ciasteczka - 38126 przepisów (strona:297/2542)

Welsh cakes - walijskie ciasteczka smażone (również w wersji pieczonej) 165

Cakes to walijskie przysmaki, które przyrządza się 1-go marca (w dniu Św. Dawida, patrona Walii). Z reguły ciasteczka powinny być smażone - ja natomiast przygotowałam ich dwie wersje. Połowę ciastek usmażyłam (na zdjęciu - te na talerzyku), a resztę upiekłam. Oba rodzaje wyszły baaaardzo pyszne i cudownie pachnące. Sama nie wiem, które są lepsze i przy kolejnej okazji nadal będę(...)225g mąki pszennej (użyłam typu 405 ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 50g masła 50g smalcu 75g cukru 1 jajko 2 łyżki mleka Dodatkowo: 50g czekolady Ponadto: olej do ciastek smażonych (użyłam kokosowego) Czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki zagnieść i połączyć z czekoladą. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać z niego kółka

Di gotuje
Cheesecake-semifreddo z ricotty (Cheesecake-semifreddo di ricotta) 136

mamy ochoty na pieczenie ciast. Tort, który przygotowałam w ostatni weekend nie wymaga długiego pieczenia tylko schładzania.  Tort przygotowałam  na ciasteczkach typu digestive.  Masa tortu to miks serka ricotty i serka philadelphia. W smaku przypomina kremowe lody, jest delikatna, bardzo kremowa i puszysta.  Tort nazwa ł am semifreddo(...)czym w zamrażalniku . W sam raz na zbliżające si ę  gorące dni. Smacznego :)    SKŁADNIKI 250 gr ciasteczek digestive 130 gr  masła 130 gr cukru 250 gr ricotty 400 gr serka philadelphia 4 jaja PRZYGOTOWANIE Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy folią spożywczą. Pokruszone ciasteczka mieszamy

La grande e la piccola cuoca
Marcepanowe ciasteczka maślane 150

książce zawsze znajdzie się jakiś przepis, który nie wymaga biegania do sklepu i na którego przygotowanie nie muszę poświecić kilku godzin. Tym razem wybór padł na proste ciasteczka marcepanowe, ale ponieważ robiłam je już wielokrotnie, to wczoraj pozwoliłam sobie na wprowadzenie drobnych zmian. Dla zainteresowanych - książka jest jeszcze do nabycia w księgarni internetowej platon24.pl Składniki - na około 40 ciastek: - przepis(...)Widelcem wycisnąć na każdym ciastku wzorek kratki Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC przez około 12 - 14 minut do uzyskania złotego koloru. Wystudzić na kratce. Przepis na marcepanowe ciasteczka z moimi modyfikacjami podam wkrótce. Muszę je przygotować jeszcze raz bo ostatnie robiłam trochę " na wyczucie " i nie pamiętam dokładnie proporcji, ale wyglądają tak jak na zdjęciu poniżej. Marcepanowe ciasteczka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
CIASTECZKA O SMAKU ORZECHOWYM 117

Zainspirowana przepisem z blogu  Di gotuje , zrobiłam dziś ciasteczka orzechowe. W oryginalnym przepisie są o smaku krówkowym, jednak ja wykorzystałam do ciastek masło orzechowe i dodałam rodzynki. Ciasteczka są przepyszne, w czasie pieczenia w całym domu było czuć orzechy. Są tak pyszne, aż obawiam się że do powrotu męża zostanie pusta miseczka ;) Polecam :) Składniki(...)temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem, dodać mąkę, masło orzechowe i miód, wymieszać. Z tak przygotowanego ciasta formować małe kuleczki, lekko je spłaszczając. Ja do połowy ciasta dodałam rodzynki. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190'C. Ciasteczka zaraz po upieczeniu są miękkie, ale z każdą chwilą jak będą stygły będą

Zrób to smacznie
Wiosenny deser warstwowy z rabarbarem 166

Składniki: 1 większa łodyga rabarbaru 5 łyżek wody cukier (kryształ lub brązowy) do rabarbaru podczas duszenia* 3 łyżki homogenizowanego serka waniliowego (u mnie z pokruszoną wanilią) 10 szt. kakaowych ciasteczek Petit Beurre Cukry Nyskie 2 szt. markiz kakaowych Cukry Nyskie * ilość zależy od indywidualnych upodobań Przygotowanie: Rabarbar obieramy. Następnie tniemy wzdłuż, po czym kroimy na dość cienkie plasterki(...)około 5 minut, mieszając co jakiś czas. Rabarbar powinien być miękki, lekko się rozpadać i delikatnie słodki. Ciasta wrzucamy do misy blendera i rozdrabniamy. Do pucharka nakładamy warstwami - rozdrobnione ciasteczka (około 3 łyżki), połowę rabarbaru, znów ciasteczka (około 3 łyżki), warstwę serka homogenizowanego (najlepiej, aby był zimny), rabarbar i resztę ciasteczek. Ilości są orientacyjne, zależą od wielkości pucharka. Deser odstawiamy

Słodkie okruszki
Domowe lody ciasteczkowe (bez jajek, bez maszynki) 203

lody. Ostatnie majowe dni są tak ciepłe, że postanowiłam przygotować kolejną domową wersję tego pysznego, zimnego deseru. W poniedziałek dostałam pyszną, słodką paczkę od Cukrów Nyskich po brzegi wypełnioną ciasteczkami. Ależ moje rodzina się cieszyła na ten widok ;) Ja zresztą również, bo uwielbiam słodycze, a te kojarzą mi się z dzieciństwem. Cukry Nyskie, to od lat ten sam wspaniały smak(...)Dlatego pierwsze w tym sezonie lody musiały być... a jakże z ciasteczkami. Takie małe słodkie ciasteczkowe drobiny doskonale komponują się z śmietankowym smakiem zimnych lodów. Spróbujcie. Polecam! Składniki: (na około 6 gałek lodów) 4/5 szklanki śmietanki 30% * 150 ml słodzonego mleczka skondensowanego (w tubce) mała szczypta soli 11 szt. kakaowych ciasteczek Petit Beurre Cukry Nyskie * odmierzałam szklanką o pojemności

Słodkie okruszki
Baletki- domowe ciastka 140

Ciastka bardzo szybkie i niezwykle proste w przygotowaniu. Pamiętam je z czasów dzieciństwa - domowe najlepsze :) Sekret tkwi w delikatnych łączeniu składników - zapraszam! Baletki Składniki: 3 jajka (białka i żółtka osobno) 6,5 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej garść maku marmolada, dżem itp Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.  Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy makiem.  Pieczemy przez 10 minut w 180'C, aż staną się lekko rumiane. Studzimy, smarujemy jedną stronę dżemem i przykrywamy drugim ciastkiem. Gotowe

Tagebuch po polsku
Śniadaniowe ciastka z kakao i płatkami kukurydzianymi (z serwatką w proszku) 135

wyrobach cukierniczych. Niestety w internecie nie mogłam na ten temat nic znaleźć (niby można wszystko?), a pytając innych, ciągle była odpowiedź: "nie wiem, nie mam pojęcia". Ale już wiem! Ciastka dzięki niej posiadają bardzo fajną "skórkę", strukturę i niepowtarzalny efekt smakowy. Podobno jej dodatek (wiążąc wodę) sprawia też brak zakalca (przetestuję) w chlebach i innych cudeńkach cukierniczych. A ogólnie(...)dość lepka, ale taka powinna być.) Niewielkie porcje ciasta (za pomocą łyżki stołowej) - wykładać (zachowując spore odstępy) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Należy pamiętać o zachowaniu odległości między ciastkami, ponieważ podczas pieczenia urosną. Tak samo nie trzeba ich wygładzać lub idealnie formować - same osiągną swoją gładkość.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10 minut w 180 stopniach. (Uwaga

Di gotuje
Wafle imbirowe 123

przedpołudniowej kawy proponuję pyszne ciastka imbirowe. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować. Polecam!!!  SKŁADNIKI: 1 opakowanie wafli kwadratowych, 1 puszka masy kajmakowej, 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru, 1 tabliczka mlecznej czekolady, czekoladowe kuleczki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Masę kajmakową przekładam z puszki do miseczki. Dodaję mielony imbir i dokładnie mieszam.  2. Na jednym(...)dociskam i odstawiam na około 3 godziny w chłodne miejsce. Następnie wafle kroję na trójkąty. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą robię na ciastkach esy floresy. Gotowe ciasteczka posypuję czekoladową posypką

Tradycyjna kuchnia Kasi
WŁOSKIE CIASTECZKA WANILIOWO-KAKAOWE 146

wyszukanych składników, a efekt?  Są pyszne, mięciutkie i  rozpływają się w ustach :)  Dodatek skórki pomarańczowej zdecydowanie wzbogacił ich smak. Składniki na jasne ciasto: (na 4 blachy ciastek) 220 g mąki 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 budyń waniliowy z cukrem 115 g cukru pudru 1 łyżka  domowego cukru waniliowego(...)formujemy z każdej wałeczek o grubości palca.  Oba wałeczki łączymy  razem rolując je.  Z otrzymanego długiego, dwukolorowego wałka odcinamy równe kawałki, formując z każdego kawałka kółko. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 10-13 minut, czyli do chwili, aż zaczną się lekko rumienić, studzimy na kratce. Oczywiście z dwukolorowego ciasta

Walijskie Pichcenie
Szybkie delicje z żelkami 97

Były zamknięte, z długim terminem ważności... "Nie ma tego złego - co by na dobre nie wyszło..." Szybkie delicje okazały się hitem, a teraz specjalnie kupuję żelki, aby przygotować takie ciastka.   100g żelków 10-12 okrągłych biszkoptów Polewa: 40-50g czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki(...)Żelki rozpuścić w garnku z grubym dnem (szybko tężeją, masa jest dość klejąca i ciągliwa). Czekoladę roztopić z dodatkiem śmietanki. Biszkopty rozłożyć na płaskiej powierzchni i na każdym ciastku ułożyć po 1 łyżeczce masy żelkowej. Po kilku minutach - polać płynną czekoladą. Udekorować wg uznania. (Użyłam posypki cukrowej, startej czekolady oraz zmielonych orzeszków.) Odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy

Di gotuje
Drożdżowe ciasteczka "eSki" 331

Jeśli mam być szczera, to ciastek choć było sporo- już dawno nie ma.  A namówiła mnie na nie (w sumie namawiać mnie wiele nie musiała) Teściowa, z którego zeszytu wzięłam przepis.  Polecam zwłaszcza osobom, które mają małe dzieci, nie dość że można im dać zajęcie, to jeszcze takie domowe słodkości są na pewno zdrowsze od takich zakupionych(...)papierem do pieczenia pamiętając by zachować odstępy pomiędzy nimi. Posypujemy cukrem kryształem i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku do zrumienienia (15-20 minut w zależności od grubości ciastek).  U mnie z 3/4 porcji wyszło 5 dużych blaszek, więc jeśli aż tylu nie chcecie, to możecie składniki odpowiednio zmniejszyć

Kuchnia w czekoladzie
Torcik czekoladowo-truskawkowy na spodzie z amaretti (Torta di cioccolato, fragole e amaretti) 171

któregoś dnia robiąc zakupy, znalazłam ten brakujący smak.  Tym dopełnieniem stały si ę  migdałowe  ciasteczka amaretti. P owstał torcik na chrupiących ciasteczkach amaretti pokrytych truskawkami i rozpuszczon ą  czekolad ą.  Torcik wyszedł przepyszny. Nie zdążyłam zrobić(...)zniknął, tak szybko został zjedzony.  Wielbicielom truskawek, czekolady i amaretti polecam mój torcik i życzę smacznego :)  SKŁADNIKI 200 gr ciasteczek amaretti 80 gr masła  200 gr czekolady gorzkiej 80 gr cukru  250 ml śmietany  500 gr truskawek PRZYGOTOWANIE Amaretti rozkruszamy i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Tortownicę (średnica

La grande e la piccola cuoca
Sernik z wiśniami 140

Dzisiejsza propozycja to nieco zmodyfikowany przepis na prosty domowy sernik – na spodzie z ciasteczek czekoladowych (świetnie nadadzą się Oreo, ja użyłam czekoladowej wersji Neo z Lidla), z domowymi wiśniami ze słoika. Moja blaszka ma średnicę 16 cm jeśli pieczecie sernik w większej tortownicy składniki trzeba pomnożyć przez dwa. Składniki: 500 g sera na sernik (może być z wiaderka(...)szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka budyniu waniliowego 1 limonka 50 g masła + ok. 120 g ciasteczek czekoladowych typu markizy, ok. 300 ml wiśni ze słoika wraz z zalewą, 1 łyżka żelatyny Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego ser i jajka warto wyciągnąć wcześniej z lodówki. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia

Ciastkozercy
Mleczne przekładańce na waflach z czekoladą 187

przynajmniej wiem, co jest w środku. Już planuję wykorzystać krem i wafle w innej wersji. Krem schłodzony twardnieje, ale i wtedy jest bardzo dobre, nie wiem, czy nie lepsze. Ciastka polałam tylko częściowo czekoladą, bo już mi się nie chciało jej podgrzewać i nie na wszystko starczyło. Jeśli chodzi o wafle, to wykorzystałam połowę ze standardowego opakowania kwadratowych wafli(...)Można przygotować z całego opakowania, ale wtedy krem i czekoladę przygotuj z podwójnej ilości składników. Nie wiem, jak długo ten krem można przechowywać (ale koniecznie w lodówce). U mnie ciastka wytrzymały do wtorku (a robiłam w niedzielę po południu) i były dalej pyszne. Składniki na ok 15 sztuk: Krem mleczny 1/4 szklanki 250 ml mleka 2-4 łyżek cukru

Anioszek w kuchni