witaminy i minerały. A więc do dzieła. Składniki (na dwie porcje): 100 gram kaszy gryczanej, gotujemy według przepisu na opakowaniu, najlepiej bez soli 60 gram sera feta 1 burak, pieczony (1h, 180 stopni) garść orzechów włoskich 1/2 awokado sól pieprz cebula dymka Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie buraka oraz awokado kroimy w kostkę a orzechy włoskie
Mango PapajaZmieszać sok z winem i włożyć doprawione piersi. Wstawić na 24 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do temp. 200 oC i wstawić piersi w naczyniu w którym się marynowały. Piec około 100 minut. Jabłka pokroić na plastry, posypać majerankiem, przesmażyć na patelni. Wszystkie składniki sosu wymieszać, zagotować, zagęścić mąką. Można również sos zredukować bez zaciągania mąką. Jabłka rozłożyć na półmisku
Kulinarny karnet Christopherastopni.Tortownicę wstawić do większego żaroodpornego naczynia. Pomału nalać do niego wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Po 45 min zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec następne 30 min. Podczas pieczenia najlepiej przykryć górę folią aluminiową . Ciasto po tych 65 min powinno być upieczone. Sprawdzić środek dotykając delikatnie opuszkiem palca. Powinno być ścięte na środku.Drugi sposób pieczenia jest tradycyjny wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy przez 30 min po czym zmniejszamy temperaturę na 160 stopni. Przykrywamy wierzch folią aluminiową . (Nie zapominajmy, że temperatura pieczenia może się wydłużyć ) Górę sernika można pokryć polewą, lukrem lub sosem
Wypieki Ulisosem z orzechów i miodu stanowi pyszną kompozycję smakową. Podawany z chrupiącą bagietką. Przepis znalazłam w książce Beaty Śniechowskiej, zwyciężczyni drugiej edycji programu Masterchef. Post Pieczony camembert z miodem i orzechami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujemiód Ketchup Develey oliwa dowolne przyprawy wedle gustu Składniki marynaty wymieszać i zalać pałki.Wymieszać wszystko razem i odstawić do lodówki do zamarynowania.Przełożyć na blaszkę, dodać marchewkę i piec do miękkości mięsa
Moje domowe kucharzeniePrzy cieście ucieranym należy trzymać się ściśle kilku podstawowych zasad, aby wyszło jak trzeba.Składniki, takie jak masło i jaja, wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki - 2 godziny przed planowanym pieczeniem - aby miały jednakową temperaturę pokojową. Ewentualnie jajka można dla szybszego ogrzania włożyć do miseczki z ciepłą wodą. Miód, sok z cytryny i suszony cytryniec podgrzać w garnuszku(...)spektakularnie opadnie.Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Przelać ciasto do formy, pomagając sobie łyżką.Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu. Nie otwierać bez potrzeby piekarnika podczas pieczenia. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Ciasto studzić
Grunt to przepis!była tortownica..w której piekłam dwa blaty ciasta do pysznego kinder pingui..Blaszkę wystarczy posmarować masłem, posypać mąką lub bułką tartą..i mamy pewność , że ciasto nie przywrze do blaszki i bez problemu wyjmiemy je z blaszki..wcześniej w innych moich starych blaszkach nic nie pomagało i musiałam foremki dodatkowo wykładać papierem do pieczenia..Mycie takiej foremki też(...)jest na mniejsze ciasto..no ..chyba, że można zwiększyć składniki i piec w takiej..Ogólnie podsumowując..zestaw foremek przypadł mi do gustu i to bardzo..i cieszę się , że wybrałam akurat te foremki..za co bardzo dziękuję redcoon.pl za taką możliwość wyboru i przyjemnego bezproblemowego pieczenia..a Wam polecam zajrzyjcie do tego sklepu..a może znajdzie coś
Moje domowe kucharzenieolej, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy wymieszać.Udka lub skrzydełka umyć, dodać marynatę i wymieszać , odstawić na kilka godzin.Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną marchewkę i cebulkę.Piec przez około godzinę, przewracając kurczaka i polewać sosem [ można wlać trochę wody
Moje domowe kucharzenieoliwy z oliwek Przygotowanie :Rybę przyprawić, polać delikatnie sokiem z cytryny oraz oliwą. Każdy kawałek ryby panierować w mieszance mąki, bułki tartej oraz otrębów. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec bez przykrycia przez 20 minut, aż ryba się zarumieni.Dobrą, włoską oliwę znajdziecie w delikatesach mantini24.pl
Magiczne Życie MartyDusimy około 15 min. na małym ogniu i na końcu dodajemy pietruszkę. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka ( u mnie były duże), nakładamy farsz i lepimy pierogi. Brzegi pierożków dociskamy widelcem. Pieczemy 20 min. w temperaturze 180 stopni.Podajemy z sosem: jogurt doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z listkami tymianku.Smacznego!!! Przy okazji przypominam o akcji: Boczniak rządzi, do której wszystkich serdecznie zapraszam.Boczniak rządzi
Miksturownikjuż dziś dostępny również na mojej stronie. Bardzo gorąco polecam, owoce dowolne. Ja użyłam mrożone maliny, jeżyny i 3 nektarynki. Jedyny minus tego ciasta to długie pieczenie, ale coś za coś, nie chcemy zakalca , to musimy dobrze wypiec. Składniki na formę 26 cm :~ 4 szkl mąki orkiszowej białej~ 4 jajka~ 294g masła~ 1 i 1/3 szkl jogurtu naturalnego(...)szkl ksylitolu ( lub cukru)~ 2,5 łyżki soku pomarańczowego~ 1/3 łyżeczki soli~ 2 łyżeczki proszku do pieczenia~ 3 i 1/4 szkl owoców (ja dałam maliny,jeżyny i nektarynki)~ kilka kropli olejku migdałowego lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowegoW jednym naczyniu wymieszać 3,5 szkl mąki , proszek do pieczenia i sól.W drugim naczyniu przy pomocy miksera utrzeć masło
Smaczne ZdroweCzerwone ziemniaczki prosto z pieca - 1,5 kg czerwonych ziemniaków - duża cebula - garść kaparów z zalewy - 100 ml oliwy lub oleju ZIOŁA: - suszony czosnek niedźwiedzi - suszone pomidory - suszona bazylia - suszone oregano - pieprz świeżo mielony Ziemniaczki obieramy ze skórki, płuczemy, po czym kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę obieramy i kroimy dowolnie. Dorzucamy kapary. Wszystko polewamy olejem i doprawiamy ziołami. Wstawiamy
Sajkofanka smakutwarogu wędzonego - 50ml jogurtu naturalnego - łyżka miodu Przygotowanie: Kurczak: Piersi myjemy, oczyszczamy, osuszamy, po czym marynujemy w oliwie, sosie sojowym i drobno posiekanym czosnku (najlepiej przez noc). Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni C piekarnik około 20-30 minut. Puree: Buraki gotujemy w wodzie, aż będą delikatnie miękkie (można upiec w piekarniku). Blendujemy z łyżką masła, doprawiamy solą
Sajkofanka smakuktórym zostałam nagrodzona z czego bardzo się cieszę. Składniki: Biszkopt 3 jajka 3 łyżki cukru 2,5 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa sernikowa sernik jogurtowy na zimno Dr. Oetkera 2 galaretki brzoskwiniowe Dr. Oetkera brzoskwinie w puszce borówki amerykańskie do dekoracji Przygotowanie: Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Odłożyć 3 połówki(...)odłożyć do całkowitego stężenia.Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.Biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywną masę. Mąkę , proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Wylać na tortownice o średnicy 22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i piec
Ala piecze i gotujeZostałam zaproszona wraz z innymi blogerami przez właścicielkę bloga Smaki Alzacji do wspólnego pieczenia rogalików pod ciekawą nazwą solanki. Akcja pod świetną nazwą Ezoteryczne spotkanie przy piekarniku. Przepis pochodzi z bloga Ósmy kolor tęczy. Ja z racji, że nie przepadam za kminkiem dodałam siemię lniane. Rogaliki te są świetnym dodatkiem do zup, gulaszów lub z masłem i dodatkiem(...)papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem i oprószyć ziarnami siemienia lnianego. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 st około 20 min lub do zrumienienia. Lista blogów które brały udział w wspólnym pieczeniu: Gosia z bloga: Smaki AlzacjiMonika z bloga: Matka WariatkaJoanna z bloga: Różowa KuchniaDobrawa z bloga: Bona ApetitaBożenka
Ala piecze i gotuje