pieczeń z mięsa mielonego - 5644 przepisów (strona:28/377)

Pieczeń Wołowa 177

kawałek np. karkówka) 1 marchewka pół selera 1 główka czosnku 2 łyżeczki pieprzu w ziarnach 2 łyżeczki goździków sól mielony pieprz oliwa Przygotowanie: Mięso doprawić solą i mielonym pieprzem, zwinąć i związać lub włożyć do siatki do pieczenia. Marchewkę i seler pokroić w plastry. Czosnek przekroić na pół bez obierania. Tak przygotowaną wołowinę obsmażyć na oliwie

Mama Gotuje
Pieczone kotlety mielone 294

pieką się w piekarniku. W smaku są bardzo podobne do tych smażonych, z tym że nie są takie tłuste. 2 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 2 jajka 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki soli pieprz czarny bułka tarta Mięso najlepiej zmielić samemu(...)patelni. Dodać do mięsa razem z bułką, rozgniecionym czosnkiem, jajkami i wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać, a jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna można dosypać trochę bułki tartej. Formować kotlety na grubość ok 1,5 cm, wszystkie tej samej wielkości. Obtaczać w bułce tartej i układać jeden przy drugim na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
Naleśniki - krokiety z mięsem 159

około pół godziny, w zależności w jak dużych kawałkach będzie. Wątróbki nie przyprawiajmy przed pieczeniem. Upieczone mięsko odstawiamy do wystudzenia. (Ja przeważnie piekę je dzień wcześniej.) Kiedy będzie już zimne, wtedy mielimy je. Grubość sitka w maszynce dowolna, jak kto lubi. Zmielone mięso doprawiamy, gdyby okazało się, że tego potrzebuje. Dodajemy keczup oraz sos powstały z pieczenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczona łopatka faszerowana warzywami 192

pieczoną łopatkę. Do jej przygotowania możecie użyć dowolnych ulubionych warzyw. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości, 2 pieczarki, 1 papryka czerwona, 1 cebula, 50g suszonych pomidorów, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka majeranku, 100ml oleju, 50g masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Łopatkę nacinam wzdłuż tak, aby powstał jeden duży płat mięsa. Mięso rozbijam(...)tłuczkiem. Oprószam solą oraz pieprzem.  2. Na płacie mięsa układam pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, paprykę, cebulę oraz suszone pomidory. Płat mięsa składam na pół (tak jak książkę). Brzegi spinam wykałaczkami. Mięso nacieram dookoła papryką mieloną, rozmarynem, majerankiem, solą oraz pieprzem. 3. Łopatkę przekładam do rękawa do pieczenia. Polewam olejem. Na mięsie układam kawałki masła. Rękaw związuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Rolady schabowe z serem bałkańskim według Karola Okrasy. 134

typu porter 40 g mąki 50 g masła 1 kg marchewki 50 ml oleju rzepakowego sól świeżo mielona pieprz biały mielony 2 łyżki cukru trzcinowego Przygotowujemy: folię spożywczą, patelnię grillową , tłuczek do mięsa , papier do pieczenia, naczynie żaroodporne z pokrywką i wykałaczki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C (termoobieg). Farsz do rolad: Ser bałkański kruszymy i wrzucamy

noteskulinarnyfiga
ZIOŁOWA PIECZEŃ RZYMSKA. 299

nogami. Bo On już wstał, zbudził się. Radości czas nastał więc! Wszystkim, ale to wszystkim bez wyjątku - WESOŁEGO ALLELUJA! ZIOŁOWA PIECZEŃ RZYMSKA. (musiała, po prostu musiała coś w niej zmienic) 500g mięsa mielonego 6 jajek na twardo 2 jajka surowe bułka tatra (zależy od konsystencji masy) garśc majeranku garśc mięty garść oregano natka pietruszki koperek sól(...)pieprz, Mięso wymieszałam z przyprawami, siekanymi natką i koperkiem, jajkami surowymi, bułką tartą. Doprawiłam do smaku. Średnią keksówkę wysmarowałam obficie masłem. Wylepiłam częścią mięsa, ułożyłam jajka na twardo i pokryłam resztą masy. Wstawiłam do nagrzanego pieca. Piekłam ok. 1h w 170 stopniach, początkowo pod folią. Na ostatnie 10 minut zdjęłam ją, by wierzch się dopiekł. Podałam na obiad, do ziemniaków

W kuchni Karmel-itki
Kurczak faszerowany kaszą, pistacjami i żurawiną 139

kurczaki perigold, dostępne w jednym z hipermarketów, są naprawdę dobrej jakości) o wadze do 1,8 kg. Czas pieczenia takiego kurczaka to 1 ½ godziny. My lubimy dobrze wypieczone mięso o chrupiące skórce. Składniki: Kurczak w całości 300 g mielonego kurczaka lub indyka 150 g wątróbki drobiowej 1 ząbek czosnku 100 g orzechów pistacjowych 100 g żurawiny(...)masła. Podlej całość niewielką ilością wody. Wstaw do piekarnika. Piecz przez 40 minut. Następnie obróć kurczaka piersiami w dół. Piecz 15 minut, albo do momentu aż grzbiet ładnie się przyrumieni. Obróć kurczaka i piecz jeszcze przez pół godziny. W trakcie pieczenia z kurczaka zacznie wytapiać się sos. Polewaj nim tuszkę od czasu do czasu. Wyjmij upieczonego kurczaka, przykryj folią

Niedzielny kucharz
KOFTA CZYLI MIELONE NA PATYKU 291

polskich mielonych 😉 Szaszłyki piekłam w piekarniku i podałam z jogurtowym sosem z miętą , który idealnie komponuje się z tym daniem. Składniki: 500 g wołowiny 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy harissa Evita 1 łyżeczka przyprawy garam masala Evita sól, pieprz olej Wykonanie: Wołowinę myjemy, osuszamy, a następnie mielimy. Cebulę oraz(...)przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Mieszamy wszystko dokładnie dłonią, a następnie formujemy z mięsa walce, które nabijamy na patyczki do szaszłyków. Patelnię grillową smarujemy odrobiną oleju, za pomocą pędzelka silikonowego i układamy szaszłyki. Smażymy około 2 min. z każdej strony, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około

Kuchnia MagdaLeny
Kuleczki z mięsa mielonego z miętą i tzatzikami 205

mielonego mięsa wołowego 1 cebula dymka 15 listków świeżej mięty 2 ząbki czosnku sól, pieprz  Sos tzatziki: 250ml jogurtu greckiego 1 ogórek świeży 2 łyżeczki przyprawy tzatziki 1. Cebulę i miętę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wraz z mięsem mielonym i przyprawami zagniatamy na gładką masę. Formujemy malutkie kuleczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Szefowa kuchni
Pulpety w sosie pieczarkowym + jak wybierać mięso mielone? 155

schabowego czy mielonego. No właśnie – mielone. Jakie kupować, żeby było najzdrowiej? Właściwie mięso mielone najlepiej jest przygotowywać samemu w domu. Wybierajmy do tego nietłuste gatunki, jak np. drób, jagnięcina, wołowina. Raczej unikajmy wieprzowiny, ze względu na dużą zawartość cholesterolu. Jeśli nie mamy maszynki do mielenia lub zwyczajnie brakuje nam czasu, starajmy się kupować mięso dobrej jakości(...)Uważajmy na paczkowane mięso mielone, ponieważ często zawiera szkodliwe konserwanty. Czytajmy więc etykiety i sprawdzajmy, czy w składzie nie ma E202 lub E250. Dodatkowo mięso na tackach nie powinno pływać w wodzie, ponieważ jest to oznaka nieświeżości. Jeśli mamy możliwość, wybierajmy mięso z hodowli ekologicznej – stawiamy wtedy na jakość, a nie na ilość. Mięso dostarcza nam białka, witamin

Powiedz dietom nie
Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie 318

cebulę, a gdy będzie szklista dodajemy marchewkę i wyciskamy czosnki. Podsmażamy przez ok. 1-2 minuty i dodajemy mięso mielone. Podsmażamy razem około 3-4 minuty, aż mięso zmieni kolor. Być może trzeba będzie dolać dodatkową łyżkę oleju. Gdy mięso się usmaży, dolewamy wino i gotujemy kolejne 3-4 minuty, aż większość wina odparuje. Posypujemy całość dwoma płaskimi łyżkami(...)preferencji, ja użyłam tymianku cytrynowego). Przekładamy mięso z sosem do naczynia żaroodpornego. Wyrównujemy i na wierzchu rozkładamy delikatnie puree ziemniaczano-porowe. Wygładzamy. Widelcem tworzymy faliste wzory. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C z termoobiegiem (200°C bez termoobiegu) i pieczemy ok. 25-35 minut. Przed pokrojeniem wiejska zapiekanka z mięsa mielonego musi odstać ok. 5 minut

Poezja smaku
Faszerowane pieczarki portobello (lub zwykłe) - pieczone 178

dyskoncie. Są intensywniejsze w smaku niż zwykłe pieczarki i zdecydowanie je polecam na przystawkę lub danie główne. Osobiście lubię takie długo pieczone a nie jedynie podpiekane i taki przepis przedstawiam. 8 pieczarek portobello 500g mięsa mielonego 100g tartej mozzarelli  50g tartego sera cheddar 1 cebula  1 ząbek czosnku 1 papryka czerwona 1/2 pęczka natki pietruszki sól(...)drobną kostkę cebulę i paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone obsypane solą i przyprawami. Studzimy, mieszamy z posiekaną natką pietruszki, jajkiem i mozzarellą.  2. Pieczarki portobello myjemy, obieramy, odcinamy nóżki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy, nakładamy dużą ilość farszu, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po tym czasie włączamy termoobieg

Szefowa kuchni
Papryka faszerowana dynią i mielonym mięsem 213

ząbkiem czosnku . Studzimy , przekładamy do miski , dodając nie ugotowany ryż , mielone mięso , 1 łyżeczkę papryki ostrej , 1 łyżeczkę papryki słodkiej , sól do smaku i całość wyrabiamy na gładka masę . Papryki myjemy , odcinamy górną część i pozbawiamy nasion . Tak przygotowane nabijamy ciasno farszem i układamy w naczyniu do pieczenia o głębszych brzegach . Pomidory z puszki blendujemy z 1 łyżeczką(...)temperaturze 160 C , przez około 40-50 minut w zależności , od wielkości papryk . Na około 20 minut przed końcem pieczenia odkrywamy potrawę ,żeby mogła się przypiec z wierzchu . Smacznego ! Post Papryka faszerowana dynią i mielonym mięsem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Makowiec japoński 191

kaszy manny; 80 dkg jabłek; 10-15 dkg rodzynek (sparzonych); 8 jajek; kilka kropli olejku migdałowego; 1 łyżka proszku do pieczenia; Wykonanie: Mak sparzyć, odcedzić, wystudzić i i 3 razy przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając, dodawać kolejno po jednym żółtku, następnie dodać mak, obrane i starte na tarce na grubych oczkach jabłka

In my kitchen
Kotleciki mielone z pieczarkami 176

Kotleciki mielone z indyka bez smażenia i bez zapachów w kuchni, tylko pieczone w piekarniku z pieczarką usadowioną pośrodku. Smaczku kotletom dodają suszone pomidory i tymianek. Składniki: • 500 g mięsa mielonego z indyka • 250 g pieczarek • 1 cebula • 2 łyżki oleju • 1 bułka kajzerka • 1 jajko • 3 łyżki suszonych pokrojonych(...)oleju. • Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, dobrze wycisnąć i pokroić w kostkę. • Mięso wymieszać z cebulą, posiekanymi pieczarkami, pomidorami, bułką i jajkiem. Przyprawić do smaku. • Uformować 8 kotletów i ułożyć je na blaszce do pieczenia posmarowanej olejem. Na środku każdego kotleta położyć pieczarkę i posypać płatkami suszonych pomidorów

To co kocham