pieczen - 12156 przepisów (strona:45/811)

Aromatyczny pieczony boczek 397

Boczek to jedna z tradycyjnych polskich wędlin, często niedoceniana ze względu na jego tłustość. Ale wystarczy odpowiednio go przygotować by uzyskać fantastyczny smak, miękkiej z przyrumienioną

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pieczona rolada z boczku 226

Pozostając jeszcze chwile w tematach okołonoworocznych, karnawałowych pewnie u niejednej osoby z was w tym okresie odbędzie się jakieś fajne spotkanie, a może uroczysty obiad, czy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z pieczoną papryką i roladkami z kurczaka 303

Szukacie pomysłu na lekki obiad albo przekąskę? Coś co będzie łatwe, kolorowe i smaczne? To ten przepis powinien wam przypaść do gustu, szczególnie kobietom, które mogą

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gęsie piersi pieczone z jabłkami 237

Kupiłam sporą pierś z gęsi. Pewnie we wcześniejszych latach upiekła bym ją w całości i nie było by problemu, ale dziś przeraziła mnie jej wielość , choć

Buniabaje w kuchni
Pieczony kurczak z pieczarkami 175

Jak widać kurczak gości na moim stole bardzo często. Po części dlatego,że jest to jedno z chudszych mięs a ja aktualnie bardzo ograniczam kalorie. A

Magiczne Życie Marty
Karkówka pieczona z czosnkiem i cebulą 296

Po raz kolejny domowa wędlina.. Tym razem krucha karkówka z cebulą i dużą ilością czosnku. Dla mnie połączenie idealne. To mięso nadaje się i na

Magiczne Życie Marty
Pieczona brukselka 176

Cześć :)Kto nie lubi brukselki? Mam nadzieję, że po wykonaniu tego hmm... dania? bardziej przekąski, zmienicie zdanie :)Też nie przepadałam za brukselką, ale moje grymaszenie bardziej

Pora coś zjeść
Pieczone jabłko z żurawiną 174

Cześć :)Kto z Was nie lubi jabłek lub żurawiny? Gwarantuję, że po spróbowaniu tego deseru, będzie on gościć często na Waszych stołach! Kwaśne jabłko, kwaśna żurawina

Pora coś zjeść
Szynka pieczona w miodzie 248

Cześć!Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować przepis na wyborną szynkę w miodzie, którą znalazłam w 2 numerze KUKBUK'a. Szynka jest aromatyczna i bardzo smaczna!Idealnie

Pora coś zjeść
Zupa krem z pieczonych warzyw (dyniowa) 203

Witajcie!Jesień już do nas zagląda, a jeśli jesień, to rozgrzewające, jednogarnkowe dania, którymi się dobrze najemy i będzie nam od nich cieplutko :-).Każdy ma swoją

Pora coś zjeść
Chleb czosnkowy z tymiankiem, rozmarynem i kroplą oleju rzepakowego 340

zdecydowałam się połączyć czosnek z tymiankiem i rozmarynem. Nieskromnie stwierdzam, iż wyszła obłędna kompozycja zapachowa!   Dodatkowo dodałam do ciasta oleju rzepakowego i tymże olejem smarowałam chleb przed pieczeniem - co dało w efekcie błyszczącą i chrupiącą skórkę - nie ma to jak nasza rodzima "oliwa Północy" :) Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega–3 i dlatego(...)omega-3 osłabiają objawy depresji :) kto by pomyślał! Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH): 6 dużych ząbków czosnku olej rzepakowy - do podsmażenia czosnku i posmarowania chleba przed pieczeniem 370g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g)  1 i 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka

Grunt to przepis!
Pierniczki Katarzynki 240

smaczne! Składniki: 200 g miodu naturalnego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 100 g cukru pudru 1 jajko 400 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 - 2 łyżki kwaśnej śmietany   Wykonanie: Miód z przyprawą do piernika i cukrem pudrem podgrzałam w rondelku. Odstawiłam do przestygnięcia. Po tym czasie wylałam go do miski,dodałam mąkę(...)wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i zaczęłam miksować spiralnymi mieszadłami, miedzy czasie wbiłam jajko. Po chwili miksowania wyłączyłam mikser i wyrabiałam ciasto dłonią. Dodałam 2 łyżki śmietany, bo ciasto wydawało mi się za twarde i trochę sypkie. Po wyrobieniu ciasta rozwałkowałam je przez papier do pieczenia. Spód podsypałam mąką. Jak piekłam pierniczki bez nadzienia wałkowałam ciasto

Blondynka Gotuje
Piernik Staropolski 1668

Wypieki. Robiłam go na święta Bożego Narodzenia. Tak, mamy luty, przepis zawieruszył się w plikach, dziś postanowiłam wpisać go w całości, bo do tej pory wpisany był do etapu pieczenia. Długo się na niego czeka, ale warto!   Składniki: 500 g miodu naturalnego, ja użyłam kwiatowego i lipowego 1,5 szklanki cukru 250 g masła 1 kg mąki pszennej(...)drewnianą łyżką lub ręką. Wyrobioną masę przełożyłam do metalowej miski, przykryłam lnianymi ściereczkami, które  jeszcze przykryłam podziurkowaną folia spożywczą i wstawiłam do lodówki. Teraz odliczam tygodnie do dnia pieczenia. Autorka pisze aby piec 5-7 dni przed świętami. Po wyrobieniu ciasto było dość luźne, ale na drugi dzień po leżakowaniu w lodówce już stężało. Autorka pisze

Blondynka Gotuje
Ciasto czekoladowe z konfiturą pomarańczową 465

czekoladowe ciasto, puszyste, delikatne, intensywne w smaku, wilgotne, z delikatnie wyczuwalnym smakiem dodanej konfitury (musi być to dobrej jakości konfitura, inaczej nie będzie wyczuwalna a nada jedynie nieco wilgotności). Piekłam to ciasto już z konfiturą wiśniową (bardzo dobre) i jagodową (świetne). Pasuje też malinowa, morelowa, brzoskwiniowa oraz powidła śliwkowe (takie poleca sama Autorka przepisu). Podczas pieczenia unosi się wspaniały(...)fabryki Wedla.... Ciasto warte wypróbowania. Ten przepis wybitnie udał się Nigelli. ;)    Ciasto czekoladowe z konfiturą pomarańczową PRZEPIS /żródło: N. Lawson "How to be a domestic goddess"/ Temperatura pieczenia: 180ºC Czas pieczenia: 50-60 min. Ciasto 125 g masła 100 g gorzkiej czekolady 300 g dżemu pomarańczowego, niskosłodzonego 150 g drobnego cukru (dałam 100 g) 2 duże

coolinarnastrefa.blogspot.com
Isaura (Cielaczek) 408

Cielaczkiem (w tym wypadku nie trudno zgadnąć skąd pochodzi nazwa). Jak by go nie nazywać jest to istna pychotka! :) Isaura (Cielaczek) PRZEPIS (forma: 25 x 30 cm.)Temperatura pieczenia: 180oC | Czas: ok. 50 min.Ciasto kakaowe 5 jaj 1 kostka margaryny (KASIA) 1,5 szkl. cukru 3 łyżki kakao 5 łyżek mleka 1,5 szkl. mąki krupczatka 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia Masa serowa 500 g sera (ser z wiaderka Piątnicy) 0,5 kostki sera twarogowego, półtłustego (kostka = 250 g) 2 jajka 2 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego (w proszku) 125 g masła roślinnego (pól pudełka) 0,5 szkl. cukru 2 łyżki drobnych wiórek kokosowych cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE Ciasto kakaowe. Margarynę, cukier, kakao i mleko rozpuścić na małym ogniu

coolinarnastrefa.blogspot.com