pomarańczy - pozostawiłem jedynie 2 plasterki wycięte ze środka pomarańczy, z których nie ocierałem skórki. Całość bardzo dokładnie wymieszałem, aby uzyskać jednolitą konsystencję, a następnie odstawiłem do lodówki. Blachę do pieczenia wyłożyłem folią aluminiową, którą natłuściłem oliwą, aby ryba do niej nie przywierała. Skórę ryb natarłem niewielką ilością soli morskiej oraz czarnego świeżo mielonego pieprzu, sól i pieprz dodałem(...)pół i włożyłem po jednym półplasterku do każdej z ryb. Ryby delikatnie skropiłem oliwą, a na nich położyłem plasterki pomarańczy. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni z włączonym termoobiegiem i piekłem w nim rybę przez 30 minut. Tuż przed podaniem lekko podgrzałem puree, intensywnie je mieszając. Na talerze wyłożyłem niewielką ilość puree i sałatki oraz rybę. Na rybę położyłem odrobinę wcześniej
Wyprawy kulinarneuprzednio boczek. Zawinąć mięso w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Po wyjęciu z lodówki boczek przełożyć do formy żaroodpornej lub do rękawa do pieczenia. Piec w tem 180C ok 1 godziny. źródło,,mięsa Siostry Marii
Apetyczna babeczkarewelacyjne ! Z niecierpliwością czekam na kolejną akcję, pozdrawiam wszystkie piekareczki. Niech się nam upiecze :-) Poniżej przepisu znajdziecie linki do blogów dziewczyn, z którymi wspólnie piekłyśmy bagietki. Bagietki na płynnym zakwasie, czyli wspólne pieczenie Składniki: 280 g letniej wody 480 g dokarmionego zakwasu (na mące żytniej 720) o konsystencji gęstej śmietany650 g mąki chlebowej*2 1/2 łyżeczki(...)domu jest chłodno, to możemy je włożyć do piekarnika z włączoną lampką. Piekarnik nagrzewamy do 225 stopni, bagietki nacinamy ukośnie 3 razy na głębokość 1 cm. Pieczemy około 25 minut (ja w połowie pieczenia musiałam zmniejszyć temperaturę, bo mój piekarnik przypala), aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Gdy bagietki są już upieczone, wyjmujemy je z piekarnika, piekarnik wyłączamy, bagietki
Kulinarne przygody Gatityteż przygotować w formie małych pierożków/pasztecików. W zależności od wielkości, czy kształtu, nazywane będą spanakopita, czy kalitsounia, jednak ich receptura pozostaje bez zmian.Jako ciekawostkę przypomnę, że pites pieczone w Grecji z dziką zieleniną mają bardzo wysoką wartość odżywczą. We wspomnianym już przeze mnie we wpisie o horcie badaniu Trichopoulou i wsp stwierdzono, że dwa kawałki kreteńskiej(...)uzupełniłam startym parmezanem ok. 3 łyżki kaszki manny/semoliny sól, pieprz do smaku opakowanie ciasta filo (ok. 10 arkuszy) olej lub oliwa do smarowania dodatkowo: papier do pieczenia, przyda się też pędzelek kuchennyPrzygotowanie: Zieleninę dobrze oczyść, umyj, usuń twarde łodyżki i drobno posiekaj. Wrzuć do miski razem z posiekanymi dymkami, pietruszką i koperkiem. Dodaj pokruszony lub starty ser, kaszkę
Chilli Czosnek i Oliwaumyć i pokroić w kostkę. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół. Groszek osączyć. Udka włożyć z warzywami do rękawa do pieczenia. Rękaw ułożyć w naczyniu żaroodpornym . Piec ok. 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200oC. Uwaga – sprawdzona rada 1) zamiast świeżej fasoli można użyć mrożonej Życzę smacznego i zapraszam
Świat Smakulodówce około 4 godzin. Rozgrzać piekarnik do temp. około 180-200 stopni, nóżki ułożyć na blasze, piec ok. 60 min, odwracając i smarując marynatą, aż kurczak będzie miękki. Podawać gorącego kurczaka przybranego skórką z cytryny i pokropić resztą marynaty z pieczenia. Uwagi:Chcąc sprawdzić, czy kurczak jest upieczony, nakłuć szpikulcem część udka. Jeśli wypływający sok jest przejrzysty, kurczak jest
Gorący kąsekinna odmiana tradycyjnych kotletów drobiowych. Siekany kurczak z dodatkiem pieczarek, sera żółtego i jajek sprawiają, że kotlety są soczyste i bardzo smaczne. Podawane z pieczonym ryżem, który często wykorzystuję do przygotowania z pieczonymi udkami lub skrzydełkami (przepis niedługo na blogu). Tym razem upiekłam go solo. Był równie pyszny, sypki(...)aromatyczny, doskonale komponował się z kotlecikami. Zachęcam do wypróbowania. Post Kotleciki z piersi kurczaka z pieczonym ryżem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepomidorach. Posypujemy wszystko solą, cukrem i pieprzem. Skrapiamy oliwą z oliwek i wsadzamy do nagrzanego piekarnika (180 st.) i pieczemy 1 h. Jak pomidory ostygną, zdejmujemy skórkę, odchodzi łatwo i szybko. Wraz z powstałym podczas pieczenia płynem blendujemy pomidory. Dodajemy bulion - ja użyłam warzywny- i gotujemy ok 10-15 min. Każdy może ją doprawić według własnego gustu
Olikowa kuchniaMega zdrowa alternatywa dla tradycyjnych pączków. Ciasto z mąki orkiszowej, bez dodatku białego cukru, z ksylitolem, pieczone nie tradycyjnie na tłuszczu , tylko w piekarniku. Można je również obsypać mielonym ksylitolem (zdrowo), my jednak wolimy lukier z cukru trzcinowego. Powtarzam za autorką tego cuda: Efekt końcowy przerósł najśmielsze oczekiwania. To jest prawdziwe CUDO. Delikatne jak mgiełka, puszyste, bez posmaku tłuszczu- BAJKA(...)placek, z którego wykrawamy pączki. Tak aż do zużycia całego ciasta. Odstawiamy na ok.30-60 minut w celu napuszenia. Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem (jajko w temp.pokojowej).Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C góra-dół, ok.15-20 minut.Czas zależny od piekarnika. Mają się tylko lekko przyrumienić. Ja pierwsze piekłam 20 minut, następne już tylko 15.Po lekkim przestudzeniu smarujemy
Smaczne Zdroweurozmaicenia pieczywa (by niekiedy bywał również chleb drożdżowy, nie tylko ten na zakwasie- który króluje na co dzień) powracam do tego przepisu. Zapach pieczonego chleba jest po prostu obłędny. To za sprawą wysokiej temperatury i czasu pieczenia. Tak samo pachnie nasza szynka wielkanocna zapiekana w chlebie. Zwykły chleb drożdżowy nie pozostawia takiego zapachu. Choćby i dla niego warto upiec(...)odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.1-2h. Na pół godziny przed włożeniem chleba do pieca należy umieścić w piekarniku żeliwny (lub żaroodporny, szklany) garnek z przykrywką i nastawić temperaturę na 240-250*C tak, by nasze naczynie (garnek), które użyjemy do pieczenia chleba dobrze nam się nagrzało.Po 30 minutach wyjmujemy nasz nagrzany garnek (bardzo ostrożnie, gdyż jest
Smaczne ZdroweKurczak pieczony w piekarniku na butelce, smakujący jak z rożna, to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Jak łatwo przygotować takiego kurczaka w domu, możecie się przekonać sami. Nie potrzeba wcale dużo przypraw a smak jest powalający. Ja dodaję tylko małą ilość soli, aromatyczny majeranek- to podstawa, posypuję dwoma rodzajami papryki i gotowe. Ten zapach i smak, po prostu bajeczne!Mojej Rodzince(...)tuszkę umieszczamy na butelce (napełnionej wodą do ok.3/4 pojemności), postawionej na blaszce z piekarnika. Woda parując zapewni soczystość naszego mięsa. Blaszkę wsuwamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy w tej temperaturze przez pierwsze 30 minut (termoobieg). Następnie temperaturę zmniejszamy do 170*C i dopiekamy jeszcze ok.40 minut. Cały czas mamy włączony termoobieg. Gdy zbyt mocno się rumieni można
Smaczne ZdroweZostałam zaproszona przez Magdę z blogu Piernikowa Chata do wspólnego pieczenia w akcji Ciasta na Wielkanoc. Tym razem zaproponowała pieczenie babki z kisieli. Ja zrobiłam cytrynową. Babka prosta do zrobienia a w smaku rewelacyjna. Składniki: 1 kostka margaryny 1 szkl cukru 5 jajek 1 szkl mąki pszennej 1 szkl kisielu cytrynowego bez cukru 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Przygotowanie:Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i utrzeć do białości. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenie i kisiel. Dodać do utartej masy i wymieszać. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką pszenną. Piec około 50 min w 180 stopniach
Ala piecze i gotujeczerwcu obowiązkowo z truskawkami. Przeważnie przygotowuję ciasta owocowe z dodatkiem jogurtu, dlatego, że są wtedy lekkie, wilgotne, pachnące owocami. Jako tłuszcz wykorzystałam olej rzepakowy, gdyż doskonale sprawdza się podczas pieczenia ciast,odpada nam etap rozpuszczania tłuszczu. Ostatnio piekłam ciasta z truskawkami: Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym Ciasto z truskawkami i bezą na oleju rzepakowym(...)dodając płynne, wymieszać. Ciasto jest gotowe. Ale dzisiaj Was zaskoczę, gdyż ciasto przygotowałam w odwrotnej kolejności niż z reguły się je przygotowuje, najpierw ułożyłam w formie wyłożonej papierem do pieczenia truskawki, potem wyłożyłam ciasto i wstawiłam całość do piekarnika. Czy to jest trudne? Trochę jak tarta tatin, gdzie owoce również są na spodzie, a ciasto na górze, potem formę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświątecznym stole obowiązkowo musi znaleźć się szynka domowej roboty:) U nas najczęściej jest to szynka pieczona, dobrze przyprawiona i bardzo aromatyczna. Wśród przypraw nie może zabraknąć gorczycy, jałowca, czosnku, gałki muszkatołowej i suszonych ziół. Składniki: 1,5 łyżeczki gorczycy,5 ziaren jałowca,łyżeczka pieprzu ziołowego,łyżeczka soli,łyżeczka słodkiej papryki,szczypta ostrej papryki,1/2 łyżeczki suszonej bazylii,szczypta(...)olejem. Gotową mieszanką dokładnie natrzeć całą szynkę. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i piec ok. 1,5 godz w temp. 180st. po tym czasie mięso odkryć i piec jeszcze ok.30min
Z miłości do słodkościZapraszam na rybe pieczona w warzywach w sosie czosnkowo ziolowymKroimy pieczarki, papryke, cukinie, brokuly kalafior I porWrzucamy do naczynia zaroodpornego, na wierzch kladziemy dorsza.Sos czosnkowy- jogurt grecki ok 200 ml, smietana ok 200 ml, 4 zabki czosnku, ziola- majeranek, bazylia, oregano, tymianek I pietruszka.Mieszamy I dodajemy ok 100 gr sera mozzarellaZalewamy rybe. Pieczemy ok 20 min w piekarniku nagrzanym(...)podalam z pieczonymi ziemniakami Smacznego
Smaki Edyty