Układamy papier na blaszce, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Daktyle kroimy w kostkę.Masę dzielimy na 2 części i wykładamy na przygotowany papier, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni ( w oryginalnym przepisie podane było 140 stopni, ale ta temperatura była dla mnie za wysoka i beza zaczęła się przypalać(...)pieczemy 90 minut. Po upieczeniu bezę studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach przez kilka godzin, najlepiej jest zostawić ją na noc.Gdy beza jest już całkowicie wystudzona możemy zacząć przygotowywać krem.Daktyle kroimy w kostkę. Mascarpone miksujemy z masą kajmakową. W osobnej misce ubijamy na sztywno kremówkę, dodając pod koniec cukier puder. Następnie do masy kajmakowej dodajemy
Kulinarne przygody Gatityciepłe miejsce na jakiś czas - aż podrośnie, u mnie trwało to około 3 godziny, ale to tylko dlatego, że Mały ciągle wył jak zbliżałam się do kuchni 4. Nagrzać piec na 180 C góra-dół 5. Do zaczynu dodać mąkę i wyrabiać przez 10 minut. Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie robić to ręcznie, bo ciasto okropnie się klei, ale dodawanie(...)właśnie zróbcie. 6. Taka ilość ciasta wystarczyła mi na 12 babeczek i jedno ciasto w okrągłej formie. A pro pos formy - posmarujcie ją masłem i wyłóżcie papierem do pieczenia. 7. Kruszonkę robi się szybko - na patelni rozpuszczamy masło z cukrem i dodajemy mąkę - to wszystko zbija się w kuruszonkowe kuleczki. 8. W foremkach mamy ciasto, na nie kładziemy umyte
Matka ŻywicielkaZapiekany ryż z jabłkami robię dosyć często. Tym razem zainspirowałam się tym przepisem klik. Jednak zamiast zwykłego ryżu użyłam ryżu do risotto. Od teraz do tego
Ala piecze i gotujechrupiące. SKŁADNIKI 1 jajko szklanka mleka 6 łyżek mąki pszennej szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 3 jabłka cynamon cukier puder Mleko, jako, mąkę, proszek do pieczenia, sól miksujemy- ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Jabłka obieramy wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w plastry. Każdy plaster jabłka obsypujemy cynamonem, obtaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju
RAROSSAprzepis na sękacz. Już nawet nie pamiętam kiedy piekłam to ciasto, ale pamiętałam jego smak bardzo podobny do oryginalnego sękacza pieczonego nad ogniem. Ciasto pracochłonne chociaż raczej czasochłonne, ale smak rekompensuje czas pieczenia. Ja do mojego sękacza dodałam kawę dlatego jest ciemniejszy od oryginału. Przepis z pisma SMACZNEGO wydanie specjalne nr 14/2005 rrarossa@gmail.com
RAROSSAsoczyste ciasto, nie za słodkie:) Oczywiście zniknęło w błyskawicznym tempie;) Ciasto:2 szkl. mąki pszennej, 250g masła lub margaryny, 4 jajka, szkl. cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Stale miksując, dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem, powoli wsypywać do ciasta. Na koniec wlać(...)23x33cm. Ponadto: 1 kg świeżych truskawek, 2 białka, 1/2 szkl. cukru. Truskawki umyć, usunąć szypułki, większe przepołowić. Rozłożyć je równomiernie na całym cieście. Piec ok. 45min w temp.180st. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Pianę wyłożyć na podpieczone ciasto, piec jeszcze ok. 15min w temp. 180st, aż wierzch się zrobi złocisty. Smacznego
Z miłości do słodkościjednak lubię zaskoczyć bliskich łącząc owoce z mięsem. Tak jak w tym przypadku. Kruche, delikatnie mięso z kurczaka, kwaskowe porzeczki i szczypta ostrej papryki. Całość nie jest smażona, lecz pieczona bez dodatku tłuszczu!! Zatem jedzmy bez wyrzutów sumienia;):) Składniki:1/2 kg filetu z piersi kurczaka, cebula, 100 g czerwonych porzeczek, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz, łyżka oleju. Przygotowanie Mięso umyć(...)posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, dodać umyte i odszypułkowane, rozgniecione porzeczki. Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Farszem wypełnić kieszonki w mięsie. Spiąć wykałaczką. Włożyć do rękawa do pieczenia i piec ok. 35 min w temp. 200st
Z miłości do słodkościszklanki mleka, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 70g stopionego masła, 1/3 szklanki cukru pudru, 3/4 łyżki suszonej lawendy. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem pudrem. Mleko połączyć ze stopionym masłem i rozkłóconymi jajkami. Wymieszać ze suchymi składnikami. Na koniec dodać lawendę i dokładnie wymieszać. Smażyć na odrobinie oleju małe placuszki
Z miłości do słodkościśmietanki 30 lub 36% 250 g ricotty Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć na dwa dni - dużą rolę odgrywa tutaj stygnięcie, chłodzenie i studzenie ;) Pierwszego dnia pieczemy zatem biszkopt i przygotowujemy oba kremy, drugiego natomiast składamy ciasto do kupy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po łyżce cukru pudru, cały czas miksując na najwyższych obrotach(...)miksujemy kilka sekund do połączenia się masy. Mąki przesiewamy i mieszamy ze sobą, dodajemy do jajek i delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do blaszki z dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków nie smarujemy niczym) i pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i rzucamy na podłogę z wysokości kolan, a następnie wkładamy ponownie
sama złodyczpomocą haków do ciasta drożdżowego lub szybko zagniatamy ręką. Formujemy kulę i przekładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy i przekładamy do blachy, wyrównując palcami. Pieczemy 15 min pod obciążeniem (np. z fasoli lub brudnego hajsu), na kolejnych 15 pozbywając się go i rumieniąc ciasto. Cukier ucieramy z jajkami, a gdy masa dobrze(...)dodajemy barwniki spożywcze: fioletowy, niebieski, zielony, różowy, pomarańczowy i żółty. Co istotne, dodajemy ich naprawdę odrobinę, wystarczą 3 krople na końcu łyżeczki ze względu na fakt, że kolory podczas pieczenia stają się milion razy bardziej wyraziste i to, co początkowo pastelowe w końcowej fazie będzie dużo intensywniejsze. Gdy 6 porcji serowych jest już dokładnie wymieszanych wylewamy je po kolei
sama złodyczpomidorów (koktajlowych lub 3 duże pomidory) 1/2 cebuli szczypta cynamonu 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki świeżego oregano, posiekanego 1 łyżka koperku, posiekanego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 150 g mąki pszennej sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie(...)Pomidory pokrój w drobną kostkę i włóż do miski (razem z pestkami i wyciekającym sokiem). Cebulę drobno posiekaj i dorzuć do pomidorów. Dodaj cynamon, posiekane zioła i proszek do pieczenia, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę do uzyskania ciasta o konsystencji ciasta naleśnikowego (ilość mąki będzie zależała od ilości soku z pomidorach). Odstaw ciasto
Chilli Czosnek i Oliwalaska wanilii 120g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej (skrobi) Ciasto francuskie wyłożyłam do dwóch równej wielkości blach do pieczenia, najlepiej o wymiarach 21x25/26 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Upiekłam na złoto w 200 stopniach. Studzę. Przygotowuję masę. Zagotowuję 3 szklanki mleka wraz z cukrem i masłem oraz wanilią (wydłubanymi ziarenkami oraz łupinką). Jajka, żółtka miksuję
W kuchni Karmel-itkiWcześniej piekłam ciasto o tej samej nazwie, przepisem na nie również się podzielę, ale odwzorowanie ciastek dostępnych w sklepie wydawało mi się fajnym pomysłem, idealnym na przyjęcie. Pytanie tylko czy można to nazwać plagiatem? Chyba lepiej plagiatem niż nędzną podróbką:) Zmotywowana więc do wykonania kopii na miarę pierwowzoru wzięłam się do dzieła. Ciastka nie wymagają żadnego pieczenia
ciastkarnia na kruchym spodzieskomentowała mama: nie możesz sobie znaleźć tańszego hobby? no tak mogłabym tylko pytanie co ty byś jadła do kawy? No i podążając za tą myślą, staram się piec i rozwijać. Dzisiaj czas na babeczki, ciasto miodowe, masa ajerkoniakowa polana dwukolorową polewą czekoladową brzmi nieźle? ale to jeszcze nie wszystko w środku babeczki umieściłam masę karmelową, poezja(...)polewa dwukolorowa masa karmelowa z puszki albo mleko zagęszczona słodkie Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta połączyć na stolnicy i wyrobić na gładkie ciasto. Wyłożyć je do foremek na babeczki i piec 20 minut w 150 stopniach. W szklance mleka rozpuścić mąkę a pozostałą część mleka zagotować. Gdy mleko zawrze dodać rozpuszczoną mąkę i mieszać do uzyskania konsystencji budyniu.Gotową masę
ciastkarnia na kruchym spodziezbliżającej się Wielkanocy. Wówczas nie ma za dużo czasu, a paczkowane ciasto pozwala nam w ferworze przygotowań zaoszczędzić kilkanaście minut. :) Czas przygotowania: 35 minut (w tym czas pieczenia około 15min) Ilość porcji: 16 Składniki: 15 jajek przepiórczych ( opakowanie) Opakowanie ciasta francuskiego XXL ( niecałe 400g) 350g pieczarek cebula natka pietruszki łyżka masła sól Jajka przepiórcze gotujemy na twardo(...)samej wielkości. Nakładamy na nie powstały farsz pieczarkowy. Na jego środku układamy jajko i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zamykamy ciasto francuskie w kieszonki mocno zakręcając brzegi by w trakcie pieczenia ciasto się nie rozwinęło. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na jakieś 10-15 minut w zależności od ciasta. Obserwujemy kolor kieszonek. Wyjmujemy kiedy cisto się zarumieni. Danie
Kolizje Smaków