innego jak rozmaite szaszłyki. Kawałki mięsa i warzyw nadziane na przemian na drewniane patyczki lub metalowe szpikulce. Szaszłyki zazwyczaj pieczemy na grillu, ale także na rożnie lub w piekarniku. Szaszłyki to potrawa niezwykle uniwersalna. Mięso może być przekładane najróżniejszymi warzywami : cebulą, papryką, cukinią, ogórkami kwaszonymi, a nawet owocami. Szaszłyki owocowe to nie lada gratka dla smakoszy tejże potrawy(...)spore kawałki. Krok 2. Umyte mięso kroimy w grubą kostkę, boczek w plasterki. Krok 3. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian mięso, paprykę i plasterki bekonu (możemy również dołożyć plastry cebuli), smarujemy 3 łyżkami oleju i kładziemy na średnio rozgrzany grill. Smażymy ze wszystkich stron przez około 10 minut. Upieczone mięso oprószamy solą, pieprzem i chilli. Krok
Moja Książka Kucharskamielimy. Od pieczarek odcinamy nóżki i kroimy je na drobne kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej a następnie smażymy na nim pokrojone ogonki pieczarek, cebulę i zmiażdżony czosnek. Po kilku minutach przekładamy je do zmielonego mięsa. Dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pieczarki układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Qchnia po prostuSezon na ogórki Proste połączenie ziemniaków z mizerią, którym dotąd towarzyszyło mięso. Od tej pory zapominamy o kotlecie, pieczeni lub innym mięsnym elemencie obiadu. Taki rodzaj sklerozy jest bardzo zdrowy i dzięki temu może ominąć nas prawdziwa skleroza na stare lata. Korzystając z tej świadomej sklerozy proponuje przypomnieć sobie o mięsnym(...)lekko tłuszczem (aby nam się lepiej przyprawy obkleiły) i posypujemy przyprawami: czosnkiem, papryką, kminkiem, pieprzem i solą. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach od 35 minut, a nawet do 1 godz. Długość pieczenia zależy od odmiany ziemniaka, wielkości pokrojonych cząstek, najlepiej sprawdzić patyczkiem lub widelcem czy są miękkie. Składniki na mizerię: ogórki śmietana sól pieprz
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepianą bezową ze złotymi kropelkami "rosy". Sernik jest świetny nie tylko na Święta :) Składniki na tortownicę ∅ 26 cm: 1 kg twarogu sernikowego - mielonego 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szkl. cukru białego + 4 łyżki do piany bezowej 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru pudru 4 jajka puszka ananasa(...)herbatników maślanych 3-4 łyżki miękkiego masła Przygotowanie: Herbatniki pokrusz na drobno - włóż je do woreczka i rozdrobnij za pomocą tłuczka do mięsa :) Do miski włóż masło i wymieszaj z herbatnikami (najlepiej rękoma) - wyłóż je na dno blaszki dociskając dłonią i wstaw do lodówki. Teraz rozgrzej piekarnik do 170°C. Otwórz puszkę ananasów i odlej do szklanki syrop a ananasy
Alutka-Gotujemielenia. Cebulę pokroić na ćwiartki i również zmielić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. W dużej misce wymieszać mięso, kaszę jaglaną, cebulę, bułkę tartą, marchewkę i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować ręką średniej wielkości pulpety. Formę żaroodporną wysmarować olejem. Ułożyć w niej pulpety w pewnej odległości od siebie (żeby się nie sklejały). Pulpety piec
Bullioodstawić na dłuższą chwilkę. Do podduszonych pieczarek i cebuli dodać pokrojone namoczone suszone grzyby i razem jeszcze chwilkę smażyć. Ugotowaną kapustę odcedzić , poczekać do wystygnięcia. W maszynce do mielenia mięsa zemleć kapustę z usmażonymi suszonymi grzybami , pieczarkami i cebulą. Tak przygotowany farsz doprawić: solą i pieprzem , ewentualnie ulubionymi przyprawami. Z farszu odcisnąć nadmiar wody. Płaty ciasta francuskiego(...)każdym ułożyć pionowy pasek z przygotowanego farszu. Zwinąć ciasto tworząc rulon i odcinać. Czynność powtórzyć. Każdy rulonik lekko spłaszczyć i pociąć na prostokąty. .Paszteciki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Każdy pasztecik posmarować jajkiem i oprószyć np czarnuszką , sezamem , kminkiem czy siemieniem lniany. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 – 200 stopni C , aż paszteciki się lekko
Aromatyczne Podróżegouda, z makaronem orzo. 500 g mielonego mięsa wołowego 50 g ser jadel 70 g ser gouda 5 łyżek koncentratu pomidorowego Łowicz 2 garści makaronu orzo 1 łyżeczka soli 1 łyżka lubczyku suszonego ok. 1 l wody Ser ucieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z mięsem mielonym i 1/2 łyżeczki soli. W garnku gotujemy wodę(...)które wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok. 5-10 minut. Ciasto bananowe Danie Ciasto , Przekąski , Słodkie przekąski , Śniadaniowo Kuchnia Słodkości Składniki 90 g mąka żytnia razowa 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 garść rodzynki 1 garść orzechy włoskie lub dowolne inne 1 łyżka erytrol lub inne słodziwo 2 szt banany dojrzałe 2 żółtko jaja 50 g masło roztopione Sposób przygotowania
Kucharzycaząbki czosnku 1 łyżka przyprawy garam masala szczypta soli 0.5 łyżeczki mielonego kminku 0.5 łyżeczki chilli w proszku 1/3 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego sok z cytryny ćwiartka 100 g sałaty ***************************************************** Liście kolendry lub natki siekamy drobno,oraz chilli i cebulę.Mieszamy mięso z zieleniną , jogurtem i przyprawami.Dokładnie wyrabiamy.Dzielimy na porcje , które nakładamy(...)szpadki i formujemy jajowaty kształt.Skrapiamy lekko oliwą ( odrobiną) układamy na ruszcie lub tacce aluminiowej i pieczemy w piekarniku na złoty kolor.Smacznego.Podajemy z salatą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwszechstronne zastosowanie- od ciast po mięsa i sałatki. Można na nim smażyć bez obaw, bo ma wysoką temperaturę dymienia. A tak poza tym, używając oleju rzepakowego wspieramy polski przemysł olejowy i polskich rolników. *tortownica 26 cm Składniki: na biszkopt; 2 jajka 1/3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao 2 łyżki oleju rzepakowego(...)masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 5 jajek 100 ml oleju rzepakowego 1 szklanka drobnych wiórek kokosowych 3/4 szklanki mleczka kokosowego 40 g mąki ziemniaczanej dodatkowo: słoiczek dżemu ananasowego 2 łyżki płatków kokosowych Tortownicę wyścielić papierem do pieczenia. Przygotować biszkopt: białka ubić na pianę. Kiedy będzie sztywna powoli dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmakuje z dodatkiem pomidorów. Składniki: 2 żółte cukinie szklanka ryżu 500 g mięsa mielonego z królika 1 jajko sól pieprz czosnek na sos: szklanka kurek mały kubeczek kwaśnej śmietany gęstej 1 łyżka masła sól pieprz szczypiorek Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso podsmażyć, przyprawić, wrzucić starty czosnek, dodać ryż i razem podsmażyć. Cukinie podzielić na połowy, wydrążyć(...)gniazda nasienne, oprószyć solą i nadziać farszem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Kurki podsmażyć na maśle, posolić i zalać śmietaną. Doprawić do smaku. Upieczone cukinie podawać polane sosem i posypane szczypiorkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamielonego mięsa z udźca indyka -> Garść roszponki/rukoli -> 1 paprykę czerwoną -> Sól, pieprz, chilli, -> Natkę pietruszki -> 1 łyżkę musztardy francuskiej -> 1/3 opakowania sera feta Wykonanie: Mięso dokładnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz chilli. Siekamy natkę pietruszki. Dodajemy do mięsa i wszystko ze sobą łączymy. Nie potrzebujemy jajka gdyż ten rodzaj mięsa jest(...)wystarczająco „kleisty”. Nagrzewamy piekarnik na 200C. Formę [ najlepiej keksówkę] wykładamy papierem do pieczenia. Mięso rozpłaszczamy na desce wielkości takiej jak forma do pieczenia. Środek wykładamy pokrojoną papryką i na to roszponka/rukolą. Zwijamy w kształt klopsa. Na suchej, gorącej patelni smażymy kilka chwil z każdej strony w celu utrzymania soków w mięsie. Przekładamy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!mięsa mielonego 1 mała cebula lub 1/2 większej 4 plasterki sera żółtego 1 jajko do posmarowania pasztecików Ciasto dzielimy na pół Następnie kroimy na 8 prostokątów Na patelni, bez tłuszczu i na małym ogniu, podsmażamy mięso mielone z cebulką. Ja nie soliłam, ponieważ mięso samo w sobie było słone Na czterech prostokątach układamy podsmażone mięso(...)czterech pozostałych robimy po trzy poziome nacięcia nożem Na mięso układamy po plasterku sera żółtego Przykrywamy paszteciki naciętymi prostokątami ciasta, łączymy widelcem i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Można dodatkowo posypać startym serem żółtym Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy paszteciki 15 minut - u mnie termoobieg, środkowa półka Podawać z surówką lub ulubioną sałatką Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWyjmujemy z wywaru mięso i warzywa, studzimy. Następnie wątróbkę z cebulą pokrojoną w kostkę smażymy na 1 łyżce masła i studzimy. Ugotowane mięso, warzywa z wywaru, usmażoną wątróbkę, namoczoną w mleku lub wodzie i odciśniętą bułkę mielimy trzykrotnie w maszynce. Kolejno doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy bardzo dokładnie, dodając żółtka, a na koniec ubitą na sztywno pianę(...)białek. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem lub wysypanej bułką tartą i dokładnie uklepujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C. Pieczemy około 60 minut. Sttudzimy w keksówce, a następnie chłodzimy w lodówce
Symfonia smakowaprzepuścić przez maszynkę do mielenia. Kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie, odcisnąć i zmielić. Cebulę i bułkę dodać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem oraz czerwoną papryką. Wymieszać. 2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupki. 3. Mięso rozłożyć na prostokątny placek. Ułożyć jajka ugotowane na twardo. 4. Jajka owinąć mięsem, posypać maspolanką i całość owinąć folią aluminiową(...)dokładnie ściskając. Ułożyć w formie do pieczenia. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 st C, a następnie rozciąć folię i zapiec
A Ty Smakuj Mniecebulką i jabłkiem 2 łyżki majeranku kilka listków drobno pokrojonej bazylii odrobina pieprzu mielonego do smaku 1 płaska łyżka soli 3 – 4 liście laurowe 2 jabłka obrane i pokrojone na cząstki 4 ziarnka ziela angielskiego 2 łyżeczki estragonu. Dodatkowo: Rękaw do pieczenia. Sposób wykonania: Dzień przed upieczeniem karkówkę kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Każdy(...)plaster lekko doprawiamy pieprzem i solą a następnie smarujemy po obu stronach smalczykiem Smakowita Pajda. Plastry mięsa układamy obok siebie w rękawie do pieczenia. Gdy już wszystkie plastry będą wysmarowane, na całość wysypać zioła, zamknąć rękaw do pieczenia i całość wstawić na 24 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jabłka obrać i pokroić w cząstki
Na słodko lub wytrawnie