Zaproponuję dziś łososia z brązowym ryżem i kolorowymi warzywami. Kolejny szybki obiad w piątkowe popołudnie.Czytaj więcej »
Ana Mari's worldziemnych niesolonych 60 g suszonej żurawiny15 imbiru suszonego15 g suszonej moreli20 g suszonej brzoskwini350 g mąki100 g cukru brązowego100 g cukry białego2 jajka100 g masła1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania:Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Do malaksera wrzucamy orzechy ziemne i mielimy na drobno. Czynność powtarzamy z każdym z suchych owoców (mielimy(...)żurawinę, morele, brzoskwinie i imbir). Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno po jednym jajku, następnie dorzucamy suszone drobno posiekane owoce i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto rolujemy w długi cienki pasek i w foli wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około
Słodkie Przyjemnościmiski wbijamy jajka dodajemy cukier i ubijamy do momentu uzyskania puszystej, gładkiej masy.Następnie dolewamy mleko i olej i ponownie mieszamy.W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekanymi drobno orzechami i kawałkami czekolady. Sypkie składniki wsypujemy do jajecznej(...)masy i mieszamy.Gotową masę przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika. Pieczemy około 45 minut do zarumienienia i suchego patyczka (w zależności od wielkości formy - czas pieczenia może się różnić od podanego w przepisie)Studzimy w formie. Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościmiędzy dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać kształty rogów renifera (powinny być dużo grubsze niż standardowe ciastka, aby się nie połamały). Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 170’C ok 15 minut, zależnie od grubości (najlepiej wyciągnąć kiedy brzegi już się bardzo rumienią). Resztę ciasta rozwałkować, pociąć w kwadraciki i wyciąć jajowaty nosek(...)mają być cieńsze). Piec ok 10 minut. Rogi pozostawić na raszkach w ciepłym piekarniku aby bardziej wyschły i stwardniały. Krok 2BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie mąki wymieszać
CoolinarniePLBył to najbardziej emocjonujący czwartek w moim życiu, no może poza porodami ale one nie były w czwartek :)Córcia ma za sobą pierwszy występ w przedstawieniu
Dzieje kuchennej WiewióryI znowu zajrzałam do "Kulinarnych podroży Jamiego". Zaowocowało to usmażeniem wczorajszej rybki. Przepis znowu z opóźnieniem. Wiecie czemu? otóż moja Córcia idzie w tym roku do
Dzieje kuchennej WiewióryLekkie, pyszne, idealne na ciepłe dni. Może również być sałatką :)Tak napisałam Wam wczoraj i to w 100% prawda! na miskę tego dania czekałam niecierpliwie wracając
Dzieje kuchennej WiewióryUrlop dobiegł końca, przynajmniej pierwsza jego część. Najbardziej się bałam, że nie złapię nawet chwili oddechu a tymczasem naprawdę odpoczęłam, poczytałam, pojadłam pyszności i naładowałam akumulatory
Dzieje kuchennej WiewióryKolejny Jamie Oliverskładniki: 75 g sera ricotta ( spokojnie może być więcej)skórka z 1 cytryny1/2 świeżej czerwonej chilli, wypestkowana i drobno posiekana, do smakusól
Stare Garyjest bardziej chrupiace i szybsze w przygotowaniu.Spotykamy Flamkuchen z roznymi dodatkami,tartym serem,slimakami,rowniez z owocami oraz inne - ograniczone tylko wyobraznia kucharza.Nazwa oznacza"pieczona w ogniu".Jest to zwiazane z faktem,iz podczas pieczenia w piecu chlebowym plomienie dochodzily(...)brzegow tarty pozlacajac je.Caly jej urok polega na prostocie.Flammkuchen to typowe wiejskie danie.Tradycja jej przyrzadzania pochodzi z rodzin,ktore co tydzien wypiekaly chleb.A pierwsze tarty mialy sprawdzic temperature pieca przed pieczeniem chleba.Tak zostalo spopularyzowane w calej Alzacji i calej niemieckiej strefie przygranicznej Badenii-Witembergi..Tradycyjnie podawana jest na drwenianej desce.Najlepiej smakuje z rieslingiem lub piwem.Moje Flammkuchen upieklam z maki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zaprzyjaźnione blogi, to moja lista z przepisami do zrobienia się wydłuża…. trudno mi się powstrzymać :)! Jednak jeszcze więcej mam radości, jak uda mi się namówić kolejne osoby do pieczenia! Ostatnio przeczytałam, że w zeszłym roku w Polsce padło 300 piekarni…. Przykro mi, że ludzie stracili pracę, ale z drugiej strony jakby cena i jakość były do zaakceptowania(...)ostrym nożem. Na spód piekarnika wstawić małą blaszkę z wrzącą wodą. Jak piekarnik osiągnie temperaturę 240 stopni to chleb (nacięty) zsuwamy ostrożnie z deseczki/ łopatki na rozgrzaną blaszkę/ kamień. Pieczemy chleb 10 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 215 stopni i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Ostożnie odwracamy gorący chleb i pukamy w spód…. jeśli wydaje głuchy odgłos
UgotujmyTo.pl