pieczen - 12156 przepisów (strona:292/811)

Świąteczne babeczki. Bez zapachu piernika 211

sobie myślę, że wszystkim w głowach już tylko piernikowe smaki. Lukrujemy pierniczki wyczekujące w puszkach od miesiąca, albo dopiero pieczemy takie na ostatnią chwilę. Przełożony powidłami piernik czeka w spiżarni. Na stole pysznią się makowe strucle, w lodówce czeka sernik i wszystkie wytrawne dania - pierogi, uszka, barszczyk... Jak dobrze, że większość tych smakołyków można przygotować troszkę wcześniej - dzięki temu tych(...)głęboko śpią...Ja jednak, wyłamując się z szeregu, chcę Wam zaproponować pyszne babeczki, które będą pasować nie tylko na Święta. Połączenie słynnego red velvet z twarożkowym kremem jeszcze przed pieczeniem - czyż nie brzmi intrygująco...? Efekt jest bajeczny - ślicznie wyglądają czerowono-białej zawijasy, szczególnie jeśli opakujemy je w soczyście zielone papilotki. Moje powędrowały ze mną kilka dni temu z wizytą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z kasztanami. Miodowe 171

kasztany, ale zamiast świeżych, spokojnie można użyć takich z puszki. Cudownie będą chrupać.Pomysłodawczynią była oczywiście Maggie, której geniusz w wyszukiwaniu takich pyszności niezmiennie mnie zdumiewa. Do wspólnego pieczenia dołączyła również Ania - koniecznie obejrzyjcie ich ciasta.Przepis z BBC.Ciasto kasztanowe Giovanniego SerrettoSkładniki:(na formę o średnicy 20 cm)225 g masła250 g miodu100 g jasnego brązowego cukru4 jajka350 g mąki(...)miski, wymieszać z proszkiem. Zrobić po środku wgłębienie, wlać masę jajeczno-maślaną. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką. Wsypać posiekane kasztany, połączyć.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki nasmarować masłem. Przelać masę, wyrównać wierzch. Posypać mieszaniną posiekanych kasztanów, orzeszków piniowych i soli.Piec w 180 st. C. przez 60-75 minut, aż do suchego patyczka.Wystudzić.Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kokosowa chałka - żeby było inaczej 201

zresztą też się w niej zakochałam już w momencie, gdy poczułam ten cudny zapach z piekarnika.Chałka jest na mleku kokosowym, z wiórkami kokosowymi na wierzchu, które podczas pieczenia nabierają apetycznie złotego koloru. Wybornie smakuje na przykład z dżemem truskawkowym, albo nutellą. A z żółtym serem stanowi połączenie niezwykle ciekawe - nam smakowało.Taka chałka to idealna propozycja na rodzinne(...)czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na trzy równe części. Z każdej uformować wałeczek długości około 40 cm, zapleść warkocz. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 30-45 minut.Chałkę posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać wiórkami kokosowymi.Piec w 190 st. C. przez 30-40 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A od jutra zaczynamy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Poniedziałkowe narzekania i babeczki z marchewką 233

pracy. Najlepiej marchewkowe - nie mam pojęcia, skąd mu to przyszło do głowy. Najpierw myślałam o formie kwadratowej, gdzie ciacho można by pokroić na zgrabne kwadraty, jednak w gazetce Pieczenie jest proste, nr 1/2007 w oko wpadły mi marchewkowe babeczki. Ślicznie wyglądały z maleńkimi, marcepanowymi marchewkami. Wczytałam się w przepis - orzechy laskowe do marchewki pasują bardzo. Nie wahając się(...)jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać marchewkę, zmiksować.Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, aż do suchego patyczka.Wystudzić na kratce.Marcepan zagnieść z cukrem pudrem. Odłożyć nieduży kawałek, resztę zafarbować żółtym i czerwonym barwnikiem spożywczym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka budyniowa 327

była doskonałym pretekstem do upieczenia babki. Nie mogłam się jednam zdecydować - kusiły mnie dwie. Składniki miałam w domu do obu. Niewiele więc myśląc, we wtorek zabrałam się za pieczenie - po trzech godzinach całe mieszkanie intensywnie pachniało, a na stole dumnie prężyły się dwie sztuki. Obie udane, wyrośnięte i puchate. Pełen sukces i dzika radość. Hmm... Może nawet wielkanocna(...)Partiami dodawać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. W trzech partiach dodać pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką.Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.Piec w 180 st. C. przez 50 minut, do suchego patyczka.Przestudzić, wyjąć z formy.Czekoladę posiekać, zalać kremówką, rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.Babkę ułożyć na talerzu spodem do góry

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Letni tort - nie tylko na urodziny 433

sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Po jednym dodawać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do formy masę, wyrównać wierzch.Piec w 160 st. C. przez 35-40 minut.Wyjąć z piekarnika, upuścić na ziemię z wysokości 50 cm, wstawić z powrotem. Zostawić(...)koniec ubijania dodając partiami cukier. Po jednym dodawać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać mąkę z kakao, miksując na najniższych obrotach.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do formy masę, wyrównać wierzch.Piec w 160 st. C. przez 35-40 minut.Wyjąć z piekarnika, upuścić na ziemię z wysokości 50 cm, wstawić z powrotem. Zostawić do wystudzenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O tajemniczej maszynce do lodów słów kilka. I ciasteczka z mąki gryczanej 202

łyżeczki soli1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki wódki karmelowej1 łyżka miodu1 jajko95 g miękkiego masłaMąkę przesiać z kakao, wymieszać z mielonymi migdałami, mąką kokosową, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać masło, rozgnieść w palcach na kruszonkę. Jajko roztrzepać z miodem i wódką, dodać do ciasta, dokładnie(...)połączyć.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc.Rano formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć widelcem, odciskając wzorek.Piec w 175 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Pogoda nadal dopisuje, ale podobno w weekend ma się popsuć. Musimy się więc

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rozgrzewający krem z kalafiora. I o gotowaniu obiadów 200

niczego, na już, a czasem nawet na wczoraj.Ja, o ile uwielbiam piec, tak gotowanie nie kręci mnie jakoś specjalnie. I tu się z C. doskonale dobraliśmy - on gotuje, ja piekę, i wszyscy są szczęśliwi i zadowoleni.Ci, co czytają mojego bloga nieco uważniej wiedzą, że C. dostał nową pracę. Wraca do domu późno - za późno, żeby zabierać się za gotowanie. Normalnie(...)dobrze odcisnąć. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z ziemniakami.Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać na bardzo cieniutkie placuszki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Posypać solą i pieprzem.Piec w 180 st. C. przez 10-20 minut, aż się zrumienią i będą chrupiące.Przestudzić na blasze, przełożyć na talerz.Pietruszkę i ziemniaki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Korzenna tarta z dynią 184

zachować do innego wypieku) rozwałkować, wyłożyć nią formę do tarty.Gęsto nakłuć widelcem, a następnie przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i wysypać ceramicznymi kulkami (lub grochem czy fasolą).Piec w 180 st. C. przez 15 minut.Usunąć z ciasta kulki i papier.Piec kolejne 10 minut w 180 st. C.Przestudzić.Mus z dyni, jajka, kremówkę, budyń, cukier(...)cytryny i przyprawy umieścić w misce. Zmiksować tylko do połączenia składników.Masę wyłożyć na podpieczony spód.Piec w 160 st. C. przez 30 minut.Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny.Przed podaniem ubić kremówkę z cukrem waniliowym, wyłożyć na tartę. Wierzch oprószyć kakao wymieszanym z cynamonem.Smacznego!Kto się skusi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb na maślance. Najprostszy 198

Pisałam już o tym, jak ostatnio polubiłam ciasta na maślance. Są niesamowicie wilgotne i mięciutkie, mają konsystencję po prostu idealną. Kupuję więc maślankę często, i piekę kolejne z nią ciasta. Ostatnio tak się jednak złożyło, że w domu była i maślanka, i ciasto. Nie mogłam upiec kolejnego, bo nie było komu jeść. Pomyślałam więc sobie, że skoro ciasta(...)nią zainteresuje... To się zainteresowałam, i dorzuciłam ją do ciasta.Wyszło pysznie. Chleb jest miękki i wilgotny, choć odrobinę się kruszy. Kawałki roztopionego sera dodają mu smaczku.Nawet, jeśli nie pieczecie chleba w domu na co dzień, może skusicie się na taki weekendowy wypiek...? Jest łatwy, dość szybki, i jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi. A zapach świeżego pieczywa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duńskie bułki z parówką 218

horn - róg. Kiełbasiane rożki...? Dziwnie to brzmi... W praktyce ciasto drożdżowe, takie jak na bułki, cienko rozwałkowane, posmarowane pastą z ketchupu, musztardy i różnych przypraw, owijamy wokół parówek i pieczemy. I już! Idealna przekąska gotowa. Świetnie nadają się na drugie śniadanie, bo nie trzeba robić kanapek, ale też można je podjadać przy oglądaniu filmu. U nas zawsze znikają szybko(...)części po lekkim skosie. Szerszy koniec każdego paska posmarować sosem.Każdą parówkę podzielić na 3 części. Układać kawałek parówki na sosie, zawinąć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu.Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.Jajko roztrzepać z mlekiem, posmarować bułeczki.Piec w 180 st. C. przez 20 minut.Podawać ciepłe.Smacznego!Przepis idealnie pasuje do Skandynawskiej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierwsze świąteczne ciasteczka 212

się jednak do Wigilii - najlepiej przygotować je tydzień przed Świętami. Teoretycznie powinny mieć śliczny, czerwony kolor - moje wyszły nieco bardziej buraczane... Niemniej, smakują bajecznie, a zapach wypełniający dom podczas pieczenia zdecydowanie przywołuje na myśl świąteczne piosenki...Przepis pochodzi od Sally, a podrzuciła mi go w zeszłym roku Maggie.Ciasteczka red velvet z czekoladąSkładniki:(na 24 sztuki)200 g mąki pszennej30(...)lodówce przez 1 godzinę.Po tym czasie podzielić ciasto na 24 równe części (około 30 g), z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach - ciastka rozleją się na boki.Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut.Przestudzić na blasze, następnie przełożyć na kratkę.Przechowywać w szczelnym pojemniku.Smacznego!Listy świątecznych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tajemnicze duńskie słowa. I ciasteczka z melasą 207

ciasteczka - gdy tylko zobaczyłam je u Emilii wiedziałam, że też muszę takie mieć. Pachną piernikiem, ale mają typowe dla amerykańskich ciastek miękkie, lekko ciągnące wnętrze (ważne, żeby nie piec ich zbyt długo, bo będą kruche). Są obłędne, i nikt nie potrafił im się oprzeć. Szczególnie siostra C. była zachwycona, bo mogła się nimi zajadać do woli. Dlatego użyłam mąki orkiszowej(...)lodówce 30 minut.Cukier dokładnie wymieszać z cynamonem.Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i obtaczać w cynamonowym cukrze. Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy.Piec w 170 st. C. przez 10-12 minut.Ostudzić.Smacznego!Pierwszy raz użyłam w kuchni melasy. Tak naprawdę można spokojnie zastąpić ją miodem w tym wypadku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki pita. Domowy kebab w bułce. 303

pozostawić do ponownego wyrośnięcia.Piekarnik wraz z blachą, na której będą pieczone pity nagrzać do temperatury 250 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka).Gdy piekarnik osiągnie porządaną temperaturę, pierwszą kulę ciasta rozwałkować na płaski placek. Ja robię to w ten sposób, że papier do pieczenia oprószam mąką, kładę na nim kulę ciasta i mocno ugniatając rozpłaszczam ją deską(...)krojenia na placek o grubości 5 - 6 mm. Tak przygotowany placek wraz z papierem przekładam na gorącą blachę i wkładam do gorącego piekarnika. Placki należy piec przez 7 - 8 minut. Bułka powinna zacząć puchnąć po upływie 2 - 3 minut od włożenia do piekarnika.Po upieczeniu pierwszej bułki, powtórzyć czynności z punktu 4.Uwaga! Bułki po rozwałkowaniu/rozpłaszczeniu muszą natychmiast zostać

Gospodyni Miejska
Ciastka z masłem orzechowym 279

jajo;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Sposób przygotowania:Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.Stale miksując dodać masło orzechowe oraz jajo.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta stale miksując.Z ciasta formułować kule, spłaszczać je trochę, obtaczać w cukrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka

Gospodyni Miejska