pieczeń z mięsa mielonego - 5644 przepisów (strona:154/377)

Zapiekane muszle conchiglioni z cukinią i bakłażanem 227

wszelkie przyprawy i zioła, wino. Wylałam na dno naczynia żaroodpornego tyle by przykryć dno. Do pozostałej części sosu dodałam pokrojone w kostkę i przesmażone cukinię i bakłażany oraz mielone mięso. Wymieszałam i nadziałam tym muszle. SUROWE bo ja z tych co to się nie lubią przemęczać (lazanię też robię na surowym makaronie, a co! ). Sos musi być po prostu(...)bardziej mokry i makaron dokładnie przykryty z góry - u mnie resztką przecieru pomidorowego,  i posypany serem. Zdjęcie jeszcze bez sera i przecieru, żeby było lepiej widać :) Wstawiłam do pieca na ok 40 min. w temperaturze ok 180 stopni. I już, szybko i prosto a jak smacznie

Z butelką mleczka w tle
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym 174

nakładać farsz.  Na patelni smażymy cebulę, krótko czosnek i wrzucamy mięso mielone. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną mieloną papryką, oraz bazylią i oregano. Dodajemy przecier pomidorowy. Smażyć aż sos trochę zgęstnieje.  Do miski przekładamy usmażone mięso, natkę pietruszki oraz ugotowany al dente ryż. Mieszamy, a następnie przekładamy farsz na wydrążone cukinie, które delikatnie solimy. Na wierzchu(...)farszu układamy pokrojoną w kostkę fetę. Całość zapiekamy ok pół godziny w 180 stopniach. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia ścieramy żółty ser. Wskazówki: Z dwóch cukinii mamy obiad dla 2-3 osób. Można cukinię schować do lodówki, przykryć folią aluminiową i odgrzać na następny dzień. Danie jest jeszcze lepsze

upichcic
Szynka i boczek - pieczone razem w marynacie 141

umyte kawałki boczku i szynki - mięso musi być całe zanurzone, aby z każdej strony naszło smakiem (jeśli nie jest można dolać trochę wody). Pozostawiamy na minimum dobę w chłodnym miejscu. Następnego dnia zamarynowane mięso dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy na całej powierzchni i szpikujemy pokrojonymi kawałkami czosnku. Składniki glazury szynki dokładnie mieszamy i nacieramy mięso z każdej strony. Boczek nacieramy(...)Oklepujemy, żeby zioła przywarły do mięsa. Mięso przekładamy do brytfanny, podlewamy marynatą, w której się moczyło i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni. Pieczemy 40 minut, gdy się zrumieni zrzucamy rozmaryn z boczku i przykrywamy brytfannę folią aluminiową. Zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni. Pieczemy jeszcze około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia można kilka razy polać

Kolorowy Przepisownik
Soczysty mielony z batatami i sosem kurkowym 315

smażymy na maśle klarowanym aż się zeszkli, solimy, studzimy. Do mięsa dodajemy jajka, bułki namoczone w mleku, ostudzoną cebulę, sól, świeżo mielony pieprz. Bardzo dokładnie i długo wyrabiamy mięso. Na koniec dodajemy 1/3 szklanki wrzątku, szybko mieszając mięso by nie dopuścić do jego ścięcia. Formujemy 4 duże kotlety i dokładnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy powoli na rumiano(...)smaku: pieprz, sól, opcjonalnie gałkę muszkatołową, koperek. Bataty: Bataty bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy. Kroimy w grube słupki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy listkami rozmarynu, solą morską, świeżo mielonym pieprzem, a na koniec skrapiamy całość oliwą z oliwek. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180C, pieczemy aż bataty będą miękkie i lekko rumiane

OstryKęs
Soczysty mielony z batatami i sosem kurkowym 351

smażymy na maśle klarowanym aż się zeszkli, solimy, studzimy. Do mięsa dodajemy jajka, bułki namoczone w mleku, ostudzoną cebulę, sól, świeżo mielony pieprz. Bardzo dokładnie i długo wyrabiamy mięso. Na koniec dodajemy 1/3 szklanki wrzątku, szybko mieszając mięso by nie dopuścić do jego ścięcia. Formujemy 4 duże kotlety i dokładnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy powoli na rumiano(...)smaku: pieprz, sól, opcjonalnie gałkę muszkatołową, koperek. Bataty: Bataty bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy. Kroimy w grube słupki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy listkami rozmarynu, solą morską, świeżo mielonym pieprzem, a na koniec skrapiamy całość oliwą z oliwek. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180C, pieczemy aż bataty będą miękkie i lekko rumiane

OstryKęs
Bitki wieprzowe w ciemnym sosie podawane z musem śliwkowym i figami 161

był za obiad! Przepyszna pieczeń w sosie ciemnym uniwersalnym Łowicz podana z musem śliwkowym, do tego tłuczone ziemniaki polane sosem i pyszna sałatka z buraków, a to wszystko ze świeżymi figami. To była istna uczta kulinarna. Na dworze ciągle pada i jest mega pochmurno, więc brakowało mi zdecydowanie dziennego światła do stworzenia idealnych zdjęć. Musicie mi więc uwierzyć(...)cukru trzcinowego 800 g szynki wieprzowej bez kości mąka pszenna olej rzepakowy 1 słoik sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Mięso umyć i pokroić w kotlety. Przyprawić z obu stron świeżo mielonym pieprzem kolorowym i solą, po czym obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy

Passions hobbies life
Soczysty udziec z indyka 201

łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżka majeranku 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka mielonego pieprzu naturalnego sól 3 ząbki czosnku Udziec świeżo po upieczeniu         Udziec schłodzony     Przygotowanie: Udziec umyć,  wyjąć kość (po upieczeniu będzie łatwiej(...)będzie się piekł indyk wysmarować olejem, włożyć udziec skórą do góry i polać marynatą znajdującą się w naczyniu po wyjętym z lodówki indyku.  Indyka piec 60 minut pod przykryciem w temperaturze 190 stopni C, następne zaś 30 minut bez przykrycia w 180 stopniach C, aby się zapiekł. Czas pieczenia zależy jak duży jest udziec, średnio piecze się tyle

Kuchcik gotuje
Gryczotto z pieczonymi burakami, ciecierzycą i fetą 196

Dzisiaj zaprezentuję jedno z dań, w którym wykorzystałam pieczone buraki. Piekłam je przy okazji pieczenia boczku. Cenne uwagi na temat pieczonych buraków znajdziecie u Malwiny

Czerwień i błękit
Polędwiczki z sosem kurkowym, smażonymi czereśniami i marchewkami z pieca 160

Gotować na małym ogniu aż sos się zredukuje. Przyprawić solą, pieprzem i łyżeczką tymianku utłuczoną uprzednio w moździerzu. Pieczone marchewki: Marchewki umyć druciakiem (nie obierać) i osuszyć. Posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek, posypać za'atarem i oprószyć odrobiną soli. Piec w 200 st. C, aż staną się miękkie rumiane (u mnie zajęło to 40 minut). Smażone czereśnie: Czereśnie umyć(...)włókien na 4 cm plastry. Każdy plaster ugnieść delikatnie rękoma, aby uzyskać o połowę cieńsze medaliony. Polędwiczki skropić oliwą z oliwek, posypać suto pieprzem i utłuczonym w moździerzu tymiankiem. Mięso smażyć na rozgrzanym klarowanym maśle po 3-4 minuty z każdej strony. Wyłożyć je na talerz i obsypać solą. Podawać z sosem kurkowym, smażonymi czereśniami i marchewkami z pieca. Smacznego

Food Square
Kurczak satay 160

łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki kurkumy 200 ml mleka kokosowego pęczek świeżej kolendry 1 łyżka oleju 1 duża łyżeczka soli Jak przygotować satay kurczaka . Do dużej miski wlać mleko kokosowe . Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek , sok i otartą skórkę z cytryny, drobno tarty imbir , drobno krojoną trawę cytrynową, masło orzechowe, pęczek drobno krojonej kolendry, kminek mielony , kurkumę(...)kurczaka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na ponad godzinę. W trakcie pieczenia warto kurczaka przewrócić na drugą stronę. Upieczonego kurczaka podawać z ryżem lub samego z sosem chili. Kurczak satay Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując kurczaka satay. Kurczak satay Mięso kurczaka ułożyć możecie na metalowej kratce do pieczenia. Powinno się wtedy szybciej upiec

mecooks
Filet z indyka z bułeczkami naleśnikowymi 181

moczymy w osolonej wodzie z dodatkiem mielonego, czarnego pieprzu i pokrojonego w kostkę czosnku.    Po tym czasie wyjmujemy z wody i osuszamy. Posypujemy papryką, układamy na folii aluminiowej, na wierzchu układamy masło, zawijamy,  przekładamy do blaszki i pieczemy ok. 75 minut w temperaturze 170 st. C. Pod koniec pieczenia indyka przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Miksujemy(...)wstawiamy formę i podgrzewamy olej przez ok. 3 minuty. Wyjmujemy formę z piekarnika i wlewamy ciasto naleśnikowe do wysokości 1/3 wgłębień. Pieczemy 20 minut w temperaturze 185 st. C. Mięso kroimy w plastry. Bułeczki i indyka podajemy z dowolnym, ulubionym sosem i dowolną surówką. Smacznego! Za pomysł i smakowite danie dziękujemy Karince i Łukaszowi

Maminek kulinarny
Delikatne kotleciki drobiowe 179

Składniki: 1 kg fileta z udźca kurczaka 1 jajko 1 cebula 2 łyżki kaszy manny pęczek natki pietruszki po szczypcie papryki mielonej ostrej tymianku kurkumy

kgwjanczewo
Udka kurczaka po tajsku 223

Składniki: 4 udka kurczaka 1/2 łyżeczki chilli 3 łyżki cukru brązowego 5 łyżek sosu sojowego 5 łyżek sosu rybnego 1 łyżeczka mielonego imbiru Piekarnik

Moja Galeria Smaku
Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem. Poznajemy królika z Frisco.pl 207

najwyższym piętrze Warszawskiego Powiśla spotkaliśmy się, aby przygotować kilka dań z królika, którego mięso w Polsce jest ciągle mało znane i tak mało popularne. W tajniki mięsa z królika wprowadził nas Przemek Błaszczyk - chef z Mańana Bistro & Wine Bar , uczestnik polskiej edycji Top Chef. Przemek podzielił nas na cztery grupy, a pracy zapowiadało się całe mnóstwo! Mieliśmy w sumie(...)często je gotujemy i pieczemy, żeby zjeść je same, bez dodatków. Uwielbiamy ich smak! A w tym buraczanym czatneju dosłownie się zakochaliśmy! Musicie go przygotować! U nas wejdzie na stałe do domowego menu! Wyobraźcie sobie te smaki - buraczki, cebulka, starte jabłko, sok i skórka z pomarańczy, mielona kolendra, mielony cynamon, mielony imbir, mielony anyż, cukier

Plate of Joy
Baranina pieczona 150

się mielona baranina z miętą, ziemniaki z sosem miętowym i sałatka z sosem miętowym. Wspominam ten wieczór jako jedno z najstraszniejszych wydarzeń kulinarnych mego życia. Nigdy chyba nie było mi tak niedobrze po posiłku. Baraninę na nowo pozwoliła mi odkryć mama, raz jeszcze udowadniając, że wszystko może być smaczne, jeżeli tylko się to odpowiednio przyrządzi ;) BARANINA PIECZONA Składniki(...)cebulę oraz czosnek (każde oddzielnie). W niektórych nacięciach możemy połączyć te składniki. Tak przygotowaną baraninę nacieramy solą, około 1 łyżki, i posypujemy pieprzem. Pozostałym boczkiem, cebulą i czosnkiem obkładamy mięso. Brytfankę z mięsem owijamy folią i zostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia pieczemy w temperaturze około 190 stopni przez około 2,5 godziny. Początkowo podpiekamy z jednej strony

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania