pieczen - 12156 przepisów (strona:299/811)

Tarta z gruszką i szpinakiem 228

Ciasto zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na około godzinę. Po godzinie wyjmujemy większą część schłodzonego ciasta z lodówki i umieszczamy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wałkujemy do rozmiaru formy do tarty. Odrywam jeden papier a na drugim przenosimy ciasto do formy. Odwracamy ciastem w dół, dopasowujemy do tarty(...)odrywamy papier. Ciasto dokładnie dociskamy do ścianek formy. Boki tarty muszą być ładnie upieczone, by farsz przy nakładaniu nie wypłynął. Przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem i wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Obciążamy grochem lub fasolą i zapiekamy 15 minut w temp 190 stopni. Po tym czasie usuwamy obciążenie i wstawiamy ponownie na około 13-15 minut, aż nabierze

Kolizje Smaków
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 260

najmniej przetworzonej formie. Zalecane są szczególnie pełnoziarnisty chleb oraz kasze. Grecy jedzą bardzo dużo chleba, nawet do posiłków zawierających ryż czy makaron. Kreteńczycy w latach 50. piekli własny chleb z mąki pszennej lub jęczmiennej, którą mielili w lokalnym młynie. Czerstwego chleba nie wyrzucano tylko zjadano jako paximadi (sucharki). Chleb zawierał dużo otrąb, biały chleb spożywano jedynie w czasie świąt(...)danie 2-3 razy w tygodniu. Owoce zaś jadali po posiłku jako codzienny deser, były to sezonowe świeże owoce lub w formie suszonej. Sławne greckie ciasta nasączone słodkim syropem piekli raczej od święta. Rośliny strączkowe, orzechy i nasiona Produkty te są bardzo dobrym źródłem zdrowego tłuszczu, białka oraz błonnika. Co najmniej dwa razy w tygodniu na główny posiłek należy zjeść

Chilli Czosnek i Oliwa
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 227

się z tażin. Ma twardą skórkę i miękki środek. Moja Siostra stwierdziła, że wygląda podobnie, ale te w Maroku były miększe. Jednak ja nie mam do dyspozycji tradycyjnego marokańskiego pieca opalanego drewnem:) Przygotowanie khobz jest czasochłonne, jednak większość tego czasu jest przeznaczona na wyrastanie ciasta. Ciasto zawiera w sobie sporo wody, którą należy stopniowo wgniatać w ciasto, delikatnie skrapiając(...)wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części z każdej uformuj kulę. Dużą blachę (lub dwie mniejsze) wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nim kule ciasta i delikatnie naciskając ciasto dłońmi, spłaszcz je i rozciągnij, do uzyskania płaskich dysków. Posyp chlebki nasionami sezamu i wciśnij je w ciasto. Przykryj chlebki ściereczką

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami i serem 245

sezonie przygotowałam już dla Was elegancką sałatkę z cukinii i zielonej fasolki, greckie placuszki oraz włoskie penne z kiełbasą i cukinią. Tym razem zapraszam Was na aromatyczne roladki z pieczonej cukinii nadziewane suszonymi pomidorami, serem gorgonzola i bazylią o dźwięcznej włoskiej nazwie - Involtini di zucchini. Idealnie nadają się na przystawkę na przyjęciu, podane z dobrze schłodzonym wytrawnym białym winem(...)Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W miseczce wymieszaj oliwę z rozgniecionym ząbkiem czosnku i pieprzem. Osusz plastry cukinii ręcznikiem papierowym. Rozłóż je na lekko naoliwionej blasze do pieczenia i skrop marynatą. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 - 15 min., aż lekko się zrumienią. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Możesz je wstawić do lodówki i przechować

Chilli Czosnek i Oliwa
Krem z dyni i pomidorów 218

się na widok dyniowych pyszności. Krem z pieczonej dyni i pomidorów składniki: 1kg dyni 4 pomidory 2 ząbki czosnku 1 cebula bulion warzywny  1 łyżka serka mascarpone - opcjonalnie sól, pieprz chilli w proszku świeży tymianek wykonanie: Dynię obieramy ze skory, pozbawiamy ją pestek i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około

Przysmaki Karolki
Kurczak Tandoori 300

Popularne danie kuchni indyjskiej. Pieczone mięso z kurczaka uprzednio marynowane w jogurcie z dodatkiem wielu przypraw, które nadają mu ciekawego pikantnego smaku. Jako dodatek polecam raitę ogórkową np. z TEGO przepisu.Składniki:4 pałki lub podudzia z kurczaka1 łyżeczka startego imbiru2 ząbki czosnku1-2 małe suszone chilli1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki1 łyżeczka garam masala1/2 łyżeczki roztartych nasion kuminu1/2 łyżeczki solisok(...)Następnie dodać jogurt naturalny, ponownie wymieszać. Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin a najlepiej na całą noc.  Wyjąć z lodówki godzinę przed pieczeniem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Pałki ułożyć na ruszcie i piec 30 minut. Obrócić na drugą stronę, gdy mocno się przypieką. Podawać od razu po upieczeniu z ryżem

wyzwania kuchenne
Bułki szwajcarskie 182

Dawno nie piekłam bułek..a co najważniejsze dawno nie jadłam tak pysznych bułek..Te bułeczki są proste do zrobienia..ja co prawda wyręczyłam się automatem do chleba, więc roboty przy nich praktycznie prawie nie było..ale zapewniam Was, że nawet jeśli ktoś nie ma wypiekacza to  warto pomęczyć się troszkę i samemu zagnieść ciasto, a potem upiec takie bułki(...)godziny.[ ja wyręczyłam się wypiekaczem do chleba].Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 lub 14 części i z każdej uformować kulkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Następnie posmarować wierzch bułek żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka, po czym naciąć każdą z nich w kształcie krzyża (jak na szwajcarskiej fladze).Można posypać ziarenkami .Piec

Moje domowe kucharzenie
Sernikowe tartaletki z malinami 334

mają być rustykalne, a nie gładkie. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni C z termoobiegiem, wkładamy blachę z serniczkami i zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy tartaletki  przez około 30 minut, przykrywamy papierem do pieczenia i ponownie zwiększamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Studzimy. Deser gotowy! Po upieczeniu sernikowe tartaletki możemy polać musem malinowym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pączki z jabłkami 169

ciut łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 3 łyżki rozpuszczonej margaryny lub masła, 3 jabłka (papierówki) pokrojone w mała kostkę, olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę, sól, proszek do pieczenia umieszczamy w misie robota, wlewamy rozpuszczoną margarynę i wbijamy jajko, wszystkie składniki oprócz jabłek mieszamy hakiem robota, aż powstanie elastyczne ciasto. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, mieszamy łyżką. Formujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta czekoladowo - kokosowo - malinowa 285

Kochani pieczemy tartę :) Jest naprawdę przepyszna i szybka w wykonaniu.  Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki ( uniwersalnej) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki kakao 150 g masła drobno pokrojonego 2 duże żółtka Masa:  150 g białej czekolady 2 łyżki żelatyny w prożku 1 szklanka śmietany kremówki 30% 3/4 szklanki  cukru 500 g kremowego(...)stolnicy rozwałkuj placek i umieść go w tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Ciasto dociśnij dobrze do dna i ścianek, połóż papier pergaminowy i wysyp fasolą albo grochem aby obciążyć placek. Piecz przez 10 min w temperaturze 200C góra i dół, następnie ściągnij papier do wypieków z obciążeniem i piecz jeszcze jeszcze przez 10 minut na złocisty kolor. Wyjmij Ciasto z pieca

Niezły Młynek
Współpraca z firmą Skworcu 231

MORWY BIAŁEJ do wypieku ciast, tart a nawet wyrobu wina.   16 .Przyprawa do serników i mas serowych  17. Przyprawa do Masła to doskonała dodatek do grillowanego pieczywa, pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla. Można nią również posmarować tosty i upiec w tosterze. Dzięki niej można przygotować  w sposób prosty chrupiące, złociste i niezwykle aromatyczne grzanki czosnkowe(...)bądź też na patelni na złocisty kolor. 18. Przyprawa węgierska do gulaszu , leczo, do dań mięsnych . 19. Caffe de Paris  Zastosowanie: Do dipów oraz sosów, masła ziołowego, sałatek, pieczonej i grillowanej ryby.Skład: Skórka i trawa cytrynowa, pietruszka nać, koperek, cebula, szczypiorek, sól, papryka czerwona, pieprz czarny, czosnek granulowany.  20. Kardamon charakteryzuje się łagodnym aromatem o eukaliptusowej

Słodkości i nie tylko
Baked potatoes #1 228

Ziemniaki są bardzo wdzięcznym tematem kulinarnym. Można podawać je na wiele sposobów- gotować, smażyć, piec... faszerować. Przygotowując farsz można dać ponieść się fantazji, wszystko zależy od naszego gustu i podniebienia.  Ja pozostając w kręgu szpinakowo- ziemniaczanych fascynacji (1. z nich tutaj) na dzisiejszy obiad zdecydowałam się na... Zapiekane Ziemniaki Faszerowane Szpinakiem Składniki: duże ziemniaki  szpinak mrożony lub świeży(...)Przygotowanie: Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, następnie pozostawiłam do wystudzenia Szpinak podsmażyłam na oliwie z dodatkiem czosnku, śmietaną, startym serem oraz przyprawami Ziemniaki ponacinałam i nadziałam szpinakowym farszem, pod koniec pieczenia można posypać startym serem Piec w 200 st. przez 30- 40 min. W zależności od okazji podane w takiej formie mogą stanowić przystawkę lub dodatek do dania głównego

bastalena
No i co, że barszcz z papierka 197

Całość doprawiłam do smaku solą, pieprzem. Pozostawiłam do wystudzenia. Dobry moment na przygotowanie foremki do pieczenia i dodatków do dekoracji. Standardową tortownicę wyłożyłam tylko na spodzie folią do pieczenia i lekko oprószyłam mąką. Na środku ustawiłam szklankę (jeśli macie wkładkę z kominem, szklanka jest zbędna ;)) 1 roztrzepane żółtko sól do dekoracji ziarna kminku Wyrośnięte ciasto wyjęłam

bastalena
"Kupa Trupa" czyli wojownicze burgery Ninja 240

kiełbaski wetknęłam w burgery w odpowiednie anatomicznie miejsca- głowa, ogon, nogi i owinęłam folią do pieczenia, aby zapobiec nadmiernemu spieczeniu. Żółwie zapiekłam w 180st. przez 20min. Pod koniec pieczenia zdjęłam folię.  Bułki lekko podpiekłam. Na spodzie każdej rozsmarowałam kleks majonezu, ułożyłam liść sałaty, następnie burgero- żółwia, na nim plaster sera i całość "zlałam" ketchupem.  Znalezione

bastalena
Child time. Julia. A kisz mi stąd! 210

szklanki zimnej wody 1 łyżeczka soli Mąki przesiałam do miski. Dodałam pokrojone w kostkę zimne masło, sól oraz wodę. Składniki zagniotłam. Ciasto schłodziłam przez 1h w lodówce. Formę do pieczenia wysmarowałam masłem. Ciasto rozwałkowałam, wyłożyłam nim formę, nakłułam widelcem i zapiekłam wstępnie przez 15min. w 150st. Farsz 1 duży por (bez zielonych liści) 200g zielonego groszku (mrożonego) 200g kukurydzy(...)sól Składniki na masę jajeczną zmiksowałam przez 2min. Na podpieczone ciasto wyłożyłam farsz warzywny (podsmażonego pora, groszek i kukurydzę), a następnie całość zalałam masą jajeczną. Powtórnie wstawiłam całość do pieczenia na 20-25min. Quiche powstało na potrzeby akcji LATO 2014 W KUCHNI Z JULIĄ CHILD zorganizowanej na Durszlaku... i na sobotni obiad

bastalena