przygotowac. Niektore bardzo wyszukane, niektore proste.Dzis postawilam wlasnie na prostote. Po trochu z braku czasu, a po trochu dlatego, ze bardzo lubie ziemniaki w takiej wlasnie formie. Poza tym pieczone ziemniaczki doskonale pasuja do wszelkich grillowanych pysznosci, a przeciez lato to czas grillowania. Dodatkowo posypka z ziol dodaje im aromatu i sprawia, ze smakuja jeszcze lepiej.skladniki:mlode ziemniakiolej sezamowymieszanka ulubionych(...)pieprzwykonanie:Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Nastepnie przelewamy zimna woda i obieramy. Doprawiamy sola i pieprzem i mieszamy z 2 lyzkami oleju sezamowego. Przekladamy na blache. Pieczemy ziemniaki w piekarnku nagrzanym do 250°C przez 15-20 minut.Po upieczniu, gdy sa jeszcze cieple obtaczamy je w mieszance posiekanych, swiezych ziol.Polecam te ziemniaczki do salatek i mies z grilla.Smacznego
Przysmaki Karolkikurczak faszerowany ryzem I paprika z pieczonymi warzywami Najpierw natarlam kurczaka przyprawami , skropilam sokiem z cytryny I wlozylam na godzine do lodowki. Ugotowalam pol szkl ryzu, dodalam przypraw, 2 lyzki stopionego masla ,plus skrojona papryke. Wymieszalam Kurczaka nafaszerowalam ryzem, wlozylam do nagrzanego na 180 C piekarnika, Pieczemy ok 1 godziny. Polewajac tluszczem "puszczonym " z kurczaka. Obracamy kurczaka
Smaki EdytyZapraszam na pesto z grillowana papryka I pieczonym kurczakiem. Juz dawno zakochalam sie w pesto, dla mnie to smak absolutnie niebianski- dlatego staram sie "urozmaicac" je roznymi dodatkami. Dzisiaj czas na papryke.Skladniki:Palki kurczakasol, pieprz, papryka, tymianek, oliwa z oliwek.Wykonanie:Umyte palki nacieramy przyprawami, skrapiamy oliwka- idealnie jest wlozyc na godzine do lodowki.Kurczak idealnie przyjmuje przyprawy.Nagrzewamy piekarnik(...)pieczemy ok 60 min.W miedzyczasie grilujemy papryke. Umyta papryke kladziemy do naczynia I wkladamy do piekarnika na 15-20 min na max temperature I grilujemy. Gdy papryka na czarne "plamy" oznacza ze jest gotowa. Wkladamy do polmiska, przykrywamy folia na ok 15 min- skorka wtedy latwiej odchodzi. Kroimy w wieksza kostke.Pesto:Listki bazyli 2-3 zabki czosnku2-3 lyzki
Smaki EdytyWarzywa pieczone z kurczakiem.....zdrowo I smacznie :) Mnóstwo witamin, niezapomniany smak :)Zaczynamy ... Składniki:ok 0,5 kg młodych ziemniaków6 marchwi1 czerwona cebula1 cukinia0,5 kalafiora6 udek z kurczakaSos:ok 50 ml oliwy z oliwy1 łyżeczka rozmarynu3-4 ząbki czosnkupapryka, pieprz, sól Robimy sos:oliwę, rozmaryn, czosnek, pieprz , paprykę I sól- mieszamy w miseczce.Warzywa pluczemy- kroimy I wkładamy(...)naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Polewamy warzywa połową oliwki. Piekarnik nagrzewamy do 220 C. Pieczemy warzywa ok 45-60 min. Co 15 min przewracamy je. Udka płuczemy I smarujemy oliwką. Wkładamy do piekarnika na 25 min, odwracamy - 15 min. I jeszcze raz odwracamy na 5 min I gotowe.Gotowe warzywa podajemy z udkiem . Życze smacznego
Smaki EdytyDzisiejszy obiad ma niewiele wspólnego z dietą :)- jest to wspomnienie z dzieciństwa , pieczone ziemniaki z kefirem lub maślanką- uwielbiam! Myśle że raz na jakiś czas warto się skusić na tak wykwintny I kaloryczny obiad. Pycha, polecam :)Zaczynamy: Składniki: ok 2 kg ziemniaków6-7 ząbków czosnku200 ml śmietany3 łyżki masłatymianek1 łyżeczka soli0,5 łyżeczki pieprzu100 gr sera żółtego- miękkiego100(...)sera mozzarella Ziemniaki obiaramy I kroimy w talarki.Naczynie w którym pieczemy ziemniaki- smarujemy masłem. Dajemy połowę ziemniaków. Posypujemy połową sera.Posypujemy tymiankiem. Do naczynia dajemy drugą połowę ziemniaków. Posypujemy tymiankiem.Na małej patelni rozpuszczamy masło I dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek. Podduszamy ok 2-3 min.Masło z czosnkiem wylewamy na ziemniaki.Do śmietany dodajemy sól I pieprz- mieszamy. Na ziemniaki dajęmy
Smaki EdytyPiekłam już dynię na pikantnie i robiłam z niej zupę, frytki lub kluski .Tym razem podaję ją do smażonej miruny w formie pikantnego puree. Dla wygody piekłam we frytownicy ActiFry ale równie dobrze można upiec dynię w piekarniku. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniMoja propozycja mięsiw na świąteczny stół. Będzie pieczony karczek oraz szynka. Dwa dni wcześniej zostawiam mięso w marynacie by po upieczeniu było pyszne. Mięso związuję bawełnianą nitką by wyszły roladki. Polecam upiec swoje wędliny, bo wiemy jakie są sklepowe. Składniki : * pół kg karkówki bez kości * pół kg szynki wieprzowej * ulubione przyprawy * czosnek * 5 łyżek oleju rzepakowego Przygotowanie(...)przyprawami. Ja wybrałam przyprawę do mięsa wieprzowego oraz sól i majeranek. Dobrze natrzeć mięso i odstawić pok przykryciem do lodówki chociaż na noc. Mięso związać w roladkę. Piec około godzinę. Podawać na ciepło bądź na zimno jak wędlinę
Magiczne Życie MartyKolejna domowa wędlina to schab. Tym razem nie gotowany, a pieczony w siatce. Siatka daje nam to że schab uformuje nam wędlinę i dobrze będzie się kroiła po upieczeniu. Jest pyszna bez dodatków, ale na świąteczny stół podajemy ją z chrzanem i ćwikłą bądź musztardą. Polecam! Składniki :* kg schabu bez kości* łyżka majeranku* łyżka czerwonej mielonej słodkiej papryki* łyżka soli(...)Można dodać łyżeczkę oliwy. Tak przygotowane mięso odstawić pod przykryciem do lodówki na około trzy godziny. Włożyć schab do siatki, wrzucić kilka plasterków czosnku, zawiązać. Mięso włożyć do rękawa, piec około godzinę dwadzieścia minut w 180 stopniach. Od razu po upieczeniu wyciągnąć z worka, odstawić na półmisek do całkowitego wystygnięcia, kroić na plasterki. Podawać z ulubionymi dodatkami
Magiczne Życie MartyMoja propozycja na jutrzejsze śniadanie Wielkanocne to pyszna kiełbasa biała pieczona z dodatkiem cebuli, czosnku i piwa. Kto jeszcze nie próbował to zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Składniki :* 5 kiełbas białych surowych* 2 cebule* 3 ząbki czosnku* szklanka piwa * odrobina majeranku do smaku Przygotowanie :Kiełbasy ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać pokrojone w piórka cebule i posiekany w plasterki czosnek(...)Całość zalać piwem, przyprawić odrobiną majeranku. Przykryć i piec 40 minut w 180 stopniach, ściągnąć pokrywkę, dopiec jeszcze chwilkę do uzyskania chrupiącej skórki
Magiczne Życie Martygołym niebem, skwierczące nad paleniskiem świeżo złowione ryby. Wesoły śmiech, brzmiące szanty, rozdzierające ciszę panującą w około. Ach! Ale dziś, zamiast wyprawy, serwuję kotleciki z tuńczyka.Ahoj, marynarzu! PIECZONE KOTLECIKI Z TUŃCZYKA.(autorskie;)2 puszki tuńczyka w sosie własnympęczek szczypiorku1 jajko bułka tartapieprz, sól,2 ząbki czosnkuodrobina soku z cytrynyolej do posmarowaniaTuńczyka dokładnie osączyłam z zalewy. Posiekałam szczypiorek. Czosnek przepuściłamprzez(...)tego jajko, sok z cytryny dosypałam bułki tyle, aby ciastobyło zwarte, tak jak na mielone. Doprawiłam do smaku. Uformowałam kotleciki, a każdy z nich posmarowałam olejem. Ułożyłam na natłuszczonejblaszce. Piekłam ok. pół godziny w 170 stopniach.Podałam z gęstym jogurtem i ziemniaczkami z wody. Smacznego
W kuchni Karmel-itkijuż mam ochotę na jedzenie typu fast-food, takie danie całkowicie mnie zaspokaja, bez wyrzutów sumienia ;) Nie podaję Wam ilości składników, każdy chyba wie ile ziemniaków może zjeść :) FRYTKI PIECZONE Składniki: - ziemniaki - oliwa z oliwek - zioła prowansalskie - sól Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w słupki. Nasmarować oliwą z oliwek i ziołami. Ja robię to tak, że ziemniaki chowam do worka(...)foliowego, wlewam około łyżki oliwy z oliwek, wsypuje zioła, nawiązuje i mieszam. Ziemniaki są wtedy równomiernie pokryte oliwą, dzięki czemu będą ładnie zarumienione. Ziemniaki wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem, piec w temperaturze 200 stopni przez około 35 min. Smacznego
Zgrabne GotowanieDzisiaj przepis na pysznego, lekkiego, rozpływającego się w ustach łososia. Wszystkim fanom ryb (i nie tylko) na pewno zasmakuje. Dla mnie łosoś w tym wydaniu jest obłędny. ŁOSOŚ PIECZONY POD PIERZYNKĄ Z PORA (2 porcje) Składniki: - 200 gram filetu z łososia - biała część pora - 2 łyżki ricotty (lub innego serka) - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz - łyżeczka tymianku - łyżka soku(...)ognia. Łososia włożyć do naczynia żaroodpornego, na nim ułożyć pierzynkę z pora. Przykryć folią aluminiową i zapiekać przez około 15 min w temperaturze 180 stopni. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze przez około 5 min. Smacznego
Zgrabne Gotowaniewanilii 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: W rondelku roztopiłam masło z posiekaną czekoladą, wymieszałam i zostawiłam do przestudzenia. W tym czasie przesiałam mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce ubiłam jajka w całości razem z cukrem na puszystą pianę, do której małą stróżką wlałam rozpuszczone masło z czekoladą. Miksując dalej dodałam ekstrakt z wanilii, na końcu(...). Piekłam w temperaturze 175 stopni przez około 25 minut do suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyciągnęłam i odstawiłam do przestudzenia. Składniki na ciasto czekoladowe jasne: 50 g białej czekolady, posiekanej 50 g masła 50 g cukru drobnego 2 duże jajka w temperaturze pokojowej 50 g mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Blondynka Gotujezaspokojenie głodu na czekoladę bez wyrzutów sumienia (które mogą pojawić się np. po Tłustym Czwartku). ;) Ciasto nie zawiera mąki. Bazą ciasta jest fasola (użyłam czerwonej fasoli z puszki). Piekłam to ciasto już kilkukrotnie. Krótsze pieczenie pozwoli uzyskać ciasto w stylu brownie. Zależy na co mamy akurat ochotę (ja piekłam dłużej). Dodatek suszonej moreli i śliwki nadaje słodyczy(...)przyjemnej chrupkości. Pasują każde bakalie. Polecam wypróbować. Czekoladowe ciasto fasolowe light PRZEPIS /inspiracja: DS/ Temperatura pieczenia: 180oCCzas pieczenia: 45-50 min. Ciasto /keksówka/ puszka fasoli czerwonej (380 g przed odsączeniem) 3 jaja 4 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego 4-5 łyżek kakao 5 łyżek cukru brązowego 1 łyżka syropu z agawy garść suszonych moreli garść suszonych śliwek
coolinarnastrefa.blogspot.comjeden placek składa się z ciasta kruchego, warstwy konfitury z czarnych porzeczek, bezy oraz posypki z posiekanych orzechów włoskich lub migdałów. Teraz gdy wszystko jest jasne można przystąpić do pieczenia. :) Przepis poniżej. Ciasto jest bardzo podzielne, w sam raz na większą imprezę okolicznościową. Ciasto należy przygotować dzień lub dwa wcześniej i przechowywać w lodówce. Pani Walewska (Pychotka)PRZEPIS(...)forma: 25 x 30 cm) Temperatura: 200oC | Czas pieczenia: ok. 45 min. Ciasto kruche 400 g maki pszennej (może być zwykła, ale najlepsza do kruchego ciasta to krupczatka) 200 g margaryny lub masła (użyłam Kasi) 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 nakrętka ekstraktu waniliowego dodatkowo do posmarowania ciasta: konfitura
coolinarnastrefa.blogspot.com