pieczarkowa - 3040 przepisów (strona:164/203)

Ropucha w dziurze, czyli Toad in the hole! 259

bardzo, jak bym chciała (tylko dwukrotnie, zamiast trzykrotnie – to z braku emaliowanego naczynia), ale razem z cebulowym sosem był przepyszny (cebulowy jest tradycyjny, ale można też użyć np. pieczarkowego). Warto wzbogacić „ropuchę” o dużą ilość świeżych ziół. Toad in the hole: 6-8 ulubionych kiełbasek (u mnie ekologiczne, białe) 6-8 plastrów boczku lub szynki dojrzewającej

Poezja smaku
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 154

smaczna. Kroimy pomidory, zielonego ogórka, paprykę i czerwoną cebulę. Dodajemy pokruszony ser solankowy, przyprawiamy octem winnym, oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem. Gotowe!   Przepisy:  Farsz cebulowo-pieczarkowy Sałatka szopska Hamburgery Ten obiad choć do najzdrowszych nie należy, to czasami się na niego decydujemy. Wiadomo, że składniki, których używamy nie są domowej roboty, no ale czasami każdy

Cooking Monster
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 270

smaczna. Kroimy pomidory, zielonego ogórka, paprykę i czerwoną cebulę. Dodajemy pokruszony ser solankowy, przyprawiamy octem winnym, oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem. Gotowe!   Przepisy:  Farsz cebulowo-pieczarkowy Sałatka szopska Hamburgery Ten obiad choć do najzdrowszych nie należy, to czasami się na niego decydujemy. Wiadomo, że składniki, których używamy nie są domowej roboty, no ale czasami każdy

Cooking Monster
Paszteciki z pieczarkami 149

miałam ponowne zamówienie na paszteciki z pieczarkami.  Paszteciki z gotowego ciasta francuskiego, to danie dla zapracowanych. Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie pieczarek, a reszta ,,robi się sama". Pieczarkowego farszu nie należy nakładać zbyt oszczędnie, powinien wypełniać ciasto po brzegi, jak na domowe paszteciki przystało. Składniki: świeże ciasto francuskie (50x25 cm) 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego

Codziennik Kuchenny
Babka ziemniaczana 180

kotlety. Babkę ziemniaczaną podaje się pokrojoną na duże kawałki z dodatkiem kwaśnej śmietany, kiszonych ogórków, kiszonej kapusty lub innej surówki. Doskonałym dodatkiem do babki będzie sos grzybowy np. pieczarkowy.  Wiele osób uważa, że babka najlepiej smakuje dzień po upieczeniu, podsmażona na złoty kolor na patelni. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3 łyżki kaszy manny

Codziennik Kuchenny
Piróg biłgorajski. Krupniak. Regionalne Smaki - Listopad 164

drożdżowej skórce. Piekłam piróg w cieście, podałam pokrojony na grube plastry, podsmażony na patelni.  Piróg najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem śmietany, jogurtu, sosu grzybowego lub pieczarkowego. Polecam upieczenie Piroga Biłgorajskiego i poznawanie nowych Regionalnych Smaków. Składniki farszu: 500 g ziemniaków 300 g kaszy gryczanej palonej 200 g tłustego twarogu 3/4  szkl . kwaśnej śmietany (22%) 100 g skwarków

Codziennik Kuchenny
Miseczki z kiełbasy z pieczarkami i zielonym groszkiem + film 148

następnie lekko rumienimy z obu stron na niewielkiej ilości gorącego oleju . Zrumienioną kiełbasę zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Na kiełbasie układamy sporą porcję pieczarkowego farszu. Danie podajemy na gorąco.   Artykuł Miseczki z kiełbasy z pieczarkami i zielonym groszkiem + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Ziemniaki zapiekane z pieczarkami 195

Miła odmiana dla tradycyjnie gotowanych ziemniaków. Farsz pieczarkowy jest odrobinę ostry, więc dla tych co wolą łagodne smaki polecam zmniejszyć ilość papryki. Ziemniaki są raczej sycące, więc przypada tak jeden ziemniak na  jedną porcję. 6 pieczarek 4 spore ziemniaki 1 czerwona cebula 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki pestek dyni Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach

Czerwony Gupik
Makaron z sosem pieczarkowym i suszonymi pomidorami 152

Czasami są takie dni, że nie chce się jeść mięsa. Najchętniej zjadam wtedy makarony z sosami na bazie śmietany a pieczarkowy z suszonymi pomidorami to jeden z moich ulubionych. Dodatkowo jest bardzo szybki w przygotowaniu.  200g makaronu tagiatelle 300g pieczarek 6 pomidorów suszonych 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów 2 szalotki 1/2 szklanki śmietanki 18% 2 łyżki posiekanej natki

Szefowa kuchni
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym 269

nią kurczaka i przesmażamy dosłownie 2-3 minuty, do momentu aż zmieni kolor. Nie pozwalamy mu puścić wody. Przekładamy do ponownie do miski i odstawiamy na bok. Sos śmietanowo-pieczarkowy: 1 cebula 500 g pieczarek 2 łyżki masła 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 400 ml śmietany kremówki (30 %) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka

Cooking Monster
Bakłażany faszerowane sosem bolognese i pieczarkami 129

termoobiegu do 150C i podpiecz bakłażany na środkowej półce przez około 10 minut. Na oddzielnej patelni podsmaż mięso, przypraw vegetą. Gdy zmieni kolor i będzie gotowe dodaj pomidorowo - pieczarkowy sos. Wszystko razem dobrze wymieszaj, chwilę podduś. Bakłażany posyp lekko żółtym serem (zostaw jeszcze na wierzch). Następnie faszeruj mięsno-pomidorowym sosem bakłażany, posyp tartym serem. Piecz bez termoobiegu na środkowej

Zasmakuj Kuchni
Placki ziemniaczane na drożdżach 89

wyrośnięcia.   Na patelni rozgrzałam olej i na gorący wykładałam placuszki. Smażyłam na złoty kolor z obu stron. Wyłożyłam na półmisek.     Do tych pysznych placuszków podałam sos pieczarkowy   Te placki smakują również ze śmietaną. Właściwie każdy ma swój ulubiony pomysł na dodatki do placków ziemniaczanych. Już więcej nie zachwalam, bo zdjęcia placków wszystko mówią. Wobec tego życzę

Kuchnia u Krysi
Pierogi z mąki pełnoziarnistej 236

trochę za słony i za pieprzny, inaczej w pierogach będzie wydawał się mdły. Mielimy wszystko na gładką (albo prawie gładką) masę – i voilà – farsz gotowy!   Farsz pieczarkowy: 250g pieczarek 1 średnia cebula Olej kokosowy Czosnek granulowany Sól, pieprz 2 łyżki sera białego (u mnie chudy) 2 łyżki startego parmezanu (albo innego twardego sera) Przygotowanie: Pieczarki trzemy

Jak gotować i nie zwariować
Sos pieczarkowy z cukinią 144

pieczarkowy z cukinią z dodatkiem majeranku i pieprzu w sosie musztardowo-jogurtowym. Do ziemniaków idealny, ale nie tylko. Możecie go wykorzystać do makaronów, ryżu, czy kasz. Świetnie komponuje się także z mięsem, kluskami śląskimi, kopytkami. Bardzo aromatyczny, dzięki duszeniu pieczarek i cukinii w majeranku, lubczyku i słodkiej papryce na klarowanym maśle. Składniki: 330 g pieczarek 1 cukinia 1 średnia cebula

Zasmakuj Kuchni