie(...)proste i efektowne. A dorosłym polecam zagryzać je posmarowane masłem orzechowym i jakimś kwaskowatym dżemem (ja mam taki ze 100 % aronii). Pycha! Składniki na 12-16 szt. średniej wielkości ciastek 150 g mąki (u mnie 100 g białej typ 550 i 50 g pszennej razowej) 200 g marchwi (2 średnie- waga całości) 60 g brązowego cukry trzcinowego

greenscarf

Proponowane wyszukiwania