Bisou . Składniki:Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:175g miękkiego masła200g mąki pszennej (użyłam tortowej)1,5 łyżeczki sody (możemy zastąpić 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia)1 łyżeczka cynamonu100- 120g jasnego brązowego cukru2 jajka3 łyżki naturalnego miodu2 bardzo dojrzałe banany (razem ze skórką 350g)100g poszatkowanych daktyli50g poszatkowanych orzechów włoskichPolewa:2 łyżki naturalnego miodu25g masła50g(...)orzechy i wymieszać łyżką. 4. Ciasto przełożyć do formy z kominem o średnicy 24cm wysmarowanej masłem i posypanej delikatnie bułką tartą. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia i ostrożnie wyjąć z formy, odwracając blaszkę do góry dnem. Polewa
Mała CukierenkaMarchewkę osączyć i dodać ją do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x25cm lub 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przekroić je w poziomie
Mała Cukierenkawiórków kokosowychcukier puderMasło, cukier, cukier waniliowy, 4 żółtka oraz szczyptę soli dokładnie zmiksować na jasny, gładki krem. Następnie zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wsypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi.Białka ubić na bardzo sztywną pianę i połączyć delikatnie z przygotowanym ciastem.Przygotować tortownicę o średnicy 28 cm, natłuścić i obsypać bułką tartą. Nałożyć ciasto, równomiernie
Złote przepisyformułujemy z nich podłużne pałki, które przekładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą pałkę nacinamy po skosie w 3-4 miejscach i posypujemy je sezamem.Pałki kukurydziane pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C.Rada: pałki możemy pozostawić do wyrośnięci na ok. 30 min., lub piec od razu.Smacznego
Moniki Smakołykipiekarnik. Czekamy aż wyrośnie, ok. 1,5-2 godziny.Gdy już wyraźnie podrośnie, włączamy piekarnik i nagrzewamy do 220 ° góra- dół. Jak rosło w piekarniku, to wyjmij foremki przed nagrzaniem. Pieczemy 40 min. w tym po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 °.Moje foremki są dość grube, więc po 40 min. wyjmuję z nich chleb i piekę jeszcze 10 minut
Pasje Jolkioraz kilka łyżek amarantusa. Maczaj każdą różyczkę w przygotowanej mieszance. Układaj różyczki w naczyniu żaroodpornym. Dodaj pokrojonego świeżego ogórka oprószonego pieprzem.Pieczenie:Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 10-15 minut. Jeżeli chcecie się czymś podzielić, piszcie w komentarzu. Smacznego!PrzedPo
Eat Shrimpsodstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny ( tym razem marynowałam mięso ponad 20 godzin).Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (takiego z przykrywką), polewamy resztą marynaty, przykrywamy i pieczemy w 90 stopniach przez 8 godzin. W między czasie przewracamy je około 2 razy.Bułki możemy przygotować dzień wcześniej albo w czasie gdy mięso się marynuje.Cebulę kroimy w drobną kosteczkę(...)danie było przekąską dla większej ilości osób) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy je żółtkiem po czym odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.Gdy wyrosną pieczemy je w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15-20 minut.Odstawiamy na kratkę do wystudzenia.Upieczone mięso za pomocą widelców rwiemy na strzępy.Układamy je na przekrojonych bułkach.Opcjonalnie możemy dodać
Mienta blogPyszne, rozpływające się w ustach ciasteczka przełożone marmoladą. Czas pieczenia: 20 minut Temperatura pieczenia: 180 °C Składniki:3 szkl mąki1/3 szkl cukru kryształu30 dag margaryny3 jajka3,5 łyzki octu 10 %szczypta soli1 szkl cukru pudrumarmolada owocowaWykonanie:Z mąki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaIdealne do porannej niedzielnej kawki ! ;) Przepis jest od mojej babci, która piekła te ciastka kiedyś w kaflowym piecyku. Muszę powiedzieć że ich smak jest całkowicie inny niż z piekarnika ;) Ciasto idealne jako na te ciastka z maszynki, ja natomiast część zrobiłam zgodnie z ich przeznaczeniem (w maszynce), a część z cukrem ... PYCHA ! Składniki :1 kg mąki20 dag cukru15(...)godzinę.Po tym czasie wyciskamy ciastka przez maszynkę lub rozwałkowujemy ciasto i tak jak u mnie wycinamy foremką kształty.Ciastka posmarować mlekiem i obsypać cukrem.Ułożyć na papierze do pieczenia i piec w 180st.C ok. 10-15minSmacznego
charlotte gotujestopni. Białka należy ubić na sztywno, następnie po troszkę dodawać cukier ciągle ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia(...)niego wyłożyć ubitą bezę - średnica koło ok 20-25 cm. Boki bezy należy podciągnąć troszkę to góry, aby zrobić miejsce na późniejsze wypełnienie bitą śmietaną i owocami.Przez 5 minut pieczemy bezę w temperaturze 180 stopni, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy bezę przez 90 minut.Po upieczeniu, bezę pozostawiamy w uchylonym piekarniku, aż do wystygnięcia.Myjemy owoce
Serce zamknięte w formie pysznościdekoracji (ja wykorzystałam czekoladowe ażurki) kilka borówek amerykańskich do dekoracjiWYKONANIE:Do tego tortu wykorzystałam tortownicę o średnicy 21 cm.Na początku wykładamy formę tortownicy papierem do pieczenia bądź smarujemy masłem i posypujemy mąką.Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.Obie mąki i kakao przesiewamy i odkładamy(...)miski.Oddzielamy białka od żółtek. Białka dajemy do większej miski, a żółtka do mniejszej.Ubijamy białka dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy cukier (po kilka łyżek).Następnie do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet i wszystko mieszamy, masa troszkę się zwiększy i szybko przekładamy do ubitych białek i razem mieszamy.Po wymieszaniu dodajemy mąki i kakao (na dwa razy) i mieszamy szpatułką
Serce zamknięte w formie pysznościudekorowałam tort czekoladowymi serduszkami i startą czekoladą) kilka borówek amerykańskich do dekoracjiWYKONANIE:Do tego tortu wykorzystała tortownicę o średnicy 21 cm.Na początku wykładamy formę tortownicy papierem do pieczenia bądź smarujemy masłem i posypujemy mąką. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Obie mąki i kakao przesiewamy i odkładamy(...)miski.Oddzielamy białka od żółtek. Białka dajemy do większej miski, a żółtka do mniejszej.Ubijamy białka dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy cukier (po kilka łyżek).Następnie do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet, wszystko razem mieszamy. Masa troszkę się zwiększy i szybko przekładamy do ubitych białek i razem mieszamy.Po wymieszaniu dodajemy mąki i kakao (na dwa razy) i mieszamy szpatułką
Serce zamknięte w formie pysznościpołówki cytryny i wyciskamy sok. Żółtka ucieramy dokładnie z cukrem, sokiem i skórką z cytryny i miękką margaryną (można zrobić to mikserem).Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia(...)dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę.Delikatnie łączymy pianę z białek z masą, najlepiej za pomocą trzepaczki.Gotową masę przekładamy do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Pieczemy około 30 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu i dekoracji.Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i dekorujemy przestudzone
Ciastkozercymamy papilotek, foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien
CiastkozercyMAGiczne, maślane ciasteczka, to z pewnością najlepsze ciacha jakie dotychczas upiekłam, a jest tego sporo... O ich smaku niech świadczy fakt iż w ciągu tygodnia, czyli tylko siedmiu dni, piekłam je już trzykrotnie i to dwa razy z podwójnej porcji. Te ciacha są po prostu nieziemskie! Cudowny zapach unoszący się przy ich wypieku, do tego jeszcze wprost bajeczny smak (lekko(...)karmelowy), czy trzeba jeszcze lepszych rekomendacji... Dodatkowo ciacha są bezglutenowe, bezjajeczne i mogą być także bezmleczne gdy użyjemy bezmleczną margarynę. Ja piekłam je na maśle, które jest co prawda bez laktozy (bo z ukwaszonej śmietanki) ale bezmleczne nie jest. I nie wiem czy oryginał smakuje tak samo, czy u mnie sprawiło to masło z dodatkiem syropu z buraków (pewnie
Smaczne Zdrowe