ugotowaną kaszą, posiekanymi orzechami, rodzynkami, cynamonem i syropem z agawy.Jabłka ułożyć w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i nadziać je przygotowaną masą.Przykryć ściętą górą.Piec przez 25-35 minut (w zależności od wielkości jabłek).Smacznego
Kraina Miodem Płynącaposypackoperkiem.Na wierzchu ulozyc kilka wiorkow masla.Zagiac brzegi i gore folii robiac torebke,w ktorej bedzie piekla sie ryba.Piekarnik nagrzac do 200 ° C.Wlozyc ryby do goracego piekarnika i piec okolo 25-35 minut.Czas pieczenia zalezy oczywiscie od wieloksci ryb.10 minut przed koncem rozchylic folie,jesli chcemy rybki troche przypiec,zrumienic.Smacznego!DLACZEGO WARTO JESC RYBY ?Poniewaz jest to pierwszy rybny post
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pamiętam czasy gdy w moim domu rodzinnym mama piekła co niedziele ciasto. Kawa, herbata i kawałek słodkości, chwila relaksu. Mam tyle przepisów do wypróbowania, jednak ciasto musi spełniać kilka warunków: nie za słodkie, niezbyt skomplikowane (chociaż podejmuję wyzwania w kuchni) i najlepiej takie, które zawsze wychodzi ;). Piec lubię, a to połowa sukcesu, ciągle się uczę, ale jest to słodka nauka(...)wystygło.Jajka, mleko, wanilię, cukier, kawę (rozpuszczoną w łyżeczce wody) roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę, sól i miksujemy. Dodajemy roztopioną czekoladę z masłem mieszamy.Formę oprószamy mąką wylewamy masę. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180ºC. Polecam
NA MOIM TALERZUpomarańczyoliwa z oliwekłyżka świeżej szałwii, posiekanejświeżo mielony pieprzsól morskaRybę oczyścić, oprószyć solą oraz pieprzem, skropić sokiem z pomarańczy i posypać świeżą szałwią. Skórę posmarować oliwą z oliwek. Piec na papierze do pieczenia w 200oC przez 20-30 minut, aż ładnie się zarumieni.Sos muślinowy:3 żółtka (w temperaturze pokojowej)sok z połowy cytrynypieprz białysól100 g masła200 ml śmietany kremówki
Food SquareWycinamy kółeczka, nakładamy farsz, sklejamy brzegi, dociskamy widelcemi układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Możemy na pierogach zrobić delikatny wzorek, posmarować roztrzepanym jajkiemi do nagrzanego pieca na ok. 15 minut w temp. 180 st. C.Gotowe. Znakomicie smakują z czerwonym barszczem.Smacznego
Maminek kulinarnyKtóż wie, co z tego będzie...?Od czapek wróćmy z powrotem do pogody. Jako, że zrobiło się naprawdę paskudnie, dzisiaj zaproponuję Wam pyszną, rozgrzewającą zupę. Bardzo prostą. Wszystkie warzywa pieczemy, przez co zyskują wyjątkowego, słodkiego posmaku. Ja użyłam marchewek, ale można dodać pietruszkę, ziemniaki, seler... Co kto lubi. Tylko wyobraźnia Was ogranicza. Odrobina czosnku i cebuli, nieco chilli zaostrzającego smak(...)Całość robi się szybko, a smakuje genialnie. Ma cudowny, optymistyczno-pomarańczowy kolor. Świetnie rozgrzewa. Mówię Wam - to idealna listopadowa zupa.Zupa krem z pieczonej marchewki z czosnkiemSkładniki:(na 8 porcji)2 kg marchwi2 cebule6 ząbków czosnku2 łyżki oliwy1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka suszonej bazylii1 łyżeczka suszonego estragonu1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego1/2 łyżeczki chilli w płatkach2 l bulionusólpieprzMarchewki obrać, przekroić wzdłuż
Pożeraczka, czyli raz adobrzecięcie w drobną kostkę. Jak sama zostałam gospodynią domową spróbowałam warzywa upiec w skórce i z tego zrobić sałatkę. Już nigdy nie wróciłam do gotowania warzyw we wodzie tylko je piekę w piekarniku. Warzywa nie tracą witamin tyle co gotowaniu, są w same w sobie tak słodkie i nadają cudownego smaku w połączeniu z całością. A jak się to połączy(...)pieprz do smaku musztarda ostra 2 łyżeczki majonez do smaku i ulubionej konsystencji sałatki SPOSÓB WYKONANIA : - warzywa umyć osuszyć, pozostawić w skórkach, blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią srebrną poukładać na tym nasze warzywa czyli marchew, ziemniaki, pietruszkę, seler,- warzywa za pomocą pędzelka posmarować olejem zapobiegnie to nadmiernemu przypaleniu oraz wysuszeniu warzyw- gotujemy jajka
Basia w kuchnicienko na blacie. Wykrawamy kółka dowolnej wielkości. Na środek każdego kółka wykładamy farsz i sklejamy tak jak pierogi. Układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy pieprzem. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni
Szefowa kuchninauczyła mnie moja Mama), że na każde jajko daję po 1 łyżce cukru (ksylitolu) i po 1 łyżce mąki, kiedyś dawałam pszenną- tortową , teraz daję orkiszową. Piekę zawsze bez dodatku proszku do pieczenia, puszystość gwarantuje dobre ubicie piany z białek. Dzięki temu, że czas pieczenia jest niezbyt długi i piecze się na dość niskiej temperaturze biszkopt przygotowany według(...)razem ubijamy. Na końcu dodajemy partiami mąkę i za każdym razem delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C na programie do pieczenia biszkoptów (gdy mamy taki) lub góra - dół, ok. 30 minut.Składniki masy jabłkowej:- 1,3kg musu jabłkowego lub jabłek prażonych- 2 galaretki cytrynoweObydwie galaretki
Smaczne Zdroweminut). Studzimy i obieramy. Kroimy na mniejsze części i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Z pozostałych składników robimy zalewę i polewamy nią buraki. Mieszamy. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. W trakcie pieczenia warto zamieszać kilka razy buraczki, aby równomiernie nam się przypiekały. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaZupa jest bardzo sycąca i aromatyczna, jak dla mnie idealna. Polecam abyście użyli do zupy dobrej jakości pomidorów, najlepiej tych malinowych. Od nich zależy cały smak. Krem z pieczonych pomidorów i papryki z gorgonzolą Składniki: 3 duże czerwone papryki 5 dużych pomidorów 1-1,5 szklanki bulionu warzywnego 3 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka(...)przekrajamy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Cebulę obieramy i również kroimy na pół. Na blaszce układamy pomidory w całości, papryki, cebulę oraz ząbki czosnku w łupinie. Posypujemy ziołami. Pieczemy przez 25 - 35 minut do momentu, aż skórka z papryk zacznie się zwęglać. Gorące warzywa wyjmujemy z piekarnika, przekładamy do miski i nakrywamy pokrywką. Odstawiamy na 15 minut
Mania Gotowaniajakie są różnice pomiędzy ich ukochanymi antipasti i w menu restauracji stosują te określenia zamiennie. Ale nie czepiam się, daleko mi od kulinarnego puryzmu :)Dzisiejszy przepis na bruschettę z pieczoną papryką pochodzi z książki "Kocham Toskanię" Giulii Scarpaleggia. Gdy brakuje letnich pomidorów, możemy zrobić pyszną sałatkę z pieczonej papryki, z dodatkiem ziół i czosnku, tworząc wspaniałą jesienną odmianę włoskiej kanapeczki(...)przekąskę lub przyjęcie. Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką czas przygotowania: 1 godz. Składniki: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 zielona papryka ząbek czosnku oliwa suszone oregano sól, pieprz do podania: świeża bazylia, chleb lub bagietka opcjonalnie opieczona w piekarniku lub na patelni grillowej Przygotowanie: Piekarnik ustawiony na opiekanie nagrzej do 190 stopni C. Czerwoną i żółtą paprykę umyj, przekrój
Chilli Czosnek i OliwaNastępnie je odcedzamy i odparowujemy. W międzyczasie mieszamy bułkę tartą z przyprawami. Ziemniaczki obtaczamy na talerzyku w panierce i przekładamy na wysmarowaną olejem blachę. Pieczemy w temp. 200 st. około 30 minut. W połowie pieczenia przekładamy ziemniaczki na drugą stronę, żeby się równomiernie upiekły. Smacznego
chwile dla mniektóre przepis opublikuję w środę). Co najważniejsze farro bardzo smakuje mojemu Mężowi i taką kaszę mógłby jeść. Mój dzisiejszy przepis z płaskurką to idealna na jesień pożywna sałatka z pieczonymi warzywami i fetą. Buraczki, marchewka i dynia po upieczeniu nabierają niezwykle pociągającego smaku, który świetnie komponuje się ze słonym serem i sosem na bazie octu balsamicznego. Sałatkę możecie śmiało zabrać(...)bulgurem, komosą ryżową a nawet kuskusem.Pisząc informacje o płaskurce, korzystałam z tej i tej strony, oraz z książki Kocham Toskanię Gulii Scarpaleggia. Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą zainspirowałam się tym przepisemna 4-6 porcjiczas przygotowania: 1 godz.Składniki: 3 buraki 2 duże marchewki 1/4 małej dyni, np. hokkaido 1 łyżka oliwy sól, pieprz
Chilli Czosnek i Oliwakażdej muffinki. Papierowe papilotki umieszamy w metalowej formie na muffiny i napełniamy je masą do około 3/4 wysokości. Na wierzch każdej układamy plasterki jabłka. Babeczki pieczemy 25-30 minut. Po mniej więcej połowie czasu pieczenia, gdy widocznie już urosną do góry ich wierzch smarujemy niewielką warstwą rozkłóconego jajka za pomocą pędzelka i posypujemy niewielką ilością cukru trzcinowego. Dopiekamy
Symfonia Smaków